Dodaj do ulubionych

Podatek otomoto

30.03.26, 13:36
Przygotowuję się mentalnie do sprzedaży samochodu. Dawno tego nie robiłem, bo upłynniałem po rodzinie.
Zerknąłem na otomoto, a tam ciekawostka - sprzedajesz samochód za 7000 koła - płacisz siedem dyszek, za 70 000 pln koszt ogłoszenia ze 2 stówki. Czyli co, prowizja od wartości?
Gdzie można teraz wystawić auto na normalnych ( nie złodziejskich warunkach ). Zawsze mogę wystawić przed bramę z karteczką :}.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 13:48
      A dlaczego to złodziejskie warunki?
      • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:03
        Czy koszt publikacji ogłoszenia zależy od wartości samochodu, czy jest taki sam bez względu na kwotę?
        Czy jak korzystasz z parkingu mercedesem s klasse, płacisz więcej niż za toyotę kombi ?
        • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:04
          Paliwo do maybacha powinno być droższe od tego zalewanego do seicento?
          • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:13
            Ale wiesz, że produkcja diesla jest tańsza niż produkcja benzyny, a litr obu do takiego samego auta tylko z różnymi silnikami nie kosztuje tyle samo i… (to złodziejstwo?) diesel jest droższy.
            • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:26
              Przepraszam z AI ale.
              Produkcja diesla jest procesem bardziej złożonym i kosztownym niż produkcja benzyny
              , mimo że oba paliwa pochodzą z rafinacji ropy naftowej. Ze względu na wysoki popyt w transporcie i ograniczenia produkcyjne , rygorystyczne normy w UE, diesel jest często droższy od benzyny.
              Kluczowe różnice w produkcji:

Proces rafinacji: Diesel powstaje poprzez destylację ropy w temperaturach 250°C–350°C, co wymaga bardziej zaawansowanych procesów, co wpływa na jego wyższe koszty.
              Popyt i podaż: Popyt na olej napędowy jest ogromny (transport ciężarowy, osobowy, sezon grzewczy), co w połączeniu z ograniczeniami w europejskich rafineriach powoduje wyższą cenę.
              • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:29
                AI:

W skrócie: produkcja diesla jest technologicznie prostsza niż produkcja benzyny, ale przez współczesne normy czystości (ULSD) różnica w kosztach mocno się zmniejszyła. W czystej teorii rafineryjnej diesel jest tańszy do wytworzenia, lecz w praktyce rynkowej często bywa droższy na stacjach.
        • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:11
          skitenis napisał:

> Czy koszt publikacji ogłoszenia zależy od wartości samochodu, czy jest taki sam
          > bez względu na kwotę?
          > Czy jak korzystasz z parkingu mercedesem s klasse, płacisz więcej niż za toyotę
          > kombi ?

A co to ma do rzeczy?

Słowo "złodziejskie" kojarzy mi sie z oszustwe, zabraniem Ci czegoś bez Twojej wiedzy i wbrew Twojej woli...

Rozumiem, że ich warunki mogą Ci nie odpowiadać, ale nikt Cię przecież nie okradza.
          • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:22
            W sytuacji prawie monopolistycznej tego serwisu ogłoszeniowego , te warunki mają charakter delikatnie określając - nierynkowy. Pojęcie "złodziejski" w języku potocznym ma charakter szerszy od samego powiązania ze złodziejami. Oznacza również działania nieuczciwe. Przymiotnik ten używany jest na przykład w wyrażeniu "złodziejskie podatki" , co nie oznacza, że są one kradzione, tylko zbyt wysokie lub skomplikowane.
            • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:28
              skitenis napisał:

> W sytuacji prawie monopolistycznej tego serwisu ogłoszeniowego , te warunki maj
              > ą charakter delikatnie określając - nierynkowy.

Powiedziałbym, że dokładnie odwrotnie. Gydby byla konkurencja to byc moze takie warunki/stawki byby nie rynkowe.... w tej sytuacji jak najbardziej sa.

> Pojęcie "złodziejski" w języku
              > potocznym ma charakter szerszy od samego powiązania ze złodziejami.

A portali jest sporo - allegro, olx, gratka, i na pewno mozna na forum poswieconym modelowi/marce napisac.

Poza tym .... napisz 5000 zl - a w ogloszeniu, ze oferta ma charakter reklamy i cena wynosi X - tak jak przy ofertach przejacia leasingu robia... niby fura za 30k czy 2500k ale...

> Oznacza ró
              > wnież działania nieuczciwe.

A co tu jest nieuczciwego????

Przeciez jasno cie o warunkach informuja.

Przymiotnik ten używany jest na przykład w wyrażeni
              > u "złodziejskie podatki" , co nie oznacza, że są one kradzione, tylko zbyt wyso
              > kie lub skomplikowane.

Tyle, ze tak mowia zwyke ci co jezdza tym wczesniej wspomnianym Maybachem a nie Seicento ;-)
              • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:36
                > A portali jest sporo - allegro, olx, gratka, i na pewno mozna na forum poswieconym modelowi/marce napisac.

OLX i Otomoto to to samo - ten sam właściciel, ogłoszenia opublikowane na jednym serwisie są (mogą być) zaciągane automatycznie na drugi. Czyli żadna konkurencja.

Allegro to obecnie portal e-commerce czyli przeznaczony dla przedsiębiorców wystawiających swoje oferty, a nie dla prywatnych ziutków chcących sprzedać samochód. Z tegoż powodu baza klientów jest bardzo ograniczona, bo nikt tam samochodów nie szuka.

Gratka... to jeszcze istnieje?

Na forach poświęconych modelowi/marce musisz z reguły być aktywnym uczestnikiem od dłuższego czasu z nazbieraną odpowiednią liczbą punktów za posty, żeby móc wystawić ogłoszenie.

> A co tu jest nieuczciwego????
                > Przeciez jasno cie o warunkach informuja.

Galtom, ty to łykniesz każdy kit wciskany ci przez monopolistów lub quasi-monopolistów. Abonamenty na funkcje w samochodzie? Spoko! Monopolistyczne, wzięte z dupy stawki za wystawienie ogłoszenia? Luzik!

Podmioty dominujące na rynku należy trzymać za ryj, a nie mówić "dopóki informują, to wszystko jest ok".
                • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:54
                  vogon.jeltz napisał:

> Galtom, ty to łykniesz każdy kit wciskany ci przez monopolistów lub quasi-monop
                  > olistów.

Niby jaki kit tu lykam?

Zwracam Twoją szanowną, że w 2024 sprzedałem przez całe 3 dni Lexa na Otomoto… więc - sporo zależy od perspektywy i oczekiwań. (Już pominę, że stawki i zasięgi między olx a Otomoto są jednak różne)… No i jest jeszcze giełda samochodowa, chyba? Komisy....? Skupy?

Po prostu nie widzę tu niczego uczciwego. Maja dominujaca pozycje na rynku to z niej korzystaja. Każdą inną firmę i każdy inny człowiek zrobiłyby to samo.

Ty w pracy też mówisz, że możesz zarabiać mniej, jeśli NIE MUSISZ?

Jest jeszcze Facebook, Insta, TikTok. Tam też się da sprzedawać.

> Abonamenty na funkcje w samochodzie? Spoko!

Nie wiem czy spokoko czy nie, bo nie posiadam, ale nie brazilbym sie za posiadanie wyboru.

> Monopolistyczne, wzięte z
                  > dupy stawki za wystawienie ogłoszenia? Luzik!

A skad wiesz, ze z dupy? Wiesz, jakie mają koszty? Liczy za ogłoszenie tyle, żeby zarobić. najwiecej jak sie da - co w tym zlodziejskiego czy nieuczciwego???

Poza tym zapomniecie o dość istotnej rzeczy.... Gdyby portali o mniejszym/zbliżonym zasięgu było więcej, to zamiast jednego ogłoszenia za 100 zł musiałbyś dać 4 po 50, żeby mieć pewność sukcesu i uzyskania ceny, którą chcesz.

> Podmioty dominujące na rynku należy trzymać za ryj, a nie mówić "dopóki informu
                  > ją, to wszystko jest ok".

Udowodnij, że mają pozycję dominującą, bo — nie, że się z tobą nie zgadzam — dam se obie ręce odciąć, że ich prawnicy udowadniają CI, że nie mają.

Chcieliśmy mieć kapitalizm — to mamy.
                  • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 15:01
                    > Maja dominujaca pozycje na rynku to z niej korzystaja.

Ja piërdolę... Całe prawo konkurencji i ochrony konsumenta jak krew piach. "Mają pozycję dominującą, to niech korzystają". K#wa, brak słów!

> Ty w pracy też mówisz, że możesz zarabiać mniej, jeśli NIE MUSISZ?

Ja nie jestem w pracy podmiotem dominującym.

> Jest jeszcze Facebook, Insta, TikTok. Tam też się da sprzedawać.

Świetny pomysł, nurzać się w gnojówce, żeby móc coś sprzedać.

> A skad wiesz, ze z dupy? Wiesz, jakie mają koszty?

Skitenis zadał słuszne pytanie: czy ich koszty zmieniają się w zależności od tego, jaki samochód wystawiasz?

> Gdyby portali o mniejszym/zbliżonym zasięgu było więcej, to zamiast jednego
                    > ogłoszenia za 100 zł musiałbyś dać 4 po 50

Nie musiałbyć. Klienci sami sprawdzaliby ogłoszenia na kilku portalach ogłoszeniowych. Tak już przecież było.

> Udowodnij, że mają pozycję dominującą

LOL, k#wa, brak słów, naprawdę...
                    • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 15:13
                      vogon.jeltz napisał:

> > Maja dominujaca pozycje na rynku to z niej korzystaja.
                      >
                      > Ja piërdolę... Całe prawo konkurencji i ochrony konsumenta jak krew piach. "Maj
                      > ą pozycję dominującą, to niech korzystają". K#wa, brak słów!

Widac mamy ch...owe prawo.

Nadal pretensje do firmy o to, ze zarabia skoro moze sa nietrafione - firma przeciez prawa nie stanowi.

Mnie sie tez wysokie ceny nie podoja - ja by mogly. Ale uzywajmy jezyka precyzyjnie. To nie jest zlodziejstwo.

> > Ty w pracy też mówisz, że możesz zarabiać mniej, jeśli NIE MUSISZ?
                      >
                      > Ja nie jestem w pracy podmiotem dominującym.

Tym bardziej powinieneś oferować niższą stawkę niż oferujesz, nie sądzisz?

A moze jak pracodawca znajdzie tanszego pracownika to powinien cie zapytac, czego go okradasz?

> > Jest jeszcze Facebook, Insta, TikTok. Tam też się da sprzedawać.
                      >
                      > Świetny pomysł, nurzać się w gnojówce, żeby móc coś sprzedać.

Ale przeciez to. ie obowizaek. Mozna nawet nie sprzedawac!!!

BTW - dam se reke odciac, ze w srod "kupujacych" zjanda sie tacy co uznaja cene ktora bedzie chial kolega za zlodziejska.

> > A skad wiesz, ze z dupy? Wiesz, jakie mają koszty?
                      >
                      > Skitenis zadał słuszne pytanie: czy ich koszty zmieniają się w zależności od te
                      > go, jaki samochód wystawiasz?

A co za roznica??? Nie wiem. I ma sie to ni jak do oskarzenia.

Pisanie wysokie, drogo, asurdalne, itd... spoko p loswem bym sie nie odezwal, ale ILE MU OTOMOTO UKRADŁO???

> > Gdyby portali o mniejszym/zbliżonym zasięgu było więcej, to zamiast jedne
                      > go
                      > > ogłoszenia za 100 zł musiałbyś dać 4 po 50
                      >
                      > Nie musiałbyć. Klienci sami sprawdzaliby ogłoszenia na kilku portalach ogłoszen
                      > iowych. Tak już przecież było.

Ni i widac jak sie skonczylo... Ciekawe ku... dlaczego.

>
                      > > Udowodnij, że mają pozycję dominującą
                      >
                      > LOL, k#wa, brak słów, naprawdę...

No wlasnie... jak sie argumenty koncza to sie takie bezdety pisze.
                      • tbernard Re: Podatek otomoto 31.03.26, 08:41
                        galtomone napisała:

> > Nie musiałbyć. Klienci sami sprawdzaliby ogłoszenia na kilku portalach ogłoszeniowych. Tak już przecież było.
                        >
                        > Ni i widac jak sie skonczylo... Ciekawe ku... dlaczego.

To w zasadziejest argument, którym miażdżysz oponentów.
                        Zadziałał tu zwyczajny mechanizm rynkowy. Przecież jeśli ktoś uważa, że monopolista za bardzo obżera się tortem (którym jak juz ustalono wcześniej nie było w stanie wykarmić się kilku chętnych), to niech napisze i uruchomi swoją stronę zajmującą się ogłoszeniami i zaoferuje ceny "niezłodziejskie". To chyba nie jest jakaś kosmiczna, czy rakietowa wiedza (rocket science).
                    • tbernard Re: Podatek otomoto 31.03.26, 08:13
                      vogon.jeltz napisał:

> > Ty w pracy też mówisz, że możesz zarabiać mniej, jeśli NIE MUSISZ?
                      >
                      > Ja nie jestem w pracy podmiotem dominującym.

Mam spore podejrzenia, że gdybyś swojemu pracodawcy przystawił przysłowiowy nóż do gardła domagając się obniżki wynagrodzenia, bo jak nie to poszukasz innego, który chętnie zapłaci Ci mniej to stałbyś się stroną dominującą. Pracodawca w ten sposób postawiony pod ścianą pewnie uległby Twojej presji.
                      • galtomone Re: Podatek otomoto 01.04.26, 18:06
                        😂😂😂😂
                  • tbernard Re: Podatek otomoto 31.03.26, 00:27
                    galtomone napisała:

> Niby jaki kit tu lykam?

Podobno pszczeli jest jadalny i ma jakieś zdrowotne właściwości.
    • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:53
      galtomone odwiedziliśmy chyba te same Aso Toyoty w Katowicach, czy nie uważasz że 1050 pln za świece do tojki, które można kupić za 200 to nie złodziejstwo? To nie jest wykorzystywanie magiczej pieczątki aso w książeczce lub konieczności serwisowania floty ?
      • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 14:58
        skitenis napisał:

> galtomone odwiedziliśmy chyba te same Aso Toyoty w Katowicach, czy nie uważasz
        > że 1050 pln za świece do tojki, które można kupić za 200 to nie złodziejstwo?

Zdecydowanie tak nie uwazam.

Uważam, że cena w stosunku do przedmiotu jest absurdalnie wysoka, ale wiem też, ile zarabia koleżanka, która w jednym z nich pracuje, czy kumpel (mistrz) w aso bmw na zachodzie kraju.

Poza tym nikt mnie nie okrał, kupiłem DENSO gdzie indziej i tyle. Zatem to ich strata... moze z ich p. widzenia to ja ich okradlem z zysku?

> T
        > o nie jest wykorzystywanie magiczej pieczątki aso w książeczce lub konieczności
        > serwisowania floty ?

Nie mam żadnej pieczątki z aso, za żaden przegląd, który w aso robiłem. Za to, co naprawili mi za free, wyszedłem sporo do przodu. Więc wychodzi na to, że ich okradłem.
        • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 15:03
          > Nie mam żadnej pieczątki z aso, za żaden przegląd, który w aso robiłem.

Ty jesteś jakiś autystyczny? Przecież wiadomo, że "pieczątka" to jest obecnie wpis w bazie danych producenta/dystrybutora.
          • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 15:16
            No i co z tego, że jest... Na ostatni przegląd już nie ma. Jebie mnie ten wpis z ASO, za to nie jebalo mnie naprawianie usterek za damo.

Poki mi sie to oplacalo to jechalem do aso, jak przestalo, to przestalem tam jezdzic.

Czy otomoto mogłoby być tańsze – no pewnie, najlepiej, żeby było za 1 zł albo 0 i bez reklam.
            Ale nie jest — nikt nie zmusza przecież.

Wszystko zależy od tego, co dla kogo jest ważniejsze, czas czy pieniądze.
            • nousecomplaining Re: Podatek otomoto 30.03.26, 15:56
              > Wszystko zależy od tego, co dla kogo jest ważniejsze, czas czy pieniądze.
              Upraszczasz. Jak dla mnie ważne jest też to, w jakim stopniu jestem robiony w ch.ja. Wiem, że najczęściej nie mam na to wpływu, ale to nie znaczy, że tak powinno być. A usprawiedliwianie większych możliwości ciu.alnia klientów "dominującą pozycją" to dla mnie jakaś aberracja.
              • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 16:07
                Czy ktos z was oddawał auto do komisu? Przeciez tam zapłacicie pare tys. To jest dominująca pozycja komisów?
                • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 16:43
                  > Czy ktos z was oddawał auto do komisu? Przeciez tam zapłacicie pare tys.
                  > To jest dominująca pozycja komisów?

Komisy zdzierają, ale komis zdejmuje z ciebie odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady ukryte. Otomoto nie.
                  • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 17:10
                    Dlatego bierze 10 x mniej.
                    Faktycznie sprawdziłem ze jakbym chcial wystawić bmw to zapłacę 0.3 % wartosci za wystawienie na msc, moge tez się rozliczać w cyklach dziennych po pare złotych, jak dam extra cenę to sprzedam szybciej.
                    • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 19:23
                      > Dlatego bierze 10 x mniej.

Ok, ale dyskusja jest nie tyle o tym, ile bierze, tylko jak to liczy. W przypadku komisu ewentualna odpowiedzialność finansowa jest tym większa, im wyższa wartość sprzedawanego samochodu. Więc prowizja procentowa ma jakiś sens. W przypadku Otomoto odpowiedzialność jest zawsze taka sama tj. zerowa, podobnie jak i koszt usługi jest ten sam, niezależnie od ceny sprzedaży.
                      • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 19:39
                        Moze bazują na złodziejskich podatkach. Czlowiek z tańszym autem placi mniej bo prawdopodobnie mniej zarabia. A ten z droższym jest dojna krowa wiec mozna go łupić do woli.
                        • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 19:58
                          > Moze bazują na złodziejskich podatkach.

Też bez sensu. Ten, który więcej zarabia, ma w ogóle taką możliwość, bo w większym stopniu korzysta z otoczenia socjoekonomicznego tworzonego przez państwo (nawet jeśli twierdzi, że nie korzysta, bo ma abonament w Luxmedzie). Niechby spróbował w jakimś państwie, gdzie podatki wprawdzie nie istnieją, ale samo państwo też w zasadzie nie.
                          • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 20:15
                            No w większym stopniu korzysta bo większe podatki placi. Ale tu się pojawia tez wiekszy złodziejski %. Zupełnie jak wyższa stawka za taka sama rzecz na otomoto
                            • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 30.03.26, 20:20
                              > Zupełnie jak wyższa stawka za taka sama rzecz na otomoto

Niezupełnie, a raczej zupełnie nie, bo z Otomoto każdy korzysta tak samo.
                              • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 20:32
                                No nie. Bo ten z droższa bryka moze pokazać ze ma grzane fotele a ten z kia bola juz nie.
                  • skitenis Re: Podatek otomoto 30.03.26, 17:11
                    Kawałek pola też chyba kosztuje więcej niż przestrzeni dyskowej. Komisant też ma trochę więcej roboty z ewentualnymi kupującymi. I często sam płaci za wyświetlenie na otototo. Poza tym parę tysięcy to ma handlarz który kupuje i sprzedaje na własny rachunek i taką formę chyba preferują . Przy umowie komisu są to prowizje niższe, a znam komisy które biorą stałą ustaloną ze sprzedającym kwotę.
                    • trypel Re: Podatek otomoto 30.03.26, 17:17
                      Niższe niz otomoto? To dlaczego chcesz tam a nie do komisu?
                  • loyezoo Re: Podatek otomoto 01.04.26, 00:47
                    Nie, komis nie odpowiada, jeżeli wstawiłeś auto w komis. Jest tylko pośrednikiem.
                    • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 01.04.26, 01:08
                      Bzdura. Jak zawarłeś umowę komisu, to komis odpowiada.
                      • loyezoo Re: Podatek otomoto 01.04.26, 09:32
                        25 lat handlu autami ale Ty wiesz lepiej. www.infor.pl/prawo/umowy/inne-umowy/285244,Samochod-z-komisu-kto-odpowiada-za-wady.html
                        • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 01.04.26, 10:56
                          > 25 lat handlu autami ale Ty wiesz lepiej

Widocznie 25 lat to wciąż za mało. Albo - patrząc z pozytywnej strony - jesteś tak solidnym handlarzem i sprzedajesz tak porządne auta, że nigdy nie musiałeś przekonywać się, jak wygląda ta odpowiedzialność w praktyce.

Nawet z twojego linka wynika jasno, że komisant nie ponosi odpowiedzialności za wady, zarówno fizyczne jak i prawne, TYLKO WTEDY, gdy wyraźnie poinformował o nich kupującego przed zawarciem umowy i ten na to przystał. O tym samym mówi regulujący to art. 770 kodeksu cywilnego.

A ogólna zasada jest bardzo prosta: odpowiedzialność z tytułu rękojmi ponosi ZAWSZE sprzedający. W przypadku kupna samochodu w komisie sprzedającym i stroną umowy jest komisant, więc to on odpowiada. Chyba że ktoś bawi się w dziwne umowy typu "na Niemca"
                          • loyezoo Re: Podatek otomoto 01.04.26, 16:24
                            Masz rację, prawie nigdy nie musiałem się przekonywać. Raz małżeństwo alkoholików, zrobiło awanturę, że auto się grzeję. Winą był bezpiecznik wentylatora. Teoretycznie mam czas na usunięcie usterki (bądź rekompensatę) 14 dni ale podpici taką zadymę robili, że oddałem kasę i kazałem sp...lać. Auto oczywiście ponownie sprzedane i nic się nie działo. A co do sprzedającego. Komis jest pośrednikiem, nie sprzedającym. Możemy sobie gdybać, bo tak naprawdę 99,9% aut na sprzedaż, jest własnością komisu, mało kto wstawia obecnie auto do sprzedaży.
              • galtomone Re: Podatek otomoto 30.03.26, 16:18
                nousecomplaining napisał:

> > Wszystko zależy od tego, co dla kogo jest ważniejsze, czas czy pieniądze.
                > Upraszczasz. Jak dla mnie ważne jest też to, w jakim stopniu jestem robiony w c
                > h.ja. ]

Ale to jest juz bardzo indywidualne i zpelnie nie wymierne.

Wszystko zalezy od tego co sprzedajesz i stanu posiadania (dlaczego).

Dla jednego 1000 zl to tyle co nic dla innego 70 zl to majatek.

I ja nie dyskutije z tym czy jest tanio/drogo/czy ich pozycja na rynku tylko z faktem ze absurdalnie wysoka cena = zlodziejstwu. A to ze polacy tak mowia... bo dla nas kazdy co ma nowa skode to jeszcze do nie dawna byl zljdziej i ch....

> Wiem, że najczęściej nie mam na to wpływu, ale to nie znaczy, że tak powi
                > nno być.

A jak? Ktos powinien regulowac ceny i zarobki?

Jak bardzo nie lubie kapitalizumu w naszej formie tak tego pomyslu jeszcze bardziej.

> A usprawiedliwianie większych możliwości ciu.alnia klientów "dominując
                > ą pozycją" to dla mnie jakaś aberracja.

Ale JAKIE KU... CIULANIE?? Placisz za cos czego nie dostaniesz?
    • bywalec.hoteli Re: Podatek otomoto 30.03.26, 23:20
      Otomoto i otodom słyną w sumie z windowania cen po tym jak poczuli się monopolistą.
      • tbernard Re: Podatek otomoto 31.03.26, 08:44
        bywalec.hoteli napisał:

> Otomoto i otodom słyną w sumie z windowania cen po tym jak poczuli się monopolistą.

No to świetna wiadomość, bo jak nic zaraz pojawią się strony z tańszymi ofertami. W tej branży nie potrzeba wielkiego kapitału aby wepchać się na podział torta.
        • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 08:54
          > W tej branży nie potrzeba wielkiego kapitału aby wepchać się na podział torta.

LOL!
          • trypel Re: Podatek otomoto 31.03.26, 09:03
            Czyli jednak potrzebny jest wielki kapital? To w takim razie absolutnie rozumiem politykę cenowa.
            • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 09:16
              > Czyli jednak potrzebny jest wielki kapital? To w takim razie absolutnie rozumiem politykę cenowa.

W branży internetowej jak w żadnej innej dochodzi do monopolizacji/oligopolizacji. Tzn. w sumie to tak samo jak w każdej innej branży, tylko następuje to rząd wielkości szybciej. Wielki kapitał jest potrzebny, żeby taką dominację jakiegoś podmiotu złamać. Ale jak się już jest takim podmiotem, to se można bimbać.
              • trypel Re: Podatek otomoto 31.03.26, 09:36
                A moze nalezy odwrócić problem. Z uwagi na koszt konieczne do utrzymywania serwisu właściwą cena ogłoszenia jest to wyższa. Ale żeby nie wykluczyć klientow uboższych zastosowano specjalną cenę dla tych co wystawiają swoje tanie auta
                • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 10:09
                  > A moze nalezy odwrócić problem. Z uwagi na koszt konieczne do utrzymywania serwisu
                  > właściwą cena ogłoszenia jest to wyższa.

Przy tej skali koszty operacyjne są relatywnie niewielkie. Tym, co kosztuje jest tak naprawdę osiągnięcie takiej pozycji.
                  • trypel Re: Podatek otomoto 31.03.26, 11:16
                    Czyli teraz maksymalizują zyski. Mogliby trzymać wyższa cenę dla wszystkich a chcieli byc ludzcy
                    Tak pisze bo wsrod paru tys produktów jakie mamy w ofercie mamy tez ok setki mocno tanich. Na nich praktycznie nie zarabiamy bo wiemy ze klient na te produkty patrzy tylko na cenę a nie na inne właściwości wiec raczej wypełniamy nimi trucki bezmarżowo optymalizując transport. Zdarza sie.
                    • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 11:36
                      > Czyli teraz maksymalizują zyski.

Oczywiście. Ale taka maksymalizacja zysków przez podmioty dominujące powinna podlegać nadzorowi i regulacji. Prawo antymonopolowe wymyślono nie bez powodu.
                      • trypel Re: Podatek otomoto 31.03.26, 12:13
                        I co ciekawe. Jakby cena byla jedna, wyższa. To nikt by slowa nie powiedział:) a tak chcieli byc dobrzy i dostaną po dupie
                        • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 12:22
                          > I co ciekawe. Jakby cena byla jedna, wyższa. To nikt by slowa nie powiedział

Zależy jak wysoka by była. Po przekroczeniu pewnego poziomu powinien wkroczyć regulator rynku.
                          • trypel Re: Podatek otomoto 31.03.26, 13:21
                            Jakiego poziomu i kto go ustala?
          • tbernard Re: Podatek otomoto 31.03.26, 09:54
            vogon.jeltz napisał:

> > W tej branży nie potrzeba wielkiego kapitału aby wepchać się na podział torta.
            >
            > LOL!

Chcesz powiedziec, że to porównywalna skala trudności w przebiciu się, jak na przykład w przypadku genialnego konstruktora, którzy narysuje schemat super samochodu z najmniejszymi detalami i wyciągnie oszczędności z książeczki pekao aby rozkręcić produkcję? A gdyby mu brakło, to w pekao poprosi o kredyt pokazując swój super plan.
            • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 10:07
              > Chcesz powiedziec, że to porównywalna skala trudności w przebiciu się, jak na przykład
              > w przypadku genialnego konstruktora, którzy narysuje schemat super samochodu z najmniejszymi
              > detalami i wyciągnie oszczędności z książeczki pekao aby rozkręcić produkcję?

Po pierwsze: nie ma takich konstruktorów z ich genialnymi samochodami.

Po drugie: skala trudności jest większa. W przypadku tradycyjnych "analogowych" dóbr i usług jest czymś normalnym wypróbowywanie produktów konkurencji, nawet niszowej. I jest niemała grupa klientów, którzy tak robią. W przypadku serwisów internetowych z pozycją dominującą nikt nie pójdzie gdzie indziej, bo wszyscy (czytaj: potencjalni kontrahenci) siedzą tylko na tym jednym, a na tych innych nikogo nie ma. A zbudowanie wielomilionowej czy miliardowej bazy klientów jest trudniejsze niż skonstruowanie nowego samochodu.
        • bywalec.hoteli Re: Podatek otomoto 31.03.26, 11:06
          tbernard napisał:

> No to świetna wiadomość, bo jak nic zaraz pojawią się strony z tańszymi ofertam
          > i. W tej branży nie potrzeba wielkiego kapitału aby wepchać się na podział tort
          > a.

Są na pewno jakieś tablice ogłoszeniowe dostępne, ale są mało znane, rozpoznawalne. Ludzie piszą też ogłoszenia na Facebooku na grupach i swoich wallach (ogłoszeń na Facebooku unikam - w 90% to nierealistyczne przesadzone wyceny starych wyemsploratowanych aut, które ludzie wystawiają za miliony przyjmując postawę jakbh to była jakaś okazja dla kupującego .

Liczy się rozpoznawalność. I OtoMoto o otodom taka rozpoznawalność mają. Olx mają też. Nie wiem jak z tablicą ofert czy tam tabela ofert oraz Gumtree - czy to nie należy do tej samej firmy co olx/oto?
          • vogon.jeltz Re: Podatek otomoto 31.03.26, 11:09
            > oraz Gumtree

Gumtree.pl was a major Polish classifieds site for local ads, covering jobs, housing, and goods. While the domain was created in 2004, it has largely ceased active operations in Poland, with users having migrated to alternatives like OLX. However, the Gumtree PL app for Android is still available, often appearing in archival or foreign marketplace contexts.

$ curl www.gumtree.pl
            curl: (6) Could not resolve host: www.gumtree.pl
        • loyezoo Re: Podatek otomoto 01.04.26, 00:50
          Bzdura. Takich co chcieli ( i chcą) kawałek tortu, było wielu. Polegli. Obecnie najwięcej ogłoszeń ma autoplac (z tych darmowych) Tyle że,.... nic tam się nie sprzedaje. Ludzie są zafiksowani na otoszroto i olx.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Podatek otomoto 31.03.26, 08:30
      Ciut taniej jest na olx, ogłoszenie z otomoto są tam widoczne i dużo osób korzysta. Ostatnio jak sprzedawałem auto, miałem raz wystawione na otomoto, potem na olx. Zainteresowanie ogłoszeniem podobne, poszło z olx.
    • loyezoo Re: Podatek otomoto 01.04.26, 00:51
      Daj znać jakie auto, może odkupię :)
      • skitenis Re: Podatek otomoto 01.04.26, 10:29
        Będzie drogo i bez szansy na zarobek dla pośredników :). Ukochany samochód Zofii, która na razie jeszcze nie bardzo przyjmuje do wiadomości, że będzie się musiała z nim rozstać.
        • galtomone Re: Podatek otomoto 02.04.26, 08:48
          skitenis napisał:

> Będzie drogo i bez szansy na zarobek dla pośredników :). Ukochany samochód Zofi
          > i, która na razie jeszcze nie bardzo przyjmuje do wiadomości, że będzie się mu
          > siała z nim rozstać.

O to fajne!!

A jaki kolor???

"Taki. co się Zofii najbardziej podobał"

Jest jakiś powód, że to tajemnica? Do KAS na Ciebie nie doniesiemy, ze rocznego Maybacha sprzedajesz.
          • skitenis Re: Podatek otomoto 02.04.26, 10:49
            Kolor czarny, a model taki jak Twój , tylko w czterech furtkach.
            A co, jeżyka handlarskiego też się zacząłem uczyć :)
            • skitenis Re: Podatek otomoto 02.04.26, 11:09
              A tak naprawdę z tą kobiecą logiką to trudno walczyć.
              Wysuwają absurdalne argumenty:
              - Dlaczego ja nie mogę mieć dwóch samochodów jak ty masz cztery?
              wiec spokojnie tłumaczę, że kabriolety nie są rozpatrywane w kategorii pojazdów użytkowych tylko hobby.
              - To po co ci dwa kabrio?
              cierpliwie tłumaczę. że jeden jest z dachem twardym, a drugi miękkim i to nie jest to samo.
              - to dlaczego kupiłeś drugie komb ?
              więc dalej jak dziecku - to stare jest do wożenia piasku, cementu, ziemi iwszystkiego co potrzebne koło domu. a drugie jest na narty, rowery i wycieczki.
              Ale nie, racjonalne argumenty nie przebijają się przez kobiece pojmowanie świata.
              Więc należy sięgnąć po argumenty najcięższego kalibru i zadać niewinne pytanie:
              A ile ty masz par butów i torebek ?
              To kończy dyskusję.
              Każdą dyskusję.
              Ps.
              Jeszcze nie doszła do tego, że jej obecne wozidło spala 11 kWh na sto, a V szósteczka 11 literków Pb na 100. Ale po co zaprzątać główę Zofiji takimi szczegółami.
              • chybagupi Re: Podatek otomoto 02.04.26, 12:00
                skitenis napisał:

> jej obecne wozidło spala 11 kWh na sto, a V szós
                > teczka 11 literków Pb na 100.

Żaden silnik nie spali tyle ołowiu.
                • skitenis Re: Podatek otomoto 02.04.26, 12:42
                  PB 95 lub PB 98.
                  Tak lepiej?
                  • chybagupi Re: Podatek otomoto 02.04.26, 13:29
                    skitenis napisał:

> PB 95 lub PB 98.
                    > Tak lepiej?

Gorzej.
                    Pb nie jest skrórem paliwa bezowiołowego.
                    Kiedyś głupi ludzie myśleli, że naklejka PL jest skrótem Polska Ludowa i zaczęli naklejać RP. Nie wiedzieli głupole, że PL znaczy Poland a RP Filipiny.
                    No ale przecież ty nie jesteś głupi. Nie
                    • skitenis Re: Podatek otomoto 02.04.26, 13:53
                      Panie misiu na pewno gupi., kto takich osobników jak Ty płodzi?

PB 95 to
                      najpopularniejsza benzyna bezołowiowa o liczbie oktanowej 95, przeznaczona do silników z zapłonem iskrowym. Od 2024 roku w Polsce standardowa PB 95 jest oznaczana jako E10, co oznacza, że zawiera do 10% biokomponentów (etanolu). Jest uniwersalna, tańsza niż PB 98 i odpowiednia dla większości samochodów osobowych
                      • chybagupi Re: Podatek otomoto 02.04.26, 16:14
                        skitenis napisał:

> Panie misiu na pewno gupi., kto takich osobników jak Ty płodzi?
                        >
                        > PB 95 to
                        > najpopularniejsza benzyna bezołowiowa o liczbie oktanowej 95, przeznaczona do s
                        > ilników z zapłonem iskrowym. Od 2024 roku w Polsce standardowa PB 95 jest oznac
                        > zana jako E10, co oznacza, że zawiera do 10% biokomponentów (etanolu). Jest uni
                        > wersalna, tańsza niż PB 98 i odpowiednia dla większości samochodów osobowych

> ]

Przekreślone Pb, to nie to samo co Pb.
                        Tak jak bezmyślne cytowanie z Google nie świadczy o mądrości.

• trypel Re: Podatek otomoto 02.04.26, 21:25
                Po jakimś czasie dochodzi sie do kompromisu. Zofia nie pyta po co mi kolejna zabawka a ja nie pytam po co kolejne półki do pomieszczenia z butami :)
    • tbernard Re: Podatek otomoto 02.04.26, 09:44
      skitenis napisał:

> Zerknąłem na otomoto, a tam ciekawostka - sprzedajesz samochód za 7000 koła - p
      > łacisz siedem dyszek, za 70 000 pln koszt ogłoszenia ze 2 stówki. Czyli co, prowizja od wartości?

Ciekawa waluta te koła. Trzeba by najpierw dysponować sporym hangarem aby to pomieścić. Tylko czy aby nie ma ryzyka, że jakaś skarbówka zacznie węszyć przy tego typu handlu wymiennym? Osobiście wolałby sprzedać za dwie walizki. W umowie można by pominąć niepustą zawartość walizek.
      • skitenis Re: Podatek otomoto 02.04.26, 10:51
        Ok . Za dużo tych kół się mi napisało. A koło, to po naszemu tauzen.
        • qqbek Re: Podatek otomoto 02.04.26, 22:33
          skitenis napisał:

> Ok . Za dużo tych kół się mi napisało. A koło, to po naszemu tauzen.

No to jak sprzedajesz samochód za 7000 koła to powinieneś być kontent, że mniej niż dwie stówki chcą (a nawet tylko siedem dyszek).
          Co innego sprzedaż samochodu za 70 000 PLN, tu już może cię te dwieście cebulionów wpienić, bo sprzedajesz auto dla ludu, a nie dla elyty, którą stać na auto za 7 milionów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka