Dodaj do ulubionych

Olej do frytek

19.04.26, 13:24
Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cenie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a tu baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 centów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Olej do frytek 19.04.26, 13:55
      vogon.jeltz napisał:

> Od dawna było tak, że cena litra oleju spożywczego odpowiadała mniej więcej cen
      > ie litra oleju napędowego. Dzisiaj kupuję w sklepie słonecznikowy i patrzę, a t
      > u baniak 5 litrów za 8 euro = 1,60 za litr. A na stacjach diesel po 2,10. 50 ce
      > ntów taniej. Oszczędność na baku ~25 euro. Jak ktoś ma starego klunkra, to nic
      > tylko jeździć na frytkach. Słyszysz, bolo?

Wlasciciele smażalni nad morzem lubia to.
    • qqbek Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:30
      Nawet KIA Bola jest już na CR, a olej spożywczy ma gorsze właściwości smarne.
      Musiałby W123 200D sobie sprawić, ze zwykłą pompą... znam nawet jedno, ale sąsiad "będzie robił" (nadal mu wrasta w ogródek, nawet nie wiem, czy w ostatnim roku go zdołał chociaż odpalić).
      • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:43
        Olej po frytkach nadaje się jedynie do starego Diesla z pompą. Problem taki, że nikt nie jeździ na samym oleju roślinnym, bo olej roślinny gorzej smaruje, zatka filtr paliwa i nie odpali. Stosuje się proporcję 3:1, a latem nawet 2:1 - do dwóch litrów oleju napędowego dolewa litr oleju kupionego w sklepie.
        • tesla3 Re: Olej do frytek 19.04.26, 14:45
          Choć nie polecam tego robić bo to nielegalne. Olej roślinny ze sklepu nie jest objęty akcyzą.
      • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 19.04.26, 15:02
        > Nawet KIA Bola jest już na CR

Wiem. Ale jak widzę takie ceny, to mam se ochotę znów XUD-a sprawić. Jechał na wszystkim, co się wlało i palił poniżej 5 w trasie. Ciekawe, czy są jeszcze jakieś fajne Xantie albo BXy dostępne. Można by zarejestrować na zabytek... ;-)
      • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 19.04.26, 17:12
        qqbek napisał:

> Nawet KIA Bola jest już na CR, a olej spożywczy ma gorsze właściwości smarne.
        > Musiałby W123 200D sobie sprawić, ze zwykłą pompą... znam nawet jedno, ale sąsi
        > ad "będzie robił" (nadal mu wrasta w ogródek, nawet nie wiem, czy w ostatnim ro
        > ku go zdołał chociaż odpalić).
        >
        Przypomniał mi sie dziadek z Konopielki co to nie wiedzial ile ma lat bo "nie rachuja" ale wincyj niż 60 czy 70 bo już "paznokcie powrastali".
        • qqbek Re: Olej do frytek 19.04.26, 17:26
          No widok tej wrastającej beczki jest tak samo bolesny, jak wrastające paznokcie :P
          Codziennie rano, gdy idę do ekspresu sobie kawę nastawić, widzę tego mietka, smutnie stojącego za płotem u sąsiada :(
          • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 19.04.26, 19:10
            Była taka przeróbka piosenki "Mietek ciągle chlał".
            Tymczasem w motoryzacji to Wołga chlała.
            Podobno do Wolgi silniki z Mietka taxiarze dawali?
            Ileż motoryzacja była wówczas prostsza..
            • qqbek Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:11
              dodekanezowiec napisał:

> Była taka przeróbka piosenki "Mietek ciągle chlał".
              > Tymczasem w motoryzacji to Wołga chlała.
              > Podobno do Wolgi silniki z Mietka taxiarze dawali?
              > Ileż motoryzacja była wówczas prostsza..

Z mietka, ale też podobno z NRD-owskiego Multicara dało się 45-konnego Diesla przełożyć.
              Jakie to musiało być wołowate z takim silnikiem...

No, ale przydziałową benzynę można było potem sąsiadom sprzedać, a ON był bez kartek.
              • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:14
                @qqbek
                Komuna była systemem życiowo śmieszniejszym jeszcze niż filmy Bareji.
                Te filmy to tylko czubek góry lodowej.
                • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:17
                  > Komuna była systemem życiowo śmieszniejszym jeszcze niż filmy Bareji.

Jak każdy system. Ten obecny ma równie wiele abaurdow, tylko ich nie widzimy bo siedzimy w środku i jesteśmy do nich całkowicie przyzwyczajeni. A Barei, który by nam je pokazał - brak.
    • humorysta Re: Olej do frytek 20.04.26, 09:31
      Na frytkach- to będzie jeżdzić coraz wiecej naiwniaków benzyny, hybryd, plug-inów i innego tałatajtwa. A za kilka lat zgłaszac sie bedą do serwisów-by naprawiac frytkowe silniki. Ja do mojego leciwego diesla-nigdy takiego gówna nie wleję-bo tzw. bioetylina -a zwłaszcza ta B20/ juz niebawem/ to gó...-to nie jest paliwo-tylko sciema. Za madry jestem na takie sztuczki- niech sobie Bruksela na tym gó...e jezdzi. A póki co-to mój 20-letni diesel chodzi jak nówka z fabryki.
      • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 09:40
        Kombinat! Pracuje! A bolo wykrzykuje!
        Przecież nówka jest wg ciebie gorsza niż twoja cerata.
        • humorysta Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:02
          Własnie Cerata to przykład-ze kiedyś robili samochody na lata/ u mnie 20 minie 3.maja/a dziś robią na 3 lata . Nawet blacha jest gorsza, że o jakości podzespołów nie wspomnę. I pamietajcie- że olej do frytek na Wasze benzyny i hybrydy jest na pestycydach-czyli na truciżnie-wiec długo nie pociagniecie na zatrutych silnikach.
          • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:05
            > olej do frytek na Wasze benzyny i hybrydy jest na pestycydach-czyli na truciżnie-wiec długo nie pociagniecie na zatrutych silnikach.

LOL, w "pamięć wody" też wierzysz?

A tak na marginesie, paliwa silnikowe to też trucizna. Nie wierzysz? Golnij se oleju napędowego.
          • qqbek Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:18
            humorysta napisał(a):

> Własnie Cerata to przykład-ze kiedyś robili samochody na lata/ u mnie 20 minie
            > 3.maja/a dziś robią na 3 lata .

A to ciekawe, bo "odkurzaczowi" stuknęły 4 lata w ubiegłym tygodniu i był dopiero na drugim (z czterech) przeglądów gwarancyjnych.

> Nawet blacha jest gorsza, że o jakości podzespo
            > łów nie wspomnę.

Tak, wszyscy wiemy, że 20 lat temu KIA słynęła z najlepszych zabezpieczeń antykorozyjnych!
            Niet analoga w mirie!

> I pamietajcie- że olej do frytek na Wasze benzyny i hybrydy je
            > st na pestycydach-czyli na truciżnie-wiec długo nie pociagniecie na zatrutych s
            > ilnikach.

Ja sobie golnę literatkę rzepakowego, jak ty się zgodzisz golnąć literatkę napędowego - a potem podyskutujemy o tym, który zdrowszy.
            • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:22
              > Ja sobie golnę literatkę rzepakowego, jak ty się zgodzisz golnąć literatkę napędowego - a potem podyskutujemy o tym, który zdrowszy.

No raczej nie podyskutujecie ;-)
              • qqbek Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:25
                vogon.jeltz napisał:

> No raczej nie podyskutujecie ;-)

Ja nie podyskutuję?
                Ja?
                🤪
                • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 09:46
                  > Ja nie podyskutuję?
                  > Ja?

Ty - tak. Bolo... w sumie też. To jednak bolo, jedyna istota we wszechświecie, której bał się Chuck Norris. Szklankę diesla to on łyka bez zagrychy.
                  • nousecomplaining Re: Olej do frytek 21.04.26, 11:42
                    > Szklankę diesla to on łyka bez zagrychy.
                    Mylisz się. Zagryza nagarem.
                    • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 21.04.26, 12:02
                      Cerata to mi sie kojarzy z karafka oliwy :)
                      Klimaty greckie tak mi przyszły do głowy.
                      • trypel Re: Olej do frytek 21.04.26, 13:50
                        Mi bardziej z Włochami. Z miejsca skad pochodzi cerata
                        maps.app.goo.gl/VQJ8aViBP5axN3b89?g_st=ac
                        • agios_pneumatos Re: Olej do frytek 21.04.26, 17:00
                          trypel napisał:

> Mi bardziej z Włochami. Z miejsca skad pochodzi cerata
                          > maps.app.goo.gl/VQJ8aViBP5axN3b89?g_st=ac

Przeca to Grecja.
                          • trypel Re: Olej do frytek 21.04.26, 17:08
                            Ja tam byłem. Pełno Włochów. Chociaz co prawda to prawda, babka w kasie udawała greka jak sie o toaletę zapytałem
                            • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 21.04.26, 19:25
                              trypel napisał:

> Ja tam byłem. Pełno Włochów. Chociaz co prawda to prawda, babka w kasie udawała
                              > greka jak sie o toaletę zapytałem
                              >
                              Mandoliniarze zacofani. Z nimi tak zawsze. Czasem Turcja czy Tunezja z turystyka do przodu.
                              • trypel Re: Olej do frytek 21.04.26, 20:43
                                Akurat toaletowo to wlosi sa najbardziej do przodu vs inne kraje.
                                • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 21:34
                                  > Akurat toaletowo to wlosi sa najbardziej do przodu vs inne kraje

Wut?! Takich syfiastych kibli jak na włoskich stacjach benzynowych, nie mówiąc już o osteriach to nie widziałem dawno nigdzie w Polsce.
                                  • trypel Re: Olej do frytek 21.04.26, 21:50
                                    Turystycznie. Pokaz mi inny kraj w Europie ktory w standardzie nawet w 2* ma bidet. W reszcie europy nawet w 4* to nie jest norma
                                    • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 21:57
                                      > Pokaz mi inny kraj w Europie ktory w standardzie nawet w 2* ma bidet.

Bidet jest wymagany przepisami budowlanymi. Żadna laska włoskich hotelarzy.
                                      • trypel Re: Olej do frytek 21.04.26, 22:01
                                        Mam gdzies skad to wynika skoro oni maja a nikt inny nie. Czyli łazienki stoją o klasę wyzej niz całej reszty europy.
                                        • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 21.04.26, 22:28
                                          > Czyli łazienki stoją o klasę wyzej niz całej reszty europy.

W lokalach mieszkalnych, także hotelowych - ok. Ale rzadko z nich korzystam. Natomiast w lokalach publicznych, z których korzystam częściej, jest często zgroza. Odwrotnie niż w Polsce, ale jak tak, to ja wyżej stawiam Polskę.
                                          • trypel Re: Olej do frytek 22.04.26, 06:49
                                            Publiczne to dramat. Nawet w naszym barze ukochanym toaleta to dziura w podłodze i szlauch do spłukiwania. Od wybudowania obiektu zero remontów. Jakbym dobrze poszukał to na pewno znalazłybym napis wyryty na ścianie "tu sralem, Garibaldi"
                                    • qqbek Re: Olej do frytek 21.04.26, 22:14
                                      trypel napisał:

> Turystycznie. Pokaz mi inny kraj w Europie ktory w standardzie nawet w 2* ma bi
                                      > det. W reszcie europy nawet w 4* to nie jest norma
                                      >

Veto - w Hiszpanii dwa razy byłem w 4* i w obu wypadkach był.
                                      Więc pewnie tam też mają jakieś regulacje wewnętrzne, bardziej rygorystyczne, niż gdzie indziej.
                                      A we Włoszech to mieli skanalizowane toalety, jak nasze protoszczury nadal łaziły w praknieję z liściem łopianu w dłoni, więc nie ma o czym dyskutować ;)
                                      • trypel Re: Olej do frytek 22.04.26, 06:50
                                        Mam mniej szczęścia bo od paru lat trafiłem 2 x na bidet w hiszpanii. Na 20 czy wiecej pobytów.
                                    • j_malec Re: Olej do frytek 22.04.26, 08:14
                                      trypel napisał:

> Turystycznie. Pokaz mi inny kraj w Europie ktory w standardzie nawet w 2* ma bi
                                      > det.
                                      Co proszę ? Rozumiem, że zawsze korzystałeś z hotelu, który miał bidet. Ale to nie znaczy że to jest norma.
                                      Byliśmy dwa lata temu w Toskani i żaden z hoteli nie miał czegoś takiego jak 'bidet'. Co tam ma bidet. W jednym to nawet WC był potłuczony, a ustawieniu ciepłej wody to mogliśmy tylko pomarzyć.
                                      • trypel Re: Olej do frytek 22.04.26, 08:36
                                        W hotelu, w domu jest to wymog jak pisal Vogon. Obowiązuje od 75 roku, kazda łazienka musi miec bidet. Generalnie nie spałem od lat we wloszech w miejscu bez bidetu.
                                        W Polsce, w Niemczech, w Austrii jest to rzadkie nawet w 4*.
                                        • j_malec Re: Olej do frytek 22.04.26, 08:50
                                          trypel napisał:

> W hotelu, w domu jest to wymog jak pisal Vogon.

Piszesz że to jest wymóg w kraju, w którym jak sami pisaliście niejednokrotnie, jest masa wykluczających się przepisów, które na dodatek często są po prostu olewane lub obchodzone. Widocznie właściciele tych hoteli albo olali, albo znaleźli prawny powód dla których tych bidetów mogło nie być. Więc pisanie, że wszystkie hotele co najmniej 2* mają bidet, jest trochę na wyrost. Hotele w których mieszkaliśmy były 3*.

I żeby nie było że tylko narzekam, to ze zwiedzania Toskani byliśmy z Zofią bardzo zadowoleni. Z resztą nie tylko Toskani :)
                                          • trypel Re: Olej do frytek 22.04.26, 09:12
                                            Moze po prostu łazienki byly sprzed 1975 r.
                                            Bo szczerze dość czesto bywam we wloszech i jeszcze takiego bez bidetu nie spotkałem. Aczkolwiek nie wątpię ze ty na taki trafiłeś.
                                            W kazdym razie o ile we wloszech moze 1% bidetow nie ma o tyle w innych krajqch moze 1% ma
                                            A dla mnie to wyznacza poziom higieny i kultury czystosci
                                            • j_malec Re: Olej do frytek 22.04.26, 09:29
                                              trypel napisał:

> Moze po prostu łazienki byly sprzed 1975 r.

Może. Jeden to wyglądał, jakby był z czasów antycznych, więc miał pełne prawo nie mieć bidetu ;)

Drugi był jednak zdecydowanie nowszy i na pewno wybudowany po 1975.

Nie będę się spierał, bo w sumie nie ma o co. Ale do zachwytów nad sanitariatami we Włoskich hotelach, jestem daleki :)

• vogon.jeltz Re: Olej do frytek 22.04.26, 09:16
                                            > Widocznie właściciele tych hoteli albo olali, albo znaleźli prawny powód dla których tych bidetów mogło nie być

Mógł być stary hotel. Domy sprzed któregoś tam roku też nie podlegają pod cośtam cośtam. Nie pamiętam, którego roku (1970?) ani co to jest "cośtam", ale pamiętam, że jak szukałem domu, to w ofertach starszych budynków o tym było.
                                            • trypel Re: Olej do frytek 22.04.26, 09:33
                                              A u ciebie tez sejsmika wchodzi w gre? Bo w ogłoszeniach u mnie jest zaznaczone czy dom jest budowany juz od 1975 r czy wczesnie. I to ma duze odzwierciedlenie w cenach ale również w konstrukcji domu.
                                          • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 22.04.26, 09:27
                                            @j_malec
                                            Zresztą ;)
                                            Z resztą - nie podważam
      • vogon.jeltz Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:15
        > bioetylina

Nie ma czegoś takiego.

> a zwłaszcza ta B20

Nie ma czegoś takiego.

> Ja do mojego leciwego diesla-nigdy takiego gówna nie wleję

Cały czas lejesz rzepak do swojego gruza. Każdy olej napędowy zawiera dodatek biokomponentów.

> to gó...-to nie jest paliwo-tylko sciema

A wiesz to bo...? Podzielisz się z nami źródłem swojej sekretnej wiedzy?
        • dodekanezowiec Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:20
          vogon.jeltz
          > A wiesz to bo...? Podzielisz się z nami źródłem swojej sekretnej wiedzy?

Musi przeżuć kilka godzin "mordokolejka".
      • tbernard Re: Olej do frytek 20.04.26, 10:43
        Hybrydy mało palą, bo maja wspomaganie elektronowe i nikt tam nie wlewa oleju po frytkach tylko paliwo. Olej po frytkach dawniej wlewano do ropniaków ale to było nielegalne, bo cepeeny nie zarabiały.
    • humorysta Re: Olej do frytek 22.04.26, 08:49
      To kolego-to nie jest olej do frytek-tylko olej po frytkach-taki przepalony .Zużyty.Wiec- szerokiej drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka