Dodaj do ulubionych

OT/Pożary na Roztoczu

06.05.26, 18:27
www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/po%C5%BCar-na-roztoczu-black-hawk-w-akcji-stra%C5%BCak-pokaza%C5%82-nagranie/vi-AA22voxT?ocid=winp1taskbar&cvid=4f13ea14c6844a3da9782b40223e6fa9&ei=6
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 18:57
      Tak trzymać, Stefan, jesteś bezpieczny.
      • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 19:35
        nousecomplaining napisał:

> Tak trzymać, Stefan, jesteś bezpieczny.
        Ja to myślę, że jesteś internetowym trollem, albo psychofanem. Pełno takich na necie.
        • e-zybi Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 20:05
          boggi_dan napisał:

> nousecomplaining napisał:
          >
          > > Tak trzymać, Stefan, jesteś bezpieczny.
          > Ja to myślę, że jesteś internetowym trollem, albo psychofanem. Pełno takich na
          > necie.

A kogo obchodzi co Ty myślisz? Ślinisz się na każdy wpis do Stefana jakbyś nie miał co z rękami zrobić ;)
        • vogon.jeltz Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 20:18
          > Ja to myślę

Nie łżyj
    • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 19:48
      U mnie się paliło w Hutkach koło Konopisk w niedzielę. Jeszcze jak jechałem w poniedziałek do Katowic to śmierdziało spalenizną. Do tego włączył się włączył się samolot Dromader należący do Lasów Państwowych. I dzięki nie mu i OSP ugasili. Tam nie było tego samolotu . "Według doniesień, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Lublinie nie zakontraktowała samolotu gaśniczego na swoim terenie, co oznacza, że maszyna, która uległa katastrofie pod Osuchami, przyleciała do akcji z Warszawy. U mnie dzięki posłowi Szymonowi Giżyńskiemu OSP okoliczne dostały nowy sprzęt. czestochowa.naszemiasto.pl/pozar-pod-czestochowa-plonelo-ponad-15-hektarow-lasu-z-ogniem-walczylo-wiele-zastepow-strazy-z-calego-regionu-i-dromader-gasniczy/ar/c1p2-28966237
      • only_the_godfather Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 06:55
        Jak zwykle pie...sz i jak zwykle musisz wplatać we wszystko politykę. To jak już zacząłeś to zadam pytanie, jak to województwo częstochowskie?Zdaje się, że poseł Giżyński publicznie obiecywał.
        A OSP sprzęt dostaje sukcesywnie jakbyś się interesował tematem, to byś wiedział, że sprzęt w OSP wymieniany na nowszy jest od wielu lat.
        • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 08:35
          only_the_godfather napisał:

> Jak zwykle pie...sz i jak zwykle musisz wplatać we wszystko politykę. To jak ju
          > ż zacząłeś to zadam pytanie, jak to województwo częstochowskie?Zdaje się, że po
          > seł Giżyński publicznie obiecywał.
          > A OSP sprzęt dostaje sukcesywnie jakbyś się interesował tematem, to byś wiedzia
          > ł, że sprzęt w OSP wymieniany na nowszy jest od wielu lat.
          > I co byłoby, gdyby PIS z FS od Ziobry i Romanowskiego nie zakupił nowych lepiej wyposażonych wozów strażackich. Tu na wyposażeniu był samolot. Tam nie było. Politykę robi Donaldinio i ostrzega ludzi by nie liczyli na cud, czyli na deszcz. Widziałeś sztab kryzysowy premiera? Zawsze jak są uroczystości w Częstochowie to zjawiają się strażacy z OSP. Tacy są wdzięczni. Oczywiście jak organizuje to poseł G. Prognozy nie były alarmujące.
          • only_the_godfather Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 08:58
            Typie tak się składa, że strażą interesuje się od wielu wielu lat, mam znajomą strażaczkę z OSP (co prawda w grupie ratowniczo poszukiwawczej) i sprzęt taki sam albo i lepszy od tego z FS, to OSP miały już kilkanaście lat temu. Ktoś ci naopowiadał bajek i uwierzyłeś, że w OSP dalej jeżdżą stare samochody.
            • qqbek Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 09:20
              No, ale wcześniej na przekazanie nowego samochodu ratowniczo-gaśniczego nie przyjeżdżał sam minister, z ekipami z TVP i TV Zarublika.
              A prawda jest taka, że poza terenami miejskimi OSP są hołubione, tak przez miejscowe samorządy, jak i przez samych mieszkańców. Wszędzie stoją nowe/wyremontowane budynki remiz, wszędzie XXI wiek pełną gębą (włączając w to nowoczesne środki łączności i integrację z centralnym systemem powiadomiania).
              • only_the_godfather Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 10:54
                W nie jedne OSP jest sprzęt taki sam jak PSP. Oczywiście jeśli mówimy o OSP które należą do KSRG i mają częste wyjazdy. Że mają jeszcze Stary 266 czy 244?Bo na terenach wiejskich czy leśnych na bezdrożach gdzie trzeba wjechać w cięższy teren te auta się sprawdzają. trzymają to tylko dlatego. Często są to auta po remontach z całkowicie nowymi zabudowami, takimi samymi jak na nowych pojazdach.
                • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 11:47

> W nie jedne OSP jest sprzęt taki sam jak PSP. Oczywiście jeśli mówimy o OSP któ
                  > re należą do KSRG i mają częste wyjazdy. Że mają jeszcze Stary 266 czy 244?Bo n
                  > a terenach wiejskich czy leśnych na bezdrożach gdzie trzeba wjechać w cięższy t
                  > eren te auta się sprawdzają. trzymają to tylko dlatego. Często są to auta po re
                  > montach z całkowicie nowymi zabudowami, takimi samymi jak na nowych pojazdach.
                  >
                  Sam sobie zaprzeczasz. Sporo zostało zmodyfikowanych. Jak Star 266. Koszta też nie małe. 40ton.net/kolejny-star-266-po-modernizacji-za-kilkaset-tysiecy-zlotych-z-nowa-kabina-i-silnikiem/ My w Częstochowie nie mamy się czego wstydzić i w okolicach. Tam w te kompleksy leśne potrzebne było działania z powietrza. A te były późno. Black Hawki nie mogły funkcjonować w nocy, ale to były procedury za PIS. Mamy tym ogromne braki. Zginął doświadczony pilot. Dromadery są lepsze i wydajniejsze od śmigłowców. We wszystkim mamy problemy. Taki pożar nie zdarza się często. Zawsze się uczymy na własnych błędach jedynie.
                  • qqbek Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 21:09
                    boggi_dan napisał:

> Zawsze się uczymy na własnych błędach jedynie.

Ty zdajesz się stanowić chlubny wyjątek.
                    Nawet na błędach się nie uczysz.
                    Wytykasz straży pożarnej, że zadysponowała samolot po zmroku... samolot pilotowany przez byłego pilota PLL "Lot", który miał ponad 20 tysięcy godzin w powietrzu, a nie widzisz podstawowych braków w wysłaniu pilotów z ledwo tysiącem godzin nalotu do lądowania we mgle, bez poprawnie ustawionych pomocy nawigacyjnych i z presją dowódców - w tym wypadku widzisz "zamach", a nie winę tych, którzy przez swoje sprawstwo kierownicze 96 osób posłali w piach w ten sposób.

Ja myślę, że kapitan Gawron wiedział, na jakie ryzyko się pisze, startując, ale podjął je w imię "wyższych wartości".
                    • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 23:20
                      qqbek napisał:

> boggi_dan napisał:
                      >
                      > > Zawsze się uczymy na własnych błędach jedynie.
                      >
                      > Ty zdajesz się stanowić chlubny wyjątek.
                      > Nawet na błędach się nie uczysz.
                      > Wytykasz straży pożarnej, że zadysponowała samolot po zmroku... samolot pilotow
                      > any przez byłego pilota PLL "Lot", który miał ponad 20 tysięcy godzin w powietr
                      > zu, a nie widzisz podstawowych braków w wysłaniu pilotów z ledwo tysiącem godzi
                      > n nalotu do lądowania we mgle, bez poprawnie ustawionych pomocy nawigacyjnych i
                      > z presją dowódców - w tym wypadku widzisz "zamach", a nie winę tych, którzy pr
                      > zez swoje sprawstwo kierownicze 96 osób posłali w piach w ten sposób.
                      >
                      > Ja myślę, że kapitan Gawron wiedział, na jakie ryzyko się pisze, startując, ale
                      > podjął je w imię "wyższych wartości".
                      Co wiedział. Już po zmroku nie powinien latać. O czym ty bredzisz. Z Warszawy do Józefowa miał około 160 km. W Częstochowie do Hutek miał z Rudnik 25 km. Bo tam stacjonował. Wykonał w dzień mnóstwo lotów i dzięki niemu pożar ugaszono. Sam jestem ciekaw co Platfusy wymyślą w tym przypadku. Wina pilota? Jak w Smoleńsku?
            • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 10:28

> Typie tak się składa, że strażą interesuje się od wielu wielu lat, mam znajomą
              > strażaczkę z OSP (co prawda w grupie ratowniczo poszukiwawczej) i sprzęt taki s
              > am albo i lepszy od tego z FS, to OSP miały już kilkanaście lat temu. Ktoś ci n
              > aopowiadał bajek i uwierzyłeś, że w OSP dalej jeżdżą stare samochody.
              >
              No i co z tego wynika? Typ to jesteś ty. Aż wstyd przyznać, że jesteś z pobliskiego regionu. Star 266 jeszcze funkcjonuje, także starsze Star 244 (napęd 4x4). Jedyny feler, że ty i pozostali widzicie winę Pisiorów, ale nigdy nie krytykujecie tego rządu. Byłem na wielu spotkaniach i uroczystościach ze strażakami OSP. Donaldnicniemogie. Jesteśmy za półmetkiem kadencji. Najwyższy czas przestać się zasłaniać poprzednim rządem. I coś zacząć zmieniać i robić. W Częstochowie to nie Pisiory mają zarzuty prokuratorskie, tylko Lewica i PO/KO. Umiłowany przywódca udzielił wskazówek na miejscu.
              Gdyby nie to, strażacy nadal gapili by się w niebo, zabobonie i czekając na deszcz.
    • qqbek Re: OT/Pożary na Roztoczu 06.05.26, 22:55
      Zaczęło dzisiaj wiać, z 200 hektarów zrobiło się ponad 500... tak trzymać Lasy Państwowe... nieewidencjonowane rowy melioracyjne na terenie Puszczy Solskiej były leśnikom zgłaszane już ponad dekadę temu, przez aktywistów którym na sercu leżało chronienie torfowisk wysokich w tamtym miejscu.
      I co zrobiono?
      Nic nie zrobiono, bo wycinkę lasu łatwiej prowadzić na terenie suchym, a nie podmokłym.

Jak się torfowiska zaczną palić, to miesiącami nie ugaszą.
      Durne leśniki, nastawione przez poprzednią ekipę jedynie na sprzedaż drewna.
      • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 03:44
        qqbek napisał:

> Zaczęło dzisiaj wiać, z 200 hektarów zrobiło się ponad 500... tak trzymać Lasy
        > Państwowe... nieewidencjonowane rowy melioracyjne na terenie Puszczy Solskiej b
        > yły leśnikom zgłaszane już ponad dekadę temu, przez aktywistów którym na sercu
        > leżało chronienie torfowisk wysokich w tamtym miejscu.
        > I co zrobiono?
        > Nic nie zrobiono, bo wycinkę lasu łatwiej prowadzić na terenie suchym, a nie po
        > dmokłym.
        >
        > Jak się torfowiska zaczną palić, to miesiącami nie ugaszą.
        > Durne leśniki, nastawione przez poprzednią ekipę jedynie na sprzedaż drewna.
        >
        Jakieś bzdury piszesz. Tak jak bełkot Kierwiński. Lasy się gasi najlepiej z powietrza. Śmigłowce były użyte zbyt późno. Black Hawki mogą latać w nocy. Minister kłamał na konferencji.
        Niebezpieczne warunki czy brak możliwości latania w nocy - minister Kierwiński nie odpowiedział jednoznacznie, dlaczego nie zostały do akcji gaśniczej włączone od razu śmigłowce Black Hawk. Media przekazały, że powodem był brak na miejscu obsady pilotów maszyny. Do tego Dromader się rozwalił bo przyleciał z Warszawy. Bo zrezygnowali z niego w tych lasach.
      • marekggg Czym sie martwisz to decyzja biznesowa 07.05.26, 10:59
        qqbek napisał:

> Zaczęło dzisiaj wiać, z 200 hektarów zrobiło się ponad 500... tak trzymać Lasy
        > Państwowe... nieewidencjonowane rowy melioracyjne na terenie Puszczy Solskiej b
        > yły leśnikom zgłaszane już ponad dekadę temu, przez aktywistów którym na sercu
        > leżało chronienie torfowisk wysokich w tamtym miejscu.
        > I co zrobiono?
        > Nic nie zrobiono, bo wycinkę lasu łatwiej prowadzić na terenie suchym, a nie po
        > dmokłym.

to jest przeciez prosta decyzja biznesowa - produkcja wegla drzewnego na gril w wielkim stylu - PiSSiory to dopiero maja pomysly, nie to co KO.

A ze jest susza - no coz niemcy wykupili deszcz i dla biednej polskii nic nie zostalo. To jest myslenie piSSiorow.
        • boggi_dan Re: Czym sie martwisz to decyzja biznesowa 07.05.26, 11:54
          marekggg napisał:

> qqbek napisał:

>
          > A ze jest susza - no coz niemcy wykupili deszcz i dla biednej polskii nic nie z
          > ostalo. To jest myslenie piSSiorow.
          Mamy zmianę klimatu Marek, czy nie mamy? Dobrze, że w tym Józefowie wycofało się z planów odstrzału 35 bobrów oraz rozbiórki tam. Acha nie zabijać też kornika drukarza.
          • marekggg Re: Czym sie martwisz to decyzja biznesowa 07.05.26, 12:53
            Ale przeciez PiSSiory twierdzily ze nie ma zadnej zmiany "klimakteryzacji" i nalezy fedrowac wegla ile wlezie.
            ale chyba zmiana klimakteryzacji dogonila kaczora.
            • e-zybi Re: Czym sie martwisz to decyzja biznesowa 07.05.26, 14:09
              marekggg napisał:

> ...ale chyba zmiana klimakteryzacji dogonila kaczora.

Dogoniła ze skutkami ubocznymi!
            • boggi_dan Re: Czym sie martwisz to decyzja biznesowa 07.05.26, 14:47
              No dzięki jak zwykle rzeczowo. "Samolot PZL M18 Dromader o znakach SP-ZUT wystartował z Warszawy w okolicach godz. 19.00, by gasić płonące lasy w okolicach miejscowości Osuchy (woj. lubelskie). O godz. 20.41 maszyna nagle zniknęła z radarów. Pilot zginął na miejscu. Zachód słońca 5 maja w tym regionie nastąpił około godz. 19.56. Co maszyna robiła tak późno, wbrew jej możliwościom? Kto wystosował dyspozycje do tak późnego lotu? Według informacji portalu Niezależna.pl strażacy i leśnicy próbowali wysłać w miejsce pożaru inne statki powietrzne z pozostałych baz. Te po kolei odmawiały – argumentując, że nie mogą operować po zmroku. Tak było np. w przypadku Białegostoku. W wypadku PZL M18 Dromader o znakach SP-ZUT było inaczej.

Lasy Państwowe dysponują 42 statkami powietrznymi. Są zlokalizowane w całej Polsce. Zapotrzebowania na ich usługi są składane przez Regionalne Dyrekcje do Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych. niezalezna.pl/polska/akcja-ruszyla-choc-nie-powinna-odpowiedzialnosc-polityczna-ponosi-kierwinski/569850 PS co tam robiła Kloska ministra klimatu. Może przywiozła od Gosi zupę szczawiową z jajkiem dla strażaków.
    • humorysta Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 09:04
      Nie tylko na Roztoczu. Ogromne tereny w Polsce-zwłaszcza w części płd-wsch. są zagrożone pożarami. I nie trzeba daleko szukać-mieszkam 33 km od stolicy na płn-wschód-deszcz nie padał u mnie od 2-ch m-cy. W lasach tragedia-wysycha doszczętnie ściółka a wraz z nią grzybnia i znów na grzyby nie pójdę. I to już jest chyba jakieś 10 lat takich susz. U mnie to bedzie pustynia mazowiecka. Na szczescie mam własną wodę , ale jak długo jeszcze ?
      • boggi_dan Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 10:36
        humorysta napisał:

> Nie tylko na Roztoczu. Ogromne tereny w Polsce-zwłaszcza w części płd-wsch. są
        > zagrożone pożarami. I nie trzeba daleko szukać-mieszkam 33 km od stolicy na płn
        > -wschód-deszcz nie padał u mnie od 2-ch m-cy. W lasach tragedia-wysycha doszczę
        > tnie ściółka a wraz z nią grzybnia i znów na grzyby nie pójdę. I to już jest ch
        > yba jakieś 10 lat takich susz. U mnie to bedzie pustynia mazowiecka. Na szczesc
        > ie mam własną wodę , ale jak długo jeszcze ?
        >
        Ale to nie jest problem od teraz. To już trochę trwa i będzie narastać. Gęsta sieć rowów melioracyjnych (szacowana w Polsce na około 80 tys. km) skutecznie odwadnia kompleksy leśne. www.wwf.pl/polska-przecieka
        • e-zybi Re: OT/Pożary na Roztoczu 07.05.26, 12:19
          Ja wiem, że prawda boli, ale kto modły o deszcz zamawiał? Wiadomo...mądrzy inaczej, PiSał nie będę, wszyscy się domyślają. Było za dużo wilgoci w glebie to budowano rowy melioracyjne. Do kogo z pretensjami teraz...???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka