trypel 06.05.26, 20:52 Do dzisiaj nie wiedziałem ze ford robil samoloty pasażerskie Az tu spontaniczne wejście do muzeum motoryzacji i juz wiem. Samolot jest na chodzie i co roku mozna sie nim przeleciec 11 miejsc, brak serwisu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Samolot Forda 06.05.26, 22:40 Ford Trimotor, wzorowany na holenderskim Fokkerze F.VII (który brał wcześniej udział w konkursie "Ford Reliability Tour") ... co tu dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samolot Forda 07.05.26, 03:00 Nie wiedziałem że istniał. A teraz juz wiem jak w środku wygladal i gdzie mial luki na bagaz. Ten pod spodem byl jeszcze ciekawszy, początki ruchu osobowego 4 miejsca w kabinie dla pasazerow a pilot wciaz siedzi nieosłonięty I dodatkowo pra tesla Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Samolot Forda 07.05.26, 18:00 Pierwsze samochody Porsche to elektryki, pierwsze ponad 100 km/ godz to elektryk. Dzialo Elefant to hybryda. Wycofano sie z tego na pewien czas, bo balast do wozenia byl za duzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Samolot Forda 07.05.26, 20:11 W Weselu Wyspiańskiego szykowano sie do wojny bo "kosy wisza" podczas gdy mocarstwa już lodzie podwodne jakies tam pierwsze mialy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samolot Forda 07.05.26, 20:20 Ja tu raczej dopiero naocznie przekonałem sie o przepaści w zmotoryzowaniu społeczeństwa u nas i w usa. Awionetka Waco z lat 30 miala w nazwie Family Tourer :) Albo Ford T w wersji na snieg.. gdzie myśmy wtedy byli? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Samolot Forda 07.05.26, 20:46 trypel napisał: > Ja tu raczej dopiero naocznie przekonałem sie o przepaści w zmotoryzowaniu społ > eczeństwa u nas i w usa. Ze zmotoryzowaniem to zgoda. Ale tutaj niektóre kraje europejskie (głównie Wielka Brytania i Francja) szybko nadrabiały jeszcze przed wojną. > Awionetka Waco z lat 30 miala w nazwie Family Tourer :) No akurat z lotnictwem to w Polsce było bardzo dobrze przed wojną. Główne wytwórnie lotnicze tamtego okresu produkowały samoloty setkami, a mieliśmy ich kilka. > Albo Ford T w wersji na snieg.. gdzie myśmy wtedy byli? W śniegu? W ciemnej dudzie sanacji? Gospodarka Polski w 1937 roku nadal byłą poniżej poziomu z 1929. Niemcy przekroczyli go w 1934 (nie, to nie austriacki kapral z francuskim wąsikiem wszystko ruszył - samo zaczęło się powoli podnosić wtedy), Francja i Wielka Brytania na przełomie 1934/35... my w 1938 (kiedy inni notowali już kilkudziesięcioprocentowe wzrosty). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Samolot Forda 07.05.26, 20:38 trypel napisał: > Ten pod spodem byl jeszcze ciekawszy, początki ruchu osobowego > 4 miejsca w kabinie dla pasazerow a pilot wciaz siedzi nieosłonięty To nie początki lotnictwa pasażerskiego, a jego początki w USA. Ten samolot to Boeing 40 (konkretniej wersja pasażerska, czyli "B-4" albo "C") - wybudowany jako samolot pocztowy. Zanim Boeingi 40 zaczęły wozić pasażerów w USA, w Polsce (i innych krajach europejskich - od Atlantyku aż za Ural, bo eksportowano je też do ZSRR) robiły to Junkersy F13... może i też miały taki układ (otwarty kokpit dla pilotów, zamknięta i ogrzewana kabina dla pasażerów), ale były w całości metalowe. Zresztą lotnictwo pasażerskie w Europie zaczęło się rozwijać na długo przed tym, jak zaczęło działać w Stanach - powodem jest to, że odległości były mniejsze. Jak chcesz wygooglować sobie ciekawe samoloty pasażerskie z "początków awiacji pasażerskiej" to wyszukaj choćby Vickersa Vulcana (nie mylić z późniejszym bombowcem Avro Vulcan) - miał on wdzięczny przydomek "flying pig". Zresztą - my tu o ogrzewanej kabinie... a pierwszym samolotem pasażerskim z kiblem dla pasażerów na pokładzie był Handley Page W.8... w roku 1919. Zresztą Brytyjczycy i Niemcy przodowali na długo, zanim wszedł Lockheed z Electrą i Super Electrą, Douglas z DC-2 i Boeing z 247. Zresztą - porównaj te 3 "supernowoczesne" samoloty pasażerskie z USA, z takim de Havilland DH.91 Albatros. > I dodatkowo pra tesla Detroit Electric. Możesz nie wierzyć, ale kilkanaście tysięcy sztuk tego natłukli i do początku lat 20-tych nie do końca było wiadomo, czy wygra benzyna, czy akumulatory. Reklamowany w USA jako samochód dla kobiet i ludzi pracujących w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samolot Forda 07.05.26, 20:55 > Reklamowany w USA jako samochód dla kobiet i ludzi pracujących w mieście Czyli od 100 lat nic się w tym względzie nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Samolot Forda 07.05.26, 22:25 vogon.jeltz napisał: > > Reklamowany w USA jako samochód dla kobiet i ludzi pracujących w mieście > > Czyli od 100 lat nic się w tym względzie nie zmieniło. Odkurzacz pod ładowarką, prawie 220 zrobił od poniedziałku... Rzeczywiście tak postrzegana "elektryfikacja" nie zmieniła się co do swojej natury pomiędzy 1916 a 2026... może był i jakiś "krótki suspens", ale wszystko zdaje się wracać na wyznaczone wcześniej tory ;) Odpowiedz Link Zgłoś