27.05.26, 14:59
A dokładniej Ferrari Luce. Pierwszy elektryczny model tej marki. Ferrari, które wygląda jak Toyota Prius czy inna taksówka Bolta. Zaprojektowane przez typa, który ma na koncie takie wiekopomne dzieła jak MacBook "mydelniczka". Z tym światem naprawdę jest coś nie tak...
Obserwuj wątek
    • carnivore69x Re: Ferrari 27.05.26, 15:21
      Ogólnie, to niektóre uznane marki średnio pasują do elektryków. Z tych bardziej przyziemnych np. Fordy Capri i Mustang EV to jakieś parodie.
      • qqbek Re: Ferrari 27.05.26, 16:01
        carnivore69x napisał(a):

> Ogólnie, to niektóre uznane marki średnio pasują do elektryków. Z tych bardziej
        > przyziemnych np. Fordy Capri i Mustang EV to jakieś parodie.

No tak, ale takie Renault 5 wyszło bardzo fajnie.
        A ford przeginał tak już wcześniej (Puma), nie tylko z EV więc.

Najlepsze jest to, jak rynek zareagował - od tygodnia akcje Ferrari powoli, ale systematycznie pięły się w górę (z kolejnego dołka, który firma zaliczyła na początku miesiąca)... dziś przyszła korekta.
        Chyba się mydelniczka za ponad dwa miliony złotych nie spodobała inwestorom.
        • trypel Re: Ferrari 27.05.26, 16:33
          Co do Ferrari zgoda ale poki sie nie przejechałem mustangiem to myślałem tak samo. To bardzo fajne auto. Świetnie sie prowadzi. Jak typowy tylnonapedowiec. Jest komfortowe i ciche i pewnie jego targetem sa dziadki co kiedyś popylaly albo marzyły o mustangu. Nie wiem jak sprzedaz ale znajomy z mazur co ma od 4 lat jest bardzo zadowolony
          • vogon.jeltz Re: Ferrari 27.05.26, 19:37
            > Co do Ferrari zgoda ale poki sie nie przejechałem mustangiem to myślałem tak samo

Może i dobrze jeździ to Ferrari - nie wiem i pewnie nieprędko się dowiem. Ale przecież Ferrari nie kupuje się tylko z powodu jak jeździ, tylko musi też wyglądać jak supersamochód. A to wygląda jak jakiś chiński elektryk.
            • trypel Re: Ferrari 27.05.26, 19:51
              Chyba zamieszałem. Co do Ferrari sie zgadzam. Ferrari musi wyglądać. Ale mustang e tech to niezla bryka
              • qqbek Re: Ferrari 27.05.26, 20:38
                trypel napisał:

> Chyba zamieszałem. Co do Ferrari sie zgadzam. Ferrari musi wyglądać. Ale mustan
                > g e tech to niezla bryka
                >

Namawia mnie na niego ojciec kolegi młodego z klasy, bo handluje tym u Forda, a warunki finansowania na firmę są bardzo korzystne IMHO.
                Trochę duże, a Zafira w końcu zaczęła jeździć przyzwoicie, ale finansowanie jest takie, że chyba nigdzie indziej takiego nie znajdę (a potrzebuję "KUP" dość mocno - jak nie w tym, to na pewno już w przyszłym roku).
                Wersja ER ma już taką bateryjkę, że w trasie i tak byłoby ładowanie tam, gdzie i tak by trzeba już postój robić, raporty zużycia może nie tak optymistyczne jak w Y Tesli, ale Ford wygląda też dużo lepiej niż Y...
                • trypel Re: Ferrari 27.05.26, 20:46
                  Jest tez cichszy i lepiej sie prowadzi.
                  I ma fajne kolory :)
                  • qqbek Re: Ferrari 27.05.26, 21:26
                    trypel napisał:

> Jest tez cichszy i lepiej sie prowadzi.

To bardzo dobry argument.

> I ma fajne kolory :)

A to doskonały argument w erze "wszystko bylejakie kolorystycznie na drodze".
    • kreinto Re: Ferrari 27.05.26, 17:18
      vogon.jeltz napisał:

> A dokładniej Ferrari Luce. Pierwszy elektryczny model tej marki. Ferrari, które
      > wygląda jak Toyota Prius
      Nie obrażaj Toyoty. To coś przypomina co najwyżej Cinquecento.
      • marekggg Re: Ferrari 27.05.26, 19:30
        za te cene mozesz kupic mieszkanie a mydelniczke elektryczna dostajesz jako dodatek.
      • vogon.jeltz Re: Ferrari 27.05.26, 19:53
        > Nie obrażaj Toyoty.

Zależy o którym Priusie mówimy. Obecny wygląda naprawdę dobrze, ale Prius 3 to kasztan. A to Ferrari ma urok "trójki" właśnie.
    • nousecomplaining Re: Ferrari 27.05.26, 17:46
      Dzisiaj zobaczyłem na parkingu przy markecie elektryczną alfę - nigdy wcześniej tej marki nie widziałem w e-wersji. Nie wiem, co to za model, ale sylwetka ładna, taki sedan czy liftback jakiś, Zofia była zachwycona kolorem lakieru : )
      • qqbek Re: Ferrari 27.05.26, 18:55
        nousecomplaining napisał:

> Dzisiaj zobaczyłem na parkingu przy markecie elektryczną alfę - nigdy wcześniej
        > tej marki nie widziałem w e-wersji. Nie wiem, co to za model, ale sylwetka ład
        > na, taki sedan czy liftback jakiś, Zofia była zachwycona kolorem lakieru : )

Jedyna elektryczna Alfa to ta z Tychów (Junior Ellectrica, czy jak jej tam), czyli właściwie mocno przerobiony Fi(u/a)t 600 (czy jak kto woli Jeep Avenger/Peugeot 2008/Opel Mokka-e).

Bateryjka 54 kWh, ale osiągi przyzwoite.
        • nousecomplaining Re: Ferrari 27.05.26, 21:07
          > Junior Ellectrica
          No rzeczywiście, to było to.
          > właściwie mocno przerobiony...
          Znacznie to ładniejsze i zupełnie niepodobne do tych aut.
    • wislok1 Nie przypomina cinquecento 27.05.26, 20:14
      www.google.com/search?sca_esv=4521476c5740f22a&sxsrf=ANbL-n52loO7RnlwdmClpN89Xlw3FkJwRg:1779905591171&udm=2&fbs=ADc_l-aTuuAJ5fCRiMSMSikFOrGF6bdyujK3KN_bbLSQcwMiswggXfTRhCRsHJn9B_hTNtD09KA6QglIkvCoGHwPMeptSIbZT9Vbbg2jWgMphUn1kPki9sg6YiCh9n71gdHJj8u6Nlw5bQauUoISu4pIMzH440cTrdDLnG_VP73CwYoNnOB4C9dwNHtacZTl13V--_fVJK31Bo0N8Mgg3W00krsicUkQwPmAmLYyO35qaR8wsGoBkhI&q=ferrari+luce&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwidg_uDidqUAxUZRfEDHT1eDc0QtKgLegQIFBAB&biw=1536&bih=695&dpr=1.25
      No, ale kwstia gustu

Cena szokuje
      • marekggg Re: Nie przypomina cinquecento 27.05.26, 21:20
        samochod brzydki ze szok. To ja wole juz Testarose, ktora sie coprawda gowniano (podobno) jezdzi, ale przynajmniej to jest ladny kultowy samochod.
        • wislok1 Re: Nie przypomina cinquecento 28.05.26, 20:56
          Mi tez sie nie podoba, ale nie przypomina jednak cinquecento...
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Ferrari 27.05.26, 21:42
      A wnętrze... Ma geny włoskiego designu, trzeba przyznać, niestety tego z Multipli.
      • kreinto Re: Ferrari 28.05.26, 06:56
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> A wnętrze... Ma geny włoskiego designu, trzeba przyznać, niestety tego z Multip
        > li.
        Multipla miała całkiem przyjemne wnętrze za to to coś kojarzy się w środku bardziej z czymś na kształt pierwszych mikrocar-ów.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Ferrari 28.05.26, 07:29
          To wnętrze jest też b.fajne, ale nie do Ferrari. To byłby b.fajny następca Fiata Coupe, oczywiście z innymi osiągami.
          • kreinto Re: Ferrari 28.05.26, 16:15
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> To wnętrze jest też b.fajne, ale nie do Ferrari. To byłby b.fajny następca Fiat
            > a Coupe, oczywiście z innymi osiągami.
            Tak, na rynek chiński chyba.
    • aquaforte Re: Ferrari 28.05.26, 02:48
      Popieramy twoją opinię.
    • bolo2002 Re: Ferrari 28.05.26, 09:00
      To jest Ferrari? To kaszalot i przykład- jak wspaniale mozna spieprzyc sportową maszynę. Pomysłodawca na 10 lat do kamieniołomów!
    • vogon.jeltz Re: Ferrari 28.05.26, 11:00
      Dla równowagi: poczytałem trochę i technicznie to jest bardziej niż spoko. Cztery niezależne silniki elektryczne po jednym na każde koło, o łącznej mocy 1000 KM i aktywne zawieszenie, regulowane elektrycznie w czasie rzeczywistym, zaadaptowane z F80.

Do tego ciekawy patent: zamiast robić szuczny dźwięk silnika spalinowego, Ferrari ma... wzmacniacz dźwięków silnika elektrycznego. Piszą, że działa to tak, jak gitara elektryczna. Może brzmieć ciekawie.

No kurde, to może być fajne auto, ale powinno być sprzedawane pod osobną submarką, a nie jako Ferrari. Choć są głosy, że to celuje głównie w rynek chiński i ta może to być hitem (jak na Ferrari, that is).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka