Dodaj do ulubionych

Vectra czy Focus

IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 10:30
Witam. doradźcie co kupić: używaną 1,5-2 letnią Vectrę czy nowego Focusa
oczywiście silniki te same 1.6
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Vectra czy Focus IP: *.bielsko.msk.pl 17.05.02, 10:35
      Gość portalu: Basia napisał(a):

> Witam. doradźcie co kupić: używaną 1,5-2 letnią Vectrę czy nowego Focusa
      > oczywiście silniki te same 1.6

Ja się zastanawiałem 2 lata temu czy kupić full (prawie) wersję Focusa czy
      najtańszą Vectrę i wybrałem to pierwsze i jestem baaaardzo zadowolony.
      Ale musisz się zastanowić, bo to całkiem różne auta. Vectra poza tym się kończy
      na rynku... jest nowa.
      • Gość: polokokt Re: Vectra czy Focus IP: *.pjwstk.edu.pl / 10.122.4.* 17.05.02, 10:41
        dokladnie. Juz za chwile wchodzi nowa Vecra wiec te wczesniejsze modele uzywane
        musza troche staniec. Wiec nie wiem czy nie warto poczekac kilka miesiecy
        (jesli sie zdecydujesz na uzywana Vectre) bo powinna troche staniec.
        Przynajmniej tak mowi teoria.
        Pozdrawiam
        • maryszka Re: Vectra 17.05.02, 11:09
          Gość portalu: polokokt napisał(a):

> dokladnie. Juz za chwile wchodzi nowa Vecra wiec te wczesniejsze modele uzywane
          > musza troche staniec. Wiec nie wiem czy nie warto poczekac kilka miesiecy
          > (jesli sie zdecydujesz na uzywana Vectre) bo powinna troche staniec.
          > Przynajmniej tak mowi teoria.

Zgadza sie. Vectra to bardzo solidny i porzadny samochod. Dochodzi do tego
          jeszcze stara, sprawdzona prawda: ostatnie samochody przed wprowadzeniem nowego
          modelu sa nie tylko tansze ale z reguly wyleczone z tzw. "chorob dzieciecych"
          cechujacych nowe modele wprowadzone na rynek.
          Kupujacy takie samochody (nowe, wprowadzone na rynek modele) to kroliczki
          doswiadczalne dzieki ktorym konstruktorzy zaczynaja dopiero korygowac wszelkie
          usterki ( a takie zawsze sa) nie wykryte lub nie usuniete w fazie prob.
          Nazywa sie to gornolotnie "modernizacja".
          • Gość: Basia Re: Vectra IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 11:23
            Czy w takim razie dobry jest teraz moment na zakup Focusa tzn czy pozbawiony
            on jest chorób dzieciecych?
            • maryszka Re: Vectra 17.05.02, 11:43

> Czy w takim razie dobry jest teraz moment na zakup Focusa tzn czy pozbawiony
              > on jest chorób dzieciecych?

Generalnie kazdy calkowicie nowy model wprowadzany wlasnie na rynek cierpi na
              owe "choroby dzieciece". Odradzalabym kupna za wszelka cene akurat teraz nowego
              Opla. Ale tego i tak nie zamierzasz. Modele bedace dluzej na rynku - niezaleznie
              od modelu - sa z reguly duzo bardziej niezawodne niz te, ktore wlsnie sa
              wprowadzane. Dotyczy to zarowno opla jak i Forda. O ile sie nie myle Focus nie
              zostal poddany calkowitemu "odmlodzeniu" tylko jest ciagle jeszcze modernizowany.

Wiem, ze przykladowo pierwsze, calkowicie nowe Passaty (wprowadzone w 96 roku) i
              Audi A4 mialy dlugo powazne problemy m.in. z zawieszeniem i elektronika, ktorych
              usuniecie zabralo sporo czasu. Calkowite przestawienie sie na gruntownie nowy
              model niesie ze soba zawsze duze problemy: "choroby dzieciece".

Ja osobiscie preferowalabym Opla. Ale to moja opinia.
      • Gość: Basia Re: Vectra czy Focus IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 10:49
        Co masz na myśli pisząc że są to dwa różne auta?
        • Gość: Kicur Re: Vectra czy Focus IP: *.bielsko.msk.pl 17.05.02, 11:17

> Co masz na myśli pisząc że są to dwa różne auta?

NO różne... to trochę inne klasy: Focus jest nowszy, choć Vectra z półki wyżej.
          Poza tym silnik 1.6 w Vectrze jest najsłabszym, więc nie ma rewelacyjnych osiągów
          (bo i auto jest cięższe), natomiast w Focusie to idealny kompromis pomiędzy
          osiągami (bardzo przyzwoite) i spalaniem (ok. 9 l miasto).
          • maryszka Re: Vectra czy Focus 17.05.02, 11:49
            Gość portalu: Kicur napisał(a):

> Gość portalu: Basia napisał(a):
            >
            > > Co masz na myśli pisząc że są to dwa różne auta?
            >
            > NO różne... to trochę inne klasy: Focus jest nowszy, choć Vectra z półki wyżej.
            > Poza tym silnik 1.6 w Vectrze jest najsłabszym, więc nie ma rewelacyjnych osiąg
            > ów (bo i auto jest cięższe),

No i co? Starcza, zeby spokojnie jechac ponad 150 km/h. Kto i kiedy i PO CO
            potrzebuje wiecej? Ten silnik jest ekonomiczny, solidny i bardzo cichy.
            To duzo wazniejsze niz (byc moze) kilka ulamkow sekundy mniej podczas "startu"
            lub kilka km/h wiecej szybkosci maksymalnej Focusa.

No ale jesli dla kogos te aspekty sa decydujace...

• Gość: Kicur Re: Vectra czy Focus IP: *.bielsko.msk.pl 17.05.02, 13:09
              maryszka napisał(a):

> Gość portalu: Kicur napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Basia napisał(a):
              > >
              > > > Co masz na myśli pisząc że są to dwa różne auta?
              > >
              > > NO różne... to trochę inne klasy: Focus jest nowszy, choć Vectra z półki w
              > yżej.
              > > Poza tym silnik 1.6 w Vectrze jest najsłabszym, więc nie ma rewelacyjnych
              > osiąg
              > > ów (bo i auto jest cięższe),
              >
              > No i co? Starcza, zeby spokojnie jechac ponad 150 km/h. Kto i kiedy i PO CO
              > potrzebuje wiecej? Ten silnik jest ekonomiczny, solidny i bardzo cichy.
              > To duzo wazniejsze niz (byc moze) kilka ulamkow sekundy mniej podczas "startu"
              > lub kilka km/h wiecej szybkosci maksymalnej Focusa.
              >
              No jak Ci wystarcza i widzę, że jesteś ZA Vectrą - to po co pytasz i tak się
              jeżysz, co?!? Przecież napisałem, że to RÓŻNE samochody.
              Poza tym to wcale nie są ułamki sekund: Vectra 1.8 przyśpiesza podobnie jak Focus
              1.6, czyli o ok. 2 sekundy gorzej niż Vectra 1.6. A przy wyprzedzaniu na 4 i 5-
              tce to są jeszcze większe różnice. Dlatego nie pisz o UŁAMKACH sekund - dobrze że
              choć jest to Twoje "być może". ;)
              Poza tym akurat silnik 1.6 Focusa - to jeden z najcichszych silników montowanych
              do tego auta. Więc raczej nie jest głośniejszy niż 1.6 Vectry - pewnie są
              porównywalne. I pewnie jest co najwyżej podobny.
              W kwestii ekonomiczności też się wypowiem, bo silnik 1.6 Focusa w mieście pali
              ok. 9 l.
              Natomiast JA akurat JEŻDŻĘ Focusem 1.6 po niemieckich autostradach ok. 160-180
              km/h. Choć pewnie wygodniej jeździłoby się Vectrą, bo to większe auto - ale i tak
              się super jeździ - mam "większego" Focusa, sedana.
              PZDR.
    • Gość: Michal Re: Vectra czy Focus IP: *.telia.com 17.05.02, 10:50
      Oba badziewiaki,ale lepszy jest o niebo FOKUS.Pzdr.Michal
      P.S inni Ci opisza dlaczego
    • Gość: Sven Re: Vectra czy Focus IP: 217.153.10.* 17.05.02, 12:46
      To zalezy. Jezeli glownie jezdzisz po miescie i okolicach to
      wystarczy focus. Jezeli co jakis czas rzucasz sie na podboj
      Europy to vectra, ale nie 1.6. Uwazam, ze minimum dla tego auta
      to 1.8 125 KM.
      • Gość: Basia Re: Vectra czy Focus IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 13:04
        Tzn że focus jest niewygodny na dluższe trasy? Zmartwiłam sie ponieważ często
        jeżdżę na różne trasy naszej Polski południowej np Zakopiec no i wakacje ,
        nasze morze Słowacja a w tym roku chyba Chorwacja. Pewnie pomyślę w takim razie
        o Vectrze. Pozdrawiam
        • Gość: ziemek Re: Vectra czy Focus IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 17.05.02, 13:28
          ja tylko w sprawie tych wyjazdów - jeśli wybierasz się do Chorwacji ,
          Hiszpanii , Włoch , to pierwszą rzecz na jaką zwróć uwagę to KLIMA !!! Bez
          tego każde wakacje w "tropikach" będziesz wspominać raczej średnio -
          szczególnie jeśli lubisz "objazdówki" a nie siedzenie w jednym miejscu .
        • Gość: Sven Re: Vectra czy Focus IP: 217.153.10.* 17.05.02, 13:29

> Tzn że focus jest niewygodny na dluższe trasy? Zmartwiłam sie ponieważ często jeżdżę na różne trasy naszej Polski południowej np Zakopiec no i wakacje,
          nasze morze Słowacja a w tym roku chyba Chorwacja.

To nie tak. Ja mialem na mysli o wiele dluzsze wypady, np.
          Norwegia czy Portugalia. Na trasy, o ktorych piszesz focus jest
          idealny. O trwalosci nie pisze, bo focusa nie mialem, a vectre mam
          za krotko. Pozdr.
    • Gość: mkm Re: Vectra czy Focus IP: *.zetokat.com.pl 17.05.02, 12:50

> Witam. doradźcie co kupić: używaną 1,5-2 letnią Vectrę czy nowego Focusa
      > oczywiście silniki te same 1.6

Tylko nie Opel :) Jak to mawiają Niemcy Opel ist kein auto :)
      Mialem Vectre i wspominam ten czas bardzo niemilo.

Ps.
      Wybrałbym Focusa

Pozdrawiam
      mkm
    • Gość: obi. Re: Vectra czy Focus IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 17.05.02, 13:21
      Jeżdżę obydwoma samochodami. Mam Focusa 1,6 (rocznik 1999), a teść ma Vectrę
      1,8 (rocznik 2000). Moim zdaniem to nieprawda, że Focus nie nadaje się na
      dłuższe trasy, a Vectra - tak. Różnica w wielkości kabiny nie jest wbrew
      pozorom duża.

Poza tym - subiektywnie: Vectra ma gorsze wykończenie wnętrza. W Vectrze tylna
      kanapa jest nieco szersza, ale "za to" mniej wygodna i zostaje mniej miejsca na
      nogi. Jak dla mnie, Vectra znacznie gorzej się prowadzi (zawieszenie,
      subiektywne poczucie przyczepności, układ kierowniczy). Poza tym moim zdaniem
      stylistyka Vectry jest wręcz powalająco nijaka, ale co kto lubi.

Jeśli chodzi o eksploatację, to w żadnym z samochodów nie było poważniejszych
      usterek. Poprzednim samochodem teścia też była Vectra i też obyło się bez
      problemów.

W każdym razie powtarzam: różnica w wielkości wcale nie jest znaczna, choć to
      niby dwie różne klasy. Zresztą usiądź w jednym i drugim, a się przekonasz.
      Jeśli chodzi o dłuższe trasy, bardziej sugerowałbym się wyposażeniem
      (klimatyzacja!), o ile auta, które masz do wyboru, różnią się wyposażeniem.

Ja wziąłbym Focusa (bo nowy), ale Vectry wcale nie odradzam.

Pozdr,
      obi.
      • Gość: Kicur Re: Vectra czy Focus IP: *.bielsko.msk.pl 17.05.02, 13:31
        Gość portalu: obi. napisał(a):

> Jeżdżę obydwoma samochodami. Mam Focusa 1,6 (rocznik 1999), a teść ma Vectrę
        > 1,8 (rocznik 2000). Moim zdaniem to nieprawda, że Focus nie nadaje się na
        > dłuższe trasy, a Vectra - tak. Różnica w wielkości kabiny nie jest wbrew
        > pozorom duża.

:):) No więc dlatego ja Focusem JEŻDŻĘ na dłuższe trasy: najdłuższa JEDNA TRASA
        to 6600 km - dookoła Europy. No i jeszcze poza tym 2x Hiszpania, Chorwacje i inna
        takie... :))
    • Gość: rimi Re: Vectra czy Focus IP: 195.94.206.* 17.05.02, 18:08
      Mam Fokusa, ale 1.8 i zjechałem pół Europy i wygoda jest absolutnie
      wystarczająca. Koleś w pracy ma służbową Vectrę 1.6 - to jest TACZKA, a jak
      jeszcze włączysz klimę to zero przyspieszenia. Focus 1.6 o niebo lepszy pod tym
      względem. Wbrew pozorom Vectra w środku wcale nie jest większa od Focusa, wręcz
      np węższa (sprawdzałem). Ma tylko troszkę więcej miejsca na nogi z tyłu, za to
      jest tam strasznie wąsko. Nie wspomnieliście o jednym aspekcie -
      bezpieczeństwie. Focus w teście zderzeniowym ma 4 gwiazdki na 5, Vectra ....1!!!
      Koniecznie klima. Bardzo przydatna (zwłaszcza dla kobiet bez garażu)
      podgrzewana przednia szyba!
      • Gość: obi. Re: Vectra czy Focus IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 18.05.02, 12:51
        Gość portalu: rimi napisał(a):

> Wbrew pozorom Vectra w środku wcale nie jest większa od Focusa, wręcz
        > np węższa (sprawdzałem). Ma tylko troszkę więcej miejsca na nogi z tyłu, za to
        > jest tam strasznie wąsko.

No popatrz, ja nie mierzyłem, ale zawsze miałem wrażenie, że jest dokładnie
        odwrotnie (tzn. w Focusie węższa kanapa, ale więcej miejsca na nogi). Pewnie mi
        się zdawało, zwłaszcza że na ogół siedzę z przodu. Ale to tylko świadczy, że
        ilością miejsca się te auta zbytnio nie różnią.

Pozdr,
        obi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka