Dodaj do ulubionych

Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 Ac...

IP: 217.153.187.* 06.01.05, 13:16
Coś tak czułem że Mondeo wygra i to nie dla tego że uważam że dyskryminujecie
japończyki ale dlatego że jako nowe auto robi najlepsze wrażenie ogólne. Na
pocieszenie pozostaje mi fakt że po kilku latach Toyota pokazuje na czym
polega jej przewaga......
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:49
      No na czym ma polegać ta przewaga Toyoty. ta jej legendarna niezawodnośc to
      mit. No chyba, że wymieniasz swoje Toyoty co dwa lata to wtedy faktycznie
      Toyoty sa The best.
      • Gość: Luc Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: 134.93.52.* 28.01.05, 16:47
        szkoda, ze nie czytasz raportow tüv to bys zobaczyl co jest mitem. Niemiecka
        precyzja, buahahaha, oprocz Benza i Porsche to dlugo dlugo nic.
        • Gość: pixi Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.icpnet.pl 30.01.05, 02:16
          ja choć zwolennikiem francuzów jestem, to poświadczam, że toyoty jednak
          niezawodne są. kumpel miał corolle 1.3 1989 i szalał nią jak szalony... nie
          udało mu się jej zapsuć... auto nie do zajeżdżenia.
          • zettom Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 07.04.05, 21:04
            mialem kiedys forda, a raczej 2 fordy.
            pierwszy to dramat - myslalem ze na taki egzemplarz trafilem.
            jak zmienilem auto (cos mnie podkusilo tez na forda) to juz wiedzialem ze
            ogolnie te samochody nie sa najlepsze (nigdy wiecej forda, nawet za darmo).
            sprzedalem jeszcze szybciej niz pierwszego.
            teraz mam francuza i sobie bardzo chwale.
    • greenblack Debilny dobór wersji silnikowych 06.01.05, 15:02
      Trzeba było albo testować wszystkie w wersji 1.8, albo 2.0 (Vectra 2.2).
      • Gość: tanugal Re: Debilny dobór wersji silnikowych IP: *.saint / 195.117.38.* 06.01.05, 15:41
        słusznie, zabawne są takie testy 84 tys. i 111 tys. (27 tys różnicy???) a potem
        okazuje się , że toyka ma super wyposażenie , nissan nie nadąża, itd. czy oni
        biorą te wersje z łapanki?
        • Gość: Michu Re: Debilny dobór wersji silnikowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:25
          Fajne mieli też porównanie Jaguara 3,0l za grubo ponad 200tys, Merca za 170 i
          Subaru Legacy 2,0 za 110 tys, he he he, i narzekali że to 2,0 strasznie słabe,
          i zagadka nie do odgadnięcia, które z tych aut uznali po testach za "inną ligę"?
        • Gość: Man Re: Debilny dobór wersji silnikowych IP: 217.97.133.* 10.01.05, 10:21
          Na początku grudnia porównywałem dosyć dokładnie ceny Avensis i Vectry (wersje
          Kombi z silnikami diesla). Bez zbytniego wdawania się w szczegóły powiem, że z
          tym samym wyposażeniem Vectra (120KM)jest blisko 10 000 PLN droższa!!! Nie
          wiem, czy się coś zmieniło w 2005, ale na razie tylko promocje, promocje.....
    • nomac007 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 06.01.05, 23:27
      Zgadzam sie z wypowiedzią ToyotaFan'a gdyz tez uwazam auta japonskie za
      dyskryminowane przez wszystkich dziennikarzy. A słuchanie SAMYCH ZALET i
      pochwał Forda Mondeo jest po prostu N.U.D.N.E!!!! Więcej fantazji panowie!! nie
      tylko mondeo na Swiecie
      • Gość: Hybrydator Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.aster.pl 06.01.05, 23:42
        nomac007 napisał:
        <kat>
        rozumiem, ze gdyby wygrala avensis, to opisy jej zalet niebylyby nudne, a
        autorzy testu mieli wrecz ulanska fantazje...
        LOL
        Niestety avensis niejezdzi, proponuje zebys sie przejechal nowa ave,
        szczegolnie po kretej drodze ;-)
        • Gość: axlop Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: 217.153.194.* 07.01.05, 19:00
          co do cen i wyposazenia poszczegolnych modeli to faktycznie nieporozumienie -
          test powienien sie odbywac na podobnych pod wzgledem wyposazenia i silnika
          samochodach. tylko ze.... w punktacji zostalo wszystko uwzglednione wiec nie ma
          sie co czepiac.
          i tak wole skode octavie2 2.0TDi, w wersji elegance kosztuje ok 90tys a
          wyposazenie na poziomie testowanego peugeota 407
          • Gość: Michu Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:00
            Na co dzień jeżdrzę właśnie takim Mondeo,jest to auto bardzo dobre i nie tylko
            dlatego, że służbowe, zgadzam się zgrubsza z autorami tekstu, Avensis i Nissana
            mają znajomi, tez są to fajne auta ale dla mnie nieco gorsze,no ale
            porównywanie tu Skody Octavii to nieporozumienie, pomijam silnik ale jej
            zawieszenie to pułapka, bardzo źle mi się tym sprzętem jeździło.
            • Gość: GLS1 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.pl / *.foke.pl 21.01.05, 18:44
              Tez jezdzilem sluzbowa Octavia i twierdze ze ma zle zestrojone zawieszenie i
              ogolnie jest niewywazona. Co do silnikow to powiem to ze byla to wersja 1.9 TDI
              130 km i tak samochod sprawial wrazenie mulowatosci tak ze wrazenie bylo takie
              jak bym jechal co najwyzej 90 konna benzynowka.............. Ekonomika tez nie
              grzeszyl... Silnik podobno dobry ale moze to wina zle zestopniowanej skrzyni
              biegow????? PZDR!!
          • kodem_pl Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 09.01.05, 15:53
            Tylko ze Octavia to nizsza klasa... Nie z Mondeo a z Focusem ja porownaj.
          • Gość: ~liberał Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.dfki.uni-sb.de 10.01.05, 14:41
            Nie wiem jak wygląda Octavia2 2.0TDi Elegance, ale miałem okazję jechać Octavią
            (1) 1.8 T (180 KM) i muszę powiedzieć, żę wykończenie wnętrza było kiepskie
            (tandetne plastiki, kiepsko zszyta kierownica) jak na tą cenę i klasę auta.
            Dodatkowo nie do zaakceptowania był hałas dochodzący z tyłu przy dużych
            prędkościach (160-190).
            Co do silnika i osiągów, to przyczepić się nie można, no ale silnik nie jest
            skonstruowany w Skodzie.
          • Gość: ~liberał Ford Mondeo 2.0 Trend - Skoda IP: *.dfki.uni-sb.de 10.01.05, 14:47
            Jeszcze co do Skody, to ja za około 21.5 tys EUR kupiłem nowego Mondeo 2.0 TDCi
            (131 KM) z ESP.
            Myślę, że jest, to nieco lepsze auto niż nowa Skoda za porównywalną kwotę.
            • Gość: dziubek82 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend - Skoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:01
              Nie moze TYLKO NA PEWNO FORD JEST LEPSZY.Sam sprawdzalem przestonnosc tych aut
              i nie ma czego porownywac.W Skodzie z tylu jest o wiele mniej miejsca niz w
              Fordzie.Poza tym porownywanie Skody i Forda w tej samej klasie to nie najlepszy
              pomysl.Chociaz nie ktorzy uwazaja ze to ta sama klasa he he :)
      • c.pawlowski jeździłem i Mondeo i Toyotę 22.03.05, 11:44
        Używałem i Mondeo i Toyotę. Mondeo jest większe, lepiej się prowadzi, lepiej
        trzyma się drogi. Toyota jest nudna i trochę ciasnawa. W czasie gwarancji
        Mondeo (turbodisel) 4 razy pojechało na lawecie do serisu i dwa razy dojechałem
        tam sam. Z Toyotą nie miałem zadnych problemów.
    • Gość: rafał tylko japan IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 08.01.05, 20:59
      nie wiem skad te głosy oburzenia - jezeli japonia wyprzedza technologicznie cały swiat to jakim cudem inne nacje moga robic cokolwiek lepszego??nie ma takiej mozliwosci...panowie tam jest inna filozofia życia i pracy....i jezeli autko to tylko za japonii (uwaga na tureckie i inne podruby!!) karte gwarancyjna spokojnie mozna do smietnika wyrzucic autko sie nie zepsuje nawet po 10 latach:)a inni - cóz produkuja wyroby samochodopodone...z niemcami na czele a o zabach nie wspominam
      • Gość: Macabricus Re: tylko japan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:15
        Gość portalu: rafał napisał(a):

<kat"tata, a marcin powiedzial">
        potem subtelny LOL:
        (uwaga na tureckie i inne podruby!!)
        a zreszta daje ROTFL po calosci:)
        • Gość: rafał Re: tylko japan IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 09.01.05, 16:26
          widzisz...ze mna jest tak ze najpierw sie smieja a potem dokladnie robia i moia co powiedzialem taki juz ze mnie skubaniec:)
          wiec LOL dedykuje Tobie biedaku - widac nie uwazałes w szkole o Japonia dla Ciebie to pewnie jakis kraik daleko daleko stad:)
          ja mam toyote starlet - 18 lat...biedactwo ani razu nienaprawiani.....cóz filozafia "kaizen" daje o sobie znac
          pozdrawiam
          • Gość: Macabricus Re: tylko japan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:00
            Gość portalu: rafał napisał(a):
            >widzisz...ze mna jest tak ze najpierw sie smieja a potem dokladnie robia i moia
            >co powiedzialem taki juz ze mnie skubaniec:)
            ja wiem polska trudna język...może spróbuj jednak jeszcze raz i napisz po
            Polsku.
            >wiec LOL dedykuje Tobie biedaku - widac nie uwazałes w szkole o Japonia dla Cie
            > bie to pewnie jakis kraik daleko daleko stad:)

fakt, jest on cokolwiek od Polski odległy, resztę ejakulacji werbalnych o stylu
            zerowym pozostawie bez komentarza
            >ja mam toyote starlet - 18 lat...biedactwo ani razu nienaprawiani...<cut>.
            ulala, bez zadnej naprawy, czyli 18-sto letnie amorki, elementy zawieszenia
            itd..np coz pogratulowac dobrego samopoczucia
            >cóz filozafia "kaizen" daje o sobie znac
            ja tam niewiem, czym jest filozafia, ale pozwole sobie na domniemanie, że po
            opisanych w ponizszym linku przypadkach, furrore w toyodzie zrobi filozofia
            seppuku.
            autoswiat.redakcja.pl/forum/forum.asp?Watek=754864&WatekStr=1&OdpStr=9
            > pozdrawiam

>wzajemnie
            • Gość: rafał Re: tylko japan IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 13.01.05, 17:20
              oczywiscie
              pisemko made in germany jest zawsze "bardzo wiarygodne"....poza tym co to miało udowodnić?wyjatek nie tworzy reguł a corolla od lat plasuje sie na szczytach list samochodów najmniej awaryjnych?słyszałem tez o gosciu ktoremu yariska zaczeła gnic po dwóch latach...no i co??to znaczy ze wszystkie yariski sa zle tak?
              szkoda ze nie rozumiesz ale cóz ja sie tym nie przejmuje:) po prostu mam to gdzies i robie swoje
              co do mojego samochodu jeszcze - pewnie ze amorki sa wymianiane płyny i tp...ale mnie chodziło o AWARIE uniemozliwiajace jakakolwiek jazde..a a tego nigdy nie było:)do dzis pali na dotyk:)i nigdy mnie nie zawidola.Ty natomiast w swojej madrosci bierzesz wymiany zespołów które sie normalnie zuzywaja za awarie...cóz polski to trudna jezyk:Da jeszcze trudnijejsza myslenie...wiem wiem to moze bolec....zwłaszcza jak sie ma "niemieckiego bolca"...
              jak to sie mówi toyoty sie nie psuja tylko ludzie psuja toyoty....:)
              słoneczne pozdrowienia
              • Gość: Macabricus Re: tylko japan IP: *.aster.pl 13.01.05, 20:11
                LOL, nie przemeczaj sie, bo ci inwecji neistarczy na prace,
                P.S co to niemeicki bolec?
                • qwas05 Re: tylko japan 22.05.05, 21:03
                  mieszkam kolo serwisu mercedesa i chyba rozumiem pojecie "niemiecki bolec".
                  wydac200 czy 300 k PLN a potem jezdzic taxi :)))
      • Gość: dziubek82 Re: tylko japan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:56
        To Ty chyba nigdy nie jechales BMW skoro mowisz ze japonskie sa najlepsze.No
        coz nie kazdemu jest dane :)
        • ravami Re: tylko japan 03.05.05, 20:48
          No teraz to zagrybsiłeś. Jak kupowałem sobie samochód to właśnie szukałem BMW.
          Wszystkie na sprzedaż rozgrechotane - kupiłem Mazdę i do dzisiaj przejeździłem
          3 lata. Czytam ten artykuł, bo chcę mają Mazdę wymienić na jeden z tych
          samochodów tutaj pisanych. Jak widzisz - niektórzy przesiadają się na
          japończyka z wyboru.
          Ostatnio byłem na jeździe Avensis. Wnętrze mnie troszkę rozczarowało. Spodobał
          mi się chyba bardziej Mondeo, ale z tego co czytam opinie użytkowników, to
          czasami aż strach kupować. Awarie jakie się w nim zdarzają - nie do pomyślenia
          w Maździe. Jednak zostanę przy japonskiej precyzji (zwracająć się ku Avensis,
          żałując że kiepsko na rynku z Mazdą 6).

pzdr
        • qwas05 Re: tylko japan 22.05.05, 21:06

> To Ty chyba nigdy nie jechales BMW skoro mowisz ze japonskie sa najlepsze.No
          > coz nie kazdemu jest dane :)

to chyba nigdy nie jechales ferrari skoro mowisz ze bmw ...
          coz :)))
    • Gość: andree Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 08:33
      To się nazywa ustawić sobie przeciwnika do bicia. Primera przyspiesza
      najsłabiej? - w 12 sekund do setki. Ale Primera ma 116 KM, a Peugeot, który ma
      136 KM przyspiesza w 11,7 sekund? To o czym to świadzy? Że Pan Redaktor robi
      czytelnika w jajo. Primera nie ma ani ESP, ani kontroli trakcji? Panie
      redaktorze, a czym się te dwie(?) rzeczy różnią? Z peugeotem i toyotą w tej
      wersji należało porównać primerę 2,0 tekna i vectrę 2,2 elegance lub 2,0 turbo.
      Pisząc tyle o bezpieczeństwie (brak ESP w nissanie) dlaczego nie napisał Pan o
      długości drogi hamowania? Ciekawe, jak tu wypadłby opel i nissan. Wkurzają mnie
      ci chłopcy w gazetach od samochodów, którzy robią czytelnikom wodę z mózgu. Cześć!
      arpil@gazeta.pl
      • jan.kulczyk Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 09.01.05, 17:26
        > redaktorze, a czym się te dwie(?) rzeczy różnią?

Też chciałem o to zapytać, ale bałem się, że mnie zakrzyczą ;)

> Pisząc tyle o bezpieczeństwie (brak ESP w nissanie) dlaczego nie napisał Pan o
        > długości drogi hamowania?

Przecież napisał. Z tym że mnie coś tu się nie zgadza. Jakiś rok temu z górą Auto Motor (albo Auto Sukces) oceniał Primerę (co prawda jeszcze tę 2002) i wyszło im, że ma najlepsze hamulce w klasie (37 m). Więc albo oni testowali jakiegoś rzęcha, albo któryś z testów jest spieprzony, albo Primera 2005 ma gorsze hamulce. Dziwy, dziwy...
        • Gość: niesprawiedliwe Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.speed / 217.153.209.* 09.01.05, 17:54
          "Auto Świat" sierpień 2004

Nissan Primera 1.9 dCi
          " Wyrazy uznania należą się ukł. hamulcowemu :
          zimne - 37,6
          gorące - 37,2 "
          • jan.kulczyk Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 10.01.05, 12:08
            Dzięki za przykład.
            Z tym że mój test był na pewno jeszcze sprzed czasu, kiedy kupiłem auto (styczeń 2004). Więc pewnie to jakiś przedruk. Być może również z AutoŚwiata.
      • greenblack Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 10.01.05, 12:19
        Kontrola trakcji to inaczej ASR - ogranicza buksowanie kół podczas ruszania,
        nie wyprowadza z poślizgu poprzecznego jak ESP.
        • niki27 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 10.01.05, 14:56
          Uwaga teoretycznie słuszna, ale ile jest samochodów, które mają ESP bez ASR,
          albo ASR bez ESP? Nawet w kompaktach, jak się decydujesz na zakup ESP, to ASR
          dostajesz "w prezencie" (cudzysłowu użyłem celowo). Upraszczając: jak większość
          zwykłych użytkowników powie, że ma kontrolę trakcji, to ma na myśli oba
          systemy.
          • greenblack Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 10.01.05, 17:42
            Samochodów z ESP, ale bez ASR nie ma, bo ASR i ABS to są części składowe ESP.
            Natomiast samochody z ASR, ale bez ESP, były jeszcze popularne kilka lat temu -
            np. Volvo S70, S80, Saab 9-5 - do 2001. ESP tak ostatnio staniało, że nie
            opłaca się już oferować samego ASR.
    • Gość: Primera Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:12
      Pan Redaktor napisał:

(W primerze) "Radioodtwarzacz i klimatyzację obsługują te same przyciski, a
      sterowanie odbywa się na kilku poziomach elektronicznego menu. Po pewnym
      czasie - podobno - można dojść do wprawy i intuicyjnie obsługiwać urządzenia
      pokładowe. Mnie się to nie udało - zamiast zmieniać stację radiową, włączałem
      klimatyzację lub na odwrót."

Brednia - jest jedno pokrętło/przycisk do radia (po lewej stronie panelu) i
      drugie pokrętło/przycisk do klimatyzacji (po prawej stronie panelu). Sterowanie
      nie odbywa się "na kilku poziomach" - co najwyżej programowanie radia, ale to
      zawsze lepiej robić na postoju a nie w trakcie jazdy. Jeśli Pan Redaktor nie
      potrafi obsłużyć dwóch przycisków i myli klimatyzację z radiem, to niech lepiej
      nie prowadzi.
      • Gość: ma Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 21:40
        Jeśli Pan Redaktor nie
        > potrafi obsłużyć dwóch przycisków i myli klimatyzację z radiem, to niech
        lepiej nie prowadzi.

Bo się jeszcze Panu Redaktorowi hamulec z gazem pomyli, jasne że to brednia.
        Przerażające jest, że o nowościach tech wypowiadają się dyletanci, którzy
        zatrzymali się na etapie elektrycznej maszyny do pisania.
      • Gość: Szczepan Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:42
        Mondeo to straszna siermięga. Tandeta w środku, a na dodatek lubi się psuć (u mnie w firmie jest tego chłamu ok. 10 szt. TDCI i sypią się prawie wszystkie, przebiegi ok. 30-70 tys. km). Jechałem raz "407". W porównaniu z Mondeo to jeśli chodzi o komfort jazdy i estetykę wnętrza to jest to "biznes klasa", choć faktycznie Peugeot jest trochę mułowaty.
        • Gość: Pit Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: 81.219.11.* 10.01.05, 23:30
          Szczepan, Twoja opinia dotyczy Mondeo, czy jego silnika TDCi? Bo niestety
          Mondeo z tym silnikiem jest mniej zawodne niz egzemplarze na Pb.

TDCi z 2002 i poczatku 2003 rzeczywiscie maja problemy - mi padl wtryskiwacz w
          takim silniku. Nowsze auta, z konca 2003, juz tak nie wracaly (to opinia
          serwisu), i kulturalniej pracuja.

A siermiega wnetrza to rzecz wzgledna - Redaktorowi nie przeszkadzala ;-) Ale
          czy nie porownujesz do wersji sprzed face liftingu? Tu akurat ford poprawil
          konsole, tapicerke drzwi, i kilka innych detali.
      • jan.kulczyk Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 17.02.05, 20:51
        > Pan Redaktor napisał:
        >
        > (W primerze) "Radioodtwarzacz i klimatyzację obsługują te same przyciski, a
        > sterowanie odbywa się na kilku poziomach elektronicznego menu. Po pewnym
        > czasie - podobno - można dojść do wprawy i intuicyjnie obsługiwać urządzenia
        > pokładowe. Mnie się to nie udało - zamiast zmieniać stację radiową, włączałem
        > klimatyzację lub na odwrót."

Już o tym kiedyś pisałem - to często wykorzystywany chwyt. Skoro testujesz gamoniu wersję Acenta, która ma sterowaniem radiem w kierownicy, to nie przy...aj się do skomplikowanej konsoli, tylko lepiej od razu sobie ją odpuść, bo będziesz miał problem ze skupieniem się na jeździe.
        Natomiast gałki do klimatyzacji i radia są oddzielne, ale juz przyciski do zmiany stacji lub kierunku nawiewu nie. Zależy, jaki tryb jest ustawiony. Można się przyzwyczaić, ale mimo skrótu myślowego, w wypowiedzi redaktora jest ciut prawdy (choć to naciągnięcie). Wkurza mnie trochę, że po kilku sekundach panel przestawia się na tryb zwykły i wtedy nie można ani sterować radiem ani klimą. Pomaga tylko kolejne wciśnięcie którejś z gałek. Ja nie mam już problemów, ale ergonomicy powinni trochę nad tym rozwiązaniem popracować.
    • Gość: Pit Subiektywny test aut klasy sredniej IP: 81.219.11.* 10.01.05, 23:05
      Myslalem ze AutoSwiat ma kiepskie testy. Niegdys chwalili fordy za zamykana na
      kluczyk maske, gdy ostatnio w tescie - przedruku zganili te marke za to. Ale to
      co zobaczylem w "tescie" Auto+ to nieporozumienie. Czy az tak zle Agora placi
      dziennikarzom, czy komus sie po prostu nie chcialo?

Jak zauwazyli poprzednicy - chybiony dobor aut. Rozne pojemnosci i moce - to
      jeszcze mozna by przebolec, choc zabraklo komentarza. Ale juz porownywanie
      wnetrz w roznej klasie wyposazenia to naduzycie. Jasne ze P407 czy Avensis beda
      mialy lepsze materialy i przyjemne kolory. Ale Mondeo czy Vectra tez maja
      milsze welury, tylko nie w wersji Trend! Panowie dziennikarze - nie warto bylo
      sie pofatygowac do salonow odpowiednich marek, aby przynajmniej na potrzeby
      testu ZAPOZNAC sie z analogicznymi wersjami wyposazenia?

Sam jezdze Mondeo - auto przestronne i swietnie zawieszone, nie ma praktycznie
      slabych punktow, w polaczeniu z atrakcyjna cena wygralo wiele rankingow. Ale tu
      chyba panowie redaktorzy pisali pod konkretny werdykt. "Kompromis miedzy cena a
      wyposazeniem" to tylko jeden z przykladow.

Czy Redaktor Wojcik wsiadl do tylu P407? Ja wsiadlem, w tym czasie przedni
      fotel ustawil sobie kierowca o wzroscie 180cm. I ledwo wysiadlem - ilosc
      miejsca na nogi skurczyla sie dramatycznie. Redaktor nie zauwazyl? Inne rzeczy
      wylapane w ciagu pierwszych 5 minut - zle spasowane plastiki slupkow bocznych,
      brak hudraulicznego podtrzymania maski (w tej klasie to przesana oszczednosc).

Jednym slowem - nawet na trojke "na szynach" sie nie uzbiera.
      • scbisz Re: Subiektywny test aut klasy sredniej 12.01.05, 21:24
        JEśLI PANU REDAKTOROWI MYLI SIE WŁĄCZANIE RADIA I KLIMATYZACJI TO NIE RADZĘ
        TESTOWAĆ BMW SERII 7 BO MOŻE PAN ODLECIEĆ.RADZĘ POCZYTAĆ INSTRUKCJĘ I ĆWICZYĆ.
        TRENING CZYNI MISTRZA.
    • Gość: dziubek82 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:15
      Cyt.Pięć osób wygodnie podróżuje wszystkimi porównywanymi autami.
      Trzy osoby w 407 z tylu ?Chyba Pan redaktor jest samobojca!A moze mysla Pan o
      dzieciach?
    • bojakk kto dobieral te samochody ?? 14.01.05, 18:36
      Kto porownuje samochody, ktorych roznica w cenie wynosi prawie 30 tys. zlotych??
      Jesli bierzemy sie za porownanie, to wezmy podobne wersje, z identycznym
      wyposazeniem, a jesli takowych nie znjdziemy, to napiszmy o tych roznicach.
      Artykuł jest strasznie subiektywny i skłania sie do wynoszenia Peugeota ponad
      inne konstrukcje, ale jakos nie napisano, ze ma najmniejsze wnetrze, a na
      tylnych siedzeniach wygodnie jest tylko dzieciom i to nie za dużym. Po drugie
      jak juz sie robi porownanie w konkurencji, np. bezpieczenstwo, to napiszmy czego
      nie ma i ile za to musimy zaplacic. Przyklad: Vectra nie ma ESP w standardzie,
      ale Mondeo tez, a na dodatek Mondeo nie ma kurtyn, ale o ESp jakos nie
      wspomniano, ciekawe. Takei porownanie nie ma sensu, wezmy samochody w tym samym
      zakresie cenowym, albo z identycznym wyposazeniem. Porownanie wersji topowej z
      podstawowa nie ma sensu!
    • Gość: mobile Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 14.01.05, 20:23
      Wszystkie te nowoczesne bolidy, objedzie Szymi w swoim 10-letnim Xedesie. A
      braki systemowe, nadrobi mistrzowską techniką.
    • tomasz27 Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 19.01.05, 12:32
      modeo jak było najlepsze tak jest nadal, ale czemu nie porównacie go z vw
      passatem
    • Gość: Hilary Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 IP: *.wustenrot.pl 25.01.05, 20:19
      Niestety ocena w zakresie kosztów zakupu i ekonomiki nie może byc obiektywna
      skoro do testu wybiera sie auta o tak zróżnicowanym wyposazeniu.
      Nieporozumieniem jest równiez porównywanie wersji z silnikiem 1.8. w przypadku
      Nissana w sytuacji, gdy producent oferuje wersje 2.0. W takiej sytuacji nie
      dziwią znaczne różnice w osiągach. Więcej obiektywizmu!!!
    • kupagnoju czy ten 'test' pisał ktoś z auto-śmiecia ? 11.02.05, 13:28
      tylko tam takie steki bzdur się widuje, ale to gazetka niemiecka więc się nie
      dziwię, do kogo należy GW ?

NCAP, stan na dzisiaj
      Mondeo 4 * i 28 pkt
      Primera 4 * i 29 pkt
      Vectra 4 * 0 30 pkt

więc to jego pupilek Mondeo jest najmniej bezzpieczny

droga hamowania Primery 1,8 to ok. 38 m więc żenada co pisze ten człowiek,
      podobnie jak ocena prowadzenia tego auta i przywiązywanie nadmiernej wagi do
      ESP i TC

dobór silników już został wyśmiany więc nie będę się powtarzał

ogólnie - ten człowiek nie powinien zajmować się pisaniem ocen samochodów
      • dzielny_pacjent Redaktorku - nie skomentujesz ? 02.03.05, 11:54
        nie rozmawiasz z plebsem ?
    • ewhw Re: Ford Mondeo 2.0 Trend X / Nissan Primera 1.8 19.03.05, 18:22
      Testy ? Najlepsze w klasie średniej w naszych "polskich testach" zawsze będą:
      1) Fordy (niewielkie, ale zawsze coś, inwestycje w Polsce),
      2) Skody (jakaś montownia pod Poznaniem),
      3) VW (też jakaś montownia chyba bus-ów pod Poznaniem),
      4) Opel i Toyota też nie moga być ostatnie (inwestycje w Gliwicach i pod
      Wrocławiem).
      Fiat nie wchodzi w grą, bo nie ma jeszcze przedstawiciela klasy średniej (może
      kiedyś będzie Croma).
      Szans nie mają:
      a) Renault, bo nie zainwestował w Polsce, chociaż w roku ubiegłym odnotował
      najwyższą sprzedaż spośród europejskich producentów, i co tu dużo mówić sporo
      tego jeździ również na naszych dziurawych drogach,
      b) Nissan - jw. (grupa Renault); również coraz więcej nowych egzemplarzy
      spotyka się w Polsce,
      c) marki koreańskie, bo chociaż są tanie i względnie niezawodne, również nie
      chcialy zainwestować w naszym - niestety - skorumpowanym kraju,
      d) marki amerykańskie, bo sa dla nas zbyt egzotyczne.
      Zatem, zwycięstwo FORD-a, a zwłaszcza Mondeo (zawsze również Focusa) można było
      od razu przewidzieć, a przecież nawet małe dziecki wie, że: "FIAT i FORD gó..
      wort".
      Powodzenia w dalszym testowaniu ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka