Dodaj do ulubionych

cena benzyny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:42
Czy ktoś może mi natychmiast podać aktualną cenę benzyny za litr? Zupełnie
nie znam się na samochodach, a ktoś ma mnie zawieźć dokądś Tico i nie wiem,
ile pieniędzy będę tej osobie musiała dać za benzynę. Nawet nie wiem, jakiej
benzyny się do tego typu samochodu używa. Bardzo proszę o odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • Gość: Albercik Re: cena benzyny IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:44
      jakies 10zl litr , a tiko pali ok 15 lit na 100 km najlepiej PB 98 lub 99. pozdrawiam
      • Gość: c.b. Re: cena benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:50
        aż taka zielona w tej dziedzinie nie jestem, żeby w to uwierzyć. Mam nadzieję,
        że jednak ktoś mi powie, ile. :\ Muszę zadzwonić do tamtej osoby i się umówić,
        czas ucieka, i przykro mi, że ktoś sobie żarty robi... to nie jest Forum
        Humorum, Albercik :\
        • Gość: Albercik Re: cena benzyny IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:58
          przepraszam myslalem ze to kolejna prowokacja na forum , co do ceny to od 3,35 do 3,70 jakos tak bo ja tankuje gaz a paliwko od czasu do czsu . skad do kad chcesz jechac . pozdrawiam
          • Gość: c.b. Re: cena benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 22:14
            dziękuję. Muszę się liczyć z trasą około 280-300 km. Chciałam po prostu
            wiedzieć, ile trzeba dać za samo paliwo.
            • Gość: Robert Dasz mu tyle ile poprosi IP: *.aster.pl 06.01.05, 22:49
              Boisz że cię oszuka? Na 15l do Tico? Żałosne.
              • Gość: c.b. Re: Dasz mu tyle ile poprosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:55
                Nie wkładaj własnych myśli w cudze usta, Robert. I nie oceniaj tak pochopnie.
                Nie, nie boję się że mnie ta osoba oszuka. Sprawa ma się wręcz przeciwnie. Jest
                to osoba miła i wiem, że będzie się certolić, kiedy przyjdzie mi płacić. Nie
                chcę, żeby ten ktoś był, jak to się kiedyś mówiło, stratny. Nie chcę dać ZA
                MAŁO. A z drugiej strony wcale mi się nie przelewa i ponieważ nie miałam
                pojęcia, jaka jest cena benzyny ani ile dokładnie takie auto pali, bałam się,
                że może się potem okazać, że nie przygotowałam sobie dość gotówki. Jeśli jesteś
                na tyle bogaty, że cena 15 litrów benzyny do Tico jest dla ciebie kwotą
                żałosną, to proszę bardzo, podam ci mój numer konta, może mi tę trasę
                zafundujesz.
    • Gość: znwca tematu Re: cena benzyny IP: 81.190.172.* 07.01.05, 00:11
      Tico pali na trasie ok 5l/100km
      wedłóg moich wyliczeń cena benzyny to zaledwie 40-60% kosztów
      Można przyjąć, że nawet za taki samochód jak tico dochodzi 1000zł/rok
      ubezpieczenie czyli 3zł na dzień, koszt amortyzacji (spadku wartości samochodu)
      ok 0,1zł/km inne koszty (przegląd, opony, olej) 0,1zł/km więc jeśli policzymy
      15l*3,33=ok.50zł + 300*0,2=60zł + 3zł wychodzi 113zł - realny koszt
      przejechania tego kawałka
      • Gość: c.b. Re: cena benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:59
        Znawco tematu, dziekuję za te obliczenia :) Oczywiście zdaję sobie sprawę, że
        koszt użytkowania samochodu to nie tylko koszt benzyny. Poza tym chodzi też o
        CZAS tej osoby, która w godzinach, kiedy będzie moim "kierowcą", mogłaby
        przecież robić coś zupełnie innego i pewnie przyjemniejszego. Tak więc
        oczywiście zamierzam zapłacić nie tylko za benzynę.

Pozdrawiam. :)
    • Gość: basia Re: cena benzyny IP: *.pl / *.pl 07.01.05, 06:53
      Bardzo często "robię za taxi" na dłuższych trasach. Problem zwrotu za paliwo
      rozwiązałam tak: przy wyjeździe tankuję do pełna, wracając- na tej samej stacji
      tankuje do pełna pasażer.
      • Gość: c.b. Re: cena benzyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:06
        No cóż, w moim przypadku sprawa wygląda tak, że ta osoba zawozi mnie tylko w
        jedną stronę i zostawia tam, a wraca sama. Jakiś rok temu ten sam człowiek też
        wiózł mnie na tej trasie, ale niestety chyba mam jakąś sklerozę jeśli chodzi o
        cyfry i zupełnie ale to zupełnie nie pamiętam, ile mu wtedy płaciłam. Zapominam
        również o takich rzeczach jak np. konieczność opłacenia przejazdu autostradą
        (co biorę na siebie) oraz o konieczności płacenia za parking (co również biorę
        na siebie). Wiem, że ostatnim razem po skorzystaniu z "taxi" tego pana
        spytałam, ile płacę, a on odpowiedział mi, że "tyle, co ostatnio" (a
        to "ostatnio" było jakieś dwa lata wcześniej, i nie muszę chyba wyjaśniać, że
        oczywiście nie pamiętałam, ile to wtedy wyniosło!)... Chcę uniknąć podobnej
        sytuacji teraz i po prostu przygotować sobie i zapłacić tyle, żeby ta osoba nie
        czuła się wykorzystana. Wiem, że mnie lubi i nawet chętnie jeździ na tej
        trasie, ale mimo wszystko, nie może przecież na tym tracić!
    • Gość: zielarz Re: cena benzyny IP: 80.50.13.* 07.01.05, 20:13
      Delegacje są rozliczane ok 80 groszy za kilometr. Ale 240 zły za 300 km to
      trochę dużo. Zatankuj gościowi pełen bak. Niech ma to jak będzie potrzeba
      następnym razem też cię zawiezie. Pamiętaj też że poświęca własny czas.

pozdrawiam
    • Gość: Albercik Re: cena benzyny IP: *.gl.digi.pl / *.gl.digi.pl 07.01.05, 22:38
      witam , jak chcesz to ja cie zawioze. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka