Dodaj do ulubionych

Sprzedaż używanych aut do Polski mogła pomóc Ni...

IP: 5.5R5D* / *.kla-tencor.com 07.01.05, 18:39
za 20 lat jak bedziemy bogatszym krajem nikt nie bedzie sprowadzal gratow.
Poki co lepiej jezdzic niemieckim gratem niz polskim fiatem
Obserwuj wątek
    • Gość: Dziadek Re: Sprzedaż używanych aut do Polski mogła pomóc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:58
      Pomogła i w Polsce. Obniżyły się ceny używanych samochodów. Kto ma tylko 10
      tysięcy złotych na samochód może teraz kupić lepszy, używany pojazd niż przed
      rokiem. Znaczy to że część Polaków również odważyła się zezłomować swoje stare
      fiaciki.
      • Gość: zgryzliwy komu ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:38
        Gość portalu: Dziadek napisał(a):

> Pomogła i w Polsce. Obniżyły się ceny używanych samochodów. Kto ma tylko 10
        > tysięcy złotych na samochód może teraz kupić lepszy...

Pomogla??? - powiedz to tym ktorzy chca sprzedac.

taka namiastka komuny w demokracji - biedniejsi sie podciagna kosztem
        sredniakow ( bogaci sie sami o siebie zatroszcza )
        i niedlugo wszyscy beda miec to samo ,czyli g...o :-))
        • Gość: mobile Re: komu ????? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 00:49
          Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):

> Gość portalu: Dziadek napisał(a):
          >
          > > Pomogła i w Polsce. Obniżyły się ceny używanych samochodów. Kto ma tylko
          > 10
          > > tysięcy złotych na samochód może teraz kupić lepszy...
          >
          > Pomogla??? - powiedz to tym ktorzy chca sprzedac.
          >
          > taka namiastka komuny w demokracji - biedniejsi sie podciagna kosztem
          > sredniakow ( bogaci sie sami o siebie zatroszcza )
          > i niedlugo wszyscy beda miec to samo ,czyli g...o :-))

Powiedz to tym którzy chcą kupić. :-)))
          • Gość: zxcv DZIADEK NA PREZYDENTA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:42
          • Gość: zgryzliwy Re: komu ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 11:16
            Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):
            > > Pomogla??? - powiedz to tym ktorzy chca sprzedac.
            >
            Gość portalu: mobile napisał(a):
            > Powiedz to tym którzy chcą kupić. :-)))

Tak to jest jak sie generalizuje ,patrzac z jednej ( najczesciej swojej )
            perspektywy.
            • Gość: mobile Re: komu ????? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 13:35
              > Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):
              > > > Pomogla??? - powiedz to tym ktorzy chca sprzedac.
              > >
              > Gość portalu: mobile napisał(a):
              > > Powiedz to tym którzy chcą kupić. :-)))
              >
              > Tak to jest jak sie generalizuje ,patrzac z jednej ( najczesciej swojej )
              > perspektywy.

Już jest z obu. :-)
    • Gość: Ola Niewola Mogla ? Czy to nie oczywiste ze pomogla. Kazdy IP: *.mclnva23.covad.net 07.01.05, 18:59
      JUNK, ktorego pozwbywaja sie Niemcy jest im na reka. Pozbywaja sie smieci i
      dostaja kase na nowe. Polska staje sie smietnikiem dla Niemcow i obozem pracy
      dla Franzow. Barany !!! meeeee, meeeee...
      • Gość: Franek Re: Mogla ? Czy to nie oczywiste ze pomogla. Kazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:05
        Ola Niewola nie pij tyle! Pisz składniej to cie bedzie można łatwiej zrozumieć.
        Myślisz że Polacy dali Niemcom forsę na nowe samochody zamiast sami je sobie
        kupić?
        • Gość: Ola Niewola Franek wybacz ale nie jestes z mojej ligii. Nie IP: *.res.east.verizon.net 07.01.05, 23:15
          rozumiesz. Moj tekst jest jasny.
          • Gość: mobile Re: Franek wybacz ale nie jestes z mojej ligii. N IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 00:05
            Gość portalu: Ola Niewola napisał(a):

Pozbywaja sie smieci i
            dostaja kase na nowe.

Mogłabyś tę myśl rozwinąć?
            • Gość: Ola Niewola Nastepny - rozbrajacie mnie w tej Polszce. Spytaj IP: 70.21.3.* 08.01.05, 02:26
              jakiego profesora na Uniwerku w Gliwicach
              • Gość: mobile Re: Nastepny - rozbrajacie mnie w tej Polszce. Sp IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 02:50
                W Gliwicach nie ma uniwerka.
              • Gość: mobile Re: Nastepny - rozbrajacie mnie w tej Polszce. Sp IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 09.01.05, 02:43
                Gość portalu: Ola Niewola napisał(a):

> jakiego profesora na Uniwerku w Gliwicach
                Ola, lepiej spytać u źródła, jeśli jarzysz.
    • Gość: Spoko Do Red.Kublika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:15
      Artykół wyglada mi na kolejne wielkie dzieło redaktora Kublika.
      Jesli pan to czyta to chciałbym żebyś Pan wiedział że marny z Pana
      Dziennikarzyna Panie Kublik,na pewno nie mozna powiedziec że jesteś Pan
      dziennikarzem niezależnym,a to pozwala mi sadzić ześ jest Pan Reliktem starego
      systemu który dyktował ludziom jak życ w zgodzie z interesem Władzy.Mało
      tego,powiem Panu że marny z Pana Polak Panie Kublik,skoro za marne gratyfikacje
      od przedstwicieli koncernów samochodowych gotowy jesteś pan pisac bzdury które
      jako tandetna propaganda szkodza społeczeństwu-zatem moge stwierdzić-jako
      jednostka aspołeczna i sprzedajna marny z Pana człowiek Panie Kublik.Jak mozna
      krytykowac ludzi że kupuja tańsze auta z Zachodu nie kupując nowych z
      salonów.Przeciez juz prosta logika wskazuje że tanśze rzeczy kupują ludzie mniej
      zamożni a jak zapewne Panu wiadomo-Polska krajem bogatym nie jest,rząd nie
      pomoaga ludziom się bogacic,a wręcz powiedziałbym-uczciwym ludziom wprost
      przeszkadza.Czy wobec pana złomem z zachodu sa 10 letnie samochody,te które
      dotychczas nie osiagalne były dla posuiadaczy polonezów,wartburgów i starszych
      konstrukcji z poczatku lat 80 produkcj zachodniej.Uważając 10 -cio letniego
      Forda Mondeo za złom musi pan chyba czuc się jako szlachta Europy skoro po
      naszych drogach jezdza samochody o fatalnych,wprost nieporównywalnych do
      powyzszego wasnosciach trakcyjnych.I niech Pan się tak "pozornie" nie przejmuje
      problemem złomowania samochodów w przyszłości,puki co metal u nas w cenie i
      kłopotów realnych nie ma.Na Nowy rok życze panu choć drobiny
      obiektywnosci,szczerości i uczciwości na jaką przystaje dziennikarzowi.
      • Gość: cenzor Re: Do Red.Kublika IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.05, 23:24
        To jakis debil napisal, bo co moze znaczyc fraza "import używanych aut do Polski". Pierwszy raz slysze, ze mozna cos importowac do. Brawo autor
        • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 00:09
          Gość portalu: cenzor napisał(a):

> To jakis debil napisal, bo co moze znaczyc fraza "import używanych aut do
          Polsk
          > i". Pierwszy raz slysze, ze mozna cos importowac do. Brawo autor

Jak powinno być?
          • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 01:06
            Gość portalu: mobile napisał(a):

> Gość portalu: cenzor napisał(a):
            > Jak powinno być?

Importowac z "z" (z zewnatrz - od kogos do nas)
            Eksportowac "do" (na zewnatrz - od nas do kogos)

I tyle. Ale dla GW to za wiele.
            • Gość: verte Re: Do Red.Kublika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:20
              Gość portalu: Eva napisał(a):

> > Gość portalu: cenzor napisał(a):
              > > Jak powinno być?
              >
              > Importowac z "z" (z zewnatrz - od kogos do nas)
              > Eksportowac "do" (na zewnatrz - od nas do kogos)

Serio Ewciu?Importować "z" "do",Eksportować "do" "z".

• Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 01:30
                A jak będzie import i np. USA. "Do", czy "z"?
                • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 01:35
                  Jesli my wysylamy od nas (z kraju) do USA produkty to jest to eksport. Jesli
                  kupujemy od nich (czyli z USA) do nas (tudziez dla nas) US-produkty to jest to
                  import.
                  Co w tym trudnego, ze "verte" sie dziwi i bez sensu dowcipkuje?
                  • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 01:51
                    Twój kraj nie musi być moim krajem.
                    Mogę opisywać sytuację z zewnątrz.
                    • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 02:03
                      opisujac sytuacje z zewnatrz, i tak opisujesz ja zawsze z pozycji kraju (bo w
                      prozni nie jestes) tyle, ze innego niz np. Polska. Regula pozostaje.
                      • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 02:10
                        Mogę opisywać wymianę między krajami, nie identyfikując się z żadnym z nich.
                        • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 02:17
                          MUSISZ podac: "kraj X eksportuje do kraju Y, lub importuje z kraju Y albo
                          odwrotnie Y do X..etc". Zawsze podajesz jakis punkt odniesienia, raz jest to X
                          raz Y. Inaczej nie da sie zjawiska sformulowac.
                          • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 08.01.05, 02:35
                            Czyżby to był pleonazm?
                          • Gość: chytrek Re: Do Red.Kublika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:09
                            Można:
                            Jeśli jestem pośrednikiem cypryjskim mogę powiedzieć:
                            pośredniczę w imporcie towarów z USA do Polski.
                            A może nie mogę tak stwierdzić?
                            • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 09.01.05, 01:47
                              Eva wyjachała do Niemiec, to pewnie wie lepiej.
                              Zastanawiające jest to, że wyjeżdżający, już po trzech miesiącach wiedzą
                              lepiej ,jak trzeba żyć.
                              • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 09.01.05, 02:05
                                jestem w Niemczech dopiero miesiac
                                • Gość: Eva Re: Do Red.Kublika IP: *.arcor-ip.net 09.01.05, 02:08
                                  co do tematu- belkoczecie tak, ze ani nie chce wam przeszkadzac, ani nie widze
                                  szans na zmiany. Pozdrawiam jedynie, milo i grzecznie z Nowym Rokiem
                                  • Gość: mobile Re: Do Red.Kublika IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 09.01.05, 02:36
                                    Jeden miesiąc i już taki postęp. Tylko pozazdrościć. :-)
      • Gość: misio Re: Do Red.Kublika IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.01.05, 12:09
        A mnie taka postawa nie dziwi. Chłopcy i dziewczyny jak pokazują legitymacje
        prasową to na dzień dobry dostają taką zniżkę na auta, że aż miło, no i trudno
        się potem dziwić ręka rękę myje.
    • Gość: Eva Swiatly artykul Gość portalu: mobile napisał(a): IP: *.arcor-ip.net 08.01.05, 01:15
      "Sprzedaż używanych aut do Polski mogła pomóc Niemcom "

Pewnie, pewnie. Dzieki Polsce wymiotlo z Niemiec stare auta za 1000 czy 2000€.
      Zrozpaczeni bezrobotni i slabiej zarabiajacy nabywcy rzuci sie wiec na nowe auta
      szczegolnie BMW, Mercedesy i inne Audi po kilkanascie/kilkadziesiat tys.€ za
      sztuke. To chyba oczywiste. W koncu to ten sam segment rynku, wiec dziala prawo
      dobr substytucyjnych -drogie moze zastapic tanie,jak najbardziej. A zreszta od
      czego kredyty? Co tam sprawdzanie wiarygodnosci kredytowej, Schuffa - dla GW to
      pestka. Wylazi z Niemca polska natura "zastaw sie, a postaw sie."

Ale przez to niechec Niemcow do Polakow jeszcze bardziej rosnie (o ile to
      mozliwe). Tym razem sa to ci swiezy wlasciele nowych, czesto luksusowych fur.
      Maja Polakom za zle, ze nie moga jezdzic swymi rodzimymi starymi gratami.
    • Gość: Joasia Re: Sprzedaż używanych aut ... IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.05, 15:31
      A co ma - przyslowiowy - piernik do wiatraka?

Chce kupic nowe auto to ide do dealera, kupuje a stare zostawiam w rozliczeniu
      Co ten zrobi z tym autem - sprzeda, bedzie stalo na placu , zezlomuje to jego
      sprawa.

Podatek drogowy - jak dotychczas placilam 200 Euro/rok (silnik 2 litry) to
      bedzie teraz ok. 300 Euro/rok
      Z powodu tej roznicy z pewnoscia nikt nie kupuje nowego auta.
      Euro2 obowiazuje w D od 1995 roku a wiec wystarczy zamienic 11-letnie na 10-
      letnie i juz po sprawie.

Statystyka nie mowi tez nic o tym ile samochodo sprzedano tylko ile zostalo po
      raz pierwszy zarejestrowanych w D - ile z tych zarejestrowanych - i najczesciej
      nastepnego dnia wyrejestrowanych - stoi jeszcze u dealerow albo zostalo
      sprzedanych zagranice tego zadna statystyka nie obejmuje.
    • Gość: małolat JAK BĘDĘ POSŁEM TO KUPIE NOWE!!!!!! IP: *.example.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:43
      MERCA NA RATY,A CO NIE BEDZIE MNIE STAĆ ???12 000 PLN NA MIESIĄC
      • kellycook co komu do tego? 09.01.05, 13:52
        coż gazeta też z czegoś musi żyć!!! Jakby napisała, że wreszcie znaczna część
        społeczeństwa zamieniła gorsze samochody na lepsze, to wówczas chłopcy którzy
        reklamują się w tej gazecie mogli zdenerwować i zakręcić strumyczek pieniędzy z
        reklamy. Tak więc niezależność polega tylko na kto komu za co płaci!!
        Myślę jednak, że każdy kto kupił stary i zniszczony samochód (zagrażający
        naszym wspaniałym autostradom) dokonał to tylko w celu zniszczenia naszego
        przemysłu samochodowego.
        Ja też kupiłem i sprzedałem stare- stare i kupiłem stare- nowe, a przed zakupem
        postarałem się, aby spełniało normę euro2 miało poduszki powietrzne i
        katalizator, nie było po wypadku itd. I niech nie opowiadają mi tutaj, że to co
        teraz mam jest złomem!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka