Dodaj do ulubionych

ząbkowane opony

IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 10:12
Czy ktos miał juz podobny problem- w Fordzie Focus po 3 latach (60 tys. km)
zacząlem odczuwać lekka wibracje i trudny do opisania odgłos ( podzcas jazdy
z umiarkowana prędkością). W serwisie stwierdzono, że opony są wyząbkowane.
rzeczywiście poszczególne "klocki" bieznika są zuzyte w różnym stopniu. Po
zmianie opon na zimowe samochód sie wyciszył- jeździ jak nowy.
Nie za bardzo mam ochote na wymianę opon, czy mozna opony ( Continetal, nie
kierunkowe) odwracać na feldze tak, aby wewnętrzna strona opony znalazła się
teraz na zewnątrz? Wulkanizator twierdzi, że po takim zabiegu samochód straci
przyczepnośc i może ściągać na boki. Zamiana kół przednich na tylne nie dała
pożądanego wyciszenia.
Swoja drogą jeździłem różnymi samochodami, zaczynając od Syreny i maluchów
ale nigdy o problemie ząbkowania nie słyszałem- co ten Ford wymyslił?
Obserwuj wątek
    • Gość: pazdzioch Re: ząbkowane opony IP: *.chello.pl 16.01.05, 10:25
      To nie Ford,to nowoczesne bieżniki,inna guma i brak odpowiedniego ciśnienia w
      oponach!U mnie zaczoł występować podobny problem tyle że po 12tyś.km.
      Zapomniałeł o prawach fizyki./no i oczywiście o dopompowywaniu/Na szczęście to
      dopiero początek,jednak jak się coś z tym nie zrobi problem ma podobno narastać.
      Można podobno "szlifować" lekko ząbkowane opony ale wszyscy dotychczas spodkani
      fachowcy idą w zaparte.Może ktoś coś wie na temat tego " szlifowania"?
      Pozdr.
      • Gość: kiks Re: ząbkowane opony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 21:30
        fakt- nigdy nie pamiętam o sprawdzaniu ciśnienia w oponach- po prawdzie nawet
        nie wiem ile powinno wynosić. W maluchu było wypisane na tablicy rozdzielczej-
        Dzieki za zwrócenie uwagi.
        Kochani - ponawiam pytanie - czy można odwracać opony na kołach względnie co to
        jest to szlifowanie i kto to robi???
        • Gość: Molson Re: ząbkowane opony IP: *.sympatico.ca 16.01.05, 21:37
          Mozna odwrocic .Opony sa z dwoch stron jednakowe poza napisami.O szlifowaniu
          nie slyszalem i nie chce slyszec .Powodzenia .
          • Gość: kiks Re: ząbkowane opony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 21:43
            dzięki za uspokojenie mnie- przy wiosennej zmianie opon namówię wulkanizatora
            na odwrócenie ich na felgach.
    • Gość: JakoTako Re: ząbkowane opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 22:37
      Ja mialem taki objaw po 20 tys. km. Probowalem wszystkiego ale w koncu musialem
      wyrzucic te opony (Pirelli).
      • Gość: Gosc Re: ząbkowane opony IP: *.net 16.01.05, 22:51
        Z reguly jest tak ze opony sa zabkuja sie lub jak kto woli wycieraja sie w
        schodki przy zuzytych amortyzatorach.Mialem tak kiedys w Mercedesie 124,po
        wymianie amortyzatorow bylo wszystko ok.
        • Gość: fazi_ze_sztazi Re: ząbkowane opony IP: *.client.comcast.net 17.01.05, 06:10
          jak masz wyzabkowane opony to juz musztarda po obiedzie. aby sie przed takimi
          cudami zabezpieczyc - mam trzy sposoby:
          sprawdzaj cisnienie,
          sprawdzaj cisnienie,
          sprawdzaj cisnienie.
          nie zartuje. to najwazniejsze. jak jest prawidlowe to opona sie zuzywa
          rownomiernie i przy niezuzytym zawieszeniu moze sluzyc nawet do 100 000 km.
          pzdr.
      • Gość: kiks Re: ząbkowane opony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.05, 14:14
        dzięki za post ale nie jest to pociecha dla mnie. Ja napisałem, że ząbkowanie
        (tak to nazwali wserwisie Forda) pojawiło się po 60 tys. ale zapomniałem, że
        przecież w zimie jeżdzę na innych oponach (Dębica). Tak więc w chwili
        pojawienia sie problemu miałem przejechane nieco ponad trzydzieści tysięcy
        czyli podany przez Ciebie przebieg jest zbliżony do mojego.
        • Gość: pazdzioch Re: ząbkowane opony IP: *.chello.pl 17.01.05, 19:14
          Kiks,co do wysokości ciśnienia Masz napisane parametry na deklu wlewu paliwa,
          przynajmniej ja mam taką fabryczną naklejkę.Gdyby nie serwisant od opon tez nie
          zwróciłem na to uwagi.
          Pozdr.
          • Gość: kiks Re: ząbkowane opony IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.05, 22:02
            szkoda że już jest ciemno, zaraz bym poleciał zobaczyć. Wielkie dzięki, zobacze
            jutro co mam na korku wlewu paliwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka