Dodaj do ulubionych

Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.000.

19.01.05, 10:11
Tym samym cena dogonili wszedzie krytykowanego tylko za cene wlasnie Golfa 5.
Obserwuj wątek
    • wojtekg1981 Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 19.01.05, 10:13
      a no goni dlatego konkurencja zaczyna gonic ze sprzedazą

jak meganka wchodzila do sprzedazy to kosztowala 47500

dla mnie takie podnoszenie ceny jest chore
      • Gość: krezus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:18
        Bo im droższy samochód tym bardziej luksusowy muahahaha .
        • Gość: Ubersztumperumper Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 18:44
          bo jesteśmy w unii europejskiej!!!! cieszmy sie!!!!
    • Gość: Gość Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:23
      Z tańszych samochodów , dla mniej zamożnych i małowymagających klientów masz
      np. Forda Focusa
      • Gość: WK Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.ig.pwr.wroc.pl 20.01.05, 18:30
        Mało wymagających? Przecież Focus jest pod każdym względem (wymiary wnętrza i
        bagażnika, układ kierowniczy i zawieszenie, hamulce, niezawodność, utrata
        wartości pojazdu używanego itd.) lepszy od Megane?
        Megane "góruje" tylko jednym - odjazdowym wyglądem czyli picem.
        O, przepraszam - także wyższą ceną.

• Gość: gość Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 21:30
          Cieszę się, że jeszcze ktoś w to wierzy , a ja juz myslałem , ze ten mit poległ.
    • Gość: Krzysiek Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.alcatel.pl 20.01.05, 17:31
      Drogi bo Renault musi miec duzo kasy na uznawanie reklamacji!
    • mess220 Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 17:36
      Drogi bo ludzie kupuja.
      • niknejm Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 17:38
        mess220 napisał:

> Drogi bo ludzie kupuja.

Słusznie. No i koszty reklamy też ktoś musi pokryć ;-)

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Mamlas Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 18:45
          z tym że Megane jest warty swojej ceny,a Golf V nie bardzo
          • niknejm Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 18:47
            Gość portalu: Mamlas napisał(a):

> z tym że Megane jest warty swojej ceny,a Golf V nie bardzo

Zaczynają kosztować podobnie, a Golf np. mniej się psuje. Więc...?

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Mamlas Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 18:57
              Z awaryjnością Megane to bajki,próba oczernienie przez konkurencję wobec braku
              sposobów na odebranie klientów cywilizowanymi sposobami. Sam mam Megi II 2.0, w
              rok z hakiem przejechałem ponad 60 tkm i jakoś nic sie nie zepsuło. Paru
              znajomych też ma i nie słyszałem żadnych narzekań. Może z Lagunami czy Clio są
              problemy, nie przeczę bo nie wiem,ale Megi jest w porządku.
              Porównując do Golfa,Megane ma dużo lepsze wyposażenie,dostajesz dużo lepsze
              silniki za tę cenę co gorsze w VW,hamulce w porównaniu do "piątki" są
              bezkonkurencyjne i o dziwo Megane ma znacznie lepsze wykonanie( w tym przede
              wszystkim materiały we wnętrzu). Własnie dlatego wybrałem Reanult a nie VW. O
              designie nie muszę chyba nawet wspominać...
              pozdro
              • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 18:59
                Megane ? Rzecz gustu, jakiś taki siekierką ciosany.
              • mess220 Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 19:04
                Jednym sie psuje innym nie. Jakby wszystkie egzemplarze sie psuly to by juz
                dawno nie istnialo cos takiego jak Renault. Np. mojej matce po okolo 1,5 roku w
                Megane II skrzynia biegow powiedziala "papa", chcesz wiedziec jaki to koszt??
                Na szczescie pomna wczesniejszych przygod z motoryzacja francuska (307)
                wykupila ubezpieczenie gwarancyjne. Skrzynia to nie jedeyny problem -
                najczestsza przyczyna wizyt w serwisie - klamki.
                Moim skromnym zdaniem to auto to technologiczny szajs, 307 tez takie bylo, ale
                dawalo przynajmniej wiekszy komfort.
                • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 19:12
                  Dokładnie skrzynaia biegów wyglądała jakby ją ktoś zeżarł i wypluł.
                  O elektryce też nie maja pojęcia.
                  • Gość: MAcabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 20.01.05, 21:16
                    inna-bajka napisała:

> Dokładnie skrzynaia biegów wyglądała jakby ją ktoś zeżarł i wypluł.
                    > O elektryce też nie maja pojęcia.
                    W kwestii formalnej, jak ktos cos zezarl to jedyne co mogl poznei z tym zrobic
                    to wysrac albo zwymiotowac.
                    Druga spraw, nie musza sie znac na elektryce, zaopatruja sie w niemeickim
                    boschu, ale najwyrazniej robia blad, bo jak widac bosch zna sie na elektryce
                    tak jak ty na ciezarowkach
                    • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 22:36
                      Cymbale, ale chyba sami to wkładają i robia projekty, Bosch dostarcza
                      podzespołów.
                      • Gość: Macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 21.01.05, 07:47
                        widzisz, znowu babulisz, ale zyj dalej w nieswiadomosci
                        • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 15:42
                          Nie będę cię prostować mały kompleksiku.
                          • Gość: Macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 21.01.05, 15:44
                            inna-bajka napisała:

> Nie będę cię prostować mały kompleksiku.

spoko, nawet przez chwile nie podejrzewalem cie o umiejetnosc
                            spowodowania "wyprosciku" u osobnikow rodzaju meskiego
                            • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 16:59
                              Ok. W pracy też był taki koleś - kozaczek, dwa tygodnie wytrzymał.
                              A jak żonka dzwonila to stawała na baczność.
                              Jeśli Ci to pomaga to sobie nie żałuj.
                              • Gość: MAcabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 21.01.05, 17:08
                                inna-bajka napisała:

> Ok. W pracy też był taki koleś - kozaczek, dwa tygodnie wytrzymał.
                                > A jak żonka dzwonila to stawała na baczność.
                                > Jeśli Ci to pomaga to sobie nie żałuj.
                                w pracy..jestes pewna, ze niechodzilo ci o przedszkole do ktorego podążasz tak
                                spiesznie co ranek?
                                • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 17:09
                                  Bądź zrdów ;)
                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 17:10
                                    inna-bajka napisała:

> Bądź zrdów ;)
                                    o łał jebajka zyczy mi zdrowia...dziekuje..
                                    • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 17:13
                                      Ależ proszę, malutki.
                                      • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 19:20
                                        ohh dzikuję niuniu
                                        • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 19:23
                                          Jessssssssssuuuuuuuu !
                                          Już myślałam, że o mnie zapomniałeś. I znowu nie zasnę.
                                          • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 19:30
                                            niemartw sie, poki sam nie spie, bede z toba, chocby via inet:>
                                            • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 20:02
                                              Ok. Ale mnie nabrałeś z tą łaciną. Coćby drogą netową ?
                                              Bo chyba Rzymianie nie mieli netu ;)
                                              Dziś piątek, więc nie mam zamiaru iść spać przd 5.
                                              • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 20:14
                                                Via netova, to druga obok rzymskiej via appia anticha, najslynniejsza droga
                                                Cesarstwa:>
                                                Przed 5
                                                jezu
                                                idz spac wczesniej zebys miala jutro na mnie sily :>
                                                • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 20:21
                                                  Dziś wstałam o 5, to pójdę o 5.
                                                  Ipsa sua melior fama.
                                                  Jak mi powiesz, ze skończyłeś historię, to wyślę totolotka.
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 20:38
                                                    inna-bajka napisała:
                                                    > Ipsa sua melior fama.
                                                    coz to prawda:)
                                                    Pozdrowienia z Pontu :>
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 20:44
                                                    Co jest prawdą, historia czy fama ?
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 23:30
                                                    dipende da te
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 23:41
                                                    No tak, ja po łacinie Ty po włosku.
                                                    Z tego co pamietam, to chyba ten malutki Włoch o tym śpiewał.
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 23:56
                                                    pamietaj o mokate, podobno robia najlepsze capuccino:>
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 09:39
                                                    Wiem, pijam codziennie. Dobre, ale nie najlepsze, jak wszystko co z torebki.
                                                    I nadal mi nie powiedziałeś co oznaczają słowa piosenki.
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 09:44
                                                    Z torebki wszystko jest srednie:) no chyba, ze sa to, na modłe oldschoolową,
                                                    pestki dyni:)
                                                    Hmm ja z piosenki wloskiej to znam erosa, giovanotti i articolo31, aha i
                                                    jeszcze tego no Mariano Italiano:>
                                                    No i oczywiscie romine pałer:>
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 09:59
                                                    Jeśli zupę robimy na dyni, to czy można ja zaliczyć do włoszczyzny?
                                                    Czy nie zaliczamy jej do włoszyzny bo była wczećniej od Bony ?
                                                    dipende da te - to może napisz to po chońsku ;)
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 10:20
                                                    > Jeśli zupę robimy na dyni, to czy można ja zaliczyć do włoszczyzny?
                                                    zupa z dyni eee
                                                    > Czy nie zaliczamy jej do włoszyzny bo była wczećniej od Bony ?
                                                    nie wiem, nie umiem w gotowaniu, pozostawiam to swoim bajkom:>

> dipende da te - to może napisz to po chońsku ;)
                                                    ok, kxiniua xingjang klizang
                                                    :)
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 10:34
                                                    Nie znam tego dialektu.
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 10:35
                                                    a jak obstawiasz, jaki to byl?
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 10:44
                                                    Skoro nie znam, to nie mogę obstawiać.
                                                    Taibei Mandarin - brzmi smakowicie ;)
                                                  • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 10:50
                                                    eee to jest danei na zawolanie, podawane w pekinskiej restauracji na rogu
                                                    hingjao i ximaji
                                                  • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 11:03
                                                    Na rogu czego ?
                  • Gość: RF Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: 57.66.193.* 21.01.05, 08:50
                    Bo wiesz kobieto przy zmianie biegów trzeba wciskać sprzęgło.
              • niknejm Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 19:26

> Z awaryjnością Megane to bajki,próba oczernienie przez konkurencję wobec
                > braku sposobów na odebranie klientów cywilizowanymi sposobami.

ROTFL roku! ;-)))
                Sugerujesz, że TUV, ADAC i Dekra są (wszystkie!!!) ukrytym przedstawicielstwem
                Toyoty? Bo wypada ona lepiej on VW...

> Sam mam Megi II 2.0, w
                > rok z hakiem przejechałem ponad 60 tkm i jakoś nic sie nie zepsuło.
                > Paru znajomych też ma i nie słyszałem żadnych narzekań

Uwaga, uwaga, ludzie! Wnioskowanie statystyczne na podstawie kilku egzemplarzy!
                Przełom w statystyce! Braaawo!!! ;-))

> Porównując do Golfa,Megane ma dużo lepsze wyposażenie

Może. Nie studiowałem tego zbyt dokładnie.

>,dostajesz dużo lepsze
                > silniki za tę cenę co gorsze w VW

A na czym 'lepszość' silników Renault polega? Moce takie same, chyba, że mówimy
                o starym silniku VW 1.4 75KM.

> O designie nie muszę chyba nawet wspominać...

Ja też. Nie chcę mieć koszmarów ;-)) IMHO od dawna nie wymyślono brzydszego
                samochodu.

Pzdr
                Niknejm
                • Gość: Mamlas Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 19:43
                  >
                  > A na czym 'lepszość' silników Renault polega? Moce takie same, chyba, że
                  mówimy

za cenę golfa 1.4 masz megi 1.6+ niezły zapas na dodatki. Podobnie ma się przy
                  Golfie 1.6(starcza na Megi 2.0 z bajerami) TDI 90 KM(=dci 120KM) czy TDI 105KM
                  (dCi 120KM + reszta na pełny dostępny wypas). Rachunek jest prosty.
                  • niknejm Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 19:48

> za cenę golfa 1.4 masz megi 1.6+ niezły zapas na dodatki. Podobnie ma się
                    > przy
                    > Golfie 1.6(starcza na Megi 2.0 z bajerami) TDI 90 KM(=dci 120KM) czy TDI 105KM
                    > (dCi 120KM + reszta na pełny dostępny wypas). Rachunek jest prosty.

Jeśli tak, to OK. Pozostałe 'zarzuty' podtrzymuję ;-)

Pzdr
                    Niknejm
                • Gość: MAcabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 20.01.05, 21:19
                  niknejm napisał:
                  > A na czym 'lepszość' silników Renault polega? Moce takie same, chyba, że
                  mówimy
                  >
                  > o starym silniku VW 1.4 75KM.
                  hmm, ale zmienne fazy rozrzadu to lubisz prawda?:>
                  • niknejm Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 21.01.05, 10:09
                    Gość portalu: MAcabricus napisał(a):

> hmm, ale zmienne fazy rozrzadu to lubisz prawda?:>

Lubię, ale w połączeniu ze zmiennym skokiem zaworów. :-)

Pzdr
                    Niknejm
                    • Gość: Macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 21.01.05, 15:36
                      niknejm napisał:

> Gość portalu: MAcabricus napisał(a):
                      >
                      > > hmm, ale zmienne fazy rozrzadu to lubisz prawda?:>
                      >
                      > Lubię, ale w połączeniu ze zmiennym skokiem zaworów. :-)
                      >
                      > Pzdr
                      > Niknejm

uffa, to spokoj, fałwe mozesz odpuscic:)
                      oni oferuja fsi na pb 98 :)
              • Gość: Gosc Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.net 20.01.05, 19:56
                Własnie dlatego wybrałem Reanult a nie VW. O
                > designie nie muszę chyba nawet wspominać...

Megane wybrales tylko dla tego ze wtedy bylo ok 10.000 tansze od Golfa
                zakladajac ze bylo podobnie wyposazone.Zobaczymy co sie bedzie lepiej
                sprzedawac w tej samej cenie jak teraz,ja bym bez zastanowienia bral Golfa bo
                to dobry samochod.
                • Gość: Mamlas Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 21:00
                  Nie,nie było tańsze.Dałem dokładnie tyle co za podstawową wersję Golfa 1.6 a
                  dostałem silnik 2.0 i wszelkie możliwe dodatki(automatyczną klimę i ESP
                  włączając).Nie było sie nad czym zastanawiać,to był nokaut.
                  • Gość: Gosc Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.net 20.01.05, 21:12

> Nie,nie było tańsze.Dałem dokładnie tyle co za podstawową wersję Golfa 1.6 a
                    > dostałem silnik 2.0 i wszelkie możliwe dodatki(automatyczną klimę i ESP
                    > włączając).Nie było sie nad czym zastanawiać,to był nokaut.

Dalej bredzisz w kolko to samo,pewnie ze byl nokaut,ale wbij do swojej pecyny
                    ze juz nokautem nie jest bo cena Megane zrownala sie z cena Golfa i nikt przy
                    zdrowych zmyslach nie kupi tego francuskiego megazelazka skoro do wyboru bedzie
                    mial za podobne pieniadze albo te same Golfa na ktorym na pewno tez znacznie
                    mniej straci na odsprzedazy za kilka lat.
                    • Gość: RF Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: 57.66.193.* 21.01.05, 09:07
                      A czemu kolega tak się tym martwi, że nikt nie kupi Megane?
                      Jak na razie to raczej Golfa niewielu chce kupić.
                      Nie każdemu odpowiada nuda.
          • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 18:50
            Megane - wart ceny ????!!!!!!!!!!!
            Chyba nie wiesz co mówisz. Raz miałam dwuletnią Lagunę - istna skarbonka i zero
            jazdy.
            Potem firmowe Clio II, kupili 25 nowych, WSZYSTKIE SIĘ PSUŁY.
            Wcześniej ktoś powiedział, że przez reklamacje. Poprostu wtopili i szukają kasy.
            • Gość: macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 20.01.05, 21:20
              inna-bajka napisała:

> Megane - wart ceny ????!!!!!!!!!!!
              > Chyba nie wiesz co mówisz. Raz miałam dwuletnią Lagunę - istna skarbonka i
              zero
              >
              > jazdy.
              > Potem firmowe Clio II, kupili 25 nowych, WSZYSTKIE SIĘ PSUŁY.
              > Wcześniej ktoś powiedział, że przez reklamacje. Poprostu wtopili i szukają
              kasy
              > .
              wez juz daj sobie spokoj, odprez sie, polecam www.thehun.net
              • inna-bajka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 20.01.05, 21:26
                Klawiaturę sobie zaślinisz.
                • Gość: Macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.aster.pl 21.01.05, 07:48
                  inna-bajka napisała:

> Klawiaturę sobie zaślinisz
                  nie ten etap jebajka,
    • raver1 Jakie sa argumenty za Megane - porownanie cen. 20.01.05, 21:20
      Oto przyklad podstawowych wersji
      www.trader.pl/pl/motoryzacja/Dealers/MotoDetails.asp?rsPos=4&Id=40000-5937

www.trader.pl/pl/motoryzacja/Dealers/MotoDetails.asp?rsPos=2&Id=40000-11869
      • Gość: Bonifacy Re: Jakie sa argumenty za Megane - porownanie cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:28
        Może porównajmy wersje lepiej wyposażone:

www.trader.pl/pl/motoryzacja/dealers/MotoDetails.asp?rsPos=10&Id=40000-11496
        Renault Megane II 1,6 Lux Dynamique +dopłata za klimę autom. +metalic = 73.000
        zł.

www.trader.pl/pl/motoryzacja/dealers/MotoDetails.asp?rsPos=7&Id=40000-11886
        Volkswagen Golf V 1,6 Comfortline +klima autom. +metalic +wyrównanie do
        poziomu Megana w wersji powyżej (komuter, szyby elektr. tylne, śwaitał
        przeciwmgielne) = 85.480 zł

Różnica wynosi 13,5 tys.
        • Gość: Bonifacy Re: Jakie sa argumenty za Megane - porownanie cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:49
          Zapomniałem dopisać po stronie VW Radio z CD za 2200 zł a po stronie Renault
          tempomat za 750 zł. Różnica wzrasta do 15 tys. na korzyść Megane.
    • Gość: Krzysiek Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 20.01.05, 21:36
      Co z tego, ze megane jest tansze przy kupnie jak po kilku latach ciezko je oddac za darmo bo nikt takiego zlomu nie chce! A golf trzyma cene! No i te silniki renault - 100tys km i zaczynaja sie problemy!
      • Gość: Adek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.aster.pl 21.01.05, 08:23
        O czym tu pisać -Megane czy Golf 5? Za te pieniądze w USA mozna kupić nowa np.
        Toyotę Camry z silnikiem V6. Ale chcialo się h...ujni to się ludzie podniecają:
        Megane czy Golf5.
      • Gość: pawlos Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: 195.47.201.* 21.01.05, 08:57
        A z czym niby te problemy? Wały korbowe bokiem wychodzą? Dużo słyszy się o
        problemach z osprzętem, ja jednak takowych nie miałem.
      • Gość: RF Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: 57.66.193.* 21.01.05, 09:09
        Silniki Renault są bardzo dobre a VW z powodu korków lodowych się zacierają a
        jeśli nawet nie to dużo palą.
        • Gość: Krzysiek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.alcatel.pl 21.01.05, 09:57
          Chyba troche przesadzasz z tym chwaleniem silnikow Renault. Mialem kiedys Volvo z silnikiem Renault i przy 75tys zaczely sie problemy - sprzedalem samochod jak mial 110 tys km bo mialem dosyc walki! W zimie ten silnik zaczal mi palic 18 litrow! Moj kolega tez sprzedal s80 ze wzgledu na silnik Renault. Znam 2 osoby, ktore walcza z turbinami w s40. Cala moja firma jezdzila lagunami 2 - wszyscy je przeklinali i nowa partia samochodow to juz avensis :)
          Renault to syf i tyle!!!
          • Gość: pawlos Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: 195.47.201.* 21.01.05, 10:07
            Użytkowałem już 4 renaulty i jedyny problem z silnikiem to przepalenie się
            uszczelki pod głowicą przy przebiegu 250 tys km w tym 100 tys km na gazie w
            r19 przy dość dynamicznej jeździe.
            • Gość: Krzysiek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.alcatel.pl 21.01.05, 10:14
              Wiekszosc Twoich renowek to byly prawdopodobnie samochody starszej generacji! Proste i niezawdne! Teraz te nowe renowki to syf. Moj ostatni wyjazd do Zakopanego 2 sluzbowymi lagunami skonczyl sie tym, ze w obydwu cos sie zepsulo - w jednej odpadlo centralne swiatlo stopu a w drugiej zerwala sie linka od maski i 300 km jechalismy bez spryskiwaczy!!! Czy tak powinny dzialas samochody roczne i dwuletnie? No i jeszcze ta historia velsatisa na autostradzie! Jednym slowem kompromitacja!!!
          • Gość: RF Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: 57.66.193.* 21.01.05, 10:10
            Te Volvo z silnikami Renault jeżdżą do dziś a te nowsze już nie mają silników
            Renault. Volvo teraz to GM.
            My tu zresztą porównujemy Golfa i Megane a nie Lagunę i Avensis.
            Co do L2 owszem było trochę problemów ale kto dziś ich nie ma z nowym modelem?
            > je przeklinali i nowa partia samochodow to juz avensis :)
            Jak zaczną pić olej to uśmiech się zwęzi..
            > Renault to syf i tyle!!!
            Niech Ci będzie ale ja i tak dalej jeżdżę tą marką i nie narzekam :).
            Z ciekawości jednak sprawdziłem statystykę Dekry kategoria pow. 5 lat Scenic na
            44 miejscu na ponad 100 przebadanych marek syfem bym nie nazwał.
            Syfem jwg mnie est to co do 1-szej setki się nie kwalifikuje.
          • Gość: MAcabricus Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.aster.pl 21.01.05, 16:04

Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Chyba troche przesadzasz z tym chwaleniem silnikow Renault. Mialem kiedys
            Volvo
            > z silnikiem Renault i przy 75tys zaczely sie problemy - sprzedalem samochod ja
            > k mial 110 tys km bo mialem dosyc walki! W zimie ten silnik zaczal mi palic
            18
            > litrow! Moj kolega tez sprzedal s80 ze wzgledu na silnik Renault. Znam 2
            osoby,
            > ktore walcza z turbinami w s40. Cala moja firma jezdzila lagunami 2 - wszyscy
            > je przeklinali i nowa partia samochodow to juz avensis :)
            > Renault to syf i tyle!!!

ROTFL, ty, gosciu zejdz na ziemie, jakiz to silnik renault goscil w S80?
            BTW powymieniali wam juz w avensis przekladnie kierownicze, czy to
            doswiadczenie dopiero przed wami?
            P.S S40 z jakim silnikiem??

• Gość: Krzysiek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.alcatel.pl 21.01.05, 18:12
              Zaryzykuje stwierdzenie, ze wszystkie! Albo sa wspolnie konstruowane z Renault albo pochodza z fabryk PRV albo z Ford-PSA, albo sa mutacja jakiegos starszego silnika (bo chyba nie byly konstruowane od zera).

W jakim s80 jest silnik autorskiej konstrukcji Volvo?

A teraz powstaje we Francji nowa fabryka silnkow do ciezarowek Renault-Volvo!
              Volvo nie konstruuje silnikow nawet do tak prestiżowego modelu jak xc90!
              Volvo co najwyzej przebudowywuje jakis obcy silnik!

Volvo to firma, ktora sama nie potrafi sie utrzymac przy zyciu i ciagle musi sie z kims puszczac albo Renault albo Ford ...
              • macabricus Re: Cena Golfa vs. Megane 2 21.01.05, 19:22
                Krzysiu, niebrandzluj powietrza, odpowiedz na pytanie...
                JAKI silnik produkcji renault jest wstawiony do S80 i w jakim silniku produkcji
                renault a montowanym w s40 padly turbiny.
                Poprosze o konkretna odpowiedz
                • Gość: Krzysiek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.alcatel.pl 21.01.05, 19:42
                  Czy musi miec metke Renault zeby byl Renault?

1.9 TD
                  • macabricus Re: Cena Golfa vs. Megane 2 21.01.05, 19:56
                    aha i powiadasz ze siedzi on w S80?
                    • Gość: Krzysiek Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.alcatel.pl 21.01.05, 20:16
                      1.9 w s40! Chcesz telefon do goscia od scenica? - samochod mu kiedys nawalil w Belgii, wiec pewno ma dla Ciebie wiele goracych slow na temat tej marki ...

Wlasnie rozmawialem z kolega od s80 (dla Ciebie sie poswiecilem bo mieszka w DE). On twierdzi ze silnik 2.9 to konstrukcja PRV i tak mu powiedzieli w serwisie!!!
              • Gość: Blask Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:43
                Zaryzykuje stwierdzenie, ze wszystkie! Albo sa wspolnie konstruowane z Renault
                albo pochodza z fabryk PRV albo z Ford-PSA, albo sa
                mutacja jakiegos starszego silnika (bo chyba nie byly konstruowane od zera).

nie jestem na bieżąco z reanaul i volwo.ale troche wstecz:
                -volvo 340 miły silnik diesel renault
                -volvo bodaj s40 2,0 l 140 KM -silnik renault
                • Gość: Maro Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 22.01.05, 00:47
                  Tez gdzies slyszalem ze nie robia silnikow do osobowek! Ale nie wiem czy to prawda czy plotka.
                • macabricus Re: Cena Golfa vs. Megane 2 22.01.05, 01:01
                  Gość portalu: Blask napisał(a):

> Zaryzykuje stwierdzenie, ze wszystkie! Albo sa wspolnie konstruowane z Renault
                  > albo pochodza z fabryk PRV albo z Ford-PSA, albo sa
                  > mutacja jakiegos starszego silnika (bo chyba nie byly konstruowane od zera).

teraz za sprawa kwestii wlasnosciowych, volvo ma, przynajmniej diesle z PSA.

> nie jestem na bieżąco z reanaul i volwo.ale troche wstecz:
                  > -volvo 340 miły silnik diesel renault
                  S/V 40 tez mialo diesle renault, jeden 90 konny do `99 roku drugi poprawiony od
                  `99 i majacy 95 koni.
                  > -volvo bodaj s40 2,0 l 140 KM -silnik renault
                  blad, choc subtelny, benzynowe 2.0 a raczej 1948, bylo montowanew safrane
                  ilagunach do `98 roku o oznaczeniach S lub Rti, rzadki i specyficzny model,
                  m.in. z sila wspomagania zalezna od predkosci, co wbrew pozoro niejest
                  oczywiste nawet w obecnych produkcjach.
                  Co ciekawe, ten sam silnik, byl montowany w volvo s40 Lpt czyli low pressure
                  turbo, o mocy 165 koni.
                  JEsli chodzi o S80 to juz pomoge ksysiowi co sie alcatelowi nie klania, akurat
                  2,9 jest z volvo, choc s80 bylo dostepne z silnikiem 2,5 10V ktory byl rowneiz
                  montowany w safrane.
                  Takze szwedzi cos tam dlubia, moze nie wszystko sami, ale jednak robia.

-----------------------------
                  • Gość: Maro Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 22.01.05, 01:25
                    A propo gdzie jest jakas fabryka silnikow volvo? slyszalem tylko o dieslach do ciezarowek w skovde, jakiejs fabryce skrzyn w szwecji i silnikow do lodzi w stanach
                    • macabricus Re: Cena Golfa vs. Megane 2 22.01.05, 09:09
                      Mysle, ze jest, pomimo tego iz volvo faktycznie od dawna bralo silniki z
                      roznych zrodel, np. renault, mitsubishi, i od fałwe tdi 2,5 L, a teraz z uwagi
                      na zwiazki z fordem zasysa diesle z PSA.
                      Jednakze napewno doladowane jednostki benzynowe krecili sami.
      • Gość: flic_k Re: Cena Golfa vs. Megane 2 IP: *.system / *.system-net.pl 23.01.05, 16:09
        Sorry Sorry ale ja mam renault Safrane r.1995 2.0i oraz nabite przeszło 180t km
        Z SILNIKIEM NIE MA ŻADNYCH PROBLEMÓW jedyna wada to, to że motor utracił już
        nieco mocy [wkońcu to 10-cio latek] ale tak to nic, może to przypadek ale nasze
        auto jest bezawaryjne. Jak sie coś z elektroniki sypnie to Ojciec pod blokiem
        to zrobi, a do tego ciągłe serwisowanie w ASO i upusty na wszystko. Dlatego
        przymierzamy się do vel satisa 3.0D V6
    • Gość: ann Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:50
      Ja bym właściwie zadała pytanie Dlaczego taki tani? KUpiłam megii w kwietniu i
      za full wypas zapłaciłam tyle co za inne marki gołe. A jak doliczyć wszystkie
      duperele to się tej dopłaty trochę nazbiera. Więc uważam że na to co ma to jest
      tanie w porównaniu z konkurencją
      • Gość: Macka Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 01:19
        cytat:
        blad, choc subtelny, benzynowe 2.0 a raczej 1948, bylo montowanew safrane
        ilagunach do `98 roku o oznaczeniach S lub Rti, rzadki i specyficzny model,
        m.in. z sila wspomagania zalezna od predkosci, co wbrew pozoro niejest
        oczywiste nawet w obecnych produkcjach.
        Co ciekawe, ten sam silnik, byl montowany w volvo s40 Lpt czyli low pressure
        turbo, o mocy 165 koni.

he,he ,jak sie zbierzemy w kupe ,to wiedza bedzie że ho,ho !
        zgadza sie :
        w 1998 mialem zamiar nabyć auto chocby 140 Km,padlo na lagune(wiosna ).diler
        zapodał,że mozna zamowic mocniejszy silnik i topowe wyposaznie ,odbiór za 3 mce.
        kupiłem lagune v6,24v,194 KM,wlasnie ztym systemem wspomagania.
        gdyby ktos mial pytania chetnie odpowiem
        • macabricus Re: Dlaczego Megane 2 jest takie drogie ?Od 60.00 22.01.05, 09:11
          :)
          O toto, Rti bylo ciekawe, bo dzielilo zawieszenie i afair jeszcze uklad
          hamulcowy z 3.0 V6.
          I ma jedna ciekawa zalete, mozna za grosze uturbic, bez zadnego bolu dla
          silnika:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka