Dodaj do ulubionych

Vectra: lifting i nowe silniki

02.02.05, 19:33
Latem odbędzie się modernizacja Vectry, która to przede wszystkim obejmie
przód, który upodobni się do tego z Astry. Poza tym silnik 3.2 V6 zostanie
zastąpiony przez doładowane 2.8 V6 w wersjach 220 i 280 KM. Poza tym drobne
zmiany mocy w słabszych silnikach. Analogiczne zmiany obejmą Signum.

Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: 195.205.245.* 02.02.05, 22:24
      a jakies zdjecie tej nowej vectry masz moze?
      • myfirstalfa Re: Vectra: lifting i nowe silniki 02.02.05, 23:51
        oficjalnych zdjec jeszcze nie ma, ale moze to zdjecie zaspokoi ciekawosc:
        img181.exs.cx/img181/5636/vectrafacel2tr.jpgalbo
        www.autorevue.cz/Images/4721/11.jpg
        www.autorevue.cz/Images/4721/22.jpg
        www.autorevue.cz/Images/4721/33.jpg
        www.autorevue.cz/Images/4721/44.jpg

nowy przod ma otrzymac tylko vectra, nie signum, tyl zostaje bez zmian
        stylistyka wnetrza bedzie lekko zmieniona (pod styl astryH)

planowany jest takze 180konny silnik 1,9 cdti

pozdrawiam
        myfirstalfa
        • Gość: verte Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 01:29
          Znowu lifting?Choć trzeba przyznać że ostatni lifting przodu był tragiczny.
          • Gość: mew Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.csk.pl 03.02.05, 08:54
            inny link do Vectry po liftingu:

www.auto-motor-und-sport.de/d/56782
          • Gość: mcsb Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: 195.205.245.* 03.02.05, 16:40
            180 konny diesel 1.9 cdti? wow! ten obecny 150 konny wciska w fotel :D to co to
            dopiero bedzie ze 180 konmi :D w takim razie czekam na ten silniczek.

a co do nowego wygladu to nawet moze byc, choc chcailbym zeby astra i vectra
            sie od siebie troche roznily ;)
            • Gość: -_- Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.dyn.optonline.net 06.02.05, 23:51
              Gość portalu: mcsb napisał(a):

> 180 konny diesel 1.9 cdti? wow! ten obecny 150 konny wciska w fotel :D to co
              to
              >
              > dopiero bedzie ze 180 konmi :D w takim razie czekam na ten silniczek.

i tak nie kupisz wiec co sie tak podniecasz
        • szymizalogowany Re: Vectra: lifting i nowe silniki 03.02.05, 16:45

> planowany jest takze 180konny silnik 1,9 cdti

Czy to jest to klekoczące badziewie, które miało mieć 212 KM?
          • Gość: Poll Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:51
            Nie to jest jego słabsza wersja a to 'klekoczące badziewie' o mocy 212KM z 2-u
            stopniowym turbo wydyma wszystkich , przynajmniej na jakiś czas
            • greenblack Re: Vectra: lifting i nowe silniki 07.02.05, 13:32
              Tych 212 koni w podwójnym turbo to jest maks, wyciśnięty też dzięki pomocy
              Irmschera. Otwarcie mówią, że tyle seryjna wersja nie będzie mieć. Jakoś nie
              chce mi się wierzyć, żeby pojedyncze trubo miało 180 KM.
        • gls1 Re: Vectra: lifting i nowe silniki 10.02.05, 18:48
          Z PRZODU WYGLADA JAK FIAT 126 P ROCZNIK 1984 HE HE!!!
    • Gość: prawdziwy kierowca A kiedy napęd na tył ?? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:02
      • Gość: Karakalla 4x4? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 00:15
        Zapowiadano w 2003, ponoć budowali już prototypy. I co?
        • Gość: WPR Re: 4x4? IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 14:04
          . I co?

Jajco :)
    • Gość: gts Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 22:35
      może któs wie jak się zmieni wnętrze vectry gts po liftingu?
    • bocian4 Re: Vectra: lifting i nowe silniki 06.02.05, 22:49
      I dobrze bo nowa astra jest znacznie ładniejsza od Vectry (szkoda ze nei
      poczekałem pół roku :-((
      Natomaist co do silników - też dobrze - przy tej masie te 212 koni z 3.2 to
      byla jakaś pomyłka (STS z 220 końmi objeżdzą ja jak chce). Zresztą również inne
      silniki Opla do tego samochodu nie grzeszyły dynamiką. 177 KM z 3 litrowego
      diesla to jakis żart w momencie gdy BM w 3 litrów robi 270 KM inni też kolo 220
      KM.
      Stawiali na trwałosć? ;-)

Ale ten 3.0 też ma byc zmieniony - ciekaw jestem do ilu KM dojdą? Ktoś wie?

PZodrawiam
      • szymizalogowany Re: Vectra: lifting i nowe silniki 06.02.05, 23:22
        > Natomaist co do silników - też dobrze - przy tej masie te 212 koni z 3.2 to
        > byla jakaś pomyłka (STS z 220 końmi objeżdzą ja jak chce).

Rzeczywiście 8 KM to kolosalna różnica.

177 KM z 3 litrowego
        > diesla to jakis żart w momencie gdy BM w 3 litrów robi 270 KM inni też kolo
        220
        >
        > KM.

?

Silnik BMW z podwójnym szeregowym doładowaniem to jak na razie ewenement. Jacy
        inni mają takie moce? Jeszcze Audi w najnowszym dostępnym od 3 miesiący silniku
        3.0 TDI ma 225 KM.

Silniki z tych czasów co ten opla nie są takie świetne BMW 3.0d 204 KM -
        Mercedes 320CDI 204 KM itd.
        • Gość: AdM Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 09:07
          szymizalogowany napisał:
          > Rzeczywiście 8 KM to kolosalna różnica.

14KM :-)

Jeszcze Audi w najnowszym dostępnym od 3 miesiący >

Nie przesadzaj. Coś koło 13 miesięcy.

• bocian4 Re: Vectra: lifting i nowe silniki 07.02.05, 12:03
          > > Natomaist co do silników - też dobrze - przy tej masie te 212 koni z 3.2
          > to
          > > byla jakaś pomyłka (STS z 220 końmi objeżdzą ja jak chce).
          >
          > Rzeczywiście 8 KM to kolosalna różnica.

220 KM do masy STS a 212 do masy vectry... jak porównasz parametry i osiągi to
          wtedy pisz. NA razie masz zaległosci...

Alfa romeo: 2,4 - 175 KM czyli 73 KM/litr (i 385 Nm!)
          Audi: 2,5 - 180 KM czyli 72 KM/litr albo 3,0 i 204 KM czyli 68 KM/litr
          BMW: 3,0 - 212 KM czyli 71 KM/litr albo 90 KM/litr (i 560 NM!!!)
          Honda: 2,2 - 140 czyli 63 KM/l
          ITD
          A Vectra - 3,0 - 177 czyli 59 KM/l i tylko 370 NM (w porówaniu z 500 z 530 d
          nie mówiąc o 560 z 535d)

A Vectra wychodzi wogóle beznadziejnie jeżeli weźmiesz pod uwagę masy tych
          pojazdów. To chyba najcięższy samochód w klasie. Zresztą wyniki osiagów mówią
          same za siebie - z 3 litrowego diesla wyciagaja 9,4 s do 100 km/h. Ford w
          Mondeo wyciaga 8,6 z jakiego silnika?

Daltego uważam ze dotychczasowe silniki Vectry były całkowicie niedopasowane do
          masy tego samochodu (rozsądniejsze z nich to 2,0 T i nowy 1,9 diesla.
      • Gość: dresu Koniec wolnossących ?? Poyebauo ich do końca ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 09:00
        Chyba sobie znaleźli rynek frajerów ,których rajcują turbiny . Ciekawe co ile
        będą je naprawiac ,jak w E270 CDi wymieniają już po 70 tyś buehehe . Nie ma to
        jak wolnossąca benzynka ,bez tych badziewnych ulepszaczy .Dlatego cenię BMW za
        jej wolnossące benzynki takie jak 5 v10,3.2 R6,2.5 R6,2.8 R6 itd .
      • greenblack Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 13:30
        Jeszcze niedawno piałeś z zachwytu nad 80-konnym dyzlem, a tu nagle taki głód
        mocy. Co się stało?!
        • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 14:32
          GB, 80 KM i 180 Nm w CLio to niezła zabawa jak an somochód tej klasy czy nawet
          klasę wyzej. Zwłaszcza na rynku opanowanym przez Pandę, Astrę Clasic 60 KM,
          Thalię 60 konną, poloneza, malucha, itd.
          Przyznasz ze 80 KM i taki moment przy tej masie to już całkiem przyzwoicie
          (OSiagi podobne do Laguny 1,8 - akurat taka był w firmie i nie raz na jakis
          polnych drogach ześmy sie z kumplem od pracy do domu troszkę ścigali (aż wstyd
          sie przyznać )).
          Zmiana pracy, zmiana fury. Przesiadłem sie jakis czas temu do nowej Vectry
          kombi z silnikiem 3,0 i... jak na autko które miało być bez porówania szybsze,
          ma 177 KM, itd to... nierewelacyjnie. Głównei z powodu masy - ten samochód z
          tym wyposażeniem waży 1 900 kg!!! I glówna rzecz ktor mnie boli to fakt iz z
          takiej pojemnosci silnika BMW zrobił 100 KM więcej! A ze nie chcę psuc cudzej
          własności to nie ładuję żadnych boksów ani nic takiego (negocjuje z oplem czy
          by mi nie przeprogramowali troszkę silnika).
          Moment obrotowy - 370 Nm - niby nieźle ale BMW robi z takiej pojemnosci 500 a
          nawet 560 Nm.
          Nieuzasadnione?

(a propos, jeździłem neidawno 530 d, majacą 10 tys przebiegu i... nie wymienił
          bym się. Autko po 10 tysiacach zmasakrowane, zawieszenie rozwalone, luzy w
          kierownicy, po prostu dramat!!!)

Pozdro
          • greenblack Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 14:36
            To Clio ważyło coś koło 1100 kg, więc Vectra 3.0 dyzel wciaż ma lepszy stosunek
            masy do mocy. Wyższa masa i klasa powodują, że prędkość mniej się odczuwa.
            • bocian4 teraz Ty mnie zaskoczyłeś 07.02.05, 14:55
              Czy uważasz ze osiagi jakie reprezentuje ta jednostka w tym konkretnym,
              potwornie ciężkim, modelu są zadawalające? Przecież v6 kupujesz nei po to zeby
              sie bujać jak pierwszą lepszą 4. A z tej samej klasy aut, mondeo z 4
              cylidnrówkami robi tę vectrę jak chce a kosztuje prawie połowę mniej.
              Pomijając fakt iz chyba sie zgodzisz iż 177 KM i 370 Nm z 3 litrów to nie bajka
              lecz szara rzeczywistosć. I chętnei bym ja pokolorował ;-))
              CO prawda nei wiem czy wiele to da bo skrzynia chodzi średnio precyzyjnie
              (poprawnie ale racej nei do aktywnej jazdy) więc i tak bym racił an zmianie
              biegów.
              A automatu nie chciałem - jeździłem przez tydzień signum z tym silnikiem i z
              automatem i... nieciekawie. Zrestą ta 530d też była z automatem i też nie do
              pozazdroszczenia. Ale to inna bajka...
              Pzodro
              • greenblack Re: teraz Ty mnie zaskoczyłeś 07.02.05, 15:00
                Masz rację, że cena Vectry z tym silnikiem (oraz Renówek i 9-5) jest z dupy
                wyjęta. 20 tys. dopłaty do 3.2 V6 mocniejszego o 50 KM! Peugeot pokazał, ze
                można zrobić dyzla V6 w miarę rozsądnej cenie. 607 V6 dyzel kosztuje niewiele
                więcej. Inna sprawa, to ile Nm przy tak niskich obrotach może przenieś przednia
                oś - Audi spassowało przy 410 Nm.
          • Gość: mew Re: Bocianie, zaskakujesz mnie IP: *.light.csk.pl 07.02.05, 15:02
            Przesiadłem sie jakis czas temu do nowej Vectry
            > kombi z silnikiem 3,0 i... jak na autko które miało być bez porówania szybsze,
            > ma 177 KM, itd to... nierewelacyjnie.

Apetyt rosnie w miare jedzenia? Ja jezdze gts DTI 2,2 i uwazam to autko za samochod "optymalny" biorac pod uwage warunki na polskich drogach i nawet mojazylka scigacza tez specjalnie nie narzeka :-), a tu 3,0 i nierewelacyjnie...
            • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 15:09
              Ale osiagi masz pewnei podobne - masz lzejszy i krótszy samochód z mniejszymi
              oporami (nie kombi).
              A mi chodzi nawet nie o to ze ta moc jest za slaba do uzytku codziennego, tylko
              za słaba jak na to ze kupujesz v6 i w porówaniu z konkurencja w klasie. Co
              prawda to najwięskzy chyba smochód w tej klasie...
              Pzodr
              • szymizalogowany Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 15:14
                O co ci chodzi z tym V6? Co ma liczba cylindrów i ich ustawienie do osiągów ???
                • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 15:41
                  rozsądek, szymi, rozsądek

jasne że można władować v10 do autka osobowego mające osiągi gorsze od r4 tylko
                  poco i kto by to kupował?
                  I tu jest podobnie - jeżeli rozbią najsłabszą v6 która objeżdza byle 4 to poco?
                  Zresztą sprzedali bardzo mało tego - bo nikt nie dopłaca 30 kPLN do tego by
                  miec 3,0 zamiast 2,2 z minimalną róznica w osiagach.
                  I tylko tyle...
                  • szymizalogowany Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 15:45
                    Trzeba było wziąć 2.0 T i byś objeżdżał i 2.2 i 3.0.
                    • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 16:01
                      szymizalogowany napisał:

> Trzeba było wziąć 2.0 T i byś objeżdżał i 2.2 i 3.0.

Tu przesadziłeś. Jeździlem tą 2.0 T i ma podobne osiągi do 3.0 z tym że pod
                      warunkiem ze trzymasz benzynke zawsze powyżej 4 tys obrotów. I ile wtedy by mi
                      srednio po mieście spalił? 16 litrów? A dieselek 3 litrowy po mieście 12 a w
                      trasie potrafi spaść do 7. Dieselek od 2000, 2500 ciągnie jak burza (choc słaba
                      burza jak na v6).
                      Zapewniam cię ze wybór był uzasadniony (nie chciałem też tej v6 benzynowej)
                      tylko żal ze z v6 tylko tyle wycisnęli. I tyle.
                      • szymizalogowany Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 16:13
                        > Tu przesadziłeś. Jeździlem tą 2.0 T i ma podobne osiągi do 3.0 z tym że pod
                        > warunkiem ze trzymasz benzynke zawsze powyżej 4 tys obrotów.

Chyba już nie pamiętasz jak jeździłeś. 2.0T ma moment taki sam prawie jak
                        diesel i dostępny maksymalnie od 2500 obr, czyli od dołu jak w dieslu (a de
                        facto jak w każdym doładowanym z wcześnie włączającą się turbiną).

Poza tym 2.0T ma lepsze osiągi niż 3.0 CDTi, a pali nieznacznie więcej.

Więc niby dlaczego trzeba go kręcić?
                        • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 18:46
                          ;-))))))

"moment prawie taki sam" - tzn 265 Nm contra 370 Nm w Dieslu! 0-100 prawie
                          identyczne (2.0T ma 0,2 s lepiej - czyli 9,1 - 9,3) i spalanie o 2,5 litra
                          większe w przypadku benzyny czyli każde 100 km droższe o 11 PLN czyli o 1/3.

I 80-120 na piątce - 8,4 sekundy w dieslu i 9,2 w benzynie (czyli blisko
                          sekundę gorzej!). Te dane sa dla 5 drzwiowego GTS'a. A dal kombi które jest
                          jeszcze cieższe to moze wyjsć jeszcze lepiej dla diesla z wyższym momentem niz
                          dla benzynowca. Zwłąszcza ze proporcjonalnei masy mneij dojdzie do diesla niz
                          do benzynowca.

Pzodro.
                          • szymizalogowany Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 18:52
                            bocian4 napisał:

> ;-))))))
                            >
                            > "moment prawie taki sam" - tzn 265 Nm contra 370 Nm w Dieslu!

Po co naciągasz fakty? Moment podajesz z diesla 3.0 a ja z diesla 2.0.

Podobno diesle wszystkie mają super moment od dołu i nie trzeba ich kręcić,
                            więc jak benzyna ma moment taki sam jak diesel to już dieslo mani przeskakaują
                            i robią porównanie z dieslem 3.0.

0-100 prawie
                            > identyczne (2.0T ma 0,2 s lepiej - czyli 9,1 - 9,3) i spalanie o 2,5 litra
                            > większe w przypadku benzyny czyli każde 100 km droższe o 11 PLN czyli o 1/3.

Ale dużo.

>
                            > I 80-120 na piątce - 8,4 sekundy w dieslu i 9,2 w benzynie (czyli blisko
                            > sekundę gorzej!).

0,8 sekundy i to jest 80-120 na piątce a nie sprint 0-100 wiec 1s to tu niewiele

Szczegolnie jak sie zredukuje i 2 litrowa benzyna odjedzie 3 litrowemu
                            dieslowi. hehe

Te dane sa dla 5 drzwiowego GTS'a. A dal kombi które jest
                            > jeszcze cieższe to moze wyjsć jeszcze lepiej dla diesla z wyższym momentem
                            niz
                            > dla benzynowca. Zwłąszcza ze proporcjonalnei masy mneij dojdzie do diesla niz
                            > do benzynowca.

Bo diesel jest zjaebiscie ciezkim rzechem i silnik wazy 500 kg, przez to jest
                            jeszcze gorsze rozlozenie masy na osie. hehe
                            • bocian4 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 07.02.05, 19:41
                              > Po co naciągasz fakty? Moment podajesz z diesla 3.0 a ja z diesla 2.0.
                              >
                              > Podobno diesle wszystkie mają super moment od dołu i nie trzeba ich kręcić,
                              > więc jak benzyna ma moment taki sam jak diesel to już dieslo mani
                              przeskakaują
                              > i robią porównanie z dieslem 3.0.

???? Od początku dyskutujemy z GB tylko o 3 litrowym dieslu. 2 litrowego diesla
                              nie zauważyłem w ofercie (jest 1,9 jest 2,2 i 3,0). Dieslo manie wiedzą o czy
                              mówią... w przeciwieństwie do innych.

> 0-100 prawie
                              > > identyczne (2.0T ma 0,2 s lepiej - czyli 9,1 - 9,3) i spalanie o 2,5 litr
                              > a
                              > > większe w przypadku benzyny czyli każde 100 km droższe o 11 PLN czyli o 1
                              > /3.

> Ale dużo.

33 % kosztów w górę. Dla mnie 33% to sporo.
                              >
                              > >
                              > > I 80-120 na piątce - 8,4 sekundy w dieslu i 9,2 w benzynie (czyli blisko
                              > > sekundę gorzej!).
                              >
                              > 0,8 sekundy i to jest 80-120 na piątce a nie sprint 0-100 wiec 1s to tu
                              niewiel
                              > e

Ale jaja. Szymi zastanów się co ty piszesz. 0,2 sekundy na 9,2 s (2%) to jest
                              dla ciebie "lepsze osiagi". a 0,8 sekundy na 8,4 (blisko 10%) to niewiele.

> Szczegolnie jak sie zredukuje i 2 litrowa benzyna odjedzie 3 litrowemu
                              > dieslowi. hehe
                              >
                              JAk widać powyzej... "odejdzie" znaczy 0,2 sekundy od zatrzymanego a przy
                              przyśpieszeniu na biegu z jadącego... nie był bym taki pewien o czym swiadczą
                              powyzsze dane.
                              >
                              > Te dane sa dla 5 drzwiowego GTS'a. A dal kombi które jest
                              > > jeszcze cieższe to moze wyjsć jeszcze lepiej dla diesla z wyższym momente
                              > m
                              > niz
                              > > dla benzynowca. Zwłąszcza ze proporcjonalnei masy mneij dojdzie do diesla
                              > niz
                              > > do benzynowca.
                              >
                              >
                              > Bo diesel jest zjaebiscie ciezkim rzechem i silnik wazy 500 kg, przez to jest
                              > jeszcze gorsze rozlozenie masy na osie. hehe

V6 "zajebiscie cieżkim rzęchem" powiadasz... hmmm. "Rzęchem".... ;-))))))
                              Pozdrowienia dla xedosa ;-))))))
                              ... gorsze rozłozenie masy na osie ;-))))) Szymi, nie kompromituj się.
                              Przynajmniej przednia os (napędowa) jest lepiej dociążona. WIęc ma szanse
                              większe ruszyc niz z silnikiem za słabym, a najlepiej benzynowym z tyłu ;-)))))
                              Jak GB słusznei zauważył przy napedzie przednim jaki moment jest w stanie
                              wytrzymać przednia os tak by nei zrywać przyczepnosci? Czym większy nacisk tym
                              akurat w tym przyapdku lepiej...
                              • woman.29 Re: Bocianie, zaskakujesz mnie 08.02.05, 19:07
                                > ???? Od początku dyskutujemy z GB tylko o 3 litrowym dieslu. 2 litrowego diesla
                                >
                                > nie zauważyłem w ofercie

Obecna Vectra była przez pewien czas oferowana z silnikiem diesla o pojemności
                                2,0 (ten sam silnik był stosowany w AstrzeII)
                            • bocian4 ... 07.02.05, 19:43
                              szymizalogowany napisał:

> bocian4 napisał:
                              >
                              > > ;-))))))
                              > >
                              > > "moment prawie taki sam" - tzn 265 Nm contra 370 Nm w Dieslu!
                              >
                              > Po co naciągasz fakty? Moment podajesz z diesla 3.0 a ja z diesla 2.0.
                              >
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=20171502&a=20336683
                              Tu dyskutowałeś ze 2.0T ma moment jak 3.0 i go "objedzie"
    • Gość: gts do "mew" - Vectra 2,2 DTi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:47
      Możesz coś więcej napisac na temat Vectry 2,2DTi (silnika, spalanie,
      e;astyczność). mam zamiar kupić Vectre GTS 2,2DTi lub 1,9CDTi.
      Jest róznica w cenie (15,000zł za 2,2DTi i rocznik 2004) ale 1,9 chyba lepszy...
      Jakim poprzednio jeździłeś autem (+silnik?).
      • Gość: mew Re: do "mew" - Vectra 2,2 DTi IP: *.light.csk.pl 07.02.05, 19:05
        Zapewne duzo Ci nie pomoge w wyborze, moj to automat, spala mniej wiecej tyle ile napisal producent (ok 5.8-6.2 litrow w trasie, po miescie jezdze bardzo malo)
        Jedyne co moze nieco meczyc w tym autku, to bardzo dlugie jak na moj gust rozgrzewanie sie silnika zwlaszcza zima (musi przejechac min. 10km) oraz co za tym idzie-ogrzewanie wewnatrz. Wczesniej jezdzilem vectra B 1,6 benzyna i z tym bylo znacznie lepiej.
        Ogolnie-polecam, 90tys km (rocznik 2003)i zero problemow z silnikiem, co wiecej, jak napisal producent, ze miedzy wymianami oleju (co 50tys) nie bedzie potrzeby dolania wiecej niz 1 litra, to o dziwo tak jest :-) Bardzo mila odmiana :-)

Ale mysle, ze gdybym teraz kupowal, to wybralbym 1,9 150KM. w 2003 jeszcze go nie bylo ;-(

• jtull Re: do "mew" - Vectra 2,2 DTi 19.02.05, 16:57
          W mieście na manualu (2,2 DTI) bez problemu mozna uzyskac spalanie w okolicach
          7 litrow...bardzo przyjemnie sie jezdzi...minimalne spalanie jakie osiagnolem
          bylo 5,3l/100 km, najwieksze troche powyzej 8 (tylko w miescie), ale zeby az
          tyle osiagnac trzeba sie naprawde baardzo starac...Zwykle pali ok 6,5-6,7l/100
          km...Trzeba tylko uwazac na jakosc paliwa, czasem lubi sie wlaczac tryb
          awaryjny silnika (autko utrzymuje predkosc, ale rozpedzac sie nie chce,
          sygnalizuje ten tryb wyswietlacz w obrotomierzu)...Milo sie tym autem jezdzi,
          choc potrzebne sa dobre opony, bo mimo tylko 125KM, auto ciagnie az milo, a
          przy swietnych wlasicwosciach jezdnych szybko chce sie jezdzic po
          zakretach...to fakt, auto zima nagrzewa sie bardzo dlugo, ale w wersji z
          klimatyzacja automatyczna cieplo robi sie po 5 minutach...W aucie koniecznie
          trzeba montowac czujki parkowania, tylu nie widac wogule,a z tymi pikaczami
          wjezdza sie w kazda dziure, warto tez wziasc elektrycznie skladane lusterka
          jesli masz zamiar wjezdzac do garazu lub do bram (auto jest dosc szerokie, ja
          nie wzialem i w sumie zaluje)...Silnik przyjemny, jadac 80 km/h na czawartym
          biegu, wciskasz gaz i wyprzedzasz bez najmniejszych klopotow wszystko co jest
          przed toba...Latem trzeba sie przyzwyczaic ze wewnatrz jest na nierownosciach
          dosc glosno (zima mam opony na 15 calowych felgach wiec jest zupelnie inaczej
          niz na 17stkach)....Mam auto z ksenonami, dzis zainwestowal bym w AFL (duzo
          jezdze, w pierwszym roku 50 tys km)...czyli w sumie wazne dodatki AFL,
          aut.klima, czujniki parkowania i elektrycznie skladane lusterka...Pzdr.
      • Gość: mcsb Re: do "mew" - Vectra 2,2 DTi IP: 195.205.245.* 07.02.05, 19:14
        obecnie nie ma juz 2,2 dti w ofercie. jest tylko 1.9 w dwoch wariantach mocy i
        3.0 diesel
    • Gość: gts Re: Vectra: lifting i nowe silniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 19:00
      Dziękuję "mew" za informacje! mam jednak możliwość kupna Vectry z sialnikiem
      2,2DTI więc się pytam... (są w tej chwili - rocznik 20004 z upustem 15000zł).
      W 2004 (kwiecień) chciałem kupic 1,9CDTI ale jeszcze nie było w Polsce, a po
      kwietniu wiadomo bez odliczenia vat'u.
      A teraz mam problem czy zamówic 1,9CDTi (jest tańsze - 109,450 niz było 2,2DTi -
      113,450) czy tez korzystać z upustu 15000 i brac gts elegance 2,2DTi.
      Teraz mam Vectrę B 1999r CDX 2,0 benzyna i jestem zadowolony (10,0 s do 100km/h
      i Vmax-207km/h) ale chciałbym kupic nowy lub demo ale o nie gorszych osiągach
      niz to co mam....
      • bocian4 Re: Vectra: lifting i nowe silniki 08.02.05, 20:08
        Zasadniczy problem jest tkai ze ten samochod (nowa Vectra) jest potwornie
        cieżki wiec nei jest ąłtwo mieć takie osiagi jak podajesz.

1,9 jest ciut zwawsze od 2,2. Ale czy warto za to, oraz za rocznik płącic 15
        000 PLN? Zależy kiedy beziesz go sprzedawał. Ale rożnicy 15 000 PLN juz raczej
        nei odzyskacz. WYdaje mi sie ze rożnice za 2 rożne roczniki sa mniejsze
        zwłaszcza jeżeli planujesz go uzytkować jak CDX - czyli 5 lat.
        Lepszy 1,9 ale chyba bym nie przepłacał i brał 2.2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka