Dodaj do ulubionych

też problem z rejestracją :/

03.02.05, 11:01
Mam problem z rejestracją samochodu. Mąż przepisał namnie w formie darowizny
samochód, ale nie dał mi wszystkich potrzebnych dokumentów( i możliwe, ze po
złości ich nie da)Chodzi o tą czerwoną ksiażeczkę w której sa zapisywani
kolejni właściciele samochodu. Mam pytanie, czy przy wyrejestrowywaniu
samochodu on musial mieć ją ze sobą. Bo mam problem z ustaleniem gdzie ona
jest. Boje sie takij sytuacj że mąż wyrejestruje samochód a ja nie będe mieć
możliwośc zarejstrowania go. Poradzcie mi coś....
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:04
      musial ja miec. Wszelkie operacje zwiazane z rejestracja a dokonywane w wydziae
      komunikacji skutkuja zazwyczaj jakas adnotacja w czerwonej ksiazeczce. Bez tej
      ksiazeczki ne wyrejestrowalby pojazdu, tak samo nie dopisze lub skresli
      wspolwlasciciela (jako eket darowizny). Ksiazeczka jest praktycznie zawsze
      konieczna.
      Pozdrawiam
    • woman29 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:08
      ta książeczka to karta pojazdu, a czerwone książeczki byly od Mao :-)
    • Gość: frequent flyer Re: też problem z rejestracją :/ IP: 80.241.130.* 03.02.05, 11:11
      wyrejestruje jak zezłomuje. inaczej nie wyrejestruje. skoro boisz się że
      zezłomuje, czy jest się o co bić?
      • Gość: great_me Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.kijowska.waw.pl 03.02.05, 11:15
        musi on sie wyrestrowac zebym ja mogla zarejestwowac sie jako nowy właściel
        • Gość: frequent flyer Re: też problem z rejestracją :/ IP: 80.241.130.* 03.02.05, 11:17
          weź się dowiedz w komunikacji czy to jest możliwe (bo nie jest).
          przerejestrowanie następuje poprzez zarejestrowanie na nowego właściciela. i
          koniec.
          • Gość: great_me Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.kijowska.waw.pl 03.02.05, 11:25
            własnie wracam z wydziału komunikacji...to z tamtąd mam te wszystkie informacje :/
        • polokokt Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:19
          to jest to zmiana wlasciciela a nie wyrejestrowanie. Ale to robisz Ty a nie On.
          Idziesz do wydzialu komunikacji z papierem (umowa/darowizna) potwierdzonym w
          urzedzie skarbowym (i wniesiona stosowna oplata w zaleznosci od rodzaju umowy -
          sprzedaz czy darowizna) i na tej podstawie Pani w urzedzie wpisze Cie jako
          nowego wlasciciela. Nie wiem czy w przypadku darowizny (100% samochodu) zmienia
          sie numery rejestracyjne, ale w przypadku sprzedazy na pewno.
          Pozdrawiam
          • mati_77 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:38
            Numery rejesteracyjne zmienia sie w przypadku gdy nowy wlasciel mieszka w innej
            gminie niz stary. Znaczy mozesz zmianic zawsze, ale po co w koszta sie wciagac?
    • mati_77 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:12
      A byla ta ksiazeczka? Bo jezeli samochod piwerwszy raz byl zarajestrowany w
      Polsce przed X czasu (dokladnie ne pamietam od kiedy jest ten badziew, ale chyba
      od momentu wprowadzenia nowych tablic rejestracyjnych czyli od maja 2000), to
      tej ksiazeczki nie ma.
      • Gość: Great_me Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.kijowska.waw.pl 03.02.05, 11:30
        samochód jest po raz pierwszy zarejestrowany 2 grudnia 1999, ale pan w urzedzize
        poweidzał ze ta ksiazeczka musi byc.
        • mati_77 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:38
          No to musi byc ta ksiazeczka.
          • Gość: Ubu król Re: też problem z rejestracją :/ IP: 195.117.230.* 03.02.05, 11:53
            Ej, ale to jakaś bzdura. Moje auto też zostało zarejestrowane w 1999 r. i
            żadnej książeczki nigdy nie miałem. Z tego co wiem, to nie mają prawa jej
            wymagać, jak auto na starych numerach. Ktoś po prostu ciemnotę ci wciska.
            Pozdrawiam.
            • mati_77 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 12:01
              ksiazeczki weszly w zycie w 99 r. Moze zarejestrowales fure przed majem 99, albo
              samochod pierwszy raz od wyjscia z fabryki byl zarejestrowany wczesniej.
    • woman29 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:55
      auto masz na czarnych tablicach czy na czarnych?
      • Gość: Great_me Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.kijowska.waw.pl 03.02.05, 12:08
        na białych ...
    • woman29 Re: też problem z rejestracją :/ 03.02.05, 11:55
      oczywiscie mialo na byc:na bialych czy na czarnych?
    • Gość: zoll Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:50
      i sie nie zdziwie jak ci nie da zostawilas go zdradzilas to teraz masz
      • Gość: Great_me Re: też problem z rejestracją :/ IP: *.kijowska.waw.pl 03.02.05, 17:14
        hehe, very funny
        • Gość: trulit Jeszcze większy problem IP: 195.94.215.* 03.02.05, 19:08
          Cześc
          a ja mam podobny problem dziś próbowałem zarejestrowac samochód kupiony nowy
          przez poprzedniego właściciela i zarejestrowany we wrzesniu 1999 roku na starych
          czrnych numerach. Poprzedni własciciel ni edostał karty pojazdu ! Przychodzę
          dziś do urzędu komunikacji a pani mi mówi że jak nie mam kattyi to mi nie
          zarejestruje i to niemożliwe żeby poprzedni własciciel ni e dostał ! i jak ni
          edostał to musi się po nią udac do dilera bo ten ją napewno ma . I co tu robić?
          Może ktos dokładnie wie gdzie znajde przepis od kiedy obowiązuje karta pojazdu
          pprosze o pomoc
          • woman29 Re: Jeszcze większy problem 03.02.05, 20:38
            przyjdz do urzedu jak inna pani bedzie miala zmiane,urzedasy same nie wiedza
            czego chca,a o przepisach nie maja bladego pojecia.
          • mati_77 Re: Jeszcze większy problem 04.02.05, 07:52
            Ale sie pomylilem! tak lsiazeczki weszly czesniej niz biale tablice. W
            listopadzie 99 kupilem matiza i faktycznie producent przy wydawaniu samochodu
            dal tez ta karte pojazdu. Sory za wczesniejsze posty.
            • Gość: Great_me Re: juz wszystko ok :) IP: *.kijowska.waw.pl 04.02.05, 09:13
              już mam to nieszczesną książeczkę, właśnie startuję do urzędu, dzęki wszystkim
              za odzew:)
              • Gość: frequent flyer Re: juz wszystko ok :) IP: 80.241.130.* 04.02.05, 12:22
                jeszcze odwołaj to o konieczności wcześniejszego wyrejestrowania przez drugą
                osobę bo to wierutna bzdura.
            • Gość: lynx Re: Jeszcze większy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 13:26
              Obowiązek wystawiania karty pojazdu wszedł chyba razem z wprowadzeniem
              poprzedniej wersji dowodów rejestracyjnych czyli 1 lipca 1999. Ja rejestrowałem
              w czerwcu 1999 i karty nie dostałem, a dowód w takim łososiowym kolorze.

Pzdr,
              lynx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka