Dodaj do ulubionych

uszczelka pod głowicą

14.02.05, 15:34
ile moze kosztować wymiana? czy sama czesc jest droga i jak skomplikowana
jest wymiana?
Obserwuj wątek
    • woman29 Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 15:36
      zalezy do jakiego silnika?rocznik? typ? oryginalna czy zamiennik??troche
      wiewcej szczegolow, bo w koncu bulki nie kupujesz nie?
    • pavulon78 Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 15:42
      Sama część nie powinna być droga (do seicento płaciłem 10 zł). Natomiast sama
      wymiana może okazać się dość kosztowna (koneczność zdjęcia głowicy).
      • mmario Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 20:27
        W sercento uszczelke pod glowica sie wymienia samemu. Wychodzi gratis i ile
        satysfakci potem!
      • kris_kelvin Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 20:33
        pavulon78 napisał:
        > Sama część nie powinna być droga (do seicento płaciłem 10 zł). Natomiast sama
        > wymiana może okazać się dość kosztowna (koneczność zdjęcia głowicy).

nie za tanio troche? to chyba podroba ale taka pojezdzi tylko kilka miesiecy
        calkowity koszt to troche ponad 1000 zl dla strego auta i ze 2 - 3 razy wiecej
        dla nowego
        • mmario Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 20:58
          1000 ZLOTYCH??? Jak chcesz to ci ja wymienie za 500 (uszczelka na moj koszt).

Komu jeszcze wymienic?
          • kris_kelvin Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 21:18
            mmario napisał:
            > 1000 ZLOTYCH??? Jak chcesz to ci ja wymienie za 500 (uszczelka na moj koszt).
            > Komu jeszcze wymienic?

bardzo chetnie mam jeszcze ten stary woz bo padla mi tam teraz glowica ale
            glowice juz mam nowa lecz szkoda mi kasy na wymiane ale jak tak okazyjna cena
            to bardzo chetnie. Mowie powaznie autentycznie. mam lawete przywioze woz podaj
            adres.

Cos mi sie wydaje ze wielu forumowiczow myli uszczelke pod glowica z uszczelka
            pod pokrywa zaworow ktorej wymiana kosztuje okolo 50 zl.

Przypominam ze zeby wymienic usczelke pod pokrywa zaworow odkreca sie osiem
            srubek zdejmuje pokrywe zaworow wyrzuca stara usczeleke odtluszca zaklada nowa
            i wszystko. pol godziny i po krzyku.

Zeby wymienic usczelke pod glowica trzeba rowniez zdjac pokrywe zaworow ale
            poza tym zdjac glowice i czesto lub prawie zawsze osprzet z nia polaczony (w
            moim przypadku pompa wodna a takze paski napedzajace alternator pompe lhm itp.)

Mam nadzieje ze nie pomyliles obu robotek.
            • mmario Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 21:33
              Jestem mechanikiem z zawodu i wiem co to jest uszczelko pod glowica (i to
              jeszcze w seicento). W zawodzie nigdy nie pracowalem, ale uszczelek juz troche
              wymienilem - ostatnio fiat uno jakos na jesieni.

I jesli to kosztuje 1000 zlotych to ja moge robic za 500 zl

Dwa auta dziennie i na koniec miesiaca 20 tys dla mnie bomba
              • kris_kelvin Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 22:38
                mmario napisał:
                > Jestem mechanikiem z zawodu i wiem co to jest uszczelko pod glowica (i to
                > jeszcze w seicento). W zawodzie nigdy nie pracowalem, ale uszczelek juz troche
                > wymienilem - ostatnio fiat uno jakos na jesieni.
                > I jesli to kosztuje 1000 zlotych to ja moge robic za 500 zl
                > Dwa auta dziennie i na koniec miesiaca 20 tys dla mnie bomba

nie ma problemu powiedzialem ze jestem zainteresowany za ta cene
                podsumowujac cena 500 zl w tym uszczelka jak powiedziales
                usczelka oczywiscie oryginal chyba ze chcesz za miesiac poprawiac to co zrobiles
                oczywiscie fachowo razem z planowaniem glowicy i z badaniem jej szczelnosci
                auto to citroen cx 2,5 TD

co do cen to fiat jest znany z niskich cen byc moze tam jest tak tanio ale w
                innych autach jest to drozej
                • wujaszek_joe Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 22:51
                  fajne masz auto. dawno już nie widziałem cxa na drodze. z zawieszeniem sobie
                  radzisz?
                  • kris_kelvin Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 22:58
                    wujaszek_joe napisał:
                    > fajne masz auto. dawno już nie widziałem cxa na drodze. z zawieszeniem sobie
                    > radzisz?

z zawieszeniem? hehe nie radze sobie wogle z utrzymaniem tego auta. Piekne auto
                    ale to skarbonka. Dopoki bylem kawalerem i studentem jakos to bylo choc zjadal
                    mi wszystko co zarobilem. Teraz zona dziecko zabieraja to co mogloby byc na
                    cxa. wiec na razie stoi i tylko go konserwuje. No ale jak otworze swoja
                    kancelarie to sie za niego wezme. Juz niemoge sie doczekac.
                • mmario Re: uszczelka pod głowicą 15.02.05, 18:05
                  I co kris_kelvin? Czytajac te watki dalej twierdzisz, ze wymiana uszczelki pod
                  glowica kosztuje (i to jeszcze w seicento) kosztuje 1000 zl? A w nowych autach 2
                  lub 3 tys.?

Za planowanie glowicy zaplacilem wtedy 20 zl (znajamy to robi), dla zwyklych
                  klientow pewnie 50 zl, uszczelka chyba 25 zl, do tego jeszcze sylikon (100%) i
                  uszczelka pod gaznik (ktora w sumie moglem sam dorobic).

Okazalo sie, ze zawor ssacy trzeba bylo wymienic (to przy okazji uszczelniacze -
                  ale to juz inna historia)
    • siwy-55 Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 20:59
      xxxxx22 napisał:

> ile moze kosztować wymiana? czy sama czesc jest droga i jak skomplikowana
      > jest wymiana?

wymiana kosztuje ok.15 x koszt uszczelki .
    • bambus_us Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 21:16
      Ile mechanik bierze za godzine roboty w warsztacie pomnoz przez jakies 6 (tyle
      mniej wiecej godzin niby zajmuje im wymiana ) i koszt uszczelki .Wprawiony
      czlowiek moze wymienic uszczelke nawet w 2 godziny (zalezy jakie auto tez).
      • sakhal Re: uszczelka pod głowicą 15.02.05, 00:01
        dobre sobie, w 2godz wymiana uszczelki ? chyba majac do dyspozycji sprzet warty
        wiecej niz cale auto i mala brygade do pomocy ;)
        Sam kiedys wymienialem wlasnorecznie i wiem ze wymiana uszczelki przez 1 osobe
        w 1 dzien w srednio uzywanym i srednio zaawansowanym technologicznie aucie, to
        rzecz praktycznie niewyknalna..
        Oczywiscie mowie tu o sytuacji gdy nie wykonuje tego fachowiec doskonale
        znajacy auto, ktory przebrnal juz droge demontazu i montazu wielokrotnie
        • mess220 Da sie szybciej 15.02.05, 08:55
          > dobre sobie, w 2godz wymiana uszczelki ?

Zespol mechanikow (3osoby) wymienia uszczelke pod glowica w aucie WRC w 20min.
          TO jest czas, a nie jakies 2 godziny.
          • sakhal Re: Da sie szybciej 15.02.05, 12:58
            Rozumie ze chciales sie pochwalic wiedza na temat WRC ale nie o to tu chodzi bo
            oprocz wyrwanego z kontekstu "dobre sobie, w 2godz wymiana uszczelki" napisalem
            o jaka wymiane mi chodzi..
    • mbanaszk Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 21:54
      Wymiana w serwisi FIATA w PUNTO '2001 kosztowała w 2004r 650zybli... Do skody
      favorit w zwykłym warsztacie, razem z wymianą oleju 250-300zl.
      Sama uszczelka np do skody to koszt 35zl :)
    • nina37 Re: uszczelka pod głowicą 14.02.05, 23:59
      Zdarzylo sie,w poprzednim aucie.
      Koszty-komplet uszczelek (2 glowice,kolektor i cos tam jeszcze)-450zl.
      Wymiana,z planowaniem glowicy-kolejne 550zl.Po miesiacu-powtorka z rozrywki,bo
      majster nie wnikal, dlaczego poszly uszczelki...Przyczyna prozaiczna-minimalne
      pekniecie zbiorniczka wyrownawczego, z ktorego plyn chlodzacy uciekal dopiero
      po nagrzaniu:)Powtorka byla drozsza-sciagnelam oryginalne uszczelki (koszt
      nizszy niz zakup zamiennikow u nas), wymiana oleju,plynu chlodzacego i majster
      tez ciut drozszy.Przestalam w koncu liczyc tak gdzies przy kwocie 2tys-bylo mi
      juz wszystko jedno.Pare miesiecy pozniej znienawidzony pojazd poszedl do ludzi.
      I do dzis nienawidze amerykancow;)
      • basia961 Re: wymiana uszczelki 15.02.05, 07:30
        wymiana uszczelki pod głowicą wymaga planowania tej głowicy. Planowania w domu
        nie zrobisz - trzeba oddać głowicę do warsztatu, koszt zależy od silnika.
        Uszczelkę dajesz po planowaniu, rozmiar zależy od tego jaką warstwę maszyna
        zdjęła. W silniku benzynowym zakładasz uszczelkę, przykręcasz głowicę i po
        kłopocie. W silniku diesla sprawa się o tyle komplikuje że do skręcenia
        potrzebne są klucze dynamometryczne, trzeba przykręcać śruby w określonej
        kolejności i z określoną siłą. Kolejność i siła jest podana na bloku silnika
        albo na samej głowicy. Skręcanie silnika diesla to czynność czasochłonna - każdą
        śrubę dokręca się kilkakrotnie.
        Do kosztu uszczelki i planowania trzeba oczywiście dodać koszt płynów(olej, płyn
        chłodzący) i koszt oleju do przepłukania silnika - po planowaniu należy silnik
        przepłukać z drobin metalu.
        • sakhal Re: wymiana uszczelki 15.02.05, 13:10
          basia961 napisała:

> wymiana uszczelki pod głowicą wymaga planowania tej głowicy. Planowania w
          domu
          > nie zrobisz - trzeba oddać głowicę do warsztatu, koszt zależy od silnika.
          > Uszczelkę dajesz po planowaniu, rozmiar zależy od tego jaką warstwę maszyna
          > zdjęła. W silniku benzynowym zakładasz uszczelkę, przykręcasz głowicę i po
          > kłopocie. W silniku diesla sprawa się o tyle komplikuje że do skręcenia
          > potrzebne są klucze dynamometryczne, trzeba przykręcać śruby w określonej
          > kolejności i z określoną siłą. Kolejność i siła jest podana na bloku silnika
          > albo na samej głowicy. Skręcanie silnika diesla to czynność czasochłonna -
          każd
          > ą
          > śrubę dokręca się kilkakrotnie.
          > Do kosztu uszczelki i planowania trzeba oczywiście dodać koszt płynów(olej,
          pły
          > n
          > chłodzący) i koszt oleju do przepłukania silnika - po planowaniu należy silnik
          > przepłukać z drobin metalu.

No ciekawe rzeczy opowiadasz, czyli silnika benzynowego nie trzeba dokrecac
          kluczem dynanometrycznym okreslonym momentem ?
          Dokreca sie 2krotnie, pierwszy raz i potem dokreca po okolo 30min pracy silnika
    • siwy-55 Re: uszczelka pod głowicą 15.02.05, 09:06
      xxxxx22 napisał:

> ile moze kosztować wymiana? czy sama czesc jest droga i jak skomplikowana
      > jest wymiana?

--------------------------------------------------------------------------------

... w Szwecji nawet b.swiezy kierowcy stare auta ujezdzajacy,zmieniaja
      uszczelki po glowica samodzielnie,-nawet w V6 / V8 silnikach.

Wazne jest bys sruby popuszczal sukcesywnie-diagonalnie by glowica nie pekla,

przed zalozeniem uszczelki usun widoczny nagar chemicznie (nie skrob) po
      wyczyszczeniu powierzchni na której uszczelka ma lezec -nalóz spec.paste
      uszczlniajaca (bardzo cienko),nalóz uszczelke,posmaruj czysta i pomazana pasta
      glowice i dociagaj sruby diagonalnie b.lekko , nie zapomnij ze jezeli nie masz
      srób samodociagajacych - zrób po ok. 5000 km. dociagniecie koncowe.
      Pujdzie lekko, nie swieci garnki lepia . Pzdr.
      • wojtek_blankietowy Re: uszczelka pod głowicą 15.02.05, 19:02
        Znajomy robil uszczelke w mondeo TDCI. Cena w ASO 2700 zł.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka