Dodaj do ulubionych

Hamulce!!! Potrzebny help!

IP: 195.136.21.* 03.09.01, 09:32
Mam zamiar wymienic seryjne tarcze i klocki na cos bardziej wyrafinowanego.
I tu prosba do Was! Czy ktos z grupowiczow ma zamontowane w swoich "czterech kolkach"
wyczynowe (hmmm!!?? ) klocki i tarcze? Jesli tak to jakie i ile to kosztuje? Czy ma to sens (ABS)?
Pozdrowienia marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.telia.com 03.09.01, 10:22
      Tak jest jedna mozliwosc. Najtaniej zamienic na auto ktore w przyblizeniu
      posiada te zalety. Zrobisz hamulce zleta , Wiesz co sie bedzie dzialo? Np.
      posiadasz W-we Garbusa i nikt nie przypuszcza ze Ty mozesz stanac jak wryty.
      Bedziesz co tydzien wymienial tyl samochodu.
      • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 195.136.21.* 03.09.01, 10:37
        Czesc Michal!
        Mam hak !!!!!!!! ( W miescie wspaniala rzecz)
        Zalezy mi na skr. drogi hamowania (zwlaszcza na rozgrzanych h.).
        Sa one wykonane z lepszych mat. (co przy normalnej jezdzie zapewni troszke dluzszy przebieg)?!?!?!?!
        Pozdro marcin
        • Gość: cinek Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.formus.pl 03.09.01, 12:10
          Marcin !!
          Bardzo dobrze robisz, ja jestem w trakcie przygotowan do robienia, ja zakladam
          tarcze brembo i klocki ferrodo, do tego koniecznie wynmien plyn !!! (seryjny
          gotuje sie przy 160-180 st.C), zalej np. MOTIP (250-300 st. c), jak robisz
          hamulce dobrze zrobic zawieszenie, dobre hamulce + dobre zawieszenie, samochod
          staje demba, ja po samym zawieszeniu malo sobie zebow przy hamowaniu nie
          powybijalem :)))
          • Gość: Michal Re: Hamulce!!! Potrzebny help! Do Marcina IP: *.telia.com 03.09.01, 12:39
            Marcin Czesc! Wiesz moj dawny szef mial Volvo 940 serien tez z hakiem i pewnego
            razu na skrzyzowaniu facet wjechal, sladu na karosie tylko wybrzuszuszenie na
            dachu. Pojechal do Verdexy czyt dawny dealer Volva w poludniowej s. Faceci
            obejrzeli my to mozemy zlikwidowac. Trzeba rozciagnac auto. Koszt 50tys koron.
            Nowe kosztowalo 170 tys. Powiedzieli ze moze z tym jezdzic bo to prawie
            niewidoczne. Dlatego dzisiaj prawie wszyscy montuja haki, ktore jak sie nie
            uzywa sa schowane w kufsze.Bardzo latwo odpina sie je. Niedlugo beda chcieli w
            prowadzic przepis, aby tylko byly haki zdejmowane.Pzdr Michal
            • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! Do Marcina IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:06
              Dzieki za info!
              Hak chowany jest wymogiem w UE.
              I taki posiadam
              marcin
              Pozdr.
          • Gość: blower Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 12:43
            Jakies dwa miesiace temu ogladalem program na RTL2 poswiecony tuningowaniu.
            Przestrzegali przed "przekombinowywaniem" z hamulcami. Pokazywali przypadki
            gdzie po zlym przerobieniu hamulcow, tylne kola blokowaly sie wczesniej niz
            przednie. Efekt : tyl wyprzeza przod, samochod kreci sie jak karuzela przy
            ostrzejszym hamowaniu. (w Niemczech kilka przypadkow smiertelnych z tego
            powodu)
            • Gość: ej Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 212.244.170.* 03.09.01, 13:11
              Zdaje się, że to akurat jest odwrotnie: wcześniejsze blokowanie tylnych kół to
              jak rzucona kotwica! Ale i tak nie ma to znaczenia - auto po takiej przeróbce
              traci homologację (hamulce - podstawowy element bezpieczeństwa) i nie ma prawa
              poruszać się po drogach. Przestrzegam. Mogą być przykre niespodzianki w
              serwisach, podczas przeglądu rejestracyjnego, przy sprzedaży i tp.
              • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:10
                Cos wiecej na temat utraty homologacji!!!!!!!!
                Dzieki
                marcin
                pozdr.
                • Gość: ej Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 212.244.170.* 03.09.01, 14:38
                  Krótko ( więcej w przepisach szczegółowych wydawanych przez Ministra
                  Komunikacji): Każdy typ auta, aby mógł poruszać się po polskich drogach, musi
                  posiadać świadectwo homologacji, wydawane przez tegoż ministra. Producenci
                  uzyskują je hurtem dla każdego typu i modelu określając komplet
                  charakterystycznych danych technicznych i eksploatacyjnych do których w
                  znacznej mierze należą właściwości układu hamulcowego. Każda zmiana
                  charakterystyki powoduje niezgodność z danymi świadectwa homologacyjnego, każda
                  niezgodność unieważnia homologację. Badania techniczne mają za zadanie
                  określanie nie tylko sprawności technicznej pojazdu lecz także zgodność jego
                  wyposażenia z homologacją.
                  • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! Do EJ IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:42
                    A co w przypadku kiedy robi to ktos do tego powolany i majacy odp. kwity?
                    Np. Chojnacki.
                    Co wtedy?
                    marcin
                    • Gość: Ej Re: Hamulce!!! Potrzebny help! Do EJ IP: 212.244.170.* 03.09.01, 14:47
                      Jeśli jest do tego uprawniony, wydaje ci odpowiednie świadectwo zgodności z
                      warunkami technicznymi i t.p.
              • Gość: blower Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 14:48

> Zdaje się, że to akurat jest odwrotnie: wcześniejsze blokowanie tylnych kół to
                > jak rzucona kotwica!

Moim zdaniem nie masz jednak racji! Zobacz i tak znakomita "wiekszosc" hamowania
                przypada na przod auta a nie na tyl. Pomysl, co sie dzieje, gdy przod nie traci
                przyczepnosci i trzyma sie podloza a odciazony tyl ja traci ? Natychmiast
                tyl "wychodzi" przed przod !!! (No chyba ze zalozysz, ze hamowanie nastepuje z
                idealnie wyprostowana kierownica a srodek ciezkosci auta lezy dokladnie w osi
                symetrii auta - tzn lewa strona wazy dokladnie tyle samo co prawa)
                • Gość: cinek Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.formus.pl 03.09.01, 15:35
                  takie rzeczy zalatwia dystrybutor sily hamowania, a z tego co wiem wiekszosc
                  autek juz go ma
          • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:09
            Dzieki za odp!
            W jakim aucie i jaki jest koszt (+ -)?
            O ile chcialbym wymienic klocki i tarcze (rowkowane) to zaciskow wolalbym nie dotykac.
            pozdr.
            marcin
            • Gość: cinek Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.formus.pl 03.09.01, 14:31
              Nissan Primera, licze sie z kosztami ok 2000 PLZ, co do nacinanych tarcz wydaje
              mi sie ze lepsze sa wiercone (no i oczywiscie wentylowane), wiem ze na temat
              wierconych jest duzo zlych opini (ze niby pekaja wyginaja sie itp.) ale skoro
              sa takie kiepskie to dlaczego Porsche i BMW stosuja je seryjnie :))))
              • Gość: marcin Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:35
                Montujesz sam czy u kogos?
                Kiedy bedziesz mogl opisac efekt?
                Pozdr.
                marcin
                • Gość: cinek Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.formus.pl 03.09.01, 15:19
                  wydaje mi sie ze jakis warsztat wybiore, co do efektu to narazie nie wiem,
                  poniewaz po dzisiejszej wizycie w PZU ponioslem straszne wydatki zwiazane z
                  ubezpieczeniem autka, az mnie skrecilo jak dowiedzialem sie ze za wiek musze
                  dostac 30% zwyzki, co przy OC i AC dalo dosyc pokazna sumke (akurat by na
                  hamulce bylo :((((((
                  • Gość: Darius Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: 212.160.211.* 03.09.01, 15:21
                    Trzeba było w innej firmie, z tego co wiem to w Warcie tylko 5% zwyżki za wiek
                    • Gość: cinek Re: Hamulce!!! Potrzebny help! IP: *.formus.pl 03.09.01, 15:32
                      tiaaaa ... ale warta nie daje pakietu z dwoma dzwonami robionymi z AC, wiec i
                      tak nie jest zle, dokladnie sprawdzile co za ile i u kogo i niestety PZU mialo
                      najlepszy pakiet AUTO-DOM (nic nie bylo mowy o wyplatach) z tego co pamietam to
                      warta doliczyla by mi 150% za szkodowosc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka