Dodaj do ulubionych

Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 00:36
Coś dla żony muszę wybrać z tych niedużych aut. Przedstawcie drodzy internauci
swoje opinie. Większego auta (Toyota Corolla, Honda Civic, Fiat Stilo, Skoda
Octavia) nie chcę jej kupować, bo to ma być jej pierwszy samochód.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 00:37
      .
    • Gość: mila Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.pl 07.06.02, 01:01
      a moze fordK -tez maly:))
      • Gość: Ryszard Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 01:15
        Raczej nie. Ford Ka, Seicento, Polo, Saxo, Matiz, Yaris to auta już zbyt małe.
        • Gość: DD Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.06.02, 01:33
          Clio - bdb dynamiczne silniki 16V,
          Punto - niezłe wyposażenie, najwięcej miejsca w środku
          Golf - jeśli żona boi się przycisków, to polecam Golfa (sprawdzone korbki)
          Fabia - taka nowsza Skoda Favorit
        • Gość: obi. Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 07.06.02, 01:43
          Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Raczej nie. Ford Ka, Seicento, Polo, Saxo, Matiz, Yaris to auta już zbyt małe.

To może poczekaj na nową Fiestę? Będzie już niedługo. Fajna jest Corsa. Poza tym
          weź jeszcze pod rozwagę nowego Seata Ibizę - bardzo ładne auto (w wyglądzie ma
          coś z Alfy), dobre wyposażenie (np. ABS w standardzie), nowe silniki i dość
          przystępna cena.

Pozdr
        • Gość: M Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.alstom.pl 07.06.02, 07:03
          A od kiedy Punto, Fabia i Clio są większe od Polo i Yarisa?
          • jarmush Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla 07.06.02, 07:54
            Gość portalu: M napisał(a):

> A od kiedy Punto, Fabia i Clio są większe od Polo i Yarisa?

Od kiedy je produkuja
        • Gość: vipR Wybralbym Clio... IP: *.altkom.com.pl 07.06.02, 12:21

> Raczej nie. Ford Ka, Seicento, Polo, Saxo, Matiz, Yaris to auta już zbyt małe.

Polo jest zbudowane na platformie podlogowej z Fabii (na Skodzie niemcy ja
          testowali), wiec nie powinno byc raczej mniejsze od niej, zgadzasz sie?

Yaris jest spoko (moze Cie zacheci 3 lata gwarancji, wysoki standard
          bezpieczenstwa i niska awaryjnosc Toyoty, a jak nie to moze chociaz wysoka
          pozycja za kierownica-przyda sie jesli Twoja zona jest niewysoka), ale Ka i Saxo
          tez bym sobie na Twoim miejscu odpuscil. Z kolei Matiz i Seicento to trumienki
          wiec jak kochasz swoja zone...

Ja bym bral japonczyka (Toyota Yaris, Nissan Micra, Mazda 121 itp.) lub z
          europejskich aut Ranault Clio, bo:
          - jest bezpieczne (ABS, 4 jaski, pasy z napinaczami)
          - niezle pomyka (jezdzilem 1,2 8V 60KM i mi sie podobalo, a nowszy 1,2 16V 75KM
          jest przeciez sprawniejszy i bardziej ekonomiczny)
          - jest ladne z wierzchu i przytulne w srodku (zona to doceni)
          - nie wstyd pozyczyc go od zony (np:gdy wlasny sie popsuje, nie narobisz sobie
          obciachu przed kolegami jak Cie zobacza)...
          Nie kupilbym Opla Corsy bo jest za ubogi jak na ta cene.

Generalnie przy wyborze autka dla zony skupilbym sie na bezpieczenstwie i niskiej
          awaryjnosci (chyba ze Twoja kobitka wie co jest pod maska).

Pozdraviam vipR
    • Gość: Marek Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 07.06.02, 03:30
      Idealne samochody dla kobiety:
      - VW Beattle
      - Chrysler PT Cruiser
      - Mini Cooper
      - Toyota Matrix

Wszystkie maja klase...
      • Gość: Buli Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.enternet.com.pl 07.06.02, 07:31
        Idż na całość - mimo, że żona przyzwyczajona do małego, samochód możesz jej
        sprawić duży (dla odmiany).
      • Gość: vipR Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.altkom.com.pl 07.06.02, 10:59
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Idealne samochody dla kobiety:
        > - VW Beattle
        > - Chrysler PT Cruiser
        > - Mini Cooper
        > - Toyota Matrix
        >
        > Wszystkie maja klase...

A kto ma na to kase :-)
        BTW: idealny PIERWSZY samochod dla zony to monster truck - nikt jej wtedy nie
        podskoczy (i jest gdzie siatki z zakupami zmiescic, tylko to wchodzenie po
        drabinie troche uciazliwe :)

Pzdr vipR
    • jarmush Re: Punto, Golf, Clio, Fabia - w tej kolejnosci 07.06.02, 07:51
      Ja bym sie nie zastanwial i bral Punto.
      To najlepszy wybor.
      No, chyba, ze chcesz miec samochod wyzszej klasy, a
      takim jest Fabia:)
    • Gość: Remo Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 07.06.02, 08:50
      Jeśli to pierwszy samochód to przydałby się Hummer :)
      A poważnie - jaki byś nie kupił, prawdopodobnie żonka go raz-dwa poobija.
      Porada dnia: kup obojętnie jaki, byle nie miał zderzaków w kolorze nadwozia...
    • mar_elx moja rada - zapytaj żony 07.06.02, 11:19
      Kup to co jej się podoba - a jesli jej wszystlko jedno, to kup NAJTAŃSZY lub
      taki, który można kupić najkorzystniej (promocja, rabat, kredyt 0%, bogate
      wyposażenie wersji standardowej...)
    • Gość: Niknejm Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: 5.1R2D* / *.pg.com 07.06.02, 11:31

> Coś dla żony muszę wybrać z tych niedużych aut. Przedstawcie drodzy internauci
      > swoje opinie. Większego auta (Toyota Corolla, Honda Civic, Fiat Stilo, Skoda
      > Octavia) nie chcę jej kupować, bo to ma być jej pierwszy samochód.

Zaraz. Mówisz, że Corolla, czy Civic za duże (klasa kompakt), ale Golf to
      przecież też klasa kompakt. Yaris, mówisz, za mały, ale Clio OK, a przecież to
      samochody podobnej wielkości. Trochę namieszałeś. ;-)

Ogólnie - japończyki oferują wysoką niezawodność, ale np. Clio kupisz taniej lub
      z dużo lepszym wyposażeniem za te same pieniądze. Zastanów się, na czym Ci zależy.

A poza tym, ja jako pierwszy samochód kupiłbym żonie coś używanego, może trochę
      większego i bezpieczniejszego. Jest szansa, że przytrze/puknie tu i ówdzie, a
      wtedy za naprawy dasz mniej. No i ubezpieczenie taniej wyjdzie. Nie mówiąc już o
      tym, że puknięty nowy samochód to rana na sercu właściciela ;-) Poza tym niech
      się żona przyzwyczaja od początku do trochę większego auta, to nie będzie miała w
      przyszłości problemu z przesiadką na coś większego.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: DD Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 07.06.02, 11:44
        Od kiedy Golf jest kompaktem?? Chyba coś ci się pomieszało, Niknejm! To w takim
        razie podobne wielkością Punto też musiałoby być kompaktem.
        • Gość: Niknejm Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: 5.1R2D* / *.pg.com 07.06.02, 11:57
          Gość portalu: DD napisał(a):

> Od kiedy Golf jest kompaktem?? Chyba coś ci się pomieszało, Niknejm! To w takim
          > razie podobne wielkością Punto też musiałoby być kompaktem.

Punto jest jednak nieco mniejsze, poza tym samochody segmentu B rosną coraz
          bardziej, a Punto jest jednym z najbardziej wyrośniętych aut w swojej klasie. To
          samo dotyczy np. Fabii. Niektórzy mówią, że takie auta jak Punto i Fabia to
          właściwie nowy segment, B+.
          A Golf jest akurat autem, które jest klasycznym pierwowzorem klasy kompakt lub C
          (Golf I taką klasę zapoczątkował). Z tym, że kompakty też rosną (np. spójrz na
          nowego Civica 5D z rozstawem osi 268cm).
          Jest faktem, że np. najnowsze Polo (segment B) przerosło już Golfa I, ale Golf IV
          jest większy.
          Ponadto Golf IV to dość stary model, ma być niedługo zastąpiony przez Golfa V,
          który jest znowu troszkę większy od Golfa IV. Niemniej Golf na pewno należy do
          segmentu C, czyli kompakt.

Pozdrawiam,
          Niknejm

• Gość: martynka Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 07.06.02, 13:19
      Cześć!
      najlepiej będzie jak zapytasz żony - jaki samochód jej się podoba - bo na razie
      wygląda na to , że kupujesz SOBIE drugi samochód. A tak ogólnie - gdybym ja
      miała wybór - to albo clio extreme, albo toyota rav4 albo alfa 147...pzdr.M
      • Gość: Ryszard Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 02:42
        Dziękuję Wam za dobre rady. Spytałem wreszcie małżonkę o zdanie i w ciągu kilku
        chwil wymieniła:
        Alfę 147 (świetny design, koleżanka ma),
        Stilo 3d (j.w. + bezpieczeństwo, widziała reklamę),
        Audi TT (wybiłem jej z głowy - straszna kasa).
        Trzeba będzie ruszyć do salonów na jazdy próbne.
        • Gość: vipR Re: Punto, Golf, Fabia, czy Clio? -coś małego dla żony IP: *.altkom.com.pl 10.06.02, 18:12

> Dziękuję Wam za dobre rady. Spytałem wreszcie małżonkę o zdanie i w ciągu kilku
          > chwil wymieniła:
          > Alfę 147 (świetny design, koleżanka ma),

Zanim sie ostatecznie zdecydujesz, poczytaj wyniki testow zderzeniowych. Bo co
          jak co, ale Alfy 147 napewno bym zonie nie kupil... No chyba, ze juz Ci sie
          znudzila i chcesz wymienic na nowszy model ;-)

> Stilo 3d (j.w. + bezpieczeństwo, widziała reklamę),
          > Audi TT (wybiłem jej z głowy - straszna kasa).
          > Trzeba będzie ruszyć do salonów na jazdy próbne.

Pozdraviam vipR
    • vwdoka Re: YARIS-coś małego dla żony 07.06.02, 14:00
      Czy potrzebuję podać jakieś inne argumenty poza producentem - Toyotą?
      vwdoka
      • jarmush Re: YARIS-coś małego dla żony 07.06.02, 15:09
        vwdoka napisał(a):

> Czy potrzebuję podać jakieś inne argumenty poza
        producentem - Toyotą?
        > vwdoka

To akurat nie jest zaden argument.
        Czekam na inne argumenty.

• Gość: Maćko Re: YARIS-coś małego dla żony IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 15:50
          kochasz zone? kup jej cos DUZEGO. nie zadne tam punto ktore moze Ci ja zabic w
          wypadku-choc by mialo nie wiadomo ile gwiazdek w testach zderzeniowych nic nie
          zastapi wiekszej masy auta-taka jest fizyka poprostu. kup uzywane autko klasy
          sredniej np mondeo z klima i el.szybami - zona to doceni, moze doceni tez kombi?
          Uwazaj na auta ktore po minimalnej stluczce maja do wymiany pol przodu- np
          mondeo taki nie jest, ople z reguly tez nie ale np polo czy golf - tak. Ja bym
          kupil wlasnie takie niezuzyte 2 letnie klasy sredniej z duzym wypasem - bedzie
          bezpieczne, nie bedzie sie zona bala przy wyprzedzaniu i moze sie mniej
          zestresuje jak cos zarysuje (bo nie nowka)a zrobi to NA PEWNO.ja staram sie nie
          wsiadac do aut mniejszych niz komptaky bo mam wrazenie ze byle podmuch wiatru
          je sprzatnie z drogi na drzewo i tyle...Propozycje to mondeo, vectra, nubira
          (?), z mniejszych: corolla(ta nie najnowsza, swietnie sie sprawuje mam znajoma
          w tym aucie), moze civic(nie najnowszy). Awaryjnoscia sie nie stresuj-co sie ma
          zepsuc pojdzie sie pasc jakie by to auto nie bylo- trzeba miec szczescie :)
          pozdrawiam, Maćko
          • Gość: Maćko AHA zapomnialem :) IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 15:54
            i KONIECZNIE z ABSem. koniecznie. bez tego nawet sie nie zblizaj.no :)
            • Gość: Gruby Re: AHA zapomnialem :) IP: 62.246.121.* 09.06.02, 11:25
              No, bez ABS-u to juz chyba sie zadnych aut nie produkuje ?

A rada auta dla zony - najlepiej jakis mini-van: Scenic, Almera Verso lub cos
              podobnego. Zewnetrznie nie za duze, a w srodku miejsca pelno i dla zony i dla
              dzieci i przyjaciol dzieci tez moze zabrac.
              pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka