atp1 02.03.05, 10:33 mechaniczne lub elektroniczne, to moge wam na tym forum troche pomoc i nakierowac o tyle o ile jest to mozliwe. Link Zgłoś Obserwuj wątek
vww Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 11:06 No dobra, słuchaj, stare isuzu, 2,2 cc diesel. Chłodnica zimna jak lod, silnik rozgrzany do czerwoności, termostat wyjęty, sprawdzany w garnku - działa. Na wszelki wypadek wymieniony na nowy, tez sprawdzany. Brak ogrzewania, dmucha lodowatym powietrzem, gumowa rura od nagrzewnicy ledwie ciepla. Co typujesz? Pompa wodna, czy co inne? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 11:13 wlewaeś kiedy jakis uszczelniacz do chłodnicy? on zatyka nagrzewnicę Link Zgłoś
vww Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 11:46 Tu wujaszku, podsunąłeś bardzo dobrą koncepcję......naszprycowalam to auto rzeczywiście takim wynalazkiem. Sprawdzę i to. Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 11:20 Rozumiem ze chlodnica i nagrzewnica sa zimne. Co wskazuje czujnik temp.plynu chlodzacego na kokpicie? jesli dziala mam nadzieje? Link Zgłoś
vww Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 11:48 To akurat dziala, pokazuje wzrost temperatury do ok. 90% możliwej, czyli jeszcze trochę - i mamy to niebezpieczne, czerwone pole. Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:04 Znaczy to ze silnik jest przegrzany, uwazaj bo to znaczy ze silnik bedzie na zlom. Powiedz mi jeszcze co napedza pompe plynu w twoim silniku, jest to pasek rozrzadu czy tez pasek od alternatora.Na ogol pompy wodne ulegaja tylko nieszczelnosci, tzn.plyn przecieka na zewnatrz co widac pod sinikiem kiedy jest goracy!!!. Sprawdz ilosc plynu chlodzacego naprzod, jesli jest okej a pompa jest napedzana od paska klinowego(nie od paska rozrzadu), to popatrz sie na ten pasek!!! Jest takze duza mozliwosc ze chlodnica jest zapchana, nalezaloby ja zdemontowac i sprawdzic jej przepustowosc. Link Zgłoś
vww Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:21 Pompę napędza pasek alternatora. Poziom plynu jest o.k. Sprawdzę drożność chlodnicy i nagrzewnicy, bo wlalam tam uszczelniacza, wiec te problemy mogly byc przez to. Co prawda wlalam go w listopadzie i do zeszlego tygodnia isuzu brykal bez defektow - ale może coś mu tam w gardle stanelo. Dzięki za porady - wszystkim. Link Zgłoś
rubaszny.edzio Re: Ja mam!! 02.03.05, 11:28 Mam zapytanie, może ktoś zna odpowiedź na nie (ale mi się zrymowało). Otóż czasem (ale nie zawsze), gdy wrzucę jedynkę i puszczę bardziej gwałtownie sprzęgło słychać coś jakby zgrzytnięcie. Gdy puszczam powoli wszystko jest ok. Na wyższych biegach dźwiek ten nie występuje. Co to może być? :::AUDI A3 1.8::: Link Zgłoś
atp1 Re: Ja mam!! 02.03.05, 11:42 To moze byc sprzeglo(docisk), ktore zawsze na ogol pojawia sie na 1 biegu, jak rowniez polosie zbyt wyluzowane, slychac je szczegolnie na zmianach predkosci, jak i rowniez przy skrecie, szczegolnie kiedy gumowe manczety sa pekniete i w ten sposob woda z piaskiem dostaje sie na ich lozyska.Skrzynia biegow tez wchodzi w rachube. Link Zgłoś
atp1 Re: Ja mam!! 02.03.05, 12:15 A jaki jest luz sprzegla. Typowe sprzeglo zawsze "bierze" w 1/3 wysokosci. Jesli bierze przy desce tzn. ze ma luz, jesli w polowie lub wyzej to jest zbyt mocno "naciagniete". Sprawa regulacji, bardzo prosta. Link Zgłoś
rubaszny.edzio Re: Ja mam!! 02.03.05, 12:25 atp1 napisał: > A jaki jest luz sprzegla. Typowe sprzeglo zawsze > "bierze" w 1/3 wysokosci. Jesli bierze przy desce tzn. > ze ma luz, jesli w polowie lub wyzej to jest zbyt mocno > "naciagniete". Sprawa regulacji, bardzo prosta. Mysle, ze sprzeglo bierze w sam raz czyli tak jak napisales na 1/3 wysokosci. Moze dla podpowiedzi dodam, ze zgrzytniecie wystepuje na ogol wtedy gdy powoli puszczam sprzeglo, lub przez moment jade na polsprzegle i pozniej wciskam je do konca. Sa dni, kiedy zjawisko zgrzytniecia nie wystepuje. Link Zgłoś
atp1 Re: Ja mam!! 02.03.05, 13:09 To musisz na razie jezdzic w ten sposob, jesli nic sie nie rozchrzania. Ale sam mozesz sie tym zainteresowac zagladajac czesto pod spod silnika. Wymaga to czesto zebys sam sie zainterosowal czytajac cos nie cos o mechanice. Pamietaj jedno ze, " mechanicy ci tzw. zawodowi zeruja na nie znajomosci swoich klijentow" i z tego zyja. Sami tez bardzo czesto maja nieslychane problemy, dzisiejsze auta wymagaja niestety szerokiej wiedzy i wlasnego zainteresowania. Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:19 No to spytam:) Od pol roku mam takie cos. Zarowno na luzie, jak i podczas jazdy, zarowno na silniku zimnym, jak i rozgrzanym. Zarowno dodajac gazu, trzymajac, odpuszczajac. Miedzy 2 tys, a 2,5 tys obrotow (i tylko w tym przedziale) z okolic komory silnika wydobywa sie jakis dziwny rezonans. Takie dosc ciche jakby furgotanie czy cos. Troche wkurza. Aha, po dluzszej jezdzie (np. 200 km) zjawisko prawie staje sie nieslyszalne. Ale jest. Historia diagnozy byla taka: 1. Mechanik: to cos z wydechem. 2. Wydechowiec1: to poduszki pod silnikiem. 3. Mechanik: a co on k..a p..li. U ktorego byles? A, ten kazdemu kaze wymieniac poduszki. Jedz do innego. 4. Wydechowiec2: Ma Pan rozprute portki. Zespawal je, wymienil jakis pierscien. Zjawisko pozostalo, chociaz poza tym samochod generalnie zaczal bzykac duzo przyjemniej. 5. Mechanik: jedz do niego jeszcze raz. Z reklamacja. 6. Wydechowiec2: To nie wydech. Potem dokladnie osluchalismy samochod (na postoju i w czasie jazdy). Obejrzal wszystkie oslony, paski, dostepne lozyska, luzne kabelki itp. Po pol godzinie stwierdzil: X-files. Mozna wymienic wszystkie poduszki i szukac dalej. Tylko po co? Masz jaks teorie? :)) Pzdr. Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:37 Nie masz sie czym przejmowac. Nie wiem jaki masz samochod mam podobne problemy w Peugeot307. Jak akceleruje slysze ze cos pierdzi i wyglada to na wydech, ktory jest szczelny!!! Podejrzewam ze jest juz taka koncepcja silnika, chodzi o komory sprezania w glowicy, silniki dzisiejsze pracuja bardzo cicho ale z biegiem km.to sie zmienia, w moim zaczelo sie po 35 tys.km, teraz mam 80 tys., i dalej pierdzi przy akceleracji, szczegolnie na srednio zagrzanym silniku, nigdy na zimnym zaraz po odpaleniu. Czesto tez wystepuje rezonans akustyczny, roznych czesci lub zawieszenia w przedziale silnika. Sam tez sprobuj wszysstko "obstukac" gumowym mlotkiem, sa to sprawy irytujace wiem to po sobie. Pamietaj ze grozne stuki slychac w inny sposob, sa zazwyczaj metaliczne lub gluche i czesto zwiekszaja lub zmniejszaja czestotliwosc w zaleznosci od obrotow silnika. Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:49 Mondeo 1,8 benz., 10 lat, 200tys. km. Zaczelo sie dosc dawno i bylo slyszalne tylko na zimnym silniku. Od 20 tys. km. slyszalne jest zawsze. Pzdr. P.S. Nie przejmuje sie, tylko wkurza:) Link Zgłoś
pawlos17 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:40 A ja mam takie coś: Dzieje się to zarówno jak jadę lub stoję, przy jeźdznie na luzie lub na biegu, kiedy skręcam w prawo lub w lewo, kiedy jadę do przodu lub do tyłu, kiedy jadę pod górkę lub z górki, na silniku zimnym lub rozgrzanym. Odwiedziłem już 1000 mechaników i żaden nie potrafi postawić diagnozy. Co o tym myślisz? Link Zgłoś
mobile5 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:50 Teraz kolej na lekarzy. Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 12:53 To znaczy ze wszystko jest okej. Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 13:20 Jesli nie chcecie to ja nie bede odpowiadal na wasze posty. Robie to w dobrej woli, bo wiem osobiscie jakie kolosalne problemy maja uzytkownicy w Danii, gdzie mieszkam. Dla Polakow moge udzielac informacji za darmo, o ile oczywiscie wiekszosc nie zacznie mnie obrazac. Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 13:53 Nie no, spokojnie. Jeszcze nie wiesz, jak miejscowi forumowicze potrafia "obrazac". Niektorym sprawia to zadziwiajaca satysfakcje. Trzeba po prostu ignorowac. Dzieki za dobre checi, fajnie sie czyta Twoje odpowiedzi. Zostan! Pzdr. Link Zgłoś
czarna02 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 16:23 witam. mam w corsie '97, przebieg - 91 tys., 1.4V8, zalozona instalacje LPG (13 tys. km). autko zaczelo brac olej (syntetyk)- 2 l/13000 km. pytanie, czy zalanie polsyntetykiem pomoze, czy konieczna wymiana uszczelek itp. pozdrawiam Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 16:58 czarna02 napisała: > witam. > mam w corsie '97, przebieg - 91 tys., 1.4V8, zalozona instalacje LPG (13 tys. > km). autko zaczelo brac olej (syntetyk)- 2 l/13000 km. pytanie, czy zalanie > polsyntetykiem pomoze, czy konieczna wymiana uszczelek itp. > pozdrawiam -------------------------------------------------------------------------------- Nie rozumiem co to za symbol v8, chyba nie 8 cylindrowy.Tez nie rozumiem co to jest polsyntetyk, chyba polski olej syntetyczny.Litr na 6,5 tys km to nie jest tragicznie. Jesli chodzi o gas to ci w tym nie pomoge, osobiscie mysle ze to jest dla silnikow nie zdrowe a moze zabojcze.Olej silnik zawsze bierze w pewnych ilosciach, absolutne max.to bylo kiedys 1l na 1000km. Dzisiaj silniki biara znacznie mniej, nowe potrafia nawet 15-20 tys.na litr oleju.Olej silnik bierze miedzy gladzia cylindryczna a tlokiem z pierscieniami, lub na uszczelkach zaworow(zimeringi). Dobrze ze uzywasz oleju synt. ten jest najlepszy. Na razie nie musisz sie tym przejmowac, ale jesli chcesz to zbadaj kompresje na kazdym cylindrze. Mozesz tez uzyc specjalnego dodatku do oleju XADO, podobno jest rewelacyjny, znajdziesz na internecie www.xado.pl com. albo cos takiego. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 20:54 8v tzn 8zaworów panie mechaniku. nie wlewałbym do silnika żadnego uszczelniacza- zatykacza. przebieg gazowy za mały żeby mogło się coś dziać, jaki jest całkowity przebieg auta? Link Zgłoś
mobile5 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 21:25 atp1 napisał: Tez nie rozumiem > co to jest polsyntetyk, chyba polski olej syntetyczny Na oleju 10W40, to co u was piszą? Mineral, syntetyk? Link Zgłoś
bambus_us Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 20:06 Panie atp1! Bardzo ladnie ze chcesz sluzyc rada rodakom.Mysle ze lepiej byloby jakbys zagladal do "ekspoatacja samochodu" ,tam ludzie zglaszaja sie z roznymi problemami i czasami nikt im nie odpowiada na ich posty.Nie zauwazylem tez zeby ktos tam robil sobie jaja z kogokolwiek . Link Zgłoś
atp1 Re: Jesli macie jakies klopoty z samochodem 02.03.05, 22:29 Masz racje, jakos to przeoczylem. Link Zgłoś