vwdoka 14.06.02, 15:28 Czy preferujecie samochody z automatyczną skrzynią biegów? Może dlaczego? vwdoka Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: is300 Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 14.06.02, 15:45 Moim zdaniem sa duzo lepsze w jazdzie w korkach i w jazdzie po miescie. Mozna tez bardziej brawurowo po miescie jezdzic automatem. Moja opinia. Zalezy tez od automatu, 5cio biegowe automaty sa bardzo dobre. Link Zgłoś
Gość: radi Re: Automaty IP: *.euv-frankfurt-o.de 15.06.02, 15:15 Jezdzilem duzo automatem w USA-super, ale jak masz duzy silnik i ...tania zupe.Ponadto tam jezdzi sie plynnie i spokojnie, u nas nie. Link Zgłoś
hiszpan25 Re: Automaty 14.06.02, 15:53 zdecydowanie wolę skrzynię ręczną.... automat jest dla mnie zbyt leniwy... Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:01 Moje ostatnie 4 samochody mialy automat. W sumie to sie juz przyzwyczailem, ale nadal mi sie marzy mozliwosc wlaczenia recznie biegi i samodzielnego podejmowania decyzji kiedy nastepny bieg wlaczyc. Poza tym ze sprzeglem masz pelna kontrole czy chcesz delikatnie wskoczyc na nastepny bieg, czy tez masz zamiar urwac poloski. Zalety automatu: 1) Jeden pedal mniej 2) Mozna jesc i pic w czasie jazdy po miescie 3) Dobrze zestrojony automat z roznymi programami i manualna preselekcja biegow daje niewiele mniej frajdy niz manual. Zle zestrojony automat, zuzyty atomat, automat wspolpracujacy ze starym silnikiem itp. to nieszczescie 4) Lepsze osiagi w przypadku niedoswiadczonych kierowcow Wady automatu: 1) Zuzycie paliwa, szzcegolnie w korkach - z manualem samochod sobie stoi na luzie, z automatem czesc energii zamieniana jest na cieplo w skrzyni. To samo w jezdzie ze zmieniajaca sie predkoscia - dopoki sie nie zakleszczy, automat spora czesc energii w cieplo zamienia. A wiekszosc samochodow ma tzw "torqe lock" na dwoch ostatnich biegach 2) Zapalanie na pych - nie da sie 3) Drozsze utrzymanie - wymiany plynu, filtrow itp. 4) Trudniejsze wyprzedzanie jak nie ma preselekcji biegow - trzeba zrobic kick- down i poczekac az sie zmienia biegi - w manualu mozna zawczasu zrzucic na trojke albo dwojke. 4) Gorsze osiagi w przypadku doswiadczonych kierowcow Moje marzenie to skrzynia jak w Alfie Romeo - manualna, ale sterowana komputerowo. O ile pamietam BMW M3 ma tez takie cos, Ferrari i pare innych. Moim zdaniem to jest przyszlosc. Inny ciekawy wynalazek to skrzynie CVT - teoretycznie nie maja wad automatu. Praktycznie skrzynia taka sie na tyle szybko rozlatuje ze chyba nie warto. Link Zgłoś
Gość: markyz Re: Automaty IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 16:33 Nie mam moze za duzego doswiadczenia w automatach ale probka jaka dostarczyla mi 2litrowa Primera z automatem CVT (6cio biegowa z mozliwoscia recznej zmiany biegow) spowodowala ze nastepne autko raczej bedzie tego typu(nie chodzi mi bynajmniej o marke) Markyz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:59 CVT nie ma biegow - ma teoretycznie nieskonczona ilosc mozliwych przelozen. A te "biegi" to taki pic. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Automaty IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 16.06.02, 01:00 > Inny ciekawy wynalazek to skrzynie CVT - teoretycznie nie maja wad automatu. > Praktycznie skrzynia taka sie na tyle szybko rozlatuje ze chyba nie warto. Zalezy czyjej produkcji. Mam Volvo 340 1,4 CVT i nie ma problemów. Co prawda dopiero 132000km, ale bez wymiany oleju i pasków. Casey PS Zapomniałes o jeszcze jednej zalecie automatu: silnik zawsze jest utrzymywany na srednich obrotach, czyli najbezpieczniejszych dla niego. Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Automaty IP: *.subnet-52.med.umich.edu 14.06.02, 16:20 Marek chyba dokladnie wymienil zady i zalety obu systemow. Ja dodam tylko tyle, ze lubie frajde z jazdy, a automat czesc tej frajdy zatrzymuje dla siebie. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:27 Gość portalu: Marcel napisał(a): > Marek chyba dokladnie wymienil >>>>> zady <<<<< To szczegolnie :) P.S. Zdumiewajace wypowiedzi wychodza jak sie palec omsknie.... Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Automaty IP: *.subnet-52.med.umich.edu 14.06.02, 16:33 Gość portalu: Marek napisał(a): > P.S. Zdumiewajace wypowiedzi wychodza jak sie palec omsknie.... Nie omsknal mi sie... ;-) Link Zgłoś
Gość: Lemmy Jednak automat! IP: *.stacje.agora.pl 14.06.02, 16:30 Kilka razy korzystalem z rentacarow w USA i rad nie rad musialem jedzdzic automatami. Rewelacja! Od razu mi sie spodobalo. Mimo, ze jezdze manualem, lubie dac w gaz i nie stoje jeszcze nad grobem chcialbym, by moj nastepny wozek mial najlepiej 5-cio biegowy automat. Powody? - wygoda (zwlaszcza w miescie), - dluzsza zywotnosc silnika, - technicznie coraz mniej ustepuja manualom Pozdrawiam:-) Lemmy Link Zgłoś
Gość: robert Re: Automaty IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 14.06.02, 16:43 To zależy od charakteru auta i od pojemności silnika. Duży mocny silnik doskonale radzi sobie nawet z automatem (jeśli jest preselekcja). Nie ma żadnych kłopotów z wyprzedzaniem. Komfort doskonały. Natomiast auto wysokoobrotowe, predestynowane do jazdy sportowej i po zakrętach lepiej prowadzić z ręczna skrzynią. Ja mam obie możliwości:))) Link Zgłoś
Gość: math Re: Automaty IP: *.cafe / 192.168.0.* 14.06.02, 20:47 a ja lubie automaty i juz :) jesli ktos kupuje auto uzywane to silnik automata jes mniej zarzniety Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 21:02 Gość portalu: math napisał(a): > jesli ktos kupuje auto uzywane to silnik automata jes mniej zarzniety Bardzo dobry punkt. Ale kontrpunkt jest taki ze latwiej zarznac automatyczna skrzynie niz manualna... Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Automaty IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 14.06.02, 21:12 Moze to dziwne,ale po miescie wygodniej mi z automatem,jednak na trasie strasznie sie nudze.Gdy jade swoiim autem (manualna skrzynia) to podroz jakos szybciej mi schodzi,mam zajecie dla rak i nog;gdy jade automatem to prawie zasypiam,a rece i tak odruchowo laduja na drazku a lewa noga szuka sprzegla. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Automaty IP: 5.3D* / *.tiscali.be 14.06.02, 21:58 Do dzis pamietam taki wywiad z Olbrychskim (a moze Rodowicz?), gdzie dowodzil, ze prawdziwy mezczyzna jezdzi tylko z reczna skrzynia. I trzyma sie wajchy. Link Zgłoś
Gość: Metaxa Re: Automaty IP: *.qdnet.pl 15.06.02, 16:34 Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem. Chyba musiałabym sobie przywiązać lewą nogę do siedzenia, bo nie wiedziałabym co z nią zrobić, poza tym lubię JEŹDZIĆ samochodem, a nie być WOŻONA przez samochód ;) a - jak ktos wyżej wspomniał - automat odbiera połowę frajdy z prowadzenia auta! I jakos nie przekonują mnie głosy, że w korku jest łatwiej, że ma sie wolną rękę i można w czasie jazdy rozmawiac przez telefon ;) Link Zgłoś
Gość: is300 Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 15.06.02, 17:44 W korkach jest duzo latwiej. Nie martwisz sie o sprzeglo i zmiane biegow. Link Zgłoś
Gość: math Re: Automaty IP: *.cafe / 192.168.0.* 15.06.02, 17:59 Gość portalu: Metaxa napisał(a): > Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem. Chyba > musiałabym sobie przywiązać lewą nogę do siedzenia, bo nie wiedziałabym co z > nią zrobić, poza tym lubię JEŹDZIĆ samochodem, a nie być WOŻONA przez > samochód ;) a - jak ktos wyżej wspomniał - automat odbiera połowę frajdy z > prowadzenia auta! > > I jakos nie przekonują mnie głosy, że w korku jest łatwiej, że ma sie wolną > rękę i można w czasie jazdy rozmawiac przez telefon ;) kazdy kto nie jezdzil nigdy autoamtem opowiada takie dyrdymały Link Zgłoś
Gość: robert Re: Automaty IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 15.06.02, 19:01 Widać, że nigdy nie jechałaś luksusowym autem. W takim samochodzie grzebanie przy skrzyni to świętokradztwo. Link Zgłoś
wowo5 Re: Automaty 15.06.02, 20:23 W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4 jest tego najlepszym przykladem: www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_modelId- 1_status-P_countrycode-1_,00.html A4 z CVT ma dokladnie takie same przyspieszenie jak z manualem. Toyota Prius i Honda Civic w wersji hybrydowej sa oferowane z CVT. Automatyczna skrzynia jest tez czesto bardziej niezawodna od recznej. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Automaty IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 16.06.02, 01:05 > W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i > > wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie > CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania > jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4 > jest tego najlepszym przykladem: Nie zapominaj, że CVT to dziecko DAF-a(model 66) potem Volvo(66 i 340), a Audi i Japonczycy tylko odkurzyli pomysł. Casey Link Zgłoś
Gość: sand Re: Automaty IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 16.06.02, 23:11 wowo5 napisał(a): > W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i > > wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie > CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania > jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4 > jest tego najlepszym przykladem: > <a href="www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_model > Id-"target="_blank">www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_m > odelId-</a> > 1_status-P_countrycode-1_,00.html > A4 z CVT ma dokladnie takie same przyspieszenie jak z manualem. Toyota Prius i > Honda Civic w wersji hybrydowej sa oferowane z CVT. Automatyczna skrzynia jest > tez czesto bardziej niezawodna od recznej. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a co ma rodzaj skrzyni biegow do hamowania??? bo nie rozumiem - chyba, ze chodzi o hamowanie biegami, ale generalnie do hamowania sluza hamulce:) PZDR sand Link Zgłoś
Gość: Metaxa Re: Automaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 19:38 Gość portalu: robert napisał(a): > Widać, że nigdy nie jechałaś luksusowym autem. W takim samochodzie grzebanie > przy skrzyni to świętokradztwo. Nie, i nie żałuję :) jesli bedzie mnie stać na luksusowy samochód, to zatrudnie sobie także kierowcę, a wtedy fakt czy samochód ma czy nie ma automatycznej skrzyni będzie mi doskonale obojętny >:) Link Zgłoś
Gość: Metaxa Re: pogadamy jak kupisz:)) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 20:41 Przecież nie kupie, bo nie lubię! Link Zgłoś
Gość: robert Re: pogadamy jak kupisz:)) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 16.06.02, 22:12 Gość portalu: Metaxa napisał(a): > Przecież nie kupie, bo nie lubię! > > Brrrr, luksusowe auto? A fe! Nie wiesz co tracisz:) Link Zgłoś
Gość: MojoJojo Re: Automaty IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 17.06.02, 08:30 Gość portalu: Metaxa napisał(a): > Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem. Beznadzieja !!! Tak jak wielu "fachowców" na tym forum, wypowiadasz się o tym o czym NIE MASZ POJĘCIA. Nie wiem czy Wiesz, ale odczucia kierowcy są diametralnie różne od tych jakie ma pasażer podczas jazdy, więc jadąc samochodem z automatyczną skrzynią biegów na prawym fotelu, g...wno wiesz, za przeproszeniem, jak się jeździ automatem. Dzięki takim wypowiedziom cięzko tu znaleźć rzetelną informację z pierwszej ręki, pełno natomiast tego typu: to zły samochód, bo szwagier opowiadał bratu, że ten słyszał od wujka...itp. itd. Daruj więc sobie wywody na temat czegoś, o czym nie masz pojęcia, i najlepiej się przerzuć na forum np. kulinarne albo sciene&fiction. Link Zgłoś
vwdoka Re: Automaty 17.06.02, 10:50 Witaj Metaxo, może powinniśmy porozmawiać, jak pojździsz parę dni takim samochodem... Jak dla mnie automat ma sporo plusów. Choćby taki, iż w sytuacjach kryzysowych mogę CAŁY czas trzymać kierownicę obiema rękami. Poza tm rzeczywiście w korku jest łatwiej. Natomiast absolutnie nie trafia do mnie argument wolnej ręki do telefonu - po to mam zestaw głośnomówiący. Fakt jest faktem, iż na początku jest duży problem, aby pozbyć się nawyku sprzęgła. W tej chwili nie mam samochodu z automatem, ale może następny... Pozdrawiam, vwdoka Link Zgłoś
windows3.1 dlaczego mocne silniki tylko z automatem? 16.06.02, 08:58 zauważyłem, że niektóre auta z mocnymi silnikami (np. Laguna 3.0, Volvo S80 T6) mają tylko automat. Nie powiem, jeszcze nie jestem na tym etapie finansowym, ale nie zaszkodzi zapytać: jaka jest tu logika? Dostępność tych aut tylko z automatem raczej mnie odstęcza, właśnie na wspominaną wyżej "frajdę z jazdy"... Link Zgłoś
Gość: robert Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 16.06.02, 12:17 windows3.1 napisał(a): > zauważyłem, że niektóre auta z mocnymi silnikami (np. Laguna 3.0, Volvo S80 T6) > > mają tylko automat. Nie powiem, jeszcze nie jestem na tym etapie finansowym, > ale nie zaszkodzi zapytać: jaka jest tu logika? Dostępność tych aut tylko z > automatem raczej mnie odstęcza, właśnie na wspominaną wyżej "frajdę z jazdy"... Dlatego, że na całym swiecie, jak ktoś chce mieć frajdę z jazdy to kupuje BMW M3 lub Porsche. Jazda ręczną Laguna nie daje żadnej frajdy z jazdy, chyba, że ktoś jeździł Astrą Classic:)) A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 17.06.02, 09:19 > A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie > stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha. Nie rozpędzaj się tak;) T6 full wypas kosztuje ok 400000zł, a podstawowa niecałe 300000zł Casey Link Zgłoś
Gość: robert Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 17.06.02, 09:43 Gość portalu: Casey napisał(a): > > A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie > > stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha. > > Nie rozpędzaj się tak;) > T6 full wypas kosztuje ok 400000zł, > a podstawowa niecałe 300000zł > > Casey Coś ci sie Volvo pomyliło z Mercedesem 500. S80 T6 kosztuje dużo, dużo mniej:) Link Zgłoś
vwdoka Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? 17.06.02, 10:57 Właśnie dlatego, aby móc racjonalnie wykorzystać dużą moc silnika no iklasę wozu, rzecz jasna. Generalnie, mało który kierowca poza sportowymi potrafi dobrze wykorzystywać moc silnika. W 90-95% przypadków, korzystając z automatu uzyskasz lepsze przyspieszenie! Właśnie ze względu na umiejętności i zdolności kierowcy. Takowe badania przeprowadzili parę lat temu Finowie. Pozdrawiam, vwdoka Link Zgłoś
Gość: Kracho Re: Automaty IP: 212.33.90.* 17.06.02, 14:16 Automaty - to dopiero jest prawdziwa frajda (a nie machanie drążkiem co 10 sekund) Pozdrawiam Matha i Roberta Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 18.06.02, 04:07 Jazda po miescie jest o wiele latwiejsza!Ale gdybym miala jakis sportowy samochod to tylko z biegowka.Mam SUV Nissan Pathfinder automat ,bo mi wygodniej Link Zgłoś
Gość: woku Re: Automaty IP: *.warta-vita.com.pl 18.06.02, 11:24 Mam samochód z automatem i jestem bardzo zadowolony. Tylko jedno moje spostrzeżenie - jeśli automat to silnik powinien być powyżej 2 litrów. Link Zgłoś
Gość: et Re: Automaty IP: *.electrolux.pl / 10.47.4.* 18.06.02, 21:30 a ja mam automat z silnikiem 1,3 i z pod świateł lewarkowiec mi nie ucieknie chyba że ktoś przypiłuje ale i ja zaczynając od pierwszego biegu nie dam sie moim zdaniem prawda jest taka - automat kosztuje ... to nie dla tych co ich nie stać na akumulator Link Zgłoś