14.06.02, 15:28
Czy preferujecie samochody z automatyczną skrzynią biegów? Może dlaczego?
vwdoka
Obserwuj wątek
    • Gość: is300 Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 14.06.02, 15:45
      Moim zdaniem sa duzo lepsze w jazdzie w korkach i w jazdzie po miescie.
      Mozna tez bardziej brawurowo po miescie jezdzic automatem.
      Moja opinia.
      Zalezy tez od automatu, 5cio biegowe automaty sa bardzo dobre.
      • Gość: radi Re: Automaty IP: *.euv-frankfurt-o.de 15.06.02, 15:15
        Jezdzilem duzo automatem w USA-super, ale jak masz duzy silnik i ...tania
        zupe.Ponadto tam jezdzi sie plynnie i spokojnie, u nas nie.
    • hiszpan25 Re: Automaty 14.06.02, 15:53
      zdecydowanie wolę skrzynię ręczną.... automat jest dla mnie zbyt leniwy...
    • Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:01
      Moje ostatnie 4 samochody mialy automat. W sumie to sie juz przyzwyczailem, ale
      nadal mi sie marzy mozliwosc wlaczenia recznie biegi i samodzielnego
      podejmowania decyzji kiedy nastepny bieg wlaczyc. Poza tym ze sprzeglem masz
      pelna kontrole czy chcesz delikatnie wskoczyc na nastepny bieg, czy tez masz
      zamiar urwac poloski.

Zalety automatu:
      1) Jeden pedal mniej
      2) Mozna jesc i pic w czasie jazdy po miescie
      3) Dobrze zestrojony automat z roznymi programami i manualna preselekcja biegow
      daje niewiele mniej frajdy niz manual. Zle zestrojony automat, zuzyty atomat,
      automat wspolpracujacy ze starym silnikiem itp. to nieszczescie
      4) Lepsze osiagi w przypadku niedoswiadczonych kierowcow

Wady automatu:
      1) Zuzycie paliwa, szzcegolnie w korkach - z manualem samochod sobie stoi na
      luzie, z automatem czesc energii zamieniana jest na cieplo w skrzyni. To samo w
      jezdzie ze zmieniajaca sie predkoscia - dopoki sie nie zakleszczy, automat
      spora czesc energii w cieplo zamienia. A wiekszosc samochodow ma tzw "torqe
      lock" na dwoch ostatnich biegach
      2) Zapalanie na pych - nie da sie
      3) Drozsze utrzymanie - wymiany plynu, filtrow itp.
      4) Trudniejsze wyprzedzanie jak nie ma preselekcji biegow - trzeba zrobic kick-
      down i poczekac az sie zmienia biegi - w manualu mozna zawczasu zrzucic na
      trojke albo dwojke.
      4) Gorsze osiagi w przypadku doswiadczonych kierowcow

Moje marzenie to skrzynia jak w Alfie Romeo - manualna, ale sterowana
      komputerowo. O ile pamietam BMW M3 ma tez takie cos, Ferrari i pare innych.
      Moim zdaniem to jest przyszlosc.

Inny ciekawy wynalazek to skrzynie CVT - teoretycznie nie maja wad automatu.
      Praktycznie skrzynia taka sie na tyle szybko rozlatuje ze chyba nie warto.
      • Gość: markyz Re: Automaty IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 16:33
        Nie mam moze za duzego doswiadczenia w automatach ale probka jaka dostarczyla
        mi 2litrowa Primera z automatem CVT (6cio biegowa z mozliwoscia recznej zmiany
        biegow) spowodowala ze nastepne autko raczej bedzie tego typu(nie chodzi mi
        bynajmniej o marke)
        Markyz
        • Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:59
          CVT nie ma biegow - ma teoretycznie nieskonczona ilosc mozliwych przelozen. A
          te "biegi" to taki pic.
      • Gość: Casey Re: Automaty IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 16.06.02, 01:00
        > Inny ciekawy wynalazek to skrzynie CVT - teoretycznie nie maja wad automatu.
        > Praktycznie skrzynia taka sie na tyle szybko rozlatuje ze chyba nie warto.

Zalezy czyjej produkcji.
        Mam Volvo 340 1,4 CVT i nie ma problemów.
        Co prawda dopiero 132000km, ale bez wymiany oleju i pasków.

Casey

PS
        Zapomniałes o jeszcze jednej zalecie automatu:
        silnik zawsze jest utrzymywany na srednich obrotach,
        czyli najbezpieczniejszych dla niego.
    • Gość: Marcel Re: Automaty IP: *.subnet-52.med.umich.edu 14.06.02, 16:20
      Marek chyba dokladnie wymienil zady i zalety obu systemow. Ja dodam tylko tyle,
      ze lubie frajde z jazdy, a automat czesc tej frajdy zatrzymuje dla siebie.
      • Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 16:27
        Gość portalu: Marcel napisał(a):
        > Marek chyba dokladnie wymienil >>>>> zady <<<<<
        To szczegolnie :)
        P.S. Zdumiewajace wypowiedzi wychodza jak sie palec omsknie....

• Gość: Marcel Re: Automaty IP: *.subnet-52.med.umich.edu 14.06.02, 16:33
          Gość portalu: Marek napisał(a):
          > P.S. Zdumiewajace wypowiedzi wychodza jak sie palec omsknie....
          Nie omsknal mi sie... ;-)
    • Gość: Lemmy Jednak automat! IP: *.stacje.agora.pl 14.06.02, 16:30
      Kilka razy korzystalem z rentacarow w USA i rad nie rad musialem
      jedzdzic automatami. Rewelacja! Od razu mi sie spodobalo.
      Mimo, ze jezdze manualem, lubie dac w gaz i nie stoje jeszcze nad grobem
      chcialbym, by moj nastepny wozek mial najlepiej 5-cio biegowy automat.
      Powody?
      - wygoda (zwlaszcza w miescie),
      - dluzsza zywotnosc silnika,
      - technicznie coraz mniej ustepuja manualom
      Pozdrawiam:-)
      Lemmy
    • Gość: robert Re: Automaty IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 14.06.02, 16:43
      To zależy od charakteru auta i od pojemności silnika. Duży mocny silnik
      doskonale radzi sobie nawet z automatem (jeśli jest preselekcja). Nie ma
      żadnych kłopotów z wyprzedzaniem. Komfort doskonały.
      Natomiast auto wysokoobrotowe, predestynowane do jazdy sportowej i po zakrętach
      lepiej prowadzić z ręczna skrzynią.
      Ja mam obie możliwości:)))
    • Gość: math Re: Automaty IP: *.cafe / 192.168.0.* 14.06.02, 20:47
      a ja lubie automaty i juz :)

jesli ktos kupuje auto uzywane to silnik automata jes mniej zarzniety
      • Gość: Marek Re: Automaty IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.06.02, 21:02
        Gość portalu: math napisał(a):
        > jesli ktos kupuje auto uzywane to silnik automata jes mniej zarzniety

Bardzo dobry punkt. Ale kontrpunkt jest taki ze latwiej zarznac automatyczna
        skrzynie niz manualna...

• Gość: Nina Re: Automaty IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 14.06.02, 21:12
      Moze to dziwne,ale po miescie wygodniej mi z automatem,jednak na trasie
      strasznie sie nudze.Gdy jade swoiim autem (manualna skrzynia) to podroz jakos
      szybciej mi schodzi,mam zajecie dla rak i nog;gdy jade automatem to prawie
      zasypiam,a rece i tak odruchowo laduja na drazku a lewa noga szuka sprzegla.
    • Gość: Doki Re: Automaty IP: 5.3D* / *.tiscali.be 14.06.02, 21:58
      Do dzis pamietam taki wywiad z Olbrychskim (a moze
      Rodowicz?), gdzie dowodzil, ze prawdziwy mezczyzna
      jezdzi tylko z reczna skrzynia. I trzyma sie wajchy.
    • Gość: Metaxa Re: Automaty IP: *.qdnet.pl 15.06.02, 16:34
      Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem. Chyba
      musiałabym sobie przywiązać lewą nogę do siedzenia, bo nie wiedziałabym co z
      nią zrobić, poza tym lubię JEŹDZIĆ samochodem, a nie być WOŻONA przez
      samochód ;) a - jak ktos wyżej wspomniał - automat odbiera połowę frajdy z
      prowadzenia auta!

I jakos nie przekonują mnie głosy, że w korku jest łatwiej, że ma sie wolną
      rękę i można w czasie jazdy rozmawiac przez telefon ;)
      • Gość: is300 Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 15.06.02, 17:44
        W korkach jest duzo latwiej.
        Nie martwisz sie o sprzeglo i zmiane biegow.
      • Gość: math Re: Automaty IP: *.cafe / 192.168.0.* 15.06.02, 17:59
        Gość portalu: Metaxa napisał(a):

> Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem. Chyba
        > musiałabym sobie przywiązać lewą nogę do siedzenia, bo nie wiedziałabym co z
        > nią zrobić, poza tym lubię JEŹDZIĆ samochodem, a nie być WOŻONA przez
        > samochód ;) a - jak ktos wyżej wspomniał - automat odbiera połowę frajdy z
        > prowadzenia auta!
        >
        > I jakos nie przekonują mnie głosy, że w korku jest łatwiej, że ma sie wolną
        > rękę i można w czasie jazdy rozmawiac przez telefon ;)

kazdy kto nie jezdzil nigdy autoamtem opowiada takie dyrdymały
      • Gość: robert Re: Automaty IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 15.06.02, 19:01
        Widać, że nigdy nie jechałaś luksusowym autem. W takim samochodzie grzebanie
        przy skrzyni to świętokradztwo.
        • wowo5 Re: Automaty 15.06.02, 20:23
          W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i
          wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie
          CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania
          jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4
          jest tego najlepszym przykladem:
          www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_modelId-
          1_status-P_countrycode-1_,00.html
          A4 z CVT ma dokladnie takie same przyspieszenie jak z manualem. Toyota Prius i
          Honda Civic w wersji hybrydowej sa oferowane z CVT. Automatyczna skrzynia jest
          tez czesto bardziej niezawodna od recznej.
          • Gość: Casey Re: Automaty IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 16.06.02, 01:05
            > W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i
            >
            > wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie
            > CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania
            > jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4
            > jest tego najlepszym przykladem:

Nie zapominaj, że CVT to dziecko DAF-a(model 66) potem Volvo(66 i 340),
            a Audi i Japonczycy tylko odkurzyli pomysł.

Casey
          • Gość: sand Re: Automaty IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 16.06.02, 23:11
            wowo5 napisał(a):

> W przeszlosci automat oznaczal gorsze przyspieszenie, dluzsza droge hamowania i
            >
            > wieksze zuzycie paliwa. To juz przeszlosc. Nowoczesne automaty, a szczegolnie
            > CVT oferuja takie same lub minimalnie gorsze przyspieszenie, droga hamowania
            > jest niemal taka sama, a zuzycie paliwa czesto lepsze niz z manualem. Audi A4
            > jest tego najlepszym przykladem:
            > <a href="www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_model
            > Id-"target="_blank">www.audiusa.com/features_specifications/0,,contentType-26_m
            > odelId-</a>
            > 1_status-P_countrycode-1_,00.html
            > A4 z CVT ma dokladnie takie same przyspieszenie jak z manualem. Toyota Prius i
            > Honda Civic w wersji hybrydowej sa oferowane z CVT. Automatyczna skrzynia jest
            > tez czesto bardziej niezawodna od recznej.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            a co ma rodzaj skrzyni biegow do hamowania??? bo nie rozumiem - chyba, ze chodzi
            o hamowanie biegami, ale generalnie do hamowania sluza hamulce:)
            PZDR
            sand

• Gość: Metaxa Re: Automaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 19:38
          Gość portalu: robert napisał(a):

> Widać, że nigdy nie jechałaś luksusowym autem. W takim samochodzie grzebanie
          > przy skrzyni to świętokradztwo.

Nie, i nie żałuję :) jesli bedzie mnie stać na luksusowy samochód, to zatrudnie
          sobie także kierowcę, a wtedy fakt czy samochód ma czy nie ma automatycznej
          skrzyni będzie mi doskonale obojętny >:)
          • Gość: robert pogadamy jak kupisz:)) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 16.06.02, 19:51
            • Gość: Metaxa Re: pogadamy jak kupisz:)) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 20:41
              Przecież nie kupie, bo nie lubię!

• Gość: robert Re: pogadamy jak kupisz:)) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 16.06.02, 22:12

> Przecież nie kupie, bo nie lubię!
                >
                >

Brrrr, luksusowe auto? A fe!
                Nie wiesz co tracisz:)
      • Gość: MojoJojo Re: Automaty IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 17.06.02, 08:30

> Nie jeździłam z automatyczną skrzynką, ale wiem, że jestem jej wrogiem.

Beznadzieja !!! Tak jak wielu "fachowców" na tym forum, wypowiadasz się o tym o
        czym NIE MASZ POJĘCIA. Nie wiem czy Wiesz, ale odczucia kierowcy są diametralnie
        różne od tych jakie ma pasażer podczas jazdy, więc jadąc samochodem z
        automatyczną skrzynią biegów na prawym fotelu, g...wno wiesz, za przeproszeniem,
        jak się jeździ automatem. Dzięki takim wypowiedziom cięzko tu znaleźć rzetelną
        informację z pierwszej ręki, pełno natomiast tego typu: to zły samochód, bo
        szwagier opowiadał bratu, że ten słyszał od wujka...itp. itd. Daruj więc sobie
        wywody na temat czegoś, o czym nie masz pojęcia, i najlepiej się przerzuć na
        forum np. kulinarne albo sciene&fiction.

• vwdoka Re: Automaty 17.06.02, 10:50
        Witaj Metaxo,
        może powinniśmy porozmawiać, jak pojździsz parę dni takim samochodem...
        Jak dla mnie automat ma sporo plusów. Choćby taki, iż w sytuacjach kryzysowych
        mogę CAŁY czas trzymać kierownicę obiema rękami. Poza tm rzeczywiście w korku
        jest łatwiej. Natomiast absolutnie nie trafia do mnie argument wolnej ręki do
        telefonu - po to mam zestaw głośnomówiący. Fakt jest faktem, iż na początku
        jest duży problem, aby pozbyć się nawyku sprzęgła.
        W tej chwili nie mam samochodu z automatem, ale może następny...
        Pozdrawiam,
        vwdoka
    • windows3.1 dlaczego mocne silniki tylko z automatem? 16.06.02, 08:58
      zauważyłem, że niektóre auta z mocnymi silnikami (np. Laguna 3.0, Volvo S80 T6)
      mają tylko automat. Nie powiem, jeszcze nie jestem na tym etapie finansowym,
      ale nie zaszkodzi zapytać: jaka jest tu logika? Dostępność tych aut tylko z
      automatem raczej mnie odstęcza, właśnie na wspominaną wyżej "frajdę z jazdy"...
      • Gość: robert Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 16.06.02, 12:17
        windows3.1 napisał(a):

> zauważyłem, że niektóre auta z mocnymi silnikami (np. Laguna 3.0, Volvo S80 T6)
        >
        > mają tylko automat. Nie powiem, jeszcze nie jestem na tym etapie finansowym,
        > ale nie zaszkodzi zapytać: jaka jest tu logika? Dostępność tych aut tylko z
        > automatem raczej mnie odstęcza, właśnie na wspominaną wyżej "frajdę z jazdy"...

Dlatego, że na całym swiecie, jak ktoś chce mieć frajdę z jazdy to kupuje BMW M3
        lub Porsche. Jazda ręczną Laguna nie daje żadnej frajdy z jazdy, chyba, że ktoś
        jeździł Astrą Classic:)) A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie
        stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha.
        • Gość: Casey Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.symboliczna.net / 192.168.1.* 17.06.02, 09:19
          > A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie
          > stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha.

Nie rozpędzaj się tak;)
          T6 full wypas kosztuje ok 400000zł,
          a podstawowa niecałe 300000zł

Casey
          • Gość: robert Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 17.06.02, 09:43
            Gość portalu: Casey napisał(a):

> > A ponieważ repów na 3 litrowe Laguny i Volvo S80 T6 nie
            > > stać, więc ręcznych wersji tam nikt nie pcha.
            >
            > Nie rozpędzaj się tak;)
            > T6 full wypas kosztuje ok 400000zł,
            > a podstawowa niecałe 300000zł
            >
            > Casey

Coś ci sie Volvo pomyliło z Mercedesem 500. S80 T6 kosztuje dużo, dużo mniej:)
      • vwdoka Re: dlaczego mocne silniki tylko z automatem? 17.06.02, 10:57
        Właśnie dlatego, aby móc racjonalnie wykorzystać dużą moc silnika no iklasę
        wozu, rzecz jasna. Generalnie, mało który kierowca poza sportowymi potrafi
        dobrze wykorzystywać moc silnika. W 90-95% przypadków, korzystając z automatu
        uzyskasz lepsze przyspieszenie! Właśnie ze względu na umiejętności i zdolności
        kierowcy. Takowe badania przeprowadzili parę lat temu Finowie.
        Pozdrawiam,
        vwdoka
    • Gość: Kracho Re: Automaty IP: 212.33.90.* 17.06.02, 14:16
      Automaty - to dopiero jest prawdziwa frajda (a nie machanie drążkiem co 10
      sekund)
      Pozdrawiam Matha i Roberta
    • Gość: aneta Re: Automaty IP: *.dyn.optonline.net 18.06.02, 04:07
      Jazda po miescie jest o wiele latwiejsza!Ale gdybym miala jakis sportowy
      samochod to tylko z biegowka.Mam SUV Nissan Pathfinder automat ,bo mi wygodniej
    • Gość: woku Re: Automaty IP: *.warta-vita.com.pl 18.06.02, 11:24
      Mam samochód z automatem i jestem bardzo zadowolony.
      Tylko jedno moje spostrzeżenie - jeśli automat to silnik powinien być powyżej 2
      litrów.
      • Gość: et Re: Automaty IP: *.electrolux.pl / 10.47.4.* 18.06.02, 21:30
        a ja mam automat z silnikiem 1,3 i z pod świateł lewarkowiec mi nie ucieknie
        chyba że ktoś przypiłuje ale i ja zaczynając od pierwszego biegu nie dam sie
        moim zdaniem prawda jest taka - automat kosztuje ...
        to nie dla tych co ich nie stać na akumulator
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka