Dodaj do ulubionych

pomóżcie - problem z rejestracją

06.04.05, 15:18
Mam wielki problem, sprowadziłam poprzez znajomego znajomej auto z Niemiec.
Na umowie (opiewającej na 100 E) zawarta była taka klauzula - po
przetłumaczeniu brzmi tak: "Pojazd pozostaje własnością sprzedającego do
momentu uiszczenia za niego opłaty". Za auto oczywiście zapłaciłam ile było
trzeba ale...
W Wydziale Komunikacji powstał problem - wszystkie dokumenty są ok, tylko
pani w okienku powiedziała że ta klauzula oznacza, że muszę mieć dowód że
zapłaciłam tą kwotę. Że umowa kupna-sprzedaży nie wystarcza w momencie kiedy
jest taki zapis. Powiedziała że mam dostarczyć jej Kwitung (po niemiecku
dokładnie tak się to nazywa) i jego tłumaczenie. Czy ktoś z Was wie jak to
wygląda? Co ma tam być napisane? Tak dokładnie, po niemiecku. A najlepiej
jakby ktoś mi to zechciał zeskanować i wysłać. Dzięki z góry, naprawdę to
ważne, bo mam na to 3 tygodnie a auto czeka ... :-(
Obserwuj wątek
    • proszek01 Re: pomóżcie - problem z rejestracją 06.04.05, 17:00
      Kwituje odbiór kwoty 100 EUR, jako zapłaty za samochód marki ....., zgodnie z
      umowa kupna- sprzedaży z dnia...... Data, podpis poprzedniego właściciela.
      Powinno wystarczyć. Musisz po prostu przedstawić jakiś dokument, że zapłaciłeś
      za to auto.
      Pozdry
      • mehundo Re: pomóżcie - problem z rejestracją 06.04.05, 21:51
        Dzięki.
        Czy ktoś mógłby mi w takim razie przetłumaczyć teraz na niemiecki to co napisał
        proszek01?:
        "Kwituję odbiór kwoty 100 EUR, jako zapłaty za samochód marki ....., zgodnie z
        umową kupna-sprzedaży z dnia......"
        To samo zaraz umieszczę na forum językowym, ale może tutaj ktoś obeznany ze
        sprowadzaniem aut będzie wiedział prędzej i dokładniej jak taki zapis brzmi.

jeszcze jedno - czy, podobnie jak faktura, może to być "wydane" na zwykłej
        kartce papieru albo papierze firmowym, czy musi to być jakiś specjalny druczek?
    • barmanik Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 08:39
      A czy na tej umowie nie masz podpisu sprzedającego? Czy umowa zawiera wszystkie
      elementy wynikające z kodeksu cywilnego?
      A skąd masz BRIEF, oryginalne kluczyki i inne dokumenty pojazdu? Ukradłeś?
      Czy ta pani też wymaga kwitungów od umów kupna - sprzedaży zawartych w Polsce?
      Czy masz wymeldowanie tego pojzadu w Niemczech?
      Wal chłopie wyżej, do kierownika, naczelnik itp.
      Ktoś musi być powstrzymać głupotę urzędasów.
      • konrad.boryczko Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 08:58
        barmanik napisał:

> A czy na tej umowie nie masz podpisu sprzedającego? Czy umowa zawiera
        wszystkie
        >
        > elementy wynikające z kodeksu cywilnego?
        > A skąd masz BRIEF, oryginalne kluczyki i inne dokumenty pojazdu? Ukradłeś?
        > Czy ta pani też wymaga kwitungów od umów kupna - sprzedaży zawartych w Polsce?
        > Czy masz wymeldowanie tego pojzadu w Niemczech?
        > Wal chłopie wyżej, do kierownika, naczelnik itp.
        > Ktoś musi być powstrzymać głupotę urzędasów.

Widzisz problem w tym, ze w prawie niemieckim umowa sprzedazy nie przenosi
        wlasnosci. Do przeniesienia wlasnosci w Niemczech potrzeba drugiej umowy lub
        wyraznej klauzuli, ze sprzedajacy wlasnosc przenosi. Zatem zadanie kwitungu
        jest w tym konkretnym przypadku jak najbardziej na miejscu. Bo bez tego
        dokumentu w mysl prawa niemieckiego wlascicielem jest ciagle sprzedajacy.
        BTW polska umowa sprzedazy przenosi wlasnosc tylko na zasadzie domniemania.
        Mozna je wylaczyc w umowie.
        Poducz sie.
        pzdr.
        • mehundo Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 12:56
          jeszcze pytanie do konrad.boryczko. Czy w papierku który mam donieść do WK
          wystarczy jak będzie to co napisal proszek01:
          Kwituje odbiór kwoty 100 EUR, jako zapłaty za samochód marki ....., zgodnie z
          umowa kupna- sprzedaży z dnia...... Data, podpis poprzedniego właściciela.

czy dodatkowo jeszcze coś w stylu jak Ty napisałeś:
          "wyraznej klauzuli, ze sprzedajacy wlasnosc przenosi"
        • macho6 Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:32
          Co ty chlopie piepszysz,tys bez pojecia jest i wprowadzasz w blad ludzi!!Jak
          pojecia nie masz to po co zabierasz glos???Mieszkam w niemczech os 15 lat a
          od 10 handluje autami i jakos nigdy nie wypisywalem 2 umow!!Chlopie idz
          sie walnij w glowe.Jedna umowa K-S jest calkowicie wystarczajaca!!!Jesli
          nawet stoi tam napisane ze"Die Ware bleibt bis zum vollstängen Bezahlung die
          Eigentum des Verkäufers" to jest to tylko wiazace jak juz nízej napisalem wtedy
          gdy daje sie zaliczke i jesli daje sie zaliczke to dalej w umowie jest to
          wyraznie zaznaczone!!!Jesli natomiast od razu sie placi cala summe to jest to
          takze zaznaczone ze otrzymalo sie Brief plus kluczyki i tak klauzula TRAci
          automatycznie swa waznosc bo jest napisane ze za auto zostala CALA suma
          zaplacona.Ta deebilka z urzedu ktora tego zazadala od naszej kolezanki
          netowej nic nie wie i takie glupstwa i utrudnienia sie robi ludziom w
          polsce, ci urzednicy sa bez zielonego pojecia.Mozna zdechanc ze smiechu:)
      • mehundo Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 09:00
        hmm... w sumie nie "chłopie", Kasia jestem :-)

no więc właśnie, jest to głupota totalna, zwłaszcza że kolejny zapis w umowie
        (tuż pod tym o którym pisałam) brzmi "Płatność przy przekazaniu". Also - skoro
        samochód mam to oznacza że nastąpiła płatność!

Umowa jest ok, wszystko jest, podpis, pieczątka (bo to z komisu), brief, trzy
        pary kluczyków, abmeldung itp - wszystko.

Dlatego też rozważam nie bawienie się w telefony do tamtego komisu, nerwy,
        czekanie na pocztę, tylko skorzystanie ze skanera, photoshopa i pomocy kogoś
        znającego bardzo dobrze niemiecki.

a na chodzenie do kierowników jestem chyba za mało pyskata i asertywna, nie
        wiem czy moja postawa byłaby wystarczająco stanowcza :-)
        • barmanik Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 10:28
          Strzeliłem gafę, nie przypuszczałem, że pod tym nickiem kryje się kobieta.
          Muszę powiedzieć, że pracuję w takiej instytucji, że przez moje ręce przechodzą
          codziennie umowy kupna - sprzedaży od osób fizycznych i nikt nie miał żadnego
          kwitungu. A były juz takie umowy, że dopiero mozna było się przyczepić!
          Niemcy są na tyle liberlanym krajem a już na pewno nie robią czegoś podwójnie.
          Trudno sobie wyobrazić Niemca który po podpisie umowy k-s wyciąga blankiet i
          robi dla Polaka kwitung, mówiąc "tego będzie pan/pani potrzebował w waszym
          wydziale komunikacji". Powodzenie i pzdr
    • macho6 Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:22
      Ludzie ,ludzie ludzie:))))))co za kwitung??:)))Quitung!!!Tak sie to
      poprawnie nazywa,po zatym to zupelnie nie jest nikomu potrzebne:)Quitung
      Wypisuje sie to tylko wtedy kiedy auto nie zostalo od razu calkowicie
      zaplacone tylko dano zaliczke i wtedy tez stoi w umowie(czasami takze bez tego)
      ze auto do calkowitego zaplacenia pozostaje wlasnoscia sprzedawcy:))"Die Ware
      bleibt bis zum volständigen Bezahlung die Eigentum des Verkäufers"
      • mehundo Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:36
        dobrze ale co w związku z tym? no jest w mojej umowie prawie dokładnie tak jak
        napisałeś (po niemiecku), była zaliczka - też się zgadza, ale Twój post jakby
        nie rozwiązuje mojego problemu... :-)
        Ale skoro tak dobrze się w tym orientujesz to może pomożesz mi i powiesz:
        Czy to co napisał proszek01 wystarczy na tym kwicie ("Kwituje odbiór kwoty 100
        EUR, jako zapłaty za samochód marki ....., zgodnie z umowa kupna- sprzedaży z
        dnia...... Data, podpis poprzedniego właściciela") czy coś jeszcze musi być?
        (np. wyraznej klauzuli, ze "sprzedajacy wlasnosc przenosi") i jak to będzie
        wszystko po niemiecku? Byłabym wdzięczna za napisanie mi po niemiecku całej
        treści tego Quitungu.

• mehundo Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:41
          Dopiero teraz przeczytałam to co napisałeś wyżej. Co w takim układzie radzisz?
          Iść do WK i upierać się że skoro niżej jest napisane "Przekazanie auta
          następuje po dokonaniu płatności" to ta klauzula traci ważność? Dzień po
          rejestracji byłam znowu w WK w informacji, gość był równie stanowczy i
          powiedział że bezwzględnie muszę dostarczyć ten cały Quitung. Co za
          kretyństwo...
          • artur.so Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:46
            no teraz przeczytałas dokładnie :) idz jeszcze raz może się uda bez kłoptów.
            Życze powodzenia
            pzdr
        • artur.so Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:44
          Przeciez już Ci pisali że ten Quitung czy jak mu tam jet nie potrzebny kupiłaś
          samochód zapłaciłaś gotówką i on jest twój. Idż jeszcze raz do urzęd moze
          bedzie siedział ktoś inny i załatwisz wszystko bez problemu a jek nie to i do
          kogos wyżej i nie potrzeba Ci wcale stanowczości tylko powiesz o co chodzi i
          bedzie po sprawie.
          pzdr
    • macho6 Re: pomóżcie - problem z rejestracją 07.04.05, 16:48
      Sluchaj jak masz teraz czas to wlaz na czat do pokoju randki ,bede tam czekal
      na ciebie jako mach 6 ,wez mnie kliknij to ci tov wyjasnie po ludzku.
    • daktahu Re: pomóżcie - problem z rejestracją 14.04.05, 12:26
      jesli masz auto, to znaczy ze zaplaciles, wiec jest twój i mozesz robic co
      chcesz, a pani w okienku nie ma prawa tego kwestionowac, bo masz brief,
      wymeldowanie...i nikt nie da Ci tych dokumetów bez sprzedazy
      samochodu..widzocznie trafiles na zaciętego urzednika, zobacze jak to bedzie u
      mnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka