niezrecki 26.04.05, 08:59 Po jakim przebiegu wymienia sie rozrząd w oplu vectrze.Z intrukcji obsługi wynika że po 120000 km.A jak jest w praktyce? Link Zgłoś Obserwuj wątek
edek40 Re: Rozrząd 26.04.05, 09:20 Mojemu znajomu w ASO wymienili po 80 kkm. Zapomnieli mu zaproponowac wymiane pompy wody (ASO - 120 zl) i okolo 100 kkm pompa stanela na debowo wycinajac pasek. Naprawa silnika wyszla dosc tanio, bo tylko 3 zawory padly - 3500 zl. Naprawiali fachowcy, a nie w ASO, ktorzy powiedzieli, ze sa tacy, co wymieniaja juz przy 60 kkm, bo malo kto dojezdza do przepisowych przebiegow. Link Zgłoś
gogggo Re: Rozrząd 26.04.05, 11:31 W ASO nie zapomnieli,ale wymieniaja tylko to za co klient chce zapłacić. Link Zgłoś
wahacz Re: Rozrząd 26.04.05, 12:14 Z tą pompą wody to jakas epidemia w tych Vectrach. Widzialem 3 takie ostatnio w warsztacie na to samo wlasnie. Kurde taka bzdura a jak padnie trzbea pol silnika robic. Link Zgłoś
emes-nju Re: Rozrząd 26.04.05, 12:50 gogggo napisał: > W ASO nie zapomnieli,ale wymieniaja tylko to za co klient chce zapłacić. No tak, ale klient musi byc poinformowany, ze wymiana pompy jest taka sama czynnoscia eksploatacyjna jak wymiana rolek i napinacza (przeciwko temu raczej nikt nie protestuje...). Moj znajomy mial identyczna akcje jak znajomy edka - w ASO uslyszal, ze pompe CHYBA trzeba zmienic bo niedlugo MOZE sie zepsuc. Niedlugo mozna tez zlapac gume, ale nie jest to powod do wymiany wszystkich opon! Samochod do ASO, teoretycznie, odstawia sie liczac na fachowa i RZETELNA obsluge - w tej rzetelnosci jest rowniez KOMPLETNA informacja! Link Zgłoś
edek40 Re: Rozrząd 26.04.05, 12:55 To znaczy, ze jest to drugi niedoinformowany klient ASO. Czyli serwis wart swojej ceny. Moze licza, ze takie "zapomnienie" zaowocuje remontem silnika w ich firmie? Link Zgłoś
hondziarz Re: Rozrząd 26.04.05, 13:36 co to za bzdura. Jadę do serwisu po to, bo tam są fachowcy. I ich zakichanym obowiązkiem jest powiedzenie, co jest do wymiany, co wkróce trzeba wymienić, co należy zrobić, a co powinno się zrobić. Link Zgłoś
hondziarz i jeszcze jedno 26.04.05, 13:38 w 10-letniej hondzie z potężnym przebiegiem żadne pompy wody mi nie padały. I to jest właśnie różnica między japończykiem, a niemieckim, aktualnie produkowanym dziadostwem. Link Zgłoś
edek40 Re: i jeszcze jedno 26.04.05, 14:04 Z tym ASO, to po wypowiedzi emesa, zaczynam podejrzewac, ze wiedza, ze pompa siada, ale niedoinformowuja klientow. W zadnym manualu wymiana pompy nie jest "obowiazkowa", ale praktyka mowi co innego. Rowniez w sprawie przebiegu. Jako wlasciciel 10 letniej mazdy rowniez ze znacznym przebiegiem nie psuja mi sie nie tylko pompy. Odpukac, poza zawieszeniem (oryginalnym po 210 kkm) nic nie sprawia klopotu. I to jest rzeczywiscie roznica nie tylko miedzy japonczykiem, a reszta swiata. Jest to rowniez roznica pomiedzy solidnym samochodem z poprzedniej dekady, a zelektronizowanym i "wymyslonym" cackiem czasow obecnych. Moj znajomy ma vectre a. Fakt, trapi ja korozja, ale poza tym wszystko w nim gra. Nie wiem, czy bylby rownie niezawodny jak moja mazda gdyby mial tyle dodatkowego wyposazenia (w zasadzie ma tylko wspomaganie kierownicy). Na razie jezdzi podobnie bezawaryjnie. On tez robi duze przebiegi. Link Zgłoś
skyddad Re: i jeszcze jedno 26.04.05, 14:19 Panowie, przy wymianie paska firma porzadna wymienia wszystklo co nalezy do bezawaryjnej skploatracji. 1-Pasek rozrzadu 2-rolke dociskowa z nowa sprezyna 3-Pompe wody jezeli ta jest napedzana paskiem. 4-niekoniecznie pasek do generatora i AC 5-niekoniecznie pasek do servo. Te dwie ostanie pozycje sa do uzgodnienia z klientem z praktykji wiem ze do nastepnych 100.000km zadnego otwierania maski poza wymiana oleju i filtra oleju i powietrza. Sa firmy co mowia ze wymienily a pozniej wmawiaja klientowi ze za ostro musial jechac i dlatego pompa wody padla. W autach duzych jak moja Camry wymieniam pompe co 300.000km. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: i jeszcze jedno 26.04.05, 14:24 Misiak, Pompa do Camry kosztuje orginal japonski kpl 1450sek.podziel przez 4 to okolo 360zl.Dlatego w takich silnikach lepiej uzywac orginaly.Pozniej jak sie jest na autobahn i ma sie na tempomacie 160km/h to czlowiek nie mysli o pompie. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
misiak.bk Re: i jeszcze jedno 26.04.05, 14:17 hondziarz napisał: > w 10-letniej hondzie z potężnym przebiegiem żadne pompy wody mi nie padały. I > to jest właśnie różnica między japończykiem, a niemieckim, aktualnie > produkowanym dziadostwem. Wszystko piknie, tylko honda ma inną konstrukcję silnika. W oplach najczęściej pompa wodna odpowiada również za napinanie paska rozrządu. W sumie pompa poza aso kosztuje 66 pln i mozna ją spokojnie wymieniać przy każdej wymianie rozrządu. Z ciekawości, ile kosztuje pompa wodna do np. cicvika z 2000 r.? pzdr Link Zgłoś
pawlos17 Re: i jeszcze jedno 26.04.05, 14:57 Na szczęście w mojej lagunie pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu tylko paskiem wieloklinowym i nie musze sobie nią zaprzątać głowy.pzrd. Link Zgłoś
bishopandroid Re: Rozrząd 26.04.05, 16:01 Ja w moje VB 1.6 wymieniałem co 60 kkm. ( mam już 3 ) - lepiej zapłacić 300 zł niż 3000 za naprawę. Link Zgłoś