Gość: martin IP: *.tpnets.com 02.07.02, 07:44 Ciekaw jestem waszych opinii....tych dobrych i krytycznych. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Mikolaj Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 02.07.02, 09:52 Witam To dwa zupełnie różne auta. Vitary nie znam, natomiast Samuraiem kiedyś jeżdziłem. To taki japoński łazik. Kompletnie niewygodny, twardy jak nieszczęście, głośny i niestabilny na asfalcie. Za to w terenie jeździ bardzo dobrze. Po dokonaniu odpowiednich przeróbek z powodzeniem nadaje się na rajdy terenowe. Podstawowe wady (wersji seryjnych): za słaby silnik z momentem obrotowym odpowiednim tylko w górnym zakresie obrotów (w wersjach rajdowych niweluje się to "krótszym" reduktorem) ; brak blokady dyfrów w standardzie ; złe odpowietrzacze mostów (ogranicza zdolność do wjeżdżania w wodę). Pozostałe cechy o których wspomniałem na początku to nie wady - to po prostu dość bezkompromisowy samochód. Trwałość i niezawodność są ok, ale jak to z terenówkami bywa, wiele zależy od eksploatacji. W starszych autach dokucza rdza i cieknący zewsząd olej. Tyle pamiętam z doświadczeń moich i opinii znajomych którzy jeżdżą Samuraiami także w rajdach. pozdrawiam Mikołaj Link Zgłoś
Gość: VEL Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.02, 13:18 jesli o Suzuki chodzi to cos na ten temat moge powiedziec bo w salonie Suzuki pracuje no wiec jesli o Samuraja chodzi to tak jak ten poprzedni kolega juz powiedzial przydaje sie najlepiej do jazdy terenowej zawieszenie jest takie twarde ze po paru latach jezdzenia tym samochodem mozna miec z kregoslupem problemy natomiast jesli o Vitare chodzi to jest to calkiem inne auto bardzo mi sie jego sylwetka podoba i komfort jazdy jest z Samuraiem nie do powownania!! najdrozszym modelem Vitary jest przedluzona wersja Grand Vitary o nazwie XL7 i kosztuje ok 120tys zloty!!!!!!! wszystkie Grand Vitary (te 4 dzwiowe)posiadaja silniki V6 z moca 143KM albo w XL7 170KM (2.5 albo 2.7ltr)ja natomiast wole te krotsza werje 2 dzwiowa z czterozylindrowymi silnikami bo w moich oczach lepiej "na gazie" sie trzymaja no i jak na Vitare to 128KM przy 2ltr pojemnosci jest calkjowicie wystarczajace!!! na "trujeczce" wycaga te auto prawie 140km/godz a wedlog licznika jechalem tym autem juz 190km/godz wiec jak widzisz to jest calkowicie wystarczajace Mysle ze tobie moja wypowiedz pomogla.Pozdrowienia!! Link Zgłoś
Gość: cc Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 21:36 Firma produkuje tego samuraia w pewnym sensie od 50 lat, bo w latach 50-tych pojawił się jego protoplasta, bardzo podobny do ówczesnego willysa jeepa. Vitara z kolei wyznaczyła modę na tzw. bulwarowe tygrysy. Był to pierwszy seryjnie produkowany SUV na świecie (od drugiej połowy lat 80-tych). Co jak co, ale na autach 4WD się znają. Z jakością może być różnie, bo od chyba 10 lat obydwa modele w Europie pochodzą z Hiszpanii i rzadko trafia się na oryginał japoński (prędzej amerykańskie klony Geo lub Chevrolet Tracker, Suzuki Sidekick). Opinia Mikołaja o Samuraiu jak najbardziej trafna. Widziałem takie "zmęczone" egzemplarze jeżdżące z powodzeniem na rajdach off-roadów. Vitara, to typowy SUV i w wersjach do momentu wejścia Grand Vitary niezbyt efektywnie wyposażony. Najciekawsze silniki 2.0 V6, 2.5 V6 i TDi (ostatnio Common Rail wreszcie). Słabsze nie nadają się do jazdy poza miastem, a w mieście dużo palą. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.telia.com 02.07.02, 21:43 Vitara ma ciekawa konstrukcje ,a mianowicie prawdziwa rame jak przystalo na jeepa i na niej osadzone jest nadwozie.Takze tym samochodem mozna pokonywac rozne przeszkody w terenie.Jest dosc solidna i niezawodna.Szczegoly techniczne podadza Tobie inni.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: soso Re: Suzuki samurai/vitara? IP: 195.41.66.* 03.07.02, 07:49 Samurajem jezdzilem na Krecie - samochod z wypozyczalni. W upalnym klimacie swietnie sie sprawdzal. Plusy - szpanowaty samochodzik, dzialaly wszelkie podstawowe funkcje mimo, ze samochod skrajnie wyeksploatowany, latwy do indywidualnych napraw czy ulepszen bo prosty do obledu. Minusy - nie bardzo jest gdzie podziac jakikolwiek bagaz, slaby silniczek i problemy z szybka jazda - prawdopodobnie przelozenia skrzyni nie zakladaja wiecej niz 80/90 km/h. Szybciej jadac ma sie wrazenie, ze samochod jest straszliwie wyzylowany. Brak wielu wydawaloby sie podstawowych wskaznikow na desce rozdzielczej. Halasliwy. soso Link Zgłoś
Gość: VEL Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.02, 12:50 Gość portalu: cc napisał(a): > > > obydwa modele w Europie pochodzą z Hiszpanii i rzadko trafia się na oryginał > japoński (prędzej amerykańskie klony Geo lub Chevrolet Tracker, Suzuki > Sidekick). nie zapomnijmy ze Vitary takze w Canadzie produkuja (te krotsze wersje) Pozrawiam Link Zgłoś
Gość: darekk Re: Suzuki samurai/vitara? IP: 217.153.15.* 03.07.02, 13:16 wypowiem sie o vitarze sprzed ostatniej modyfikacji. jezdzilem - jako pasazer :( - krotka wersja europejska 1,6 manual. zaskakujaco sprawnie przemyka sie nim po miescie, choc nie do tego zostal stworzony. strasznie sie buja przod / tyl bo ma pierunsko krotki rozstaw osi. choroby morskiej mozna sie nabawic na tylnym siedzeniu. poza tym bagaznika prawie brak, ergo: dwuosobowe auto ze sporymi mozliwosciami. jezdzilem tez troche sidekickiem, czyli amerykanska wersja tegoz. nie dosc ze dlugi i ciezszy to jeszcze z automatem przy silniku 1,6. nieporozumienie. ale komfort zdecydowanie wyzszy. w obu autach komfort i luksusy na poziomie kompaktow z lat 80-tych. ale to solidne samochody dajace duzo frajdy z ich posiadania. (sam jednak takiego nie posiadalem - bylem tylko kierowca / pasazerem). darekk Link Zgłoś
Gość: Martin Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.tpnets.com 04.07.02, 13:57 Wszystkim Wielkie dzięki za opinie. Dodam, ze planuje tym samochodem dojeżdżać, do pracy ok. 15 km (Łódź) A w soboty poszaleć po bezdrożach ( tych większych i mniejszych). Zdaje sobie sprawę, że samochody nie należą do ekonomicznych (w końcu to małe terenówki). Przyznam, że Samurai jest bliższy memu sercu ale wiem, że większość czasu spędzę w mieście, a wiec Vitara. Moje możliwości finansowe to ok. 20 tys. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie? Pozdrawiam Martin Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Suzuki samurai/vitara? IP: *.telia.com 07.07.02, 16:30 Zwroc uwage czy za bardzo nie sa wyeksploatowane osie napedowe.Bedzie wtedy w aucie taki rumor jak ten zdezolowany na Krecie.Mam na mysli przednie osie napedowe.Wymiana ich to zaden problem,tylko koszty diabelskie.Pzdr.Michal Link Zgłoś