Dodaj do ulubionych

FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 11:44
BARDZO PROSZE O WRAŻENIA Z JAZDY FOCUSAMI Z SILNIKIEM TDDI ( ZASILANIE NIE
COMMON RAIL). JAK NAPRAWDĘ WYGLĄDA SPALANIE, HAŁAS, ELASTYCZNŚĆ. CZY WASZYM
ZDANIEM OKOLICE 65 TYS.PLN ZA DOŚĆ FAJNIE WYPOSAŻONEGO COMFORT X`a TO OFERTA
WARTA ZAINTERESOWANIA? JAKIŚ INNY FAJNY DIESEL KOMBI ZA TE PIENIĄZKI? DZIĘKI ZA
KONKRETY. HENRY.
Obserwuj wątek
    • Gość: POOL Re: FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 01:09
      Gość portalu: HENRY napisał(a):

> BARDZO PROSZE O WRAŻENIA Z JAZDY FOCUSAMI Z SILNIKIEM TDDI ( ZASILANIE NIE
      > COMMON RAIL). JAK NAPRAWDĘ WYGLĄDA SPALANIE, HAŁAS, ELASTYCZNŚĆ. CZY WASZYM
      > ZDANIEM OKOLICE 65 TYS.PLN ZA DOŚĆ FAJNIE WYPOSAŻONEGO COMFORT X`a TO OFERTA
      > WARTA ZAINTERESOWANIA? JAKIŚ INNY FAJNY DIESEL KOMBI ZA TE PIENIĄZKI? DZIĘKI ZA
      >
      > KONKRETY. HENRY.

OCTAVIA COMBI wersja limitowana ICE z klimą i 110KM TDI za około 65 kPLN.

• Gość: PG Re: FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 08:55
      Mam Focus'a TtDI od ok. 6 miesiecy i jestem z niego bardzo zadowolony. Auto ma
      w tej chwili przebieg 28 000 km i nic sie nie dzieje. Samochod pali po miescie
      (Warszawa) 6,1-6,3 l/100 km przy wlaczonej klimie. Trasa 4,8-5,2 l/100 km. Moim
      poprzednim autem tez byl Focus, tyle ze benz. 1.6. Tamtym przejechalem 78 000
      bez absolutnie zadnej awarii. Jesli chodzi o halas w dieslu, to nie jest on
      wcale taki uciazliwy. Jest oczywiscie troche glosniejszy od benzyniaka ale nie
      jest to jakas kolosalna roznica. Moim zdaniem Focus TtDI/TDci jest naprawde
      wart polecenia. Focus'ami akurat jezdze od dwoch lat, ale innymi Ford'ami
      przejechalem w sumie cos ok. 440 000 km i zawsze bylem z nich zadowolony.
      Pozdrawiam
      • Gość: HENRY Re: FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 20:44
        Czyli nie warto przepłacać za common raila tylko pakować się w dużo tańsze TDDI?
        Jak to odpala w zimie? Jak grzeje? Czy hałas ma trasach zagranicznych nie męczy?
        Pozdr.
        • Gość: PG Re: FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 14:23
          TDCI jest jednostka nowoczesniejsza, a wiec troche mocniejsza i cichsza. Ale tak
          jak Ci wczesniej napisalem, moj TTDI nie jest wcale zbyt glosny. Nie wiem, czy
          oplaca Ci sie placic dodatkowo za TDCI, musisz rozwazyc to sam. Ja np. wybralem
          TTDI + wyposazenie (ABS, ASR, TCS, klima, 4 poduszki i inne mniej istotne).
          Najlepiej bedzie jak przejedziesz sie obydwoma autami, wtedy stwierdzisz, ktory w
          wiekszym stopniu spelnia Twoje oczekiwania. Moim zdaniem TTDI jest optymalnym
          silnikiem do normalnej i bezpiecznej jazdy (na 4 i 5 zbiera sie lepiej niz benz.
          1.6). O "normalnej" jezdzie pisze dlatego, iz musisz pamietac, ze diesel to
          diesel, czyli i tak "katowac" go nie ma sensu, bo wtedy pojezdzisz nim dluzej i
          bezawaryjnie.
          Jesli chodzi o zapalanie auta w zime, to nie mialem zadnych problemow. Co prawda
          moj Focus stoi garazu ale nie ogrzewanym. Niemnniej moi znajomi trzymaja auta pod
          chmurka i tez nikt sie skarzyl.
          Halas w TTDI na trasie (przy predkosci 120-130 km/h) jest bardzo nieznacznie
          wiekszy niz w benzyniaku.
          Musze Ci powiedziec, ze Focus jest moim pierwszym dieslem (wczesniej jakos nie
          moglem sie przekonac do tego typu silnikow) ale po polrocznej eksploatacji
          stwierdzam, ze juz chyba nigdy nie kupie benzyniaka, no chyba ze bede jezdzil 15
          tys. km. rocznie ale na razie na to sie nie zanosi.
          Pozdrawiam
          • Gość: henry Re: FOCUS TDDI - WRAŻENIA Z EKSPLOATACJI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 21:56
            Wielkie dzięki. Dziś jeździłem TDDI - jest całkiem OK. Silnik wali tylko przez
            3 min. Jak się rozgrzeje jest w miarę cichy. Ponieważ nie zależy mi na aucie do
            katowania chyba się zd4ecyduje na TDDI bo Focus z c.r. kosztuje ponad 76 tys. a
            to już za dużo. Jutro ide jeszcz pojeeździć Fiatem Mareą Weekend JTD - Common
            rail za trochę mniejsze pieniążki i podobno cichszy niż benzyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka