gieroy_asfalta 02.06.05, 17:02 Jakiego rodzaju przeniesenie napędu stosuje Subaru i czym sie różni od Torsena Audi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 02.06.05, 22:56 Nie ma Torsena. Ma wiskozę. Subaru jest konserwatywne ;) Link Zgłoś
wahacz Re: Subaru ma Torsena? 02.06.05, 23:27 Subrau nie ma wiskozy. Wiskoza to dołączany napęd (w momencie poślizgu) a subaru ma stały napęd na 4 koła. Subaru nie ma tez Torsena. Zakladam ze subaru ma normalny naped na 4 kola z blokadami mechanizmu roznicowego. Ale moge sie mylic. Link Zgłoś
greenblack Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 11:31 Ma normalny naped na 4 kola z wiskotycznymi blokadami mechanizmu roznicowego. Amen. Link Zgłoś
gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 22:44 greenblack napisał: > Ma normalny naped na 4 kola z wiskotycznymi blokadami mechanizmu roznicowego. > > Amen. I tak i nie :) Justy ma napęd na tył podłączany za pomocą wiskozy wyłącznie (i to dość słabej). Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego i stałego napędu na 4 koła. Pozostałe (Impreza, Forester, Legacy) mają "prawdziwy" napęd na 4 koła ze sprzęgłem wiskotycznym w centralnym (większość) i tylnym (wszystkie) dyfrze. Teraz to Amen :) Pzdr. Gal Link Zgłoś
gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 22:49 wahacz napisał: > Subrau nie ma wiskozy. Wiskoza to dołączany napęd (w momencie poślizgu) a > subaru ma stały napęd na 4 koła. Subaru nie ma tez Torsena. Zakladam ze subaru > ma normalny naped na 4 kola z blokadami mechanizmu roznicowego. Ale moge sie > mylic. Wiskoza to sprzęgło wiskotyczne. Może być używane do dołączania tylnego napędu, ale zazwyczaj służy do blokady dyferencjałów - Torsen jest alternatywą dyfra z wiskozą, raczej lepszą, ale są i zwolennicy rozwiązania tradycyjnego - np. Subaru :) Pzdr. Gal Link Zgłoś
dezel nie ma.. 03.06.05, 16:16 Mechanizmy różnicowe Subaru pracują na innej zasadzie www.klubsubaru.pl/TechSzczeg.asp?TechID=13 Link Zgłoś
wowo5 Re: nie ma.. 04.06.05, 03:36 Subaru uzywa roznych rozwiazan w roznych modelach a nawet w roznych wersjach tego samego modelu. Np. Legacy ma sprzeglo wiskotyczne w wersji z manualem ale juz automat ma rozwiazanie zblizone do Torsena. content.subaru.com/sub/media/pdf/brochure/legacy.pdf Link Zgłoś