Dodaj do ulubionych

Subaru ma Torsena?

02.06.05, 17:02
Jakiego rodzaju przeniesenie napędu stosuje Subaru i czym sie różni od
Torsena Audi?
Obserwuj wątek
    • gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 02.06.05, 22:56
      Nie ma Torsena. Ma wiskozę.
      Subaru jest konserwatywne ;)
      • wahacz Re: Subaru ma Torsena? 02.06.05, 23:27
        Subrau nie ma wiskozy. Wiskoza to dołączany napęd (w momencie poślizgu) a
        subaru ma stały napęd na 4 koła. Subaru nie ma tez Torsena. Zakladam ze subaru
        ma normalny naped na 4 kola z blokadami mechanizmu roznicowego. Ale moge sie
        mylic.
        • greenblack Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 11:31
          Ma normalny naped na 4 kola z wiskotycznymi blokadami mechanizmu roznicowego.

Amen.
          • gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 22:44
            greenblack napisał:

> Ma normalny naped na 4 kola z wiskotycznymi blokadami mechanizmu roznicowego.
            >
            > Amen.
            I tak i nie :)
            Justy ma napęd na tył podłączany za pomocą wiskozy wyłącznie (i to dość
            słabej). Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego i stałego napędu na 4 koła.
            Pozostałe (Impreza, Forester, Legacy) mają "prawdziwy" napęd na 4 koła ze
            sprzęgłem wiskotycznym w centralnym (większość) i tylnym (wszystkie) dyfrze.

Teraz to Amen :)

Pzdr. Gal
        • gal_ja Re: Subaru ma Torsena? 03.06.05, 22:49
          wahacz napisał:

> Subrau nie ma wiskozy. Wiskoza to dołączany napęd (w momencie poślizgu) a
          > subaru ma stały napęd na 4 koła. Subaru nie ma tez Torsena. Zakladam ze
          subaru
          > ma normalny naped na 4 kola z blokadami mechanizmu roznicowego. Ale moge sie
          > mylic.

Wiskoza to sprzęgło wiskotyczne. Może być używane do dołączania tylnego napędu,
          ale zazwyczaj służy do blokady dyferencjałów - Torsen jest alternatywą dyfra z
          wiskozą, raczej lepszą, ale są i zwolennicy rozwiązania tradycyjnego - np.
          Subaru :)

Pzdr.
          Gal
    • dezel nie ma.. 03.06.05, 16:16
      Mechanizmy różnicowe Subaru pracują na innej zasadzie
      www.klubsubaru.pl/TechSzczeg.asp?TechID=13
      • wowo5 Re: nie ma.. 04.06.05, 03:36
        Subaru uzywa roznych rozwiazan w roznych modelach a nawet w roznych wersjach
        tego samego modelu. Np. Legacy ma sprzeglo wiskotyczne w wersji z manualem ale
        juz automat ma rozwiazanie zblizone do Torsena.
        content.subaru.com/sub/media/pdf/brochure/legacy.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka