Dodaj do ulubionych

156 czy Mondeo

IP: *.eranet.pl 14.09.01, 23:28
Witam,
Mam pytanko odnośnie tych dwóch autek - rocznik powiedzmy 98. Co byście wybrali
156 1.8 czy Mondeo 2.0? Dotychczas myślałem o Alfie, ale trochę się obawiam że
ewentualne usterki doprowadza mnie do ruiny finansowej. Samochodem chciałbym
pojeździć z 4-5 lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: 156 czy Mondeo IP: *.telia.com 15.09.01, 12:00
      Ani jeden ani drugi. Nie bede Ci sugerowal znajdz cos i znow zapytaj. Michal
    • Gość: jako Re: 156 czy Mondeo IP: *.rsk.pl 15.09.01, 13:04
      Zupełnie nie moge pojąć, dlaczego akurat te modele pierzesz pod uwage.Sa to
      dwa zupełnie różne od siebie auta, mondeo nie ma ducha, kupuje sie raczej z
      rozsądku, a alfe z miłści < do wydawania pięniędzy również>
      Jeśli masz zamiar kupić używane auto, popatrz na raporty awaryjność <ADAC,
      DEKRA>i sam stwierdzisz, że najlepszą inwestycją byłby japończyk jeszcze na
      gwarancji.
      • Gość: Artur Re: 156 czy Mondeo IP: *.eranet.pl 15.09.01, 20:59
        No właśnie. Alfa podoba mi się zajebiście, ale wątek "Alfa piękny szajs" mocno
        mnie wystraszył. Dlatego postanowiłem kierować się rozumem i nastawić się na np
        Forda Mondeo 2.0, który z suchych parametrów wydaje się być obiecujący.
        Alternatywą jest oczywiście japończyk - dajmy na to Avensis 2.0, ale jego cena
        jest już wyższa i zbliżona do Alfy, a urodą daleko mu do 156 (sorki jeśli
        uraziłem miłośników Toyoty). A jeśli chodzi o testy to mam problem ze
        znalezieniem w nich Alfy 156 (a już powinna być po od 4 lat jest na rynku)- to
        że japończyki są na czele jest tak oczywiste, że nie ma o czym gadać - może
        znasz link?
    • Gość: RS2000 Re: 156 czy Mondeo IP: *.rsk.pl 15.09.01, 13:07
      Patrz wątek "Alfa piekny szjas"
    • Gość: emem Re: 156 czy Mondeo IP: 212.191.170.* 15.09.01, 16:14
      Weż pod uwagę Peugeota 406 HDI.Auto tej samej klasy z doskonałym ,
      dynamicznym , oszczędnym silnikiem.
      • Gość: Piotr Re: 156 czy Mondeo IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 22:45
        Zgadzam sie ze 406 to scisla czolowka klasy sredniej ale wybierz z tych dwoch
        alfe. Awaryjnosc to plotki, nie jest az tak zle moj kumpel ma alfe 166 i
        zadnych problemow.
      • Gość: Artur Re: 156 czy Mondeo IP: *.eranet.pl 16.09.01, 23:29
        Niestety Peugeot 406 z HDI jest montowany dopiero od poczatku 99. Tym samym
        cena jest już sporo wyższa. Dodatkowo pomimo bardzo dobrej elastycznosci jednak
        jest samochodem, który ciężko porównać z dwulitrowymi benzynowymi jednostkami.
        • Gość: jako Re: 156 czy Mondeo IP: *.rsk.pl 17.09.01, 17:00
          NIestety nie mam żadnych linków ani info na temat raportów uwzględniających
          Alfe, alele jednego jestem pewien, że legendy na temat usterkowości AR nie są
          napewno bezpodstawne.
          Przy używanym aucie, ja obstawałbym przy japończyku,<czasami jeszcze na
          gwarancji>
          PZDR
    • Gość: Mar Re: 156 czy Mondeo IP: 213.25.197.* 18.09.01, 09:44
      Samochód trzeba kupić sobie taki, jaki Ci się podoba. Nie wolno sugerować się
      niczyimi opiniami. Jeśli podoba Ci się 156 - kup. Jeśli chcesz utrzymać styl
      klasycznego Europejczyka (Niemca) bez poliotu - kup Mondeo albo Vectrę albo
      Toyotę. Z samochodem jest jak z krawatem - nikt oprócz Ciebie nie dobierze go
      własciwie. Mam już 6 samochód w zyciu i tylko raz (pierwszy raz) dałem się
      komuś namówić. Bo mówili, że "serwis łady jest tani a auto solidne" (było to
      jeszcze za tzw. komuny, kiedy łada uchodziła zawiększy lusus niż Polonez).
      Potem kupowałem auta już sam. Zarówno nowe, jak i używane. Teraz mam granatową
      Mareę. Zanjomi mówili "szajs, drogie, psuje się, brzydkie". A mnie się podoba -
      i to jest najważniejsze. Faktycznie - był drogie jak na tę klasę auta, z
      usterkowością jest tak sobie - ale jakie to ładne!!!!. Jak kupsz coś, co ci się
      nie będzie podobać, to przez najblższe 2 lata (dłużej nie wytrzymasz i
      sprzedasz) będziesz podchodzł to auta z obrzydzeniem i o rano bedziesz myślał:
      jak się tego grata korzystnie pozbyć".
    • Gość: piotr Re: 156 czy Mondeo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 17:58
      Faktycznie Mondeo i Alfa to zupełnie inne auta, do innych celów, Mondeo jest
      komfortowy a Alfa bardziej usportowiona, jeśli chodzi o awaryjnoś- nie twierdze
      że jest bezawaryjna, ale niektóre artykóły to mocno przesadzone bzdury, sam mam
      alfe 156 od prawie 3 lat, miałem 2 usterki związane tylko z elektroniką
      (notabene ta elektronika jest ,,wspaniałej'' firmy Bosh), na jednym z
      przeglądów sam z ciekawości zapytałem o awaryjność tych aut, powiedziano że aż
      tak źle wcale nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka