Dodaj do ulubionych

silnik 1.0 i klima

19.08.02, 19:01
tak się złożyło, że jeździłem ostatnio po dość wymagającym terenie Hyundaiem
Atos z klimatyzacją. O ile mi wiadomo, te auta oferowane są tylko z jednym
silnikiem - 1.0, który zresztą nie jest cudem techniki.

Wrażenia są dość zabawne. Już przy średnich górkach (typu podjazd na wiadukt
nad autostradą) trzeba redukować bieg na dwójkę, a przez pół godziny i dłużej
jeździ się najwyżej na trójce. Obrotów nie znam, bo auto było bez
obrotomierza.

W sumie sympatyczny samochodzik. Ciekawy jestem, czy ktoś jeździł z klimą na
mniejszej pojemności silnika i jakie były wrażenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: darekk Re: silnik 1.0 i klima IP: 217.153.15.* 20.08.02, 11:51
      wiem, ze sc 900 suite tez wyposazali w ac. 39 km musialo sobie z trudem radzic.
      a ja jezdzilem jako pasazer matizem top z ac i rzeczywiscie nie byl to woz
      wgniatajacy w siedzenie przy przyspieszaniu.

kiedys zjezdzilem pireneje wypozyczona 106-tka peugeota. 1,0 45km. bylo nas w
      srodku trzech chlopa z bagazami wypelniajacymi bagaznik i pol tylnego
      siedzenia. na przelecze wjezdzalismy na jedynce z rzadka wrzucajac dwojke, bo
      trojce sie dlawil. i to bez klimy. trzeba wziac pod uwage, ze na wysokosci 2500
      mnpm, gdy dodatkowo jest niz, silnik atmosferyczny (nie-turbo) moze stracic 30%
      mocy. niezly czad.

darekk
      • Gość: lol Re: silnik 1.0 i klima IP: *.aura.com.pl 20.08.02, 13:59

He he, panowie to chociaż zredukować bieg mogli. Gorzej kiedy jest sie zdanym
        na automat np w Nissanie Micra 1,0 (z klimą) Być może jest jakieś zaklęcie aby
        taki samochód przyspieszył np podczas podjeżdżania pod górkę, ale ja go nie
        znam
        • Gość: Tomek Re: silnik 1.0 i klima IP: 192.11.224.* 20.08.02, 14:06
          Kolega chyba sie nie orientuje, ze automat w Mikrze a i owszem ale
          tylko z silnikiem 1.4i :-)

Pzdr,
          Tomek
          • Gość: lol Re: silnik 1.0 i klima IP: *.aura.com.pl 20.08.02, 14:16

Samochód sprowadzony z Bundesrepubliki. Rocznik 98 silnik 1,0 klimatyzacja,
            pełna elektryka, 5-drzwiowy, szyberdach, czerwony i taka skrzynia biegów z
            literkami DS D N R ;)
            • Gość: Tomek Re: silnik 1.0 i klima IP: 192.11.224.* 20.08.02, 14:20
              Zwracam honor, nie wiedzialem !

Pzdr,
              Tomek
            • Gość: Mikolaj Re: silnik 1.0 i klima IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.08.02, 14:23
              Przestaw wajchę na DS - będzie jechał na trochę wyższych obrotach. A generalnie
              to kombinacja 1,0 z CVT nie zapewnia dobrych osiągów. To auto pomyślane głównie
              do jazdy po mieście.

Do Tomka: nie należy mylić oferty Nissan Poland z ofertą Nissana gdzie indziej.
              W Polsce CVT był dostępny tylko z 1,0 do faceliftingu w 2000, a potem dla
              odmiany tylko z 1,4. Natomiast w Europie można było kupić CVT zarówno z 1,0 jak
              i z 1,3 (potem 1,4)

Pozdrówka
        • Gość: darekk Re: silnik 1.0 i klima IP: 217.153.15.* 20.08.02, 14:09
          no chyba w micrze cvt powinno byc ok. w koncu jak bedzie mu ciezko, to zwiekszy
          obroty i zmniejszy przelozenie, prawda?
          • Gość: lol Re: silnik 1.0 i klima IP: *.aura.com.pl 20.08.02, 14:21

Teoretycznie masz rację jednak redukcja biegu, dobranie wyższych obrotów trwało
            subiektywnie bardzo długo, szczególnie gdy z naprzeciwka zbliża się ciężarówka
            a na pokładzie jest kilka osób. Nie wiem jak ten mechanizm działa w innych
            modelach tej marki, szczególnie tych nowszych być może sprawniej
            • Gość: Mikolaj Re: silnik 1.0 i klima IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.08.02, 14:26
              Gość portalu: lol napisał(a):

Nie wiem jak ten mechanizm działa w innych
              > modelach tej marki, szczególnie tych nowszych być może sprawniej

owszem działa sprawniej. Przy okazji faceliftingu w 2000 roku zmieniono
              sprzęgło które współpracuje z CVT. Teraz jest dużo bardziej bezpośrednie.
              Ponadto, tak jak w zwykłym automacie auto "pełza" jak puścisz hamulec z
              włączonym Drive.
              • Gość: darekk cvt IP: 217.153.15.* 20.08.02, 15:05
                ciekawe jak skrzynia cvt bedzie sie spisywac przy duzych przebiegach w autach o
                duzej mocy - audi a4 3,0 cvt fwd bedzie tu krolikiem doswiadczalnym. primera
                2,0 cvt jakos sie nie przyjela.
                • Gość: Mikolaj Re: cvt IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.08.02, 16:25
                  Nie znam ani Audi ani Primery CVT, tylko Micry (moja Mama ma już drugą,
                  najpierw była 1,0 teraz 1,4). Mimo zalet CVT (mniejsze straty energii, brak
                  szarpnięć itd.) jakoś te rozwiązanie nie porywa. Głównie ze względu na odgłos
                  samochodu, który przypomina odkurzacz (cichszy bądź głośniejszy), ale także
                  brak wyczucia jakie jest konkretnie przełożenie w danym momencie. W aucie
                  którego używa się do jeżdżenia po mieście (typu Micra) to nie przeszkadza -
                  włączasz radio i nie zastanawiasz się co robi samochód - ma jechać do przodu.
                  Ale w przypadku większych i mocniejszych aut bardziej przywiązuje się wagę do
                  przyjemności prowadzenia. Stąd chyba brak popularności Primery i raczej równie
                  nikłe zainteresowanie Audi (CVT jest już w A6 od kilku lat o ile się nie mylę).
                  pozdrawiam
              • Gość: cracovian Re: automatyk i pelzanie IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 20.08.02, 16:37
                W moim samochodzie z automatyczna skrzynia biegow jest 'grade logic' czyli
                teoretycznie woz powinien hamowac sam silnikiem jak zjezdza z gorki. W praktyce
                hamuje prawie zawsze jak puszcze noge z gazu. Oszczedza mi to hamulce (jest
                przeszlo dwie tony zelastwa do zatrzymania), ale odbija sie to troche na
                spalaniu, bo nie pelza :-)
    • Gość: alek Re: silnik 1.0 i klima IP: 195.136.36.* 20.08.02, 15:44
      windows3.1 napisała:

> tak się złożyło, że jeździłem ostatnio po dość wymagającym terenie Hyundaiem
      > Atos z klimatyzacją. O ile mi wiadomo, te auta oferowane są tylko z jednym
      > silnikiem - 1.0, który zresztą nie jest cudem techniki.
      >
      > Wrażenia są dość zabawne. Już przy średnich górkach (typu podjazd na wiadukt
      > nad autostradą) trzeba redukować bieg na dwójkę, a przez pół godziny i dłużej
      > jeździ się najwyżej na trójce. Obrotów nie znam, bo auto było bez
      > obrotomierza.

Też mi sie tak kiedyś złożyło, ale takich wrażeń nie doświadczyłem.
      Wprost przeciwnie, auto było całkiem jak na swoje możliwości zwinne i włączona
      klima ledwo zauważalnie "przymulała" auto z moją czteroosobową rodziną na
      pokładzie.
      Pierwsze wrażenie miałem takie, że auto ma bardzo "nisko" zestrojone biegi (na
      5-tce przy wyjącym silniku dobijałem do 120 km/h). Stąd może całkiem nieźle
      radziło sobie w bardzo górskim terenie (Kreta, kilkumiesięczny Hyunday Atos
      /nie Prime/ z wypożyczalni).

> W sumie sympatyczny samochodzik.

Tu się zgadzam całkowicie
      • windows3.1 Re: silnik 1.0 i klima 20.08.02, 15:55
        no to już wiesz gdzie jeździłem tym Atosem i który to był ten "wymagający
        teren". Z Chanii do Paleochory przejechałem bodaj ani razu nie wrzucając
        czwórki.

Czy klima przymulała auto nie wiem, bo bez klimy ani razu nie odważyłem się
        jeździć (a zrobiłem nim ponad 1000 km). Upały za dnia sięgały 40 stopni.
        • Gość: alek Re: silnik 1.0 i klima IP: 195.136.36.* 20.08.02, 17:11
          Ja największą zgrozę przeżyłem jadąc z północy do Hora Sfakion (dalej promem do
          wylotu Samarii). Tu i ówdzie leżące w dole spalone wraki samochodów cholernie
          działały na wyobraźnię.
          A w ogóle, KRETA JEST SUPER. Na pewno jeszcze kiedyś tam pojadę.

Pozdrawiam, alek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka