Dodaj do ulubionych

Wielkie Punto

04.08.05, 15:33
kiedy sie skonczy ta cholerna dieselmania?????wszedzie tylko diesel i
diesel!!!!!!!!przecie one sa zabojcze dla srodowiska,klekocza a osiagi
zawdzieczaja TYLKO z turbo.kazda benzyna z turbo bierze jak chce smrodzacego
klekota!!!1
Obserwuj wątek
    • arme Re: Wielkie Punto 04.08.05, 16:21
      A co ci przeszkadza! Są oszczędne, z dobrym filtrem nie bardziej szkodliwe niż
      benzynowce, dają fajne kopyto. ęzyna z turbo jest ok ale pije jak smok i
      zanieczyszcza środowisko (te bardziej wysilone).
    • lewarek5 Re: Wielkie Punto 04.08.05, 16:47

PUNTO GRANDE

..aa o wymiarach ani mru mru , moze o wielkosc reklamy chodzi ???
      • wio4litery lewarek - ile masz dioptrii? 04.08.05, 17:35
        Grande Punto w porównaniu do starego modelu jest dłuższy o 19 cm (403 cm),
        szerszy o 2 cm (168 cm) i wyższy o 1 cm. O przestronnym wnętrzu może również
        świadczyć zwiększony o 5 cm rozstaw osi (251 cm).

To cytat z artykulu.

w4l
    • koprofag4 Re: Wielkie Punto 04.08.05, 18:06
      "niezbyt udany lifting"? hehe niezly dyplomata to pisal:) z fantastycznego
      przodu punto II zrobiono jakiegos potworka. Ale ten nowy jest faktycznie git. I
      ma dobre proporcje: na dlugosc przyrosl prawie 20 a na wysokosc tylko
      centymetr - to pocieszajace bo ostatnio wiele samochodow roslo w gore (civic,
      307, stilo 5d) urody im to nie dodawalo zdecydowanie a do samochodu i tak nie
      wsiada sie w cylindrze:)A diesel na bezposrednim wtrysku jest git - ma potezny
      moment obrotowy i dzieki temu swietna elastycznosc i niezly "odjazd"
      • kubasos Re: Wielkie Punto 04.08.05, 19:31
        hmmm, od 1 stycznia 2005?? ja jeszcze w polsce tego punciaka nie widzialem... widocznie słabo się sprzedaje... LoL
        Pozdrawiam
    • 101ola Re: Wielkie Punto 04.08.05, 20:35
      Nowe Punto jest dłuzsze od Bravo oraz od Multipli przed fl
    • jualb2 Re: Wielkie Punto 04.08.05, 21:58
      Nareszcie jakiś ładny fiacik!!! Zatrudnili pewnie nowe osoby do liftingu autek
      • kapitanvon raczej wielka cena 04.08.05, 22:12
        wywala cene 60 tys za podstawe bo trzeba sie cenic. zobaczymy wtedy, kto to kupi

papa
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Wielkie Punto 04.08.05, 22:11
      Z takim przodem może spokojnie robić za baby-masseratti :-)
      • 101ola Re: Wielkie Punto 05.08.05, 09:49
        Z ust mi to wyjąłeś.
        Ktoś napisał tam jakąś głupote o cenie podstawowej 60 tys plnów.
        To zwyczajnie niemozliwe. Jest przecież benzyniak 1.2 8v 65 KM.
        Swoja drogą wyjatkowo mało benzyniaków które w autkach tej klasy chyba jeszcze
        sa popularniejsze niż diesle, a już napewno tańsze w zakupie.
        Z tą wielkością nie ma co histeryzować: nowe Clio i przyszła korsa maja prawie
        identyczne wymiary (Clio jest chyba szersze i ma chyba wiekszy rozstaw osi).
        Jeszcze do niedawna samochody sredniej klasy miały szerokosć nieco tylko
        wieksza od nowego Punta,Clio dzisiaj nawet kompakty przekraczaja 1,80 cm i 270
        cm rozstawu osi,a np. nowy Civic 5d będzie miał prawie 500 litrowy bagaznik.

> Z takim przodem może spokojnie robić za baby-masseratti :-)

• r306 Wielkie Punto,,,, Bravo... 04.08.05, 22:29
      Cholera... przypomina mi dosc mocno Bravo... szczegolnie z profilu... A to
      calkiem fajne autko (sam mam :))
    • czesiohill Punto III ? 05.08.05, 06:44
      Czy to jest rysunek tego nowego Punto? Testowane egzemplarze mają całkiem inne
      lampy tylne, na pewno ładniejsze od tych na rysunku. Miałem okazję go pooglądać
      w Tychach na 2 skrzyżowaniach. Wielki.
    • odin-2 Re: Wielkie Punto 05.08.05, 07:29

... dobrze ze ma tylne swiatla wysoko,w razie stluczki tylnej - nie ucierpia,
      to droga historia-kosztuja wiecej niz reflektor .
    • kinrok Re: Wielkie Punto 05.08.05, 08:48
      chyba nelezy sie małe sprostowanie:

> "nowym Fiatem Grande Punto, który pojawi się w salonach w styczniu 2005 r."

chyba styczniu 2006 .
      a cena jest juz znana ?
      • daltonista Re: linki do zdjęć i innych projektów 05.08.05, 09:12
        Nareszcie auto projektowane przez Włocha (Giugiaro), a nie jakiegoś Niemca
        (Stilo, PII FL), który w Centro Stile powinien co najwyżej sprzątać.
        Zdjecia nowego punto w tym 5D
        www.mitoalfaromeo.com/gruppofiat/punto.html
        a tutaj sa nowe projekty fiata
        www.mitoalfaromeo.com/gruppofiat/futuro.html
        Stilo jest dość fajne, ale mogli wymyslic swój grill a nie podglądać od audi.
        Inna fajna strona dla fanów włoszczyzny
        www.italiaspeed.com/

• adam16 Re: Wielkie Punto 05.08.05, 09:00
      diesel jest ok (mam Brava jtd). Chyba poczekam i kupie mowe punto dla zony (1.3
      90 km). Zastanawiam sie tylko czy nie przesadzili z tym silnikiem 1.9, z ta
      moca i momentem byloby niezle, ale swoje wazy...
    • emes-nju Re: Wielkie Punto 05.08.05, 09:56
      Masz jakas obsesje na punkcie diesli?

Nie podoba sie - nie kupuj. Ale nie masz szans na wyeliminowaniew diesli w najblizszym czasie wiec sie przyzwyczaj. Nawet jezeli w osobowkach byl to kiedys przerost formy nad trescia, to teraz nie jest. A ciezarowek napedzanych benzyna jakos sobie nie wyobrazam.

A nowe Punto, w porownaniu z porzednikiem po "lftingu" (koszmar!) jest bardzo udane stylistycznie. Szkoda, ze w serii na pewno nie bedzie tych ladnych, wielkich felg :-(
    • xy2 Re: Wielkie Punto 05.08.05, 10:28
      Zeby nie było 16 zaworowej benzyny w tych czasach. jakie g było z fiata takie
      jest, ble
      • sowik85 Re: Wielkie Punto 05.08.05, 13:07
        Widac jak co niektórzy znaja sie na technice... Powiedz mi w czym tak wlasciwie
        silniki 16-zaworowe sa lepsze o 8-zaworowych?? 16 maja nieco wyzszy moment, ale
        przy obrotach powyzej 4000, w codziennej eksploatacji i tak tego nie
        wykozystasz. Jak chces je troche pogonic po obrotach to zaczynaja halasowac i
        wiecej pala. Ja mam pande 8V w ktorej max moment jest dostepny przy 2700rpm. W
        efekcie moge jechac na czwórce 40km/h a i tak nie bedzie mi szrpal.
        16 i wiecej zaworków mozna spotkac najczesciej w maszynach sportowych, które sa
        przystosowana do otrzejszej jazdy. No i w silnikach z Turbo, co by byla wieksza
        efektywnosc:-) pozdrawiam
        • 101ola Re: Wielkie Punto 05.08.05, 16:54
          Mają wyzszy moment obrotowy bo mają większą moc.
          Silniki 16 zaworowe (4 zawory na cylinder) są lepsze ponieważ są sprawniejsze
          oraz maja mniejszą emisje spalin. Na początku lat `90 tych pojawiły się masowo
          jako odpowiedz na wyjątkowo paliwożerne oraz stosunkowo zawodne benzyny-Turbo.
          Piszesz,ze 2 zawory na cylinder to lepsza elastyczność.
          Owszem (choć napewno nie w zestawieniu ze zmiennymi fazami rozrzadu bądz
          zwyczajnie udaną wielozaworówką)ale jednak zakres użytecznych obrotów w
          wielozaworówce jest znacznie wiekszy (np. od 2000 obr/min do końca skali) niż w
          2v gdzie kręcenie powyżej obrotów max momentu obrotowego nie ma sensu.
          Nie przesadzaj z tymi samochodami sportowymi bo każda szanująca się marka ma w
          ofercie nawet dla samochodów miejskich więcej wielozaworówek niż 2v. Stara
          Micra nigdy nie widziała 2v,podobnie jak Brava itp.
          Silniki 2v to zwykle konstrukcje kilkudziesięcioletnie montowane z uwagi na
          zachowanie niskiej (bazowej) ceny.
          Więcej niż 16 zaworów niespotykamy chyba nigdzie w 4 cylindrowym samochodzie
          (kilka lat temu VW wycofał silnik 1.8 20v bez turbo)
          Reasumujac 2v to przeszłość spotykana z rzadkimi wyjatkami tylko w miejskich
          autkach bądz innych ale w wersjach bazowych,a najblizszą przyszłością będą
          silniki wielozaworowe,wyposazone w zmienne fazy rozrzadu,wtrysk bezpośredni
          oraz turbo (bi lub tri)

pozdr
          sowik85 napisał:

> Widac jak co niektórzy znaja sie na technice... Powiedz mi w czym tak
          wlasciwie
          >
          > silniki 16-zaworowe sa lepsze o 8-zaworowych?? 16 maja nieco wyzszy moment,
          ale
          >
          > przy obrotach powyzej 4000, w codziennej eksploatacji i tak tego nie
          > wykozystasz. Jak chces je troche pogonic po obrotach to zaczynaja halasowac i
          > wiecej pala. Ja mam pande 8V w ktorej max moment jest dostepny przy 2700rpm.
          W
          > efekcie moge jechac na czwórce 40km/h a i tak nie bedzie mi szrpal.
          > 16 i wiecej zaworków mozna spotkac najczesciej w maszynach sportowych, które
          sa
          >
          > przystosowana do otrzejszej jazdy. No i w silnikach z Turbo, co by byla
          wieksza
          >
          > efektywnosc:-) pozdrawiam
          • greenblack Re: Wielkie Punto 09.08.05, 20:17
            101ola napisała:

> Mają wyzszy moment obrotowy bo mają większą moc.

Do garów, hehe!

> Silniki 16 zaworowe (4 zawory na cylinder) są lepsze ponieważ są sprawniejsze

A 50-zaworowe?
          • mobile5 Re: Wielkie Punto 09.08.05, 22:14
            101ola napisała:
            ale jednak zakres użytecznych obrotów w
            > wielozaworówce jest znacznie wiekszy (np. od 2000 obr/min do końca skali) niż
            w 2v gdzie kręcenie powyżej obrotów max momentu obrotowego nie ma sensu.

Taak. 4v to rakieta już od 2000rpm, a 2v to warto kręcić tylko od 0 do obr.
            mom. max. To muszą być nowe, nieznane doświadczenia.
        • daltonista Re: 16v 07.08.05, 09:30
          Drogi Kolego, jak benzyna to tylko 16v. Jeżeli odpowiada Ci 8v to znaczy że
          jeździsz tylko po miescie, lub preferujesz wyjątkowo defensywny styl jazdy z
          predkościami poniżej 100km/h i nigdy nie wyprzedzasz. Jest jeszcze opcja
          jakiegoś amerykańskiego monstrum z dużej pojemności, ale w tedy jest więcej
          cylindrów przez co zaworów też więcej. Jeżdząc 8v masz niżej dostępny max.
          moment obrotowy, ale niżej się on też kończy. Zazwyczaj przy prędkościach przy
          których na trasie się wyprzedza 100-120km/h prędkości obrotowe na niższych (do
          3) biegach przekraczają 4000rpm. Wtedy 8v jest juz daleko poza max. momentem i
          dostajesz tylko hałas i wysokie zużycie paliwa - samochód nie przyśpiesza tak
          jak powinien. W przypadku 16v max moment jest zazwyczaj w okolicy 4000-4200rpm
          czyli przy wyprzedzaniu na trasie czuje się najlepiej. W miescie na niskich
          obrotach nie masz takiej "dynamiki" jak 8v na 4 biegu, ale za to 16v odwdzięcza
          się niższym zużyciem paliwa. Moje punto 1,2 16v po miescie pod klimą brało max.
          7,8l/100km, a na trasie 5,5l przy prędkościach do 140km/h i do 6 litrów jeżeli
          dużo jeździłem z prędkościami zblizonymi do 160km/h. Przy czym wyprzedzanie
          punciakiem 16v w tym na podjazdach (na 4 pasmówce i na swoim pasie oczywiście)
          to pestka. To auto jest najlepszym kompromisem osiagów i kosztów. Punciak 8v
          jest zdecydowanie tylko do miasta. Po przykrej przygodzie mojego punciaka, mam
          teraz thalię 1,4 8v. Niby parametry zbiliżone:waga auta tylko 15kg więcej, moc
          75KM zamiast 80KM w punciaku 1,2 16v, taki sam max moment 114Nm, ale thalią
          boję się wyprzedzać bo trwa to wieki w porównaniu z punciakiem, trzeci bieg
          kończy się w okolicach 90km/h kiedy w punciaku ciągnałem do 120. Jestem
          zdecydowanie za 16v i to fiatowskim, bo to 1,4 16v z VW/skody/seata to też
          jakieś niedorobione jest i mało dynamiczne. Największa wiocha wśród 16v to 1,3
          suzuki ze zmiennymi fazami rozrządu - wyje i nie ciągnie. Oczywiście mówię o
          samochodach z segmentu B. Co do braku 16v w grande punto to myslę, że
          zdecydowali księgowi - diesle też mają nisko max moment więc będą wkładać tę
          samą skrzynię do benzyny i do diesla.
          • daltonista Re: 16v 07.08.05, 09:41
            Zapomniałem powiedzieć że spalanie po trasie w thali przy DUŻO spokojniejszej
            jeździe to 7 litrów na 100km!!!! Zupełnie jak w moim służbowym 1,6 citroena
            przy zdrowym zapierniczaniu. Jest jedna wada 16v która hest niezaprzeczalna -
            renont takiego silnika (teraz sporo zajeżdżonych aut się sprowadza) jest sporo
            droższy w stosunku do 8v. Przewada beznyny 16v nad dieslem? Prosze bardzo:
            remont diesla w common railu jest zupełnie nieopłacalny, a na dodatek diesle
            PSA (citroen i peugeot) wymagają przy przebiegu ok. 120tys. km wymiany filtra
            czastek stałych i kosztuje to ok. 3000PLN. Co zaoszczędzisz na paliwie to potem
            wydasz na filtr. W toyocie, fiacie filtr jest samoczyszczący. W innych to nie
            wiem. Przy tak niskim spalaniu 16v benzyny w punciaku (poprzedni post) w życiu
            nie pomyslałbym o kupnie diesla. Gazu też nie zakładałem bo to bez sensu przy
            przebiegach 20-25tys. km /rok. Teraz przy żarłocznym 8v to już się łamię...
            • sowik85 Re: 16v 09.08.05, 10:34
              tez mialem punto z silnikiem 1,2 8V ale 75KM- to byl ten model pierwszej
              generacji. Nie moge sie zgodzic w kwestii wiekszego zuzycia paliwa i mniejszej
              dynamiki przy wyzszych obrotach silnika. Na trasie deptajc gaz niemilosiernie i
              majac na liczniku predkosci 150-160km/h to autko NIGDY nie wzielo mi wiecej niz
              6l/100km. Jesli bylem troche delikatniejszy bez problemu schodzilem nizej.
              Dynamika przy wyzszych predkosciach- jak najbardziej byla, jazda tym autkiem to
              byla sama radosc. A jesli moja Pandzia chcialbym jechac dynamiczniej poza
              miastem to wiadomo ze silnik musi troche dostac w dupe bo jest mniejszy i
              utrzymanie mu predkosci 140km/h to prawie predkosc max! Wobec tego musi wiecej
              spalic, logiczne. Fakt- mieszkam w sporym miescie i nieczesto z niego
              wyjezdzam, wiec charakterystyka mojego silnika mi odpowiada. Na trasie 16V nie
              jezdzilem, moze wtedy bym zauwazyl roznice, w miescie trzymam sie 8V.
              pozdrawiam!
              • sowik85 Re: 16v 09.08.05, 12:13
                jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Z moim stwierdzeniem ze 16V wystepuje w
                maszynach sportowych to faktycznie moze troche sie zagalopowalem. Ale patrzac
                na dzisiejsze kompakty czy chocby auta z segmentu B trudno sie oprzec wrazeniu
                ze aspiruja one do miana samochodow usportowionych. Wezmy nowego Leona czy
                troche starsza Alfe 147, Civica. Z mniejszych Colt czy nowy Swift. Nawet
                agresywna ilnia nadwozia zdradza ich charakter, nastawy zawieszenia i
                przelozenie ukl. kierowiczego i szereg innch mniej istotnych rzeczy. To sa auta
                adresowane(podobno) do ludzi mlodych, a mlodzi przewaznie maja temperament:)
                Tyle, pozdrawiam!
            • chris62 Re: 16v 10.08.05, 16:28
              daltonista napisał:

> Zapomniałem powiedzieć że spalanie po trasie w thali przy DUŻO spokojniejszej
              > jeździe to 7 litrów na 100km!!!!

No nie lubię jak ktoś pierniczy takie głupoty tyle to spala mój 140 konny Scenic
              przy w cale nie spokojnej jeździe a po ostatnim 8 godzinnym przejeździe z samego
              południa Polski na północ zmieścił się w 7,6 z tym że utknąłem w korku na jakiś
              czas przed pieprzonymi Krośniewicami bo sobie drogę remontują i wyprzedziłem
              setki TIRów oraz osobówek.
              1,4 8V 70 KM miałem w Megance 1.4 eco i spokojnie jadąc większość dystansu bo
              czasem trzeba przecież wyprzedzić i pocisnąć to bez tankowania przejechałem 1080
              km a w baku jeszcze około 2 litrów było no ale to nie w Polsce było.

Tak więc jedź facet do mechanika, wyreguluj silnik i zmień olej, bo mojemu
              koledze Thalia 1,4 75 KM spala poniżej 6 l/100.
              • daltonista Re: 16v 15.08.05, 10:23
                > No nie lubię jak ktoś pierniczy takie głupoty tyle to spala mój 140 konny
                Sceni
                > c
                > przy w cale nie spokojnej jeździe a po ostatnim 8 godzinnym przejeździe z
                sameg
                > o
                > południa Polski na północ zmieścił się w 7,6

Nic nie pierniczę. Auto jest nowe, ma przebieg 8000 km. Spalanie najniższe na
                trasie jakie miałem to droga z południa Polski nad morze - ok. 750km. Nocna
                jazda bez wyprzedzania z prędkościami do 120-130km/h, w 2 i pół osoby
                (dzieciak) z ok. 20kg bagażu. Dokładne spalanie jeżeli chcesz wiedzieć -
                6,87l/100km. Normalnie w dzień 7 z ułamkami. Serwis twierdzi że tak ma być.
                Poza tym co do twojego scenika to się zgodzę, bo mam służbową xarę kombi 1,6
                16v i ona pali ok. 7 litrów na 100km. Największe spalanie jakie zrobiłem w
                xarze to 8,3l ale na autostradzie jechałem 160-180km/h i do tego doszło dwa dni
                po mieście, więc trudno powiedzieć jak by było po samej trasie z takimi
                prędkościami. Wcześniej przez rok miałem służbowego golfa 1,6 8v - palił po
                trasie ok. 7,5-8 litrów przy prędkościach do 160km/h -szybciej nie jeździłem bo
                golf ma miękie zawieszenie i nie jest to miłe. Jak będziesz miał swoją thalię
                8v to pogadamy o spalaniu, bo koledzy to lubią koloryzować żeby nie wyjść na
                łosi którzy kupili szajs. Moja opinia o thali/clio jest taka że to auto dla
                kogoś kto nie miał prawdziwego samochodu. Punto II pod względem ekonomiki,
                dynamiki, wyposażenia i co najważniejsze ergonomii to auto o klasę wyżej od
                thalii i nic tego nie zmieni.
                • chris62 Re: 16v 16.08.05, 14:37
                  A ja się upieram że masz, źle wyregulowany silnik jak wspomniałem taki sam
                  silnik miałem w Megane 1 i spokojnie schodził poniżej 6 l/100 km a przecież to
                  większy i cięższy samochód.
                  Poza tym 1 kolega mógłby zmyślać ale nie nastu którzy dojeżdżają Clio i Thalii.
                  Nawet Thalia 98 KM nie spala tyle co Twoja.
                  Jeżeli serwis Ci wpiera że tak ma być to jeszcze jeden dowód na ich
                  niekompetencję czego osobiście doświadczyłem z meganką właśnie.
                  Od tamtych czasów unikam ASO i moje samochody naprawdę są niezawodne.
                  Swoją drogą kiedyś załżyłem taki wątek 1,4 75 KM 8V czy 1,2 16V 75 KM.
                  Większość wybrała 1,4 bo pojemności nie zastąpisz zaworami.
                  Ty natomiast porównujesz 80 KM vs 75 KM.
                  Wiadomo, że 16V są lepszymi silnikami przecież więcej mieszanki mogą zassać co
                  zwiększa ich sprawność ale pod warunkiem że mówimy o tym samym silniku ze
                  zmienioną głowicą Sam ten fakt dowodzi że 16V lub 20V poprawia osiągi i to
                  znacznie. Porównując silniki o tej samej mocy natomiast trudno powiedzieć, czy
                  lepszy 8V czy 16V wg mnie będzie to zależało od charakterystyki momentu
                  obrotowego który w 8V o większej pojemności nie musi być gorszy.
    • ionee Re: Wielkie Punto 05.08.05, 11:00
      Gratuluje wachowej wiedzy... Jak na razie to nowe diesle maja wieksza wydajnosc.

BTW: kazdemu co lubi/potrzebuje. Wiec o co ten krzyk?
    • carmen-1 Re: Wielkie Punto 05.08.05, 14:43
      Już na początku września będziemy mogli podzielić się wrażeniami z jazdy nowym
      Fiatem Grande Punto, który pojawi się w salonach w styczniu 2005 r.
      super, ja podziele się z wami wrażeniami z przeglądania kalendarzy .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka