Dodaj do ulubionych

Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW .

06.08.05, 11:17
www.skoda.de/download.php?id=24
Plik jest w formacie PDF do ściągnięcia .

Komfort lepszy od Mercedesa . Układ jezdny lepszy od BMW . No cud i miód ta
Octavia . Ciekawe ,że w innych testach np. w Polskich ,komfort ogólny jest
lepszy w Mercedesie ,a nie w BMW . Tymi gazetowymi testami to można sobie dupe
podetrzeć .
Obserwuj wątek
    • robert888 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 14:29
      Witam,

Dlaczego nie może Skoda być lepsza?
      Wszyscy sie zachwycaja Mercedesami (pamietając o S500) i BMW (kazdy marzy o
      M5), a może to jednak jest tak, że w sytuacji jazdy autem z gwiazdą czy
      szachownicą, ale z silnikiem 1,8l to nie jest żadna rewelacja?
      Sam bym wolał jeździć Octawią 140KM niż BMW 115KM. I dlaczego to ma byc dziwne,
      że jest szybsza, zrywniejsza i bardziej komfortowa? Dla mnie to nic dziwnego.
      Beemwica z najmniejszym silniczkiem naprawde niewiele ma wspólnego z M5,
      believe me:)))

120 konny Mercedes też nie przypomina zupełnie tego z 5 litrowym silnikiem.
      Myślę że wieczne wybrzydzanie i wypominanie Skodzie fortepianowych modeli 105 i
      120 do niczego już w dzisiejszych czasach nie prowadzi. Mniej emocji wypada
      zawołać - w końcu żaden z testowanych modeli nie jest niczym nadzwyczajnym ani
      emocjonującym. A reakcja kolegi conajmniej taka jakby Maserati Quattroporte
      zostało zdysklasyfikowane w teście przez Skodę Superb.

Więcej luzu:)
      • neuken Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 14:42
        Nie no zaraz napiszesz ,że Octavia jest lepsza od Audi A4 quattro ? Więc po co
        przepłacać ? Jeździłem każdym z tych samochodów ,czyli A4 2.0 t , BMW 320d ,
        Mercedes c240 i Octavią 2.0 tdi . I zapewniam ciebie ,że Skoda nie jest lepsza
        od którego kolwiek ani najlepsza w tym towarzystwie .
        • robert888 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 14:56
          Witam,

Dlaczego wkładasz mi w usta tekst, którego nie napisałem? Czy łatwiej ci wtedy
          z nim polemizować?

Nie pisałem nic o Audi Quattro. Również przytoczony przez ciebie test nie
          obejmował ani BMW 320d (150-163KM) ani Mercedesa 240 (170KM).
          Więc po co przywołujesz TE samochody?
          Aby napisac że ci sie nimi lepiej jeździło?
          Wierzę ci na słowo, jednak w teście porównywano 140 konną Skodę z BMW 318d
          (115KM) i Mercedesem 200d (122KM) - koniec kropka. Oba maja silniki słabsze od
          Skody i zapewniam cię że zauważyłbyś różnicę na drodze. Wątpię czy na korzyść
          BMW:)

Polecam więcej dystansu i kilkakrotne czytanie ze zrozumieniem. Powinno pomóc i
          ochłodzić zapał.
          • chamzbmw Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 14:59
            > Wierzę ci na słowo, jednak w teście porównywano 140 konną Skodę z BMW 318d
            > (115KM) i Mercedesem 200d (122KM) - koniec kropka. Oba maja silniki słabsze
            od
            > Skody i zapewniam cię że zauważyłbyś różnicę na drodze.

a jezdziles kiedys samochodem czy na razie ogladasz gazety?
      • chamzbmw Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 14:47
        w porownaniu uchwytow na kubek octavia tez wypada lepiej
      • szymizalogowany Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:11
        robert888 napisał:

> Witam,
        >
        > Dlaczego nie może Skoda być lepsza?
        > Wszyscy sie zachwycaja Mercedesami (pamietając o S500) i BMW (kazdy marzy o
        > M5), a może to jednak jest tak, że w sytuacji jazdy autem z gwiazdą czy
        > szachownicą, ale z silnikiem 1,8l to nie jest żadna rewelacja?
        > Sam bym wolał jeździć Octawią 140KM niż BMW 115KM. I dlaczego to ma byc
        dziwne,
        >
        > że jest szybsza, zrywniejsza i bardziej komfortowa? Dla mnie to nic dziwnego.
        > Beemwica z najmniejszym silniczkiem naprawde niewiele ma wspólnego z M5,
        > believe me:)))
        >
        > 120 konny Mercedes też nie przypomina zupełnie tego z 5 litrowym silnikiem.
        > Myślę że wieczne wybrzydzanie i wypominanie Skodzie fortepianowych modeli 105
        i
        >
        > 120 do niczego już w dzisiejszych czasach nie prowadzi. Mniej emocji wypada
        > zawołać - w końcu żaden z testowanych modeli nie jest niczym nadzwyczajnym
        ani
        > emocjonującym. A reakcja kolegi conajmniej taka jakby Maserati Quattroporte
        > zostało zdysklasyfikowane w teście przez Skodę Superb.
        >
        > Więcej luzu:)

Zgadzam sie ze Octavia moze byc wyraznie szybsza niz BMW 3 czy Mercedes C ze
        slabszym silnikiem. I to na pewno sie czuje.

Ale z cala pewnoscia kompaktowa Octavia nie moze byc lepsza pod wzgledme
        prowadzenia ani od trojki ani od cetki.

Co do innych rzeczy to nie wiem ale jestem w stanie uwierzyc ze jakies tam
        cupholdery sa w lepszym miejscu w Octavii czy bagaznik jest wiekszy
        tylko ...who cares hehe :)
        • mobile5 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:16
          szymizalogowany napisał:
          > Ale z cala pewnoscia kompaktowa Octavia nie moze byc lepsza pod wzgledme
          > prowadzenia ani od trojki ani od cetki.

Zawieszenie tego samego typu, mniejszy rozstaw osi, większy kół. Znaczki na
          masce powodują lepsze charakterystyki?
          • szymizalogowany Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:19
            mobile5 napisał:

> szymizalogowany napisał:
            > > Ale z cala pewnoscia kompaktowa Octavia nie moze byc lepsza pod wzgledme
            > > prowadzenia ani od trojki ani od cetki.
            >
            > Zawieszenie tego samego typu, mniejszy rozstaw osi, większy kół. Znaczki na
            > masce powodują lepsze charakterystyki?

Ty no nie wiem czy takie samop zawieszenie jest, az mnie zadziwiles chyba zaraz
            poszukam na internecie. Ale watpie zeby trojka miala zawieszenie takie jak
            Octavia.

No ale juz sam fakt ze w BMW kola sa w zasadzie "w samych rogach nadwozia"
            jakby sie z gory popatrzylo :) a w Skodzie z tylu zwis jest chyba metrowy, z
            przodu tez i kolka sa schowane pod samochodem prawie jak w tramwaju to juz
            chyba co nieco zmienia w charakterystyce jazdy :)
            • mobile5 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:23
              Link jest w pierwszym poście.
              • szymizalogowany Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:29
                mobile5 napisał:

> Link jest w pierwszym poście.

Hmm, no nie wiem. ja tam bym jednak Octavii nie stawial z 3 i C. Jednak te
                rozstawy ma mniejsze a moze liczy sie tez kwestia ustawien tego zawieszenia. W
                kazdym razie jesli ta Skoda jest taka swietna i wogle kompakt moze byc tak samo
                dobry jak klasa srednia to moze Golf, Megane, czy Stilo tez jezdza tak samo
                dobrze jak trojka czy cetka.

Wogle nie wiem kto kupuje te BMW i Mercedesy i niepotrzebnie przeplaca :)
                • mobile5 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:37
                  szymizalogowany napisał:

> mobile5 napisał:
                  >
                  > > Link jest w pierwszym poście.
                  >
                  > Hmm, no nie wiem. ja tam bym jednak Octavii nie stawial z 3 i C. Jednak te
                  > rozstawy ma mniejsze a moze liczy sie tez kwestia ustawien tego zawieszenia.
                  W
                  > kazdym razie jesli ta Skoda jest taka swietna i wogle kompakt moze byc tak
                  samo
                  >
                  > dobry jak klasa srednia to moze Golf, Megane, czy Stilo tez jezdza tak samo
                  > dobrze jak trojka czy cetka.
                  >
                  > Wogle nie wiem kto kupuje te BMW i Mercedesy i niepotrzebnie przeplaca :)

Tylny zwis, przy pustym bagażniku, ma niewielki wpływ na trakcję. Zestrojenie
                  zawieszenia, też można kształtować różnie. Pozostaje ogólna jakość materiałów,
                  montażu i znaczka. Czy warta 20-30% różnicy w cenie? Dla wielu warta.
                  • swoboda_t I kolejny test, tym razem same VAGi 07.08.05, 12:47
                    www.auto-motor-und-sport.de/d/86819
                  • szymizalogowany Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:52
                    mobile5 napisał:

> szymizalogowany napisał:
                    >
                    > > mobile5 napisał:
                    > >
                    > > > Link jest w pierwszym poście.
                    > >
                    > > Hmm, no nie wiem. ja tam bym jednak Octavii nie stawial z 3 i C. Jednak t
                    > e
                    > > rozstawy ma mniejsze a moze liczy sie tez kwestia ustawien tego zawieszen
                    > ia.
                    > W
                    > > kazdym razie jesli ta Skoda jest taka swietna i wogle kompakt moze byc ta
                    > k
                    > samo
                    > >
                    > > dobry jak klasa srednia to moze Golf, Megane, czy Stilo tez jezdza tak sa
                    > mo
                    > > dobrze jak trojka czy cetka.
                    > >
                    > > Wogle nie wiem kto kupuje te BMW i Mercedesy i niepotrzebnie przeplaca :)
                    >
                    >
                    > Tylny zwis, przy pustym bagażniku, ma niewielki wpływ na trakcję. Zestrojenie
                    > zawieszenia, też można kształtować różnie. Pozostaje ogólna jakość
                    materiałów,
                    > montażu i znaczka. Czy warta 20-30% różnicy w cenie? Dla wielu warta.

Nie nie, nie absolutnie sprzeciwiam sie przyjeciu do wiadomosci ze jedyna
                    roznica miedzy kompaktowa Skoda a Mercedesm i BMW klasy sredniej jest jakosc
                    materialow i znaczek.

juz samo to ze dwa ostatnie posiadaja naped na tyl daje im duza przewage w
                    prowadzeniu, to ze Octavia ma rozstaw osi o 20 cm krotszy tez nie pozostaje bez
                    wplywu. Octavia jest tez o 1,5 do 2 cm wezsza (nie mowiac o rozstawie kol).

Nie ma nic przeciw niej ale moze sobie startowac do zawodow z A-klasa czy seria
                    1... reszta (czyli porowanania do 3 i C) to czysty marketing.
                    • mobile5 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 07.08.05, 12:59
                      szymizalogowany napisał:
                      > juz samo to ze dwa ostatnie posiadaja naped na tyl daje im duza przewage w
                      > prowadzeniu, to ze Octavia ma rozstaw osi o 20 cm krotszy tez nie pozostaje
                      bez
                      >
                      > wplywu. Octavia jest tez o 1,5 do 2 cm wezsza (nie mowiac o rozstawie kol).

Oktavia, rozstaw osi ok. 15cm mniejszy, rozstaw kół, 3-5cm większy. Co do
                      napędu, kwestia gustu. Xsara potrafi pogonić czteronapędowce.
    • marilicia Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 15:15
      > Komfort lepszy od Mercedesa . Układ jezdny lepszy od BMW . No cud i miód ta
      > Octavia . Ciekawe ,że w innych testach np. w Polskich ,komfort ogólny jest
      > lepszy w Mercedesie ,a nie w BMW . Tymi gazetowymi testami to można sobie dupe
      > podetrzeć .

Poczekaj lepiej z tym podcieraniem i przeczytaj ten test, a nie patrz sie tylko
      na punkty.

pozdrawiam
    • wonnan29 Re: Test Skody Octavii . Wygrała z Mercem i BMW . 06.08.05, 15:25
      > Komfort lepszy od Mercedesa . Układ jezdny lepszy od BMW

Ktos sobie niezle jaja robi zwlaszcza z tym ukladem jezdnym lepszym od mistrza
      nad mistrze BMW hehe!
    • pocalujta_wujta Nie czytaj tych glupot 07.08.05, 00:39
      Ja juz dawno przestalem czytac bzdury dupkow pisujacych w powszechnych gazetkach
      jak to sie im wozilo tylek.

Najlepszy byl amerykanski baran bodajze w New York Times. Napisal ze nowe M3
      "jest przesadzone w twardosci zawieszenia i przez to nadsterowne". Moze i tak,
      ale ten recenzent nie powinien wsiadac do sportowego samochodu i jezdzic nim po
      dziadowskich, dziurawych drogach Nowego Jorku z duzymi predkosciami. W Nowym
      Jorku kupuje sie samochody z napedem 4x4 i jezdzi powoli jak ktos chce przezyc
      albo nie siedziec w wiezieniu. Twarde samochody sa na gladkie drogi a jak ktos
      ma 330KM pod stopa to powinien jezdzic w miekkim obuwiu i najpiew nauczyc sie
      umiejetnosci wyczuwania przyczepnosci. (Ja ciagle sie ucze na zaledwie 184KM z
      bardzo twardym zawieszeniem specjalnym w moim BMW 325)

Glupoli takich jest wiecej. Wielu z nich pisuje w Car&Driver oraz Auto Swiat i
      paru innych. Czesto (choc nie zawsze) rozbijaja sie samochodami na koszt
      czytelnikow, sponsorow lub producentow i potem bredza zajmujac miejsce w gazecie
      ktore mozna bylo spozytkowac na ciekawsze kolumny np. technologiczne.
      • szymizalogowany Re: Nie czytaj tych glupot 07.08.05, 09:58
        >Twarde samochody sa na gladkie drogi a jak ktos
        > ma 330KM

343 (albo 360 ) hehe

>Ja ciagle sie ucze na zaledwie 184KM z
        > bardzo twardym zawieszeniem specjalnym w moim BMW 325)

A czego sie uczysz? To zawieszenie jest bardzo dobre i wcale nie twarde na
        dziurach, za to na zakretach jest genialne. Nie wiem czego tam sie trzeba uczyc.
        • swoboda_t Szymi zaś powiedział co wiedział..... :D 07.08.05, 11:58
          • szymizalogowany Re: Szymi zaś powiedział co wiedział..... :D 07.08.05, 12:09
            ?

Jak zwykle twoja wypowiedz przerasta moje mozliwosci zrozumienia, jest zbyt
            inteligentna :) Mozesz wyjasnic? :)
            • swoboda_t Re: Szymi zaś powiedział co wiedział..... :D 07.08.05, 12:12
              Nie-uważam, że nie warto.
              • szymizalogowany Re: Szymi zaś powiedział co wiedział..... :D 07.08.05, 12:16
                swoboda_t napisał:

> Nie-uważam, że nie warto.

buuuu :(

To po co wogle pisales cos? :)

No wez napisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka