Dodaj do ulubionych

off-road, quad???

26.09.05, 13:24
witam

mam zamiar zlozyc sobie cos przypominajacego quada (rama, 2 fotele, jakis
silnik, zawieszenie, ukl. kierowniczy itd). w zwiazku z tym szukam planow
technicznych takiego "wynalazku". robil moze ktos cos takiego?

pozdrawiam
p911
Obserwuj wątek
    • adrian4u Re: off-road, quad??? 26.09.05, 21:07
      widziałem na allegro, a dawno temu - w wersji jednoosobowej - u rodzinki
      (dokładniej u chłopaków mieszkających nieopodal). Silnik toto miało z jawy 350,
      koła z Melexa (rodzinka pod Mielcem) i zdrowo zapierniczało;)
      Poza tym - wyścigi takimi pojazdami są popularne w USA, jeno nie wiem, jak się
      to nazywa - bo quad na 150% nie.
      wejdź sobie np. na www.suzuki.pl i na podstronę quady lub ATV. Zobaczysz, co to
      quad
      • p911 Re: off-road, quad??? 27.09.05, 09:46
        w sumie chyba predzej ATV ale nie chodzi mi o nazwe tylko o plany techniczne,
        jakies wlasne doswiadczenia dotyczace budowy, itp.
        • adrian4u Re: off-road, quad??? 27.09.05, 10:11
          ot choćby to:

atvplans.com/
          www.desertkarts.com/
          ciężko ci wpisać w google? ja to znalazłem po 30 sekundach...
          • p911 Re: off-road, quad??? 27.09.05, 14:37
            strony ciekawe - dzieki. problem w tym ze plany na nich (jesli nawet sa
            bezplatne - a na tej drugiej kosztuja 50$) odnosza sie do konstrukcji opartych
            na amerykanskich czesciach. ja natomiast chcialbym zlozyc cos jak najmnniejszym
            kosztem (czytaj czesci ze szrotu i od pojazdow jezdzacych po polskich drogach).
            w zwiazku z tym chcialbym tez poznac opinie rodzimych konstruktorow.
            pozdrawiam
            • adrian4u Re: off-road, quad??? 27.09.05, 15:24
              tak jak pisałem - poszukaj na allegro albo w googlach. wiem, że robili coś
              takiego na bazie malucha i że była to produkcja "manufakturowa" niemalże. Ale
              co za firma - nie pamiętam.
              Z części, to jak widzisz - klatkę spawasz z odpowiednich rur, to samo z
              przednim i tylnym zawieszeniem. silnik - jaki chcesz, mechanika właśnie ze
              szrotów. żadna filozofia, tylko musisz dobrze to wykonać, jeśli chcesz potem
              rejestrować.
              • adrian4u Re: off-road, quad??? 27.09.05, 15:26
                ... tzn. żadna filozofia o tyle, o ile masz warsztat mechaniczny, znasz się na
                mechanice, masz precyzyjne narzędzia itp;)
                Suma sumarum - to wcale nie jest proste, ale tym więcej frajdy:)
                • p911 Re: off-road, quad??? 27.09.05, 18:59
                  mysle ze ze zlozeniem bym dal sobie rade. co do ramy to wlasnie tu jest glowny
                  problem - niby pewno mozna wszystko policzyc (chociaz nie wiem czy dalbym rade)
                  ale lepiej znalezc gotowe rozwiazanie (grubosc rur tak zeby nie byla zbyt
                  ciezka ale jednoczesnie wytrzymala, ich ulozenie, katy, itd.)
                  • skyddad Re: off-road, quad??? 27.09.05, 20:17
                    Takie cos buduje sie na silniku VW najlepiej tym ostatnich.
                    Mozna tez na silnikach pochodzacych z Mexiku lub Ghany zlat tuz przed
                    zakonczeniem produkcji.Zapytam mojego kolegi ma takiecos.
                    Pierwszy raz widzialem majac lat 6 w Komorowie pod Warszawa w roku 1949.Byl to
                    pjazd trzykolowy terenowy pedzony chyba silnikiem BMW Lub VW i posiadal jedno
                    koloz przodu i i dwa z tylu dyfer pamietam rowniez.Kierownbica taka typowa jaka
                    byla w Sacharze dluga facet siedzial szeroko roztawionymi rekoma i pamietamn te
                    dzwignie odwrotnie jak dzisiaj sie uzywa w motocykklach,sprzeglo i hamulec.
                    Jak spotkam to popytam z czego on montowal ten swoj dziwolong.
                    Pzdr.Sky.
                    • cc_2004 Re: 1949 27.09.05, 20:24
                      to, z czego on montował ten "dziwolong", juz dawno zardzewiało ;)
    • instruktor-zalogowany Re: off-road, quad??? 27.09.05, 20:47
      www.gombek.cad.pl/directory/str2/str_g.htm
      www.motorek.pl/buggy_50.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka