Dodaj do ulubionych

nowe opony - nowe felgi

04.10.05, 08:40
Musze kupić opony zimowe do mojego bolida. Ponieważ pojeżdżę nim minimum 5-6
lat, siem zastanawiam, czy nie dołożyć nieco i kupić opon z felgami.
Plusy: Zmiana 2 x w roku u wulkanizatora to koszt~120 zł (czyli po 6
latach "zaoszczedzę" 740 zł), dochodzą do tego (chyba) mniejsze uszkodzenia
opony spowodowane ciągłym ściąganiem i zakładaniem (powiedzmy 4 lata na
oponach pojeżdżę więc minimum 8 razy), oszczędność czasu przy kolejkach u
wulkanizatora (2 popołudnia rocznie),
Minusy: własny nakład sił przy ściąganiu i zakładaniu kół, brak "fachowego"
oka wulkanizatora oceniającego stan oponki, brak mozliwości wyważenia koła.
P.S. Co o tym sądzicie? Jeżeli kupować felgi to nowe czy używane?
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: nowe opony - nowe felgi 04.10.05, 09:37
      Kup raczej nowe felgi, różnica w cenie nie jest duża, a masz na pewno proste, nie powybijane i nieskorodowane. Nawet jak używka wygląga na dobrą i równą , a nie kupujesz u gościa gdzie można wrzucić na wyważarkę to moszesz kupić jakieś troche przekoszone i potem może ciąć Ci opony. Ja doradzam nowe felgi, ale zrobisz jak uznasz za odpowiednie. Pzdr.
      • jocek1 Re: nowe opony - nowe felgi 04.10.05, 13:29
        pizza987 napisał:

Ja doradzam nowe felgi, ale zrobi
        > sz jak uznasz za odpowiednie.

Ja też. Mały problem jeżeli masz auto jeżdżące na "pospolitych" felgach
        (średnica, szerokość, ilość i rozstaw śrub, średnica otworu centralnego,
        odsadzenie), gorzej jeżeli auto jest nowe i ma niestandardowe felgi, co w
        dzisiejszych czasach (coraz większe koła) może być problemem ...
    • dokto Re: nowe opony - nowe felgi 04.10.05, 20:54
      przeszow napisał:

> Minusy: własny nakład sił przy ściąganiu i zakładaniu kół, brak "fachowego"
      > oka wulkanizatora oceniającego stan oponki, brak mozliwości wyważenia koła.

Nie przesadzaj z tą oszczędnością. Myślę że za wyważanie warto zapłacić, przy
      okazji wulkanizator rzuci okiem na kółka, dopompuje.

Też jestem na kupnie drugiego kompletu na zimę, właściwie to już zadatkowałem
      kółka bedą we czwartek.
      Popytaj w kilku miejscach o ceny bo szczególnie w felgach doświadczyłem dużego
      zróżnicowania w cenach, w oponach też ale trochę mniejsze.

Pozdrawiam
      P

• hutir Re: nowe opony - nowe felgi 04.10.05, 21:05
        no niestety oponki zimowe to latem były tanie,ale tak się zbierałem,że teraz
        będę bulił
        • androx Re: nowe opony - nowe felgi 04.10.05, 23:31
          Nowe opony + felgi.
          W poprzednim aucie tak miałem. Sam zmieniałem koła 2 razy w roku. Przynajmniej nie zapomniałem jak się je odkręca, bo gumy to nigdy nie złapałem przez 9 lat !
          Teraz ( 2 tygodnie temu ) kupiłem nowego Focusa na alufelgach 16-sto calowych. Już rozglądam się za oponami zimowymi i felgami stalowymi. Warto kupować tylko nowe i dobrej firmy. Skąpy traci podwójnie (czasem życie).
    • klemens1 Re: nowe opony - nowe felgi 05.10.05, 08:59
      > Minusy: własny nakład sił przy ściąganiu i zakładaniu kół, brak "fachowego"
      > oka wulkanizatora oceniającego stan oponki, brak mozliwości wyważenia koła.

Bez przesady - koła zmieniasz sam, gdy uznasz za stosowne (np. na zimowe), po
      czym w okolicach stycznia jedziesz do wulkanizatora z letnimi (nie ma kolejek)
      żeby spojrzał na oponę i wyważył.
      Wygląda na to, że jedyny minus to zabawa w ściąganie i zakładanie kół, ale taki
      wysiłek 2 razy w roku niezaszkodzi. W ostateczności jedź do wulkanizatora i
      niech on zamieni koła - będzie i tak taniej i szybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka