slapol 16.10.05, 15:00 Auto kupione 30 maja b.r. (1.9 TDI 105 KM), przebieg 8000 km, przedwczoraj dolalem 0,5 l oleju. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?? Jak na mój gust zużycie kapkę za duże. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piter Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 15:10 po jakim przebiegu od wymiany dolales ten olej Link Zgłoś
slapol Re: Octavia II a zużycie oleju 16.10.05, 22:52 Kupiona jako fabrycznie nowa, oleju jeszcze nie wymieniałem, a dolałem po wspomnianych wyżej 8000 km (odezwał się czujnik o stanie minimalnym). Link Zgłoś
Gość: mleek Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:33 dolałem 0,5l po 9tysiącach przebiegu. Do wymiany po 15tyś bez dolewek. Teraz mam 26tyś. i za chwilę będe chyba miał ,,pozdrowienie" z komputera. na miarce jest już praktycznie minimum. W serwisie mechanicy powiedzieli,że do 50tyś może brać a potem już będzie dobrze...... Link Zgłoś
slapol Re: Octavia II a zużycie oleju 16.10.05, 22:57 Gość portalu: mleek napisał(a): > dolałem 0,5l po 9tysiącach przebiegu. Do wymiany po 15tyś bez dolewek. Teraz > mam 26tyś. i za chwilę będe chyba miał ,,pozdrowienie" z komputera. na miarce > jest już praktycznie minimum. W serwisie mechanicy powiedzieli,że do 50tyś może > > brać a potem już będzie dobrze...... No to chyba bardzo podobnie mamy...:(((( Mechanicy w salonie wg mnie są bardzo słabo zorientowani....a już całkowicie odpadłem, jak przeczytałem w instrukcji, że .....NORMALNE jest zużycie 0,5 l/1000km !!!! a podczas pierwszych 5000 km przebiegu może być nawet większe....!!!! JAJA NA CAŁEGO. Link Zgłoś
xxbms Re: Octavia II 2,0TDI skrzypowóz 17.10.05, 09:18 1litr oleju na 171litrów ropy, czyli 1litr oleju na 3000km Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:29 Branie oleju to norma w silnikach TDI. Sytuacja sie normuje po ok 30-50 tys km - . Wtedy przestaje brać, chyba że strzelasz silnikowi "katówę" , bo wtedy bierze ciągle...:-) Aha - TDCI, HDI, D4D, ICTDI maja tak samo..... Link Zgłoś
slapol Re: Octavia II a zużycie oleju 18.10.05, 12:21 Kolega ma identyczne auto i na razie nie zauważył tego zjawiska (przebieg 7000 km)W pracy mamy do dyspozycji auto służbowe Octavia TDI 110 KM rok prod. 2000 - przejechaliśmy 130 000 km i nie dolaliśmy kropli oleju między przegladami. Oczywiście normalny jest fakt zużywania oleju podczas eksploatacji, ale wg mnie w nowym aucie, zużycie między przeglądami powinno zamknąć się pomiędzy stanem 3/4 a min. na bagnecie. Ja jeżdżę dość delikatnie (co nie znaczy, że nie przegoniłem go 180/h po autostradzie:))Będe obserwował co sie dzieje i ew. Wam napiszę. Prosze innych o przekazanie doswiadczeń w tej sprawie. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 15:21 Nie ma powtarzalności. Mój pierwszy Golf TDI 90 km nie brał ani grama od nowości, ale za to służbowa Bora TDI 130 km brała mniej więcej tyle ile piszesz. Z Borą TDI rodziców 110 KM było podobnie, tylko brała połowe tego. Mój obecny służbowy Golf TDI 140 KM prawie nie bierze (nie dolewam pomiędzy wymianami co 10 000), ale za to Octavka kolegi z takim samym silnikiem na początku brała. Przy około 40 tys przebiegu po ostatnich wymianach "branie" ustawało. Dlatego sądząc po tych silnikach ( nie wiem nic o 105 KM i 115 KM) wydaje mi się, że z twoim będzie tak samo... Link Zgłoś
slapol Re: Octavia II a zużycie oleju 19.10.05, 12:37 ....dzięki za dobre słowo.....:)))) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:23 Na pompowtryskoch to normalne.Te silniki lubią olej-taka ich uroda.A pozatym auto jest na Dotarciu. Link Zgłoś
Gość: kajet Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 14:10 myślałem, że jestem sam z tym problemem, ale widzę, że jest nas więcej... wcześniej była octa 1,9 TDI 110 PS i nie dolałem jej ani grama (przeglądy były robione jak trza), przejechalem 130 000 km i bylo wszystko OK... tymczasem octa II 2,0 TDI łyka jak gąbka duża prośba: nie piszcie o "takiej urodzie" motorów TDI, że lubią olej - jest to bzdura; wszyscy moi znajomi poruszający się TDI w większości nie mają problemów, bardzo chciałbym zareklamować tą cechę octavki, ale jest utrudnione bo właśnie ONI zasłaniają się tajemniczą normą 0,5 / 1000 km - tym samym można przyjąć, że przy zużyciu normatywnym trzeba ze sobą mieć małą beczkę z Castrolem (czy tam jakimś innym...) może media mogłyby pomóc... zobaczymy, jeśli coś wskóram - dam znak pzdr OCTAVIA II 2,0 TDI Combi przebieg: 24 000 km przeglądy - standard + zerowy od lipca: 2 dolewki po 1 l śmiech na sali!!! Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 12:05 Poczekaj do 50 tys. Jeżeli dalej będzie brała - wtedy jest cos nie tak. >wszyscy moi znajomi poruszający się TDI w większości nie mają problemów, Kolega od Octavki 2.0TDI mówił podobnie do kiedy serwis mu kontrolował olej, jak zaczął oglądać to sam, pojawiły się dolewki:-). Zreszta zainteresuj sie innymi dieslami - ręczę ci, że TDCI w Mondeo bierze tak samo olej na "dotarciu". A już kompletnym zaskoczeniem pewnie będzie dla ciebie 320d (sasiad dolewa 1 l po 8 tys- wiem, bo mu to robię). Pozdrowienia i cierpliwości... Link Zgłoś
Gość: slapol Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.hcs / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:25 Własnie kolega przejechał 10000 km identycznym autem i musiał dolać ok. 0,5 l :))...wychodzi na to, że to prawidłowość :))) Pzdr Link Zgłoś
Gość: Diesel A co ile wymieniasz olej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 17:06 Ja wymieniam zawsze co 10 000 km. (+ -1000 km). Instrukcja mówi o wymianie co 15 tys km, ale każdy mechanik ci powie, że dobrze jest to robić częściej. Pozdrowienia... Link Zgłoś
Gość: slapol Re: A co ile wymieniasz olej? IP: 194.146.219.* 08.02.06, 21:21 Zgadzam się, że dla silnika lepiej co 10 niz 15 (..i także lepiej co 5 niż 10 :)...ale wychodzę z założenia, że jak nie przeginam w jeździe...to co 15 bo silnik zrobiony w XXI wieku musi je przejechać i basta :)) a jak nie przejedzie to niech jakiś Niemiec z Czechem podetną sobie żyły..ha ha ha.. Pozdrawki Link Zgłoś
Gość: slapol Re: A co ile wymieniasz olej? IP: 194.146.219.* 08.02.06, 21:23 Sorry, nie zwróciłem uwagi na zmianę tytułu tematu - oleju jeszcze nie wymieniałem - przejechałem dopiero 10 800 km od zakupu auta w maju ub. roku. Link Zgłoś
Gość: Diesel Re: A co ile wymieniasz olej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:05 Zapomniałem dodać - prywatnie pojeżdżam na półsyntetyku i może dlatego zmieniam co 10000 km. Obecnie testuję Golfa, którego po 20 tys kazałem zalać pełnym syntetykiem. Co 10 tys dolewek nie ma, ale watpię, że dojechałbym bez dolewek do 15 tys. Może to zależy od oleju - polecam Mobil i Castrol, nie polecam Elfa i Shella (mówiąc o olejach nalewanych a ASO). Pozdrowienia...:-) Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.smgr.pl 17.02.06, 20:33 niestety takie zużycia mają na 15 tys.km do jednego litra oleju Link Zgłoś
Gość: slapol Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.hcs / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 17:21 Przez ostatnie 8 lat jeździłem na Mobilu 1 - pełnym syntetyku i nigdy nie miałem problemów (Seat Cordoba, potem Toledo). Skodę zalano fabrycznie Castrolem, ale nie wiem, czy nie zmienię na sprawdzonego Mobila. Tylko, że poza ASO nie spotkałem w handlu odpowiednika o specyfikacji "505/01" do silnika z pompowtryskiwaczami (tak przynajmniej sugerują w ASO). Jeśli ktoś namierzył taki produkt, to poproszę o info. Z góry dzięki. Pozdrawiam Link Zgłoś
apolot Re: Octavia II a zużycie oleju 24.11.06, 19:46 Hmmmmm własnie to jest problem...Podobno zaden Polski serwis nie leje na przeglądach własciwego oleju do tego typu silników...mnie wreszcie uswiadomiono )))) Link Zgłoś
anka.cyganka Re: Octavia II a zużycie oleju 04.03.06, 19:55 hej Ja mam identyczne doswiadczenia jak Kajet. Wczesniej Ocyavia I TDI i nie dolewałam - od przegladu do przegladu. Inne TDi tez ( renault , opel ) A octavia II regularnie co 8000 lampa niskiego poziomu. Na serwisie od razu usłyszłam ze to od szybkiej jazdy . Zreszta tez spada poziom płynu chłodzącego. Przyznaje sie bez bicia , często zamykam szafe Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Octavia II a zużycie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 20:41 mam superba 1.9tdi 130 km od pol roku (nowy) dolewalem ok 0,5l po 13.000 km, przy 15 poszedl na przeglad, terza jest 24 tys i dolewalem wczoraj znowu 0,5 l, acz fakt zdarza sie jezdzic po autostradzie ile fabryka dala,natomiast touran 2.0 tdi nie potrzebowal dolewki przed przegladem po 15 tys Link Zgłoś
wlascicielskody Re: Octavia II a zużycie oleju 15.11.06, 21:41 ania-tak serio-przy ilu szafe zamykasz? Link Zgłoś
fryderykx Re: Octavia II a zużycie oleju 26.11.06, 09:03 to nie są jaja tylko brak podstawowych wiadości z waszej strony na temat aut TDI wszystko jest ok ma brać olej Link Zgłoś
fryderykx Re: Octavia II a zużycie oleju 26.11.06, 09:04 a po szczegóły zapraszam na płatne szkolenie hehehe Link Zgłoś