bocha72 30.10.05, 06:27 Jak jezdzic autem z automatyczna skrzynia biegow (tiptronic).Moze ktos z was posiada wiecej doswiadczenia w tej dziedzinie.Co mam robic zeby nie psuc. Link Zgłoś Obserwuj wątek
latamnisko Re: Automatik 30.10.05, 14:15 nie wolno żyłować samochodu gdy jest nierozgrzany - najlepiej jeśli samochód posiada kontrolkę temperatury oleju. Ja staram się pierwsze 10km jechać spokojnie. Podobno automaty generalnie źle znoszą ciężką nogę. Fakt, mój zaczyna wydawać dziwne dźwięki. Ale u znajomego w bmw wszystko pracuje aż miło (a on w ogóle w d** ma czy się rozgrzał czy nie;)), drugi w kii sorento to samo - pomijam fakt że piłuje turbodiesla na zimnym a po ostrej jeździe wyłącza silnik bez chłodzenia turbiny... póki co narobił sporo kilometrów i jest cacy. Link Zgłoś
wowo5 Re: Automatik 30.10.05, 14:28 Automat wytrzyma dlugo w normalnej eksloatacji. Nie wymaga specjalnej opieki - poza zmiana oleju gdy przyjdzie na to czas. Trzeba miec hamulec mocno wcisniety, i auto musi sie zatrzymac przy zmianie z D na P, itp. w przeciwnym wypadku mozna skrzynie uszkodzic. Poza tym automat powinien sluzyc wiele lat bez wzgledu na noge. Automat nie potrzebuje specjalnego rozgrzewania. Link Zgłoś
latamnisko Re: Automatik 30.10.05, 15:50 >Automat nie potrzebuje specjalnego rozgrzewania. potrzebuje Link Zgłoś
rapid130 Re: Automatik 30.10.05, 17:00 ZAWSZE wrzucaj P, D lub R dopiero, gdy samochód się CAŁKOWICIE zatrzyma. To jest podstawa. Nie bój się używać Tiptronica (ręcznej zmiany). Umiejętnie wykorzystywany pozwala oszczędzić sporo paliwa na trasie. Zamiast kick-down (gaz w podłogę i jeszcze ciut głębiej ;), przed wyprzedzaniem robisz ręczną redukcję. Wychodzi sprawniej, przyjemniej dla silnika i pasażerów (bo mniej szarpie) i duuuuużo oszczędniej. A w trybie ręcznej zmiany idiotyzmów nie zrobisz, bo komputer sterujący skrzynią i tak przypilnuje. Tylko uwaga na odruchy! Czasem, po dłuższej jeździe z ręczną zmianą, prawą łapkę dalej świerzbi zabawa dźwignią, gdy ty już masz skrzynię w trybie "Auto". Tymczasem przerzucenie z D na N w czasie szybkiej jazdy, to nie jest to co automaty lubią najbardziej... Link Zgłoś