mariok71 13.12.05, 19:45 w jaki sposób można sprawdzić czy sonda lambda działa prawidłowo, ile to kosztuje? opel astra 1997r, 154tkm Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: sonda lambda 13.12.05, 19:55 Analizator spalin a koszt nie wiem ale nie jest to drogie,a jeszcze dokladniej mozna to sprawdzic komputerem testowym ale to juz w ASO ,servisach Boscha lub lepszych warsztatach. Link Zgłoś
anmar123 Re: sonda lambda 13.12.05, 20:37 Mnie sondę sprawdza mechanik w podmiejskim warsztaciku. Teraz bez komptera w warsztacie nie ujedzie. Podłącza komp do samochody i odczytuje wszystkie parametry silnika, Link Zgłoś
xystos Re: sonda lambda 13.12.05, 20:46 .. na cieplym silniku sprawdz spaliny ;CO2 i PPM ,-jesli wysokie sprawdz dzialanie sondy-jezeli OK = cat do wymiany . Link Zgłoś
skyddad Re: sonda lambda 13.12.05, 21:11 Do sprawdzania tylko sondy jest taki przyrzad,prosty w obsludze,na kazda faze dzialania wyswietla sie jedna dioda jezeli kolejno sie swieca wszystkie tzn sonda jest okey,dziala i reaguje na ilosc tlenu zawartego w spalinach.Przyrzad ten widzialem jakies 8 lat temu w fabryce Saaba w Malmö-Årlöv. Pzdr.Sky.- Link Zgłoś
skyddad Re: sonda lambda 15.12.05, 11:15 Witaj Mariok 71, sonda lambada jest odpowiedzialna za sklad mieszanki jak wpada do cylindrow do silnika.Jezeli pomierzymny zawartosc spalin to mozemy wywnioskowac co jest nie funkcjonujacego. Stacja obslugi kontroli rocznej na terenie EU sprawdza nastepujace wartosci; CO winno wynosic 0.0 a dopuszczalne max (0.5) CO przy 2500obr/min 0.0 a max (0.3) HC najlepiej najnizsza wartosc a max 100 alwe juz niedaje sie przegladu przy wartosci 70. ta wartosc jest odpowiedzialna za prace katalizatora.Najczescirej Kat jest zakoksowany a nie do wymiany.Wystarczyc wyczyscic wysokimi obrotammi i dodatkiem do paliwa i wrocu wszystko do normy. Lambda 0d 0.97 do max 1.03 w tym przedziale jest lambda sonda sprawna najlepiej posrodku tych wartosci. Pamietaj ze lambda jest umiejscowiona w kolektorze wydechowym przed katalizatorem. Przeklamany pomiar uzyskamy przy nieszczelnym wydechu. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: sonda lambda 15.12.05, 12:53 Ponizej instrukcja samodzielnego sprawdzenia sondy: dodgeram.org/tech/gas/Trouble/O2_sensor.htm A swoja droga to sonda jest tania i jezeli masz podejrzenia ze szwankuje to taniej ja wymienic. Wymiana jest banalna, choc niestety wymaga duzej sily - odkrecenie sondy zarowno na zimnym jak i na goracym silniku jest prawie niemozliwe - metoda ktora zadzialala w moim przypadku to odpalenie zimnego silnika i odkrecenie jej w momencie kiedy silnik sie rozgrzewa. Gwint nowej posmaruj specjalnym smarem zeby Twoj nastepca nie mial takiego problemu.... Link Zgłoś
simr1979 Re: sonda lambda 15.12.05, 14:25 mariok71 napisał: > w jaki sposób można sprawdzić czy sonda lambda działa prawidłowo, ile to > kosztuje? opel astra 1997r, 154tkm Nie trzeba było gazu zakładać.. ;) Link Zgłoś
skyddad Re: sonda lambda 15.12.05, 14:54 Ten smar o ktorym wspomnial Marek z Atlanty,mozna kupic w tubie.Sklada sie z smaru "zwyklego" i miedzi sproszkowanej.Po wyparowaniu smaru "zwyklego" zostaje miedz ktora zmnienjasza tarcie nawet kiedy wszystko wydaje sie ze jest zardzewiale i daje sie lekko odkrecic. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
mariok71 Re: sonda lambda 16.12.05, 18:11 ale ja nie mam gazu!!! pytałem bo auto ma duży przwebieg Link Zgłoś