Dodaj do ulubionych

Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla?

08.01.06, 17:18
wszystkie nowe
wszystkie z silnikami 1,6 (ew. focus 1.8). ok 65 tys.
Co najlepsze?
wet

Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 08.01.06, 17:33
      Bo ja wiem, ujezdzam od roku focusa S40 1.8 i jestem zadowolony :-)
    • fru.fru Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 08.01.06, 17:39
      civic...1.8
    • niki27 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 08.01.06, 17:40
      Ponieważ jasno określiłeś marki w poście, to nie napiszę Ci, że popełniasz
      gruby błąd, ograniczając się do tych trzech. Bo z tych 65 tys. możesz wycisnąć
      więcej w sensie komfortu auta (klasa pozostanie oczywiście ta sama).
      Z wymienionych przez Ciebie Focus, na ostatnim miejscu Mazda 3 - z prozaicznego
      powodu. Jej sieć serwisowa w Polsce nie istnieje. W Europie Zachodniej też mają
      bardzo mało warszatatów i salonów (ale to już moja być może niedoskonała
      obserwacja).
      Dlaczego nie Corolla? Poczekajmy na nowy model.
      • wetton Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 08.01.06, 23:04
        dziekuje bardzo za opinie.

Nie piszcie prosze dlaczego - bo sobie znajde opisy, testy w necie - zatem
        prosze jeszcze raz:

ok 65-70 tys auto nowe i malo awaryjne - jakie najlepsze?
        wet
        • androx Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 08.01.06, 23:55
          Mam focusa II i chwalę sobie. Znacznie przestronniejszy od corolli, dużo lepsza skrzynia biegów (wchodzą "same"), wzorcowe, świetne zawieszenie (i ponoć wytrzymałe). Mazda to też koncern Ford i na tych samych elementach budowana. Ale z serwisem kłopot. Odpuść sobie.
          • piotrt3 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 00:04
            z tych trzech" MAZDA
            ewent. new civic ... corolla .. potem focus..
          • attache1974 Popieram fokę 09.01.06, 08:14
            Myślałem o Corollce i Foce II oraz Octaviance II - wybrałem Focusa II sedana -
            najwięcej miejsca w kabinie i bagażniku, Octavianka - w kabinie miejsca
            tragicznie mało no i ten garb z tyłu na środku między nogami za to na plus
            bagażnik - Corollka ponoć się nie psuje ale bagażniczek jak dla mnie za mały.
            Foka, Corollka i Octavianka II były do wzięcia za równowartość 15 000 usd
            (klima, radio z cd, lakier metalic, 4 poduchy, lakier metalic) a Mazda za
            jakieś 20 000 usd.
            Ostatecznie została na placu boju Corollka i Focus II - wybrałem Focusa II -
            teraz jak bym dołożył do tych 20 000 USD miał bym Corollkę Verso z automatyczną
            mechaniczną skrzynią biegów (elektryczne sprzęgło czy jakoś tak - skrzynia
            działa sama albo można biegi przerzucać samemu - na zasadzie bieg wyżej lub
            niżej) no i teraz trochę żałuję.
            • waga71 Foczka, Corolleczka i Okavianeczka może? 09.01.06, 20:40
              a w bagażniczku co będziesz woził?
        • fru.fru Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 11:27
          wetton napisała:

> ok 65-70 tys auto nowe i malo awaryjne - jakie najlepsze?
          > wet
          niezle, wiesz, niektore marki maja opinie bezawayjnych, podobno nawet kluczy do
          nich nie daja(do wymiany np. kola) jedną z tychmarek jest toyota, w pewnym
          mmomencie okazalo sie, ze pewne silniki, dokladniej 1.4 i 1.6 vvti, sa
          spie..olone w sposob bolesny dla wlasciciela, i potrafia po 50kkm zastrajkowac
          po wypaleniu calego oleju. Hint: wymiana short blocka, pol biedy jesli masz
          gwrancje.
          Do niedawna mozna bylo poczytac jeszcze forum toyoty, niestety, bo licznych
          wyciekach o zonkach w toyocie, forum wymaga zalogowania sie..
        • hotrod404 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 11:35
          polecam zdecydowanie focusa, szczególnie zawieszenie jest "do jazdy" +
          najlepiej silnik 2.0 [oczywiście benzynowy]; corolla ma kiepskie zawieszenie i
          jest w ogóle "średnia"; mazdy nie znam!
          • tomus2221 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 11:40
            Szczerze bym wybral Mazde,bardzo chwalony i udany samochod,ale nie w tym
            Ciemnogrodzie jak Polska.Tylko faktycznie moze byc problem z serwisem,ale
            trzeba sie dowiedziec.
            • srul Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 11:51
              Jak sobie poczytałem opinie użytkowników na money.pl to zmieniłem opinie na
              temat "bezawaryjności" corolli. Pada często kolumna kierownicy i coś z tulejami
              w zawieszeniu, też często powtarzalna usterka. Pomijam design corrolli bo to
              istna katastrofa stylistyczna, pękate, niezgrabne, zwłaszcza sedan. W środku
              ciasnawo, tandetne wykończenie, ogólne wrażenie ubóstwa. zawieszenie niezłe
              • frequentflyer Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 12:36
                jednak ergonomią corolla bije resztę - wszystkie wyłączniki blisko, klawisze
                duże, czytelne, dla mnie wzorowe. a ford nie wiedzieć po co trzyma się
                wyłącznika świateł na desce w miejscy zasłoniętym przez kierownicę. wszystkim
                się udaje przenieść to na wyłącznik zespolony, tylko im nie. i ogrzewanie szyby
                przedniej i tylnej włączasz gdzieś tuż nad tunelem.
                ale focus II 1.6TDCi 90 KM fajnie idzie. tylko termometru zewnętrznego brak :-(
                • pejtere Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 19:41
                  ostatnio sam szukalem autka, tyle ze uzywanego i mechanik odradzal mi
                  fordy...szukalem focusa i znalazlem jednego 4-latka zezartego przez rdze!!!
                  generalnie moj mechanik powiedzial, ze z dala od wszelkich fordow( i chyba wie,
                  co mowi, bo mamy focusa w rodzinie i klima padla po 3 latach nie mowiac o kilku
                  innych pie..ch)
                  moja rada jest taka - kup focusa jesli nie zamierzasz zrobic wiecej niz 130tkm
                  tym autem(mojego starego ma 110 i niedlugo chyba sie z nim pozegnamy)
                  polecam seaty....sam smigam toledo(kupilem uzywane) i jest lepsze od focusa
                  zdecydowanie....moze leon(napewno najladniejszy a poza tym to wlasciwie golf
                  tyle ze ciut ladniejszy) pozdro
                • caress Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 13.01.06, 22:34

termometru brak
                  ale argument LOLOLOLOL ;-)
                  po prostu powaliło mnie hehehe
              • jszafranski Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 10.01.06, 21:35
                mam prawie 2 m wzrostu i nie zauwazylem zeby w Corollce bylo ciasno
    • dr.wal2 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 20:34
      wetton napisała:

wszystkie nowe
      wszystkie z silnikami 1,6 (ew. focus 1.8). ok 65 tys.

Z tych trzech Mazda3 ma najlepsza blache i najlepszy/najgrubszy (25mú) galw,
      jest rowniez najmniej problematycznym z wszystkich kompaktow - servicess w
      Polsce jeszcze zbyt rzadki,jezeli to Ci nie zraza - kupuj Mazda3 .

• dlugopisem Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 21:12
      Mazda, ale trochę mało .. kasy, za taką bież Forda albo Civica
      • dr.rocco Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 21:41
        Mazdzina jest najlepsza z tych wymienionych.
        • tomus2221 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 09.01.06, 22:21
          Mazda prezentuje sie najlepiej,Toyota jest przestarzala i nudna
          strasznie.Trojka ma swietne zawieszenie,oryginalny wyglad jest dobrze
          wyposazona,solidne auto i tyle.Nawet wersja dedan,jest mila dla oka.Zreszta
          strasznie ciekawe wnetrze:)-
          www.autointell.com/asian_companies/mazda/mazda-3-2004/04Mazda3_cockpit-300-199.jpg
    • szymizalogowany Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 10.01.06, 21:57
      Jezdzilem przez miesiac nowym focusem 1.6 w zasadzie to chyba 1.65, tak bylo na
      ulotce.

Odpusc sobie ten silnik. Samochod wogle nie jedzie.

Jedyny wyrazny plus jaki zauwazylem to naprawde swietnie wchodzace biegi,
      znacznie lepiej niz w VW czy nawet BMW 3.

Reszta to taka przecietna.

Za 65 tys to ja bym chyba wzial jakiegos Hyundia Lantre 2.0 albo nawet jakas
      Kiłe.

Przynajmniej wyglada to jak samochod i ma rozmiar samochodu.
      • androx Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 10.01.06, 22:16
        szymizalogowany napisał:
        > Przynajmniej wyglada to jak samochod i ma rozmiar samochodu.

Szymi ma pewnie wzrostu ponad 2 metry i wagi ze 180 kg skoro nowy Focus jest dla niego za mały.
        Znany jest z zamiłowania do duuuużych aut i najlepiej jak są to auta stare.
        Sam chyba jeździ Tranzitem albo innym dostawczym :)
    • black.iron Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 10.01.06, 22:27
      focus
    • mjf1 Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 11.01.06, 08:31
      a ja z innej beczki: gdzie trafiłeś mazdę 3 z silnikiem 1.6 za 65 tyś ?
      • maly.burek Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 11.01.06, 08:44
        i jak juz sie kupi te mazde to gdzie sie jezdzi na przeglady zeby nie stracic
        gwarancji? do niemiec czy na ukraine? a moze promem do szwecji?
      • wetton Re: Krotka piłka : mazda 3, focus II czy corolla? 14.01.06, 00:07
        z upustu 2005 w Mazda Księzyno :)
        wet
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka