Dodaj do ulubionych

Wasze pierwsze auto- pamiętacie?

10.01.06, 14:42
Moje to w 90 roku maluch z 79. Mimo jedenastu lat jezdzil ok. Sasiad ktory mi
sprzedawal, mowil ze to ostatni rocznik na "oryginalnych", wloskich
częściach. Fakt ze jezdzil lepiej niz nowsze, ktore mialem pozniej. Jak ja o
niego dbalem. Mniej wiecej raz w miesiacu zdejmowalem pasy bezpieczenstwa,
zabieralem do domu i pralem-) Mycie bylo przynajmniej raz na 3 dni w wiaderku
pod blokiem. Taki ladny byl. Bordowy-)
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:07
      Moje calkiem wlasne to w 92 roku byl ford fiesta z 81 roku. Znakomity i niezawodny samochod. Mial tylko nieco niewygledny zielony kolor.
    • wlk.brytania Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:09
      Chromowe zderzaki,ciegno rozrusznika w podlodze(jak linka sie zerwala to
      zapalales patykiem od tylu,hehe...),charakterystyczne felgi stalowe,logo Fiat
      (pozniej byl przez dlugi czas"polski Fiat")
    • tiges_wiz Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:15
      PF 125p 1300 z 1976 roku :)
      Taki model troche przejsciowy. Stara kierownica, ale nowa buda.
      Mial chromowane kratke z tylu na slupkach, zapalniczke, regulowane wycieraczki,
      otwierany lufcik i swiatla awaryjne :P
    • typson Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:18
      maluch rocznik '77. Zakupilem go w 1997. Mial przebieg 20 pare tys i stan
      idealny. Chyba byla to jakas wersja lux, bo miala ladnie wygluszony dach razem
      ze slupkami i tempomat (czyli gałka do blokowania wcisnietego pedalu gazu). mial
      tez osobliwy jak na maluchy predkosciomierz 0..10..30....130 i brak swiatel
      awaryjnych. Fajny pojazd to byl. No i dobra baza do nauki domowej mechaniki
      samochodowej ;)

Pozniej go sprzedalem koledze, ktory wszystko spieprzyl - zalozyl plastikowe
      zderzaki na piekny chrom, plastikowe listwy boczne, skrocil galke biegow i
      ogolnie szybko go zajezdzil
      • a-ndrzej Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:23
        Twój kolega to profan-)
        • typson Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:29
          > Twój kolega to profan-)

no ogolnie z lekka szalony byl. Jak nie bylo miejsca do parkowania u niego pod
          praca, to zabieral wozek widlowy i wstawial go tym wozkiem na rampe albo w inne
          egzotyczne miejsce. Ogolnie chlopak mial slabosc do tych wozkow widlowych, np
          czesto czail sie za winklem i czekal, gdy ktos pojdzie to toi-toia. Wtedy jazda
          - kibel na widly, na sama gore i radocha. Pozniej podstawial toitoja drzwiami do
          sciany i znikal.
          • frax1 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:32
            Hahahaha ... dobrze że nie przewracał ich do góry nogami jak w Jackass'ie ;)
            Pozdrawiam
            • typson Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:33
              mysle, ze po takiej jezdzie i tak mieli płynna defekacje :D
              • frax1 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:35
                :D hahaha... ale akcja niezła... szacunek dla kolegi :)
                Pozdrawiam
    • plawski Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:28
      Chyba (skleroza) w 1994 czy 1995 zakupiłem pierwszą brykę. Ale pamiętam cenę
      200 złotych plus pół litra wódki premium ;-).
      Czekał na mnie w garażu w wywalona uszczelką pod głowicą...
      Zwei zylindre, dwutakten. Jak to sie wtedy mówiło "Sześćseta - Wóz Marki
      Niemieckiej" Zaciągnięty Syreną 105 LUX w zime do garażu kumpla i tam
      zreperowany.... Ale sie działo. Łyse gumy, luzy w układzie kier., praktycznie
      brak progów.... Uwielbiałem go. Kombi! Rocznik chyba 1977...
      łezka się w oku kręci...
    • frax1 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 15:28
      Ja właśnie ujeżdżam od ok.2 miesięcy moje pierwsze auto od początku do końca za
      własne pieniądze :)
      Audi A4 2.8q z '95, widać jestem ciut młodszy ;)
      Pozdrawiam
    • jusytka Ja też Maluszka wspominam z sentymentem :) 10.01.06, 17:01
      Był pierwszy, więc i radośc ogromna. Bawiło mnie zachowanie mojgo mężusia, kiedy
      kupił pierwsze "prawdziwe" auto, wracaliśmy nim ze Szczecina do domu. Patrzył na
      Maluszki z pogardą i irytował się, ze tak bardzo sie wloką ... ;)
    • lorneta.i.meduza Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 17:17
      R10Major...czasy jeszcze przedfiatowskie.
      W morde...jaka to była furka :)
    • cc_2004 Re: nnno, maluch ma się rozumieć 10.01.06, 17:50
      W 1990 roku. Rocznik 1984, biały (w kilku odcieniach) 650 ccm, 24 KM, o ile
      pamiętam.
      Pasy bezpieczeństwa zarzucało się przez ramię, żeby ładnie leżały (bo zamki
      były zepsute). Siedzenia nie chciały się blokować, więc przy ostrym hamowaniu
      podnosiły się do góry razem z pacjentem.
      Jak zapomniałem kluczyka, to pożyczałem od kumpla ;-)))

To był mój jedyny samochód, którym można było zawrócić na przecince w lesie... .

I ten dźwięk silnika, miodzio. Prawie jak garbus ;-))
    • paxton1 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 17:58
      garbus 1303s w kolorze czerwonym z panoramiczną szybą, był starszy ode mnie :)
      o 3 lata
    • waskes29 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 18:50
      90r dostalem od ojca 3 letniego byka {FSO1500 -125p} ale mial juz skrzynie i
      silnik od poloneza-wtedy to bylo cos .
      Pol roku pozniej kupilem pierwszy samochod za wlasne pieniadze golf 77r z
      silnikiem 1.6 zarejestrowany na 1.1 {wtedy wszystko przechodzilo}-przemycilem
      nim przez granice tony margaryny a po roku kupilem sobie audi 80 82r wedy to
      tez bylo cos zwlaszcza ze chodzilem jescze do liceum a zarabialem tygodniowo
      2x wiecej niz moja matka miesiecznie a i tak zawsze goly .Piekne czasy byly
      a do dzis nazbieralo by sie lacznie z 50 samochodow .
      • a-ndrzej Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 19:12
        Moj pierwszy Maluch tez byl w czasach liceum. Nauczycieli szlak trafial jak
        podjezdzalem pod szkole. Zarobilem na niego jezdzac nie z margaryna, ale do
        Jugoslawi. Wozilem garnitury, krysztaly, szlifierki,itp. Stamtad przywozilo sie
        piekne, zieloniutkie dolarki-)
    • arka3333 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 10.01.06, 22:18
      Jak u większości z Was, u mnie też był to maluszek. Najpierw przez rok
      ujeżdzałem maluszka teściowej A.D. 1983, a w 1998 kupiłem własnego PF126 z
      1985r w kolorze kość słoniowa. Maszyna była nie ziemska, zjechaliśmy nim z żoną
      i dzieckiem całe wybrzeże pod namiotem i było OK. Ciekawostką jest że po roku
      zachciało mi się czegoś o większych gabarytach i kupiłem Renault 5 (84'), nie
      spodobała mi się i ją sprzedałem. Dalsze pół roku jeździłem maluszkiem. Później
      był FSO 1500 itd....
    • fazi_ze_sztazi Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 02:07
      w 94, 19 letni maluch. remonty, rajdy, remonty, rajdy i tak do momentu jak nie
      zroblem nim 360 przez dach - wrocilem na kola, ale auto bylo 30 cm nizsze.
      naprawy glowne silika i skrzyni w komorce - potrafilem wyciagac rozrusznik na
      ziemi na 10 stopniowym mrozie.
      pozniej cale stado innych maluchow, ale ten pierwszy byl jedyny.
      pzdr.
      • drpawelek 126p 11.01.06, 02:22
        Maluch, rocznik 1989 - kupilem go w Pekao za cale 1284 dolary. Kolor- czerwien
        ferrari. Juz nigdy tak dobrze mi sie nie jezdzilo. Ukradli go pare lat pozniej w
        bialy dzien z parkingu przed szpitalem na Brodnie, kiedy odrabialem praktyke
        studencka z chirurgii.
        • marekatlanta71 Re: 126p 11.01.06, 02:25
          Moj pierwszy wlasny to byl Hyundai Pony 1.5 GLS kupiony nowka w 1991 roku. Fajny
          samochod to byl, ponad 5 lat nim pojezdzilem.
          • drpawelek Re: 126p 11.01.06, 03:35
            Tak, Pony robil wtedy wrazenie - zwlaszcza te lakierowane zderzaki.
            • marekatlanta71 Re: 126p 11.01.06, 04:33
              Mial tez elektryczne szyby, centralny zamek i w miare porzadne radio z 4
              glosnikami. Do tego bodajze 82 KM i normalnie czul sie czlowiek jak w Mercedesie.
              • drpawelek Pony 11.01.06, 05:33
                Mnie w pamieci utknal taki wsciekly zielony lakier metalizowany - ktos w mojej
                rodzinie mial wlasnie taki samochod. Ale ja juz wtedy jezdzilem Polo 1.3CL
                (prawie nowka, tylko lekko bita).
    • pindoll Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 08:31
      maluch, prawie pełnoletni w '94. Kosztował 1000 zł. Nie wiem ile to było, ale
      chyba coś jak moja pensja wtedy. Jeździłem nim chyba ze 2 lata. Z zewnątrz
      wyglądał bardzo przyzwoicie, ale podłoge to miał zeżartą. Miałem z nim z trochę
      kłopotów (zamiast prądnicy był alternator i to nie chciało działać), ale
      sentyment wielki pozostał.
      • jusytka Refleksja o Maluszku ... 11.01.06, 11:05
        Mój tatuś również zaczynał od Maluszka, jezdzilismy nim na wakacje po kraju (4
        osoby), a nawet ... do Bułgarii !!! Ostatnia jego wyprawa odbyła się zimą - ok
        600 km, siedziałam z przodu i pamietam, że miałam pierwsze stadium odmrożenia
        stópek :( no cóż, miał specyficzną wentylację z dziurami tu i ówdzie ;)
        • pindoll Re: Refleksja o Maluszku ... 11.01.06, 11:07
          justyka, śledzisz mnie? :>
          Bo ja Ciebie tak :D
          • cube81 moje pierwsze auto 11.01.06, 13:36
            pierwsze auto ktorym jezdzilem to byl zielony maluch mojej mamy - czasy tuz po
            liceum, pierwsze auto ktore kupilem za wlasnie pieniadze - fiesta '89 - chociaz
            nie wspominam jej najlepiej ;)
    • eltalon Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 21:07
      Polonez z 1987 roku. Fajny byl chodził jak rakieta, dałem za niego 1000zł. Co
      ciekawe przez ponad 1.5 roku użytkowania nic się nie popsuło. Tylko linka od
      obrotomierza. Ale jeździć się dało.
    • pizza987 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 21:35
      Pierwsze którym sam jeździłem to polonez caro ojca. Potem do spółki z matką jej maluch, potem uno, potem fiesta. Po czym zakupiłem pierwszy własny automobil-tarpan honker. To było przekleństwo na kołach. Rozszabrowany z przetargu w PKP. Nie miał więcej niż połowy osprzętu i wyposażenia. Remont na raty, dwa razy poszła przekładnia kierownicza (w czasie jazdy). Ucieszyłem się jak go sprzedałem. Ale terenówki kocham nadal.
    • dr.wal2 Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 22:06
      A jakze,oczywiscie ze pamietam,byl to :

SAAB V4 1,6 z dzwignia biegow przy kierownicy .
      • loyezoo Re: Wasze pierwsze auto- pamiętacie? 11.01.06, 22:36
        Rok coś koło 90.Miałem 14 lat.Syrena 105 która skręcała w jedną stronę:))
        pęknięta była "główka" przekładni kierowniczej.Lataliśmy z kolesiami wkoło 1
        parkingu oczywiście w jedną stronę:))))))To była jazda!!!
    • m824 fiat 126p 11.01.06, 22:42
      maluszek z roku 1992. do dziś nim jeżdzę, chociaż za progiem już stoi
      nastepca...

a maluszka dostalam w roku 2003.
      • szykt Re: fiat 126p 11.01.06, 23:04
        126p z 1987 zakupiony w 1995, tuż po zrobienie prawa jazdy. Cóż się w nim nie
        robiło :). Zginął smiercią męczeńską zaatakowany przez STARA (ale to nie była
        moja wina, sprzedałem ale prawdopodobnie został naprawiony lecz nie jest znany
        mi jego los
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka