Dodaj do ulubionych

FORD EXPLORER

16.02.06, 21:45
Zanierzam kupić w/w suv i oto moje pytanie do posiadaczy takiego samochodu.
Jak sie wam jezdzi tym samochodem jego zalety i wady.
Czy istnieje mozliwość wymiany silnika na desla ,gdyz pojemności są kosmicze
w tych samochodach. Słyszałem ze pasuje silnik z merca 250 DT/300DT.
Czy ktoś tak przerabiał.
Obserwuj wątek
    • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 16.02.06, 22:42
      Nie jezdze tym samochodem zbyt dlugo, ale wiem jedno. To rewelacyjne auto. Ma
      wszystkie zalety terenowki, a jedziesz wygodnie jak w limuzynie. Robie okolo
      7tys na miesiac, wiec spedzam w nim sporo czasu. Jezeli nie kupisz zajezdzonego
      trupa bedziesz zadowolony. Moj byl prosto ze Stanow, do konca serwisowany. TO
      NIE JEST WYSCIGOWKA. Jak masz nature goscia ktory musi do swiatel dojechac
      pierwszy, nie kupuj Explorera. W USA nie jezdzi sie szybko, i tego sie trzymaj.
      Silnik ma dobra dynamike, a czesci wbrew pozorom nie sa drogie. Relatywnie nie
      sa drogie. Nie chce Cie obrazic, ale zastanow sie czy Cie na niego stac.
      Jeszcze nie kupiles, a juz myslisz jak zalozyc oszczedny silnik. Musisz sie
      liczyc ze spalaniem okolo 15l/100 i nic nie poradzisz,trzeba lac. Nie gazuj
      przypadkiem, bo z tego sa same klopoty. Mam rocznik 98, ale juz na wiosne
      kupuje rocznik 2004. Rewelacyjne auto. Wad o ktore pytasz nie stwierdzono-)
      • boner11 Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 12:50
        Wielkie dzięki. Ale mam jeszcze jedno pytanie czy koszt sprowadzenia auta z USA
        jest mniejszy niz np. z niemiec .Widziałem FORDA EXPLOERA z1996 za 2600euro
        • simr1979 Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 13:02
          Ceny nadających się do dalszej eksploatacji używanych samochodów tej klasy
          zaczynają się od 10 000 euro.. ;)
        • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 20:38
          Nie wiem jaki jest koszt sprowadzenia z USA, nigdy nie sprowadzalem. Powiem
          tylko ze w Stanach jestem dosc czesto i mam jedno spostrzezenie. Tamtejsze auta
          sa ZAWSZE serwisowane do konca w ASO, poniewaz przecietny Amerykanin jest za
          glupi zeby zmienic kolo. O powazniejszych sprawach nawet nie wspominam. Mozesz
          wierzyc albo nie, ale ostatnio w Tampie na Florydzie przed jednym z marketow,
          pewna pani (zapewne lokciem przez pomylke) otworzyla w Toyocie okno i nie mogla
          zamknac. Gdy wcisnalem jej guzik podciagajac szybe w gore, spojrzala na mnie
          jak na czarodzieja-)
          • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 20:55
            a-ndrzej napisał:

> Nie wiem jaki jest koszt sprowadzenia z USA, nigdy nie sprowadzalem. Powiem
            > tylko ze w Stanach jestem dosc czesto i mam jedno spostrzezenie. Tamtejsze
            auta
            >
            > sa ZAWSZE serwisowane do konca w ASO, poniewaz przecietny Amerykanin jest za
            > glupi zeby zmienic kolo.

przecietny polak tez nie zna sie na autach. a co do ASO to bym sie tak nie
            rozpedzal. owszem, amerykanie jezdza do mechanikow, ale zeby to byl diler to
            nie w przypadku starych aut. stare auta uzytkowuja glownie biedniejsi ludzie, a
            ci albo robia to sami albo naprawiaja w warsztatach typu "PAN KAZIO", na rogu
            ulicy.

O powazniejszych sprawach nawet nie wspominam. Mozesz
            > wierzyc albo nie, ale ostatnio w Tampie na Florydzie przed jednym z marketow,
            > pewna pani (zapewne lokciem przez pomylke) otworzyla w Toyocie okno i nie
            mogla
            >
            > zamknac. Gdy wcisnalem jej guzik podciagajac szybe w gore, spojrzala na mnie
            > jak na czarodzieja-)

moze swoje doswiadczenia masz z florydy, a tam polowa ludzi to emeryci, ci
            zapewne nie zmienia sobie kola.

pzdr.
            • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:04
              Masz racje. Moje spostrzezenia pochodza glownie z Florydy, i wiem ze to nie
              daje pelnego obrazu sytuacji. Ale swoja droga w innych miejscach w USA nie
              widzialem zbyt duzo warsztatow typu "pan Henio". Ale moze po prostu nie
              zwracalem uwagi.
              • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:10
                w chicago warsztaty typu PAN KAZIO sa co pol mili na glownych ulicach, im
                gorsza dzielnica tym wiecej.
                na przedmiesciach sa popularne warsztaty typu PEP BOYS - kilka stanowisk, wiele
                lokalizacji, znana nazwa, tansze czesci i robocizna, ale to nie jest diler,
                wiec nie ASO jak napisales.
                do dilera jezdzi sie z problemami glownie elektronicznymi i to zaawansowanymi,
                jak juz nikt nie moze sobie poradzic. oczywiscie w czasie gwarancji diler
                rowniez jest potrzebny, aby jej nie stracic.

a mozna tez i tak:
                wczoraj wieczorem wyjezdzalem z biura i zablokowalo mi kolo (tyl). wrocilem na
                parking, wzialem auto firmowe i pojechalem do domu. dzisiaj wstalem 2 godziny
                wczesniej, przyjechalem na parking, zdjalem beben i stwierdzilem ze odkleila
                sie okladzina ze szczeki. pojechalem do AUTO ZONE, kupilem szczeki i bebny i
                przed 10 rano mialem naprawione autko, pomimo 5 stopni mrozu.
                pzdr.
                • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:20
                  Nie znam Chicago-( Ogladalem w Stanach sporo aut i wszystkie mialy
                  udokumentowany dealerski serwis. Ale fakt ze byly to samochody niestare i
                  raczej drozszych marek. Z tego co obserwuje z USA raczej sciaga sie nowsze
                  roczniki. Kolega wlasnie dostal zamowionego ML. Cena byla o ok 70k PLN nizsza
                  niz u nas. Tak samo z Volvo XC90. Sam zamowilem Explorera, rocznik 2004. Duzo
                  taniej niz u nas.
                  • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:24
                    jak ma auto rok czy dwa to diler jest ci potrzebny aby zmienic olej, a i to nie
                    zawsze.
                    owszem, nowsze i drozsze auta czesciej trafiala do ASO niz do PANA KAZIA, ale
                    tak jest na calym swiecie i USA nie jest pod tym wzgledem wyjatkiem, podobnie
                    jest chocby i w Polsce.

pzdr

p.s. roznice cen pomiedzy USA i europa wynikaja glownie z roznic w polityce
                    fiskalnej, a takze z faktu szybszego spadku wartosci (ktory to sam wynika
                    miedzy innymi z nizszych podatkow)
                    • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:29
                      Jak ogladam samochody w USA, mam wrazenie ze cena odzwierciedla tam faktyczna
                      wartosc pojazdu. Moglem kupic ostatnio Jeepa Grand Cherokke (rocznego) za
                      10kUSD.
                      • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:33
                        a-ndrzej napisał:

Moglem kupic ostatnio Jeepa Grand Cherokke (rocznego) za
                        > 10kUSD.

niewiarygodnie tanio, tak przynajmniej o drugie 10 kola za malo

pzdr.

• a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 22:35
                          Slowo. Chodzilismy obok niego 2 godziny i nie wiedzielismy skad ta cena.
                          Wszystko bylo OK. Papiery tez.
                          • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 22:43
                            zebym zarobil 10 kola musze pracowac 3 miesiace, na twoim miejscu kupil bym,
                            sprzedal i mial przynajmniej 1 miesiac wakacji w tropikach

pzdr.

ps. nastepnym razem jak znajadziesz TAAAAKA okazje dzwon do mnie nawet w srodku
                            nocy
                            • a-ndrzej Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 23:11
                              Nawet nie wiem jak sie zabrac do sprowadzenia auta z USA. Pewnie mozna to
                              zalatwic w jakiejs polskiej agencji? Boje sie takich okazji, zaraz wietrze
                              podstep-) Ale fakt faktem, ze auto mialo taka cene. Stalo w NY, na Quinsie w
                              komisie. To bylo pod koniec grudnia, moze jeszcze stoi?-))
                              • jerr Re: FORD EXPLORER 18.02.06, 19:42
                                Na swiecie nie ma nic za darmo. Szczegolnie w NY i drogi raz szczegolnie w
                                komisach. Okazje tego typu to zwykle rozbitek lub auto wczesniej utopione.
                                Sugeruje ostroznosc i zimny prysznic przed podjeciem decyzji.

Jerr
      • boston4 Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:06
        BOSTON-DUBAI; gdyby tylko Ford poprawil wykonczenie, okropne przelaczniki,
        sterczace guziki, .... tak jest to wygodne auto, ale daleko mu do Mitsubishi
        PAJERO, czy Toyoty PRADO. Dla osob, ktore cenia sobie rowniez wykonczenie i maja
        troche gustu: PRADO, TOUREG lub PAJERO. Wiekszosc aut produkcji USA jest
        wygodna, ale niedorobiona od strony estetyki, materialow i wykonczenia. Znam je
        dobrze, jestem bostonczykiem. Explorera kupuja zazwyczaj Amerykanie, ktorzy
        lubia swoja produkcje, "plywajacy" komfort i Ci ktorycyh niestac (lub ni echca
        wydawac kasy) na nic lepszego, ciekawszego, estetycznego.
        • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:20
          czy moglbys kolego z bostonu przyblizyc co to toyota PRADO?
          znalazlem cos takiego
          www.japcar.ru/autowallpapers/toyota_prado_1024x768_3.jpg
          ale to jest sprzedawane w innym wielkim kraju, kraju rad, a w USA to to jest
          (chyba) highlander

www.toyota.com/highlander/index.html?s_van=GM_TN_HIGHLANDER_INDEX
          pzdr.
          • radomir996 Re: FORD EXPLORER 18.02.06, 21:58
            To jest Landcruiser, z tym ze w USA go nie ma wogole w ofercie.
            • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 18.02.06, 22:54
              w USA nie ma Landcruiser czy Prado ?
              mialem kiedys okazje przejechac sie Landcruiserem, wrazenia z jazdy
              niesamowite, szczegolnie porownujac do wieloletniego uzytkowania maluszka ...
              pzdr.
              • radomir996 Re: FORD EXPLORER 18.02.06, 23:09
                > w USA nie ma Landcruiser czy Prado ?

Ani jednego ani drugiego bo Prado to rodzaj LC. Jest jakis tam lexus GX470
                chyba, ale on z tego co mi sie wydaje, a nie jestem ekspertem od LC, jest na
                bazie nie LC Prado tylko LC 100.
        • jerr Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 21:55
          Tez Boston-Dubai.
          Zgodze sie z przedmowca. Toyota Prado robi wrazenie (www.toyotauae.com). W PL
          to jeden z Land Roverow. W USA to Lexus GX na sterydach (ma silnik V8 natomiast
          Prado max. V6 - 4L lub 4cyl 2.7L). Ford Explorer nie jest samochodem z
          najnizszej polki. Jest to auto na swoja miare i cene (w Dubaju nowy od dealer-a
          z silnikiem V6 4L w skorze kosztuje okolo 82.000PLN). Zastanawiam sie tylko nad
          jednym. Nikt nie bierze pod uwage faktu ze samochod bedzie wymagal serwisowania
          w PL. I pozostaja tylko warsztaty u pana Kazia bo Ford Poland Explorera nie
          sprzedaje.
          Zycze powodzenia,
          Jerr
    • hotrod404 Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 10:22
      jeżeli nie masz na paliwo, to go nie kupuj! najważniejsze przegląd skrzyni
      automatycznej co roku!!!
      • x_pack Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 10:26
        To jakis absurd... Wymiana silnika w Explorerze? To po jakiego grzyba kupujesz
        takie auto. Kup se Pande 4x4 - będzie troche oszczędniejsza.
      • simr1979 Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 10:39
        hotrod404 napisał:

> jeżeli nie masz na paliwo, to go nie kupuj! najważniejsze przegląd skrzyni
        > automatycznej co roku!!!

Co roku ?
        W ciągu roku to kolega już zdąży 2 razy auto wymienić na inne - te typy tak
        mają.. ;)
      • fazi_ze_sztazi Re: FORD EXPLORER 17.02.06, 20:56
        hotrod404 napisał:

> jeżeli nie masz na paliwo, to go nie kupuj! najważniejsze przegląd skrzyni
        > automatycznej co roku!!!

co nazywasz przegladem automatu?? dlaczego co roku??

jesli chodzi o automat to konieczna jest wymiana oleju i filtra wg zalecen
        producenta. nic wiecej robic nie trzeba.
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka