Dodaj do ulubionych

Diesel z LPG

01.03.06, 20:38
To jest możliwe? Czy to może jest jakaś ściema? Słyszalem że silnik dizla
mozna przerobic tak zeby chodzil na CNG. Ale żeby na LPG?

www.republika.pl/eskor2/
Obserwuj wątek
    • swoboda_t Re: Diesel z LPG 01.03.06, 20:42
      Owszem, to jest możliwe. Taka (typowa, anie jakiś nowy patent) instalacja
      kosztuje jednak zwykle kilkanaście tysięcy, wiąże się ze zmianami w konstrukcji
      silnika. W praktyce diesle na LPG to wyłącznie autobusy - nie jestem pewien,
      ale chyba większość zagazowanych autobusów w Polsce jeździ właśnie na LPG, a
      nie CNG.
      • crannmer Re: Diesel z LPG 01.03.06, 21:23
        Zagazowane autobusy z prawdziwego zdarzenia nie maja przerobionych silnikow
        wysokopreznych, ale dedykowane silniki gazowe. Ktore zasada dzialania
        odpowiadaja benzynowym, pracujac w obiegu zwanym potocznie, choc niewlasciwie Otto.

MfG

C.
    • tomi_22 Re: Diesel z LPG 01.03.06, 21:03
      Pytanie, PO CO?
      • edek40 Re: Diesel z LPG 02.03.06, 10:01
        Odpowiedz: ekologia i ekonomia.
        • spqr5 Re: Diesel z LPG 02.03.06, 10:12
          >edek40 napisał:

> Odpowiedz: ekologia i ekonomia.

Jak rozumiesz "ekonomia" ?
          -------------------------------------
          "W jakimś okresie życia mamy młodość. Przez resztę życia ją wspominamy."
          -------------------------------------
          • edek40 Re: Diesel z LPG 02.03.06, 11:30
            Podobno wychodzi taniej. Na LPG nie jestem pewny. Z cala pewnoscia taniej jest na CNG, do ktorego jeszcze socjalizm sie nie dotknal.
            • emes-nju Re: Diesel z LPG 02.03.06, 11:35
              edek40 napisał:

> Podobno wychodzi taniej. Na LPG nie jestem pewny. Z cala pewnoscia taniej
              > jest na CNG, do ktorego jeszcze socjalizm sie nie dotknal.

CICHO!!! Bo przeczytaja, zauwaza i obloza. Poki sa zajeci pie..mi w rodzaju olistkowywania, rozdawania kasy CNG jest w miare bezpieczne. A jak juz poloza na nim lape, to albo zakaza uzywania gazu ziemnego w domach (zeby ludzie w nocy nie pompowali sobie aut, bo nie bardzo sobibie wyobrazam zakaz tankowania wlasnego auta z wlasnej rury) albo gaz z rury obloza taka samam akcyza jak "paliwowy". A wtedy troche zmarzne w domu...
              • edek40 Re: Diesel z LPG 02.03.06, 11:41
                Ja juz odczuwam urownilowke w cenach. Dzieki najlepszym na swiecie przepisom na propan do ogrzewania domu dwa lata temu placilem troche ponad 4 zl brutto za 1 m3. Dzis nieomal 8 zl. Bo podobno sa tacy, co kantuja i wlewaja propan do celow grzewczych do samochodow. Sluszne jest wiec, ze za ogrzewanie domu place duuuuuuzo wiecej... A do tego jeszcze mam swiadomosc, ze wprawdzie moje dzieci maja przez to mniej dobr (z czasem np. gorsza szkola), ale za to najbiedniejsi sa szczesliwsi, bo wiecej podatkow place i ich zasilam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka