Dodaj do ulubionych

Pytanie o opony do cinquecento :)

13.03.06, 15:45
Mam pytanie co oznaczają poszczegolne liczby rozmiaru opony np 135/50/13 i
czy mozna zalozyc dowolny rozmiar (wlasnie chodzi mi o najszersze możliwe
opony do cinquecento ) bardzo proszę o odpowiedź znajacych się (czyli pewnie
wszystkich :)))
Obserwuj wątek
    • kasiulkamm Re: Pytanie o opony do cinquecento :) 13.03.06, 15:51
      abazylia napisała:

> Mam pytanie co oznaczają poszczegolne liczby rozmiaru opony np 135/50/13

nie było takich seryjnie w CC

jak już to ( o ile pamietam ) 135/70/13 ( co do tych 70 właśnie mogę sie mylić )
      i takie były stosowane w CC700 natomiast w CC900 były już szersze 145 albo 155
      na 65 , a Sporting miał nawet 165

:-)
    • kuszacy_witas Re: Pytanie o opony do cinquecento :) 13.03.06, 16:31
      135 to szerokosc opony w mm
      50 to stosunek szerokosci opony do wysokosci opony - w procentach- wysokosci opony a nie kola(!)

13 to wewnetrzna srednica opony - albo mowiac inaczej srednica felgi - w calach

Rozmiar opon mozesz dowolnie zmieniac pod warunkiem zachowania tej samej wysokosci kola i oczywiscie biorac pod uwage to ze za szeroka opona bedzie obcierac o nadkola.
      Poza tym im szersze opony tym wieksze zuzycie paliwa, przy malych i slabszych autach - slabsze przyspieszenie, i wieksze opory skrecania kierownica.
      • uki145 Re: Pytanie o opony do cinquecento :) 13.03.06, 16:52
        Witam! dokładnie tak ,mozna zmieniac ,a kresem mozliwosci sa równiez wymiary
        nadkola(zbyt szeroka guma bedzie ocierac przy pełnym skrecie). prawda jest
        jednak taka ,ze równiez nizsze gumy beda sie sprawdzac kosztem przekłaman
        predkosciomierza( które w cc i tak sa spore nawet na seryjnym ogumieniu ;-) )
        np w rajdowych cinquecento doskonale sprawdzały sie gumy 175/50 R13!!!! w
        seicento 900 i 1100 były seryjnie montowane 155/65 r13 , ale juz z sportingu
        były fabryczne 165/55 R13- czyli duzo nizsza guma .w wersjach abarth 175/50
        R14 Pozdrawiam Łukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka