Gość: jureka IP: *.wspgroup.se 28.03.06, 08:43 Zapala mi się kontrolka EPC i samochód zaczyna nierówno pracować na wolnych obrotach, czasmi gaśnie. Co robić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: xyz Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.03.06, 20:49 ...jechać do serwisu Link Zgłoś
moorland Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 31.03.06, 00:56 do czego jest przeznaczona kontrolka EPC jest opisane na forum trochę wcześniej. Sprawdź czy masz światła stop, bo kontrolka EPC może to między innymi sygnalizować, należy wtedy wymienić włącznik świateł. Ten problem mam obecnie w mojej fabii, EPC się świeci i brak świateł stop. Może ktoś na forum wymieniał ten włącznik i może to opisze jak to zrobić. Nie mam zaufania do serwisu w moim mieście. Link Zgłoś
avena5 Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 29.12.06, 09:19 W serwisie wymieniają bez problemu ten automat od świateł stopu. Trudno, w moim przypadku dosyć często sie psuje, bo codziennie jedżę w ogromnych korkach. Dzisiaj też jadę, bo właśnie się popsuł automat stopu pod pedałem hamulca. Kontrolka EPC zapala się min przy uszkodzonym automacie od świateł stopu, ale jeśli silnik gaśnie i nie równo pracuje to prawdopodonie jest to coś innego np. brak kompresji w silniku (tak jest napisane w instrukcji uzytkownika). Pozdrawiam. Link Zgłoś
qhy Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 29.12.06, 11:26 No właśnie, raczej przez uszkodzony włącznik stopu silnik nie powinien praować nierówno, podejrzewam, że coś jest nie tak ze sterowaniem silnikiem tzn. epc oznacza elektroniczne sterowanie silnikiem(przepustnicą) czyli w silniku nie ma linki i odbywa sie to "po kablu" i musi byc cos nie tak z elektronikaprawdopodobnie potencjometr przy pedale gazu albo element wykonawczy zamontowany w silniku i dozujący mieszankę.Z reszta post jest z marca tego roku i podejrzewam ze od tego czasu problem juz jest naprawiony. Pozdrawiam:) Link Zgłoś
tmeczkow Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 15.01.07, 01:09 Zdarzało mi się to wcześniej, ostatnio kilka dni temu. Silnik potrafi zgasnąć, nawet na jałowym podczas zmiany biegu. Za każdym razem w serwisie twierdzą, że paliwo jest brudne. I faktycznie, po ponownym zatankowaniu kłopot znika. Zdecydowanie warto zapytać w serwisie, a najlepiej dać im zlecenie przy okazji jakiegoś przeglądu, żeby był dokument. Jeśli problem trwa długo, albo kontrolka miga, nie ma co czekać. Strzeżonego Pan Bóg strzyże. Pozdrawiam Link Zgłoś
mp111111 Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 20.01.07, 22:25 podejrzewam, ze to (uwaga) czujnik skretu.mialem te same bolaczki,po wymianie jest o.k. Link Zgłoś
karol882 Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 10.02.07, 10:42 Witam! To nie jest kontrolka od żadnych świateł tylko musisz się udać do serwisu lub mechanika!Mi też się zapalała ta kontrolka i pojechałem do warsztatu! Okazało się że jest zapchana przepustnica! Widocznie ty też masz ten sam problem! Pozdrawiam Link Zgłoś
skodul Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 17.04.07, 19:21 sądzę że pierwsze podpowiedzi były trafne czujnik stopu można wymienić samemu, serwisy szaleją z cenami poniżej instrukcja wymiany takiego czujnika www.skodaczesci.pl/porady/?grp=6 Link Zgłoś
kluska.38 Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 12.11.07, 21:07 mam fabie 1,2 HTP też zapaliła sie kontrolka EPC mechanik sprawdził stop i czujnik stopu jest ok , prześwietlił samochód komputerowo wszystko było ok, kontrolka zgasła ale po 10 minutach jazdy zapaliła sie spowrotem Link Zgłoś
rasters Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 25.11.07, 18:04 Często takie rzeczy dzieją sie gdy brudna jest przepustnica lub silniczek krokowy sterujący wolnymi obrotami. Można to wyczyścić samemu choć laikom nie polecam. Trzeba także po czyszczeniu wlać preparat do czyszczenia wtrysków do baku i zatankować. On bardzo pomaga przy zabrudzonych wtryskach auto pracuje wtedy równo. Link Zgłoś
kamyqe Re: Kontrolka EPC skoda fabia 1.4 MPI 10.11.08, 11:52 Cześć fabiowicze, miałem ten sam problem, EPC, trzeba ściągnąć pokrywe z filtrem, odkręcić 4 śruby imbysowe M6 i wymontować przepustnicę. Wyczyścić sprayem do cztyszczenia gaźników część ruchomą tego ustrojstwa i po problemie. A no i trzeba spowrotem poskładać ha ha. Miłego czyszczenia. Hej Link Zgłoś