Dodaj do ulubionych

Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto??

29.03.06, 13:07
Jak w temacie.Nowa z systemem IDS+ do kupienia za 73tyś.Myślicie,że to dobry
pomysł???Na nowego civica za tą samą kasę trzeba czekać pół roku:(
Obserwuj wątek
    • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:14
      Tak w kwestii formalnej.
      Nie trzeba czekać, tylko w sprzedaży w Polsce będzie od 2006.06.01.
      Niby niewielka różnica ale...
      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:17
        O.K.źle się wyraziłem.Poprawiam.Okres oczekiwania na zamówiony samochód wynosi 6
        miesięcy.
        Wracając do pytania,bardzo proszę o pomoc
        • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:28
          No właśnie Civic'a 1.8 możesz kupić dopiero w czerwcu.
          To nie czas oczekiwania , jak zamówisz dzisiaj , czy 25.05 to dostaniesz
          dopiero po 2006.06.01.

To tak jakbyś chciał kupić np Skodę Roomster [ zaraz mnie zabiją ] to możesz ją
          zamówić teraz , ale dostaniesz po 2006.09.01.

Co do Civic'a sprawdź co dostaniesz dokładnie [ specyfikacja wyposażenia ] ,
          np. w Polsce bagaznik jest mniejszy, bo jest koło zapasowe. Honda nie dostała
          homologacji na zestaw naprawczy, musi być zapas, więc bagażnik mniejszy.
          Rozmawiałem z człowiekiem który ma Civica 1.4 , trochę narzekał na brak tylnij
          wycieraczki, u nas i przy naszem brudzie na drogach to podobno lekki error.
          A propos zestaw naprawczy kosztuje 1000 zł [ jest jednorazowy ] więc chyba
          lepiej, że jednak opona w bagażniku.
    • lapufkasz Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:23
      Nie chce sie tu wymadrzac ale dokladnie tydzien temu mialem okazje
      pojezdzic sobie Seatem Leon i smiem twierdzic ze to w tej chwili jeden z
      najlepiej jezdzacych kompaktow ,absolutnie fantastyczne fotele i zawieszenie.
      Ja jezdzilem wersja 1.6 wiec nic specjalnego ale o ile pamietam cos okolo
      75tys jest 2.o fsi .
      Moja rada przejedz sie Leonem a pozniej skonfrontuj to z wrazeniami z opla
      czy civica a sam sie przekonasz.
      • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:35
        Zgadza się, jest boski, jechałem : )

Tylko to 17 calowe opony, w Polsce to error DUZY error.
        No i wnętrze trochę nudne - jak porównać z Civicem.
        • lapufkasz Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:49
          spqr5 napisał:

> Zgadza się, jest boski, jechałem : )
          >
          > Tylko to 17 calowe opony, w Polsce to error DUZY error.
          > No i wnętrze trochę nudne - jak porównać z Civicem.
          >
          Niejest az takie nudne chociaz w kolorze szarym lub czarnym nie kazdy to
          lubi ja owszem.
          Co do felg zgadza sie ladnie wygladaja ale kiepsko nadaja sie na nasze drogi
          zwlaszcza ze seat ma raczej twarde nastawy zawieszenia , trzeba zmienic na
          16cali.
      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:35
        Najniższą ofertę jaką otrzymałem w temacie Leona 2,0 FSI(z tym silnikiem tylko w
        wersji Stylance)to 81 tysięcy.Niestety o te 8 za duzo:)
        • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:39
          Chyba lepiej TDI.
          FSI pali około 9 litrów 98 oktan
          • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:41
            to już mamy jakieś 85 tyś.:)
            • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:57
              Jeszcze raz napiszę sprawdź wyposażenie. W leonie masz w standarcie ESP , Civic
              z dopłatą [ około 3000 zł] więc już jest to samo.
              • hubi303 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 15:22
                > Jeszcze raz napiszę sprawdź wyposażenie. W leonie masz w standarcie ESP ,
                Civic
                >
                > z dopłatą [ około 3000 zł] więc już jest to samo.

Cos Ci sie porypalo, jest dokladnie odwrotnie.
                • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 15:24
                  ano
        • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:43
          ale Civic to 78 000 zł, więc róznica do 81 000
          • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:55
            Civic 1,8 wersja Sport.74900 zł
        • lapufkasz Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:55
          mi44 napisał:

> Najniższą ofertę jaką otrzymałem w temacie Leona 2,0 FSI(z tym silnikiem
          tylko
          > w
          > wersji Stylance)to 81 tysięcy.Niestety o te 8 za duzo:)

Nie znam sie na dokladnych cenach patrzylem w cenniku jaki mam wychodzi cena
          za Leon 2.0FSI stylance 77990 o ile pamietam seat pobiera jeszcze jakies
          kilka stow (6) za przygotowanie do sprzedazy i to jest cennik z marca.
          To nowy model wiec moze byc trudno o jakies duze rabaty ale nie wierze ze
          nie mozna cos wycyganic od ich.
          A jesli nie to moze warto pomyslec nad poprzednim modelem on tez bl ok a ze to
          model wychodzacy to byc moze ma atrakcyjna cene w cenniku np jest model 1.9
          tdi za 52tys moze maja tez wersje 1.8t .
          • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 13:57
            niepokoi mnie to ,że wszyscy proponują jednak inne samochody:)
            • lapufkasz Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:05
              To normalne dlatego prownaj przejedz sie wydajesz kupe kasy dopasuj sobie
              samochod do siebie i nie patrz aninne sprawy cale te statystyki awaryjnosci
              wsrod popularnych samochodow to tylko pic na wode.Kup takie ktore ma dobra
              cene i przede wszytkim dobrze wyglada i jedzi .Ja mialem okazje przejechac
              sie kilkoma nowymi i zdecydowany faworyt to Leon .
              Co tu duzo ukrywac podobne cechy ma Octavia II moze nie budzi emocji z
              wygladu ale do znowy bardzo praktyczny samochod na codzien chociaz juz
              dosc drogi .
            • spqr5 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:05
              Pisze o szeroko rozumianym VW i Hondzie bo jeździłem , Opel jak się zastanowię
              to nawet nie siedziałem we wnętrzu, więc nie mogę się wypowiadać.

Sądzę, że przy dzisiejszej globalizacji , powinieneś kupić auto jak kobieta [
              ten bo mi się podoba : ) ] , bo za chwilę zaczniesz ustalać gdzie wydobyto
              rudę na blachy : )
              • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:13
                GTC w najlepszej cenie,ładny no i jeszcze szwagier szwagra szefem mechaników w
                salonie opla jest!!!:)
                • kodem_pl Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:19
                  To bierz spokojnie:-D

Serwisanci nic nie spieprza, auto naprawde ladne, 140 koni powinno wystarczyc,
                  zawieszenie IDS+ to jakby wziete z 2 klas wyzej... czego chciec wiecej?

Juz wiem: tego szklanego dachu, ktoory kiedys widzialem w 3 drzwiowych astrach
                  III na zdjeciach. Cudo:-D
                  • jtull Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:28
                    140KM powinno wystarczyć? Ludzie przeca to juz jest maszyna ze az strach
                    myslec, ja w moim wymarzonym 15 letnim Mercedesie mam 132KM i jak na polske to
                    naprawde jest ok...a w takim malym gówienku jak ASTRA GTC to przeciez prawie
                    rakieta bedzie!
                    • kodem_pl Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:30
                      No bedzie ladnie jezdzilo (jakies 8s do setki) ale do rakiety to jeszcze
                      dalekooo:-D W 15 letnim mercedesie to 132 konie miales 15 lat temu... tak to
                      niestety bywa. Przy odpowiednim przebiegu dla auta 15 letniego masz max 2/3 tego
                      co wtedy.
                      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:32
                        spokojnie.do setki 10,2 podają.tak więc żadna z niej rakieta:)
                        • kodem_pl Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:33
                          No to tym bardziej (do jtulla):-D

Naprawde podoba mi sie ta astra, ale osobiscie bralbym diesla 1.9 150 koni.
                          • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:35
                            gdybym miał 18 tyś.więcej to tez bym brał:)
                            • kodem_pl Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 15:33
                              Lomatko, drogie to oszczedzanie;-)
                      • jtull Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 18:45
                        Auto na 99% ma oryginalny licznikowy przebieg 197 tys...niektorzy moga uznac ze
                        silnik w koncu jest dotarty!
                • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:20
                  wracając do meritum.co sądzicie o samej Astrze GTC,może ktoś posiada przypadkiem
                  • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 14:50
                    posiadacze chyba nie sa tak beszczelni jak ja i w pracy na forum nie
                    siedzą:),ale chyba rozumiecie ten stan,kiedy nowy pojazd się nabywa.człowiek
                    głupieje
        • hubi303 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 15:21
          > Najniższą ofertę jaką otrzymałem w temacie Leona 2,0 FSI(z tym silnikiem
          tylko
          > w
          > wersji Stylance)to 81 tysięcy.Niestety o te 8 za duzo:)

Leon to jakas pomylka, osiagi daleko poza civiciem, nie mowiac juz o cenie,
          gdzie nie ma nawet ESP w standarcie, a srodka to do tej pory nie poprawili -
          dalej plastiki jak z cc.
          • lapufkasz Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 15:49
            hubi303 napisał:

> Leon to jakas pomylka, osiagi daleko poza civiciem, nie mowiac juz o cenie,
            > gdzie nie ma nawet ESP w standarcie, a srodka to do tej pory nie poprawili -
            > dalej plastiki jak z cc.
            To najpierw sie przejedz i porownaj oba te samochody dopiero potem sie
            odzywaj.Plastiki nie sa takie zle az tak nie odbiegaja od civica ale reszta
            jest juz znacznie lepsza w seacie .Lepiej sie jedzi, zawieszenia to dwa rozne
            swiaty, silnik jest cichy i mocny w kazdym zakresie predkosci a nie jak w
            hondzie gdzie trzeba go krecic bo dol jest slaby a wysoko halasuje
            wyjac tandetnie .Fotele uklad kierowniczy bez porownania na korzysc
            Seata.A osiagi ile sie roznia ?sekunde do 100 , za to seat ma znacznie
            lepsza elastycznosc.
            • hubi303 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 08:47

> To najpierw sie przejedz i porownaj oba te samochody dopiero potem sie
              > odzywaj.Plastiki nie sa takie zle az tak nie odbiegaja od civica ale
              reszta

łola boga, jak znawca sie znalazl... to takim daja sie przejechac?

> jest juz znacznie lepsza w seacie .Lepiej sie jedzi, zawieszenia to dwa
              rozne
              > swiaty,

Chyba na korzysc civica, w seacie to typowo szrotowagenowe nastawy, ani to
              komfort ani sport, jeszcz do tego ten nos nurkujacy przy hamowaniu.

silnik jest cichy i mocny w kazdym zakresie predkosci a nie jak w
              > hondzie gdzie trzeba go krecic bo dol jest slaby a wysoko halasuje
              > wyjac tandetnie

Tandetny to jest seat, wystarczy do niego wsiasc. Do silnika hondy seatowski
              nawet nie ma co porownywac. FSI halasuje - w koncu zwiekszone cisnienie wtrysku
              robi swoje, nie mowiac juz o wrazliwosci na paliwo.

.Fotele uklad kierowniczy bez porownania na korzysc
              > Seata.

To chyba inne auta widzielismy, fotele z seata to ten sam zestaw co jest w
              fabiedzie, a co takiego w ukladzie kierowniczym? ot typowe golfowe nastawy,
              ktore juz dawno przestaly byc lepsze od konkurencji.

A osiagi ile sie roznia ?sekunde do 100 , za to seat ma znacznie
              > lepsza elastycznosc.

ROTFL czlowieku mimo o 10KM mocniejszego silnika osiagi sa o 15% gorsze! toz to
              tragedia!

Taki znawca a nawet nie wie, ze ESP nie daja do tego rzecha zwanego seatem, a
              wypowiada sie na temat ukladu jezdnego. Czlowieku ty bryczki o wozu
              drabiniastego bys nie odroznil a do oceny hondy sie zabierasz.
    • fru.fru Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 17:06
      sredni to sport...tak samo sredni jak i syfik sport...
      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 17:49
        zwał jak zwał,tak czy inaczej to pic na wode.jakies tam elementy z wyposażenia
        sportowego są,natomiast ta opcja jest przede wszystkim uzasadniona
        ekonomicznie,o ile zakłada sie posiadanie np.ESP.Zresztą jaki jest sens w
        poruszaniu sie do pracy samochodem sportowym?ale dzieki za pomoc.jestem teraz
        nieco bardziej uświadomiony,że Loeb to ze mnie nie będzie
        • fru.fru Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 19:09
          mi44 napisał:

<cut>
          >resztą jaki jest sens w
          > poruszaniu sie do pracy samochodem sportowym?
          no w zasadzie zaden..ale jeszcze mniej sensowne jest naduzywanie slowa sport w
          odniesieniu do np. wspomnianych przez ciebie aut, ktore jako takie IMHO sa ok.
          Max bzdura, to ford mondeo 1.8 sci sport...no killer poprostu,,,
          >ale dzieki za pomoc.jestem teraz
          > nieco bardziej uświadomiony,że Loeb to ze mnie nie będzie
          A skad ta pewnosc ;-))

• mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 29.03.06, 19:41
            co zrobic.tęgie głowy od marketingu w koncernach motoryzacyjnych podstępnie
            wpadły na pomysł,że ja,33 staruch dowartościuje sie poruszając się pojazdem
            sportowo stylizowanym,czy też bardziej na wyrost ochrzczonym dumną nazwą
            SPORT.Tylko,że nie ja to wymyśliłem.Dla mnie może ta wersja nazywać się
            d...blada i nic nie zmieni faktu,że zależało mi na zakupieniu samochodu który
            cudnym porankiem nie bedzie przypominał szarej kupy.
            Ale dzięki za rady
            • uki145 straszna unifikacja 29.03.06, 19:54
              Witam! dla pocieszenia ,identyczny silnik (1.8 140 KM) co w astrze ,napedza
              równoczesnie fiata crome i alfe romeo 159!!!!!!!! to ta sama jednostka ,bez
              zadnych zmian. co sie porobiło na tym swiecie. fiat daje oplowi diesle ,a
              opel fiatu silniki benzynowe.podstawaowa croma (1.8 140 KM) kosztuje chyba
              około 75 tys zł. pozdrawiam Łukasz
              • mi44 Re: straszna unifikacja 29.03.06, 20:12
                dzięki,uki145.Pocieszyło mnie bardziej to,że rozmowa zaczęła zmierzać w
                kierunku odrobinę związanym z moim pytaniem:)
                • mi44 Korekta pytania 29.03.06, 20:27
                  Czy 3 drzwiowy Opel Astra III,z silnikiem benzynowym 1,8 140KM(w sumie mało
                  ważna cyfra,ale zaznaczam gdyż w tym modelu funkcjonuje silnik o tej samej
                  pojemności ale 125 KM)to ciekawa na rynku propozycja?Proszę o informację
                  dotyczące awaryjności,komfortu i przyjemności z jazdy,osoby,które
                  jeżdżą,jeździły Oplem Astra III.Samochód przy naprawdę atrakcyjnej cenie i
                  stylizacji(oczywiście to moja prywatna opinia i gust) w stosunku do konkurencji
                  (przy bardzo zbliżonym,a nawet bogatszym wyposażeniu)uzbrojony jest w system
                  IDS+,którego to użyteczność w codziennej jeździe bardzo mnie frapuje.Z góry
                  dziękuję tym,którzy uchronią mnie przed popełnieniem życiowej pomyłki związanej
                  z zakupem w.w. pojazdu,lub z doświadczenia przekonają,że ta się żyć będąc
                  posiadaczem tego stwora
                • uki145 Re: straszna unifikacja 29.03.06, 20:30
                  Witam! prawda jest taka ,ze 1. 8 opla to nowy silnik i nie ma podstaw do
                  wypowiadania sie na temat jego trwałosci i usterkowosci. na 90%(jak wszystkie
                  nowe benzynówki opla) ma rozrzad napedzany łancuchem. samo zawieszenie astry
                  jest stosunkowo proste(z tyłu belka skretna).ciezko gdybac o trwałosci ,ale z
                  pewnoscia naprawy beda tansze niz w Leonie(ma skomplikowane zawieszenie tylnej
                  osi). Pozdrawiam Łukasz
                  • mi44 Re: straszna unifikacja 29.03.06, 21:40
                    z tego co sie orientuję silnik ten od pewnego czasu był stosowany w Vectrze,tak
                    więc nie jest to jakaś totalna nowość
            • jtull Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 01:50
              > co zrobic.tęgie głowy od marketingu w koncernach motoryzacyjnych podstępnie
              > wpadły na pomysł,że ja,33 staruch dowartościuje sie poruszając się pojazdem
              > sportowo stylizowanym,czy też bardziej na wyrost ochrzczonym dumną nazwą
              > SPORT.Tylko,że nie ja to wymyśliłem.Dla mnie może ta wersja nazywać się
              > d...blada i nic nie zmieni faktu,że zależało mi na zakupieniu samochodu który
              > cudnym porankiem nie bedzie przypominał szarej kupy.
              > Ale dzięki za rady

Zawsze mozesz kupić za jakieś małe pieniądze Mercedesa W114/115, albo moze i
              W109, odremontować i nigdy nie powiesz ze to auto przypomina szarą kupę, co
              wiecej bedziesz dumny ze posiadasz wyjątkowe, wygodne (czyt. mięciutkie) auto.

BEZ GWAZDY NIE MA JAZDY!
    • mjf1 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 07:39
      Twój samochód
      Nowy Ford Focus
      3-drzwiowy hatchback
      Focus Sport
      2.0 Duratec 145 KM Euro 4
      5-st. manualna skrzynia biegów
      Cena bazowa
      64 850 zł

Wybrane opcje
      Tango Orange Metalik 1 850 zł
      Rack Ebony
      Klimatyzacja manualna 4 500 zł
      ESP + TCS + EBA 2 900 zł
      Cena całkowita
      74 100 zł
      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 08:30
        Dzięki mfj1,ale cały problem polega na tym,że mój obecny samochód to Ford
        Focus:)Ten stary,którego zepsuli i zrobili nowego
      • mameja21 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 09:16
        mjf1 napisał:

> Twój samochód
        > Nowy Ford Focus
        > 3-drzwiowy hatchback
        > Focus Sport
        > 2.0 Duratec 145 KM Euro 4
        > Wybrane opcje
        > Tango Orange Metalik 1 850 zł
        > Rack Ebony
        > Klimatyzacja manualna 4 500 zł
        > ESP + TCS + EBA 2 900 zł
        > Cena całkowita
        > 74 100 zł

I,znając Forda,napewno z tej ceny jeszcze sporo by zeszli.
        Moje pytanie:po co kupować auto 3-drzwiowe? Przecież 5-drzwiowe jest o wiele
        wygodniejsze,a niewiele droższe.
        • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 12:29
          W przypadku Astry odpowiedź jest prosta.3 a 5 drzwiowy to dwa zupełnie inne
          stylistycznie samochody
      • mi44 Re: Astra GTC Sport 1,8 benzyna 140 KM-czy warto 30.03.06, 14:43
        mjf1 napisał:

> Twój samochód
        > Nowy Ford Focus
        > 3-drzwiowy hatchback
        > Focus Sport
        > 2.0 Duratec 145 KM Euro 4
        > 5-st. manualna skrzynia biegów
        > Cena bazowa
        > 64 850 zł
        >
        > Wybrane opcje
        > Tango Orange Metalik 1 850 zł
        > Rack Ebony
        > Klimatyzacja manualna 4 500 zł
        > ESP + TCS + EBA 2 900 zł
        > Cena całkowita
        > 74 100 zł
        >

30 marzec 2006 14:39
        Twój samochód

Nowy Ford Focus (5-drzwiowy hatchback - Focus Sport - 2.0 DuraTorq TDCi 136 KM
        Euro 4 - 6-st. manualna skrzynia biegów)
        Cena bazowa 74 100 zł

Wybrane opcje
        Tango Orange Metalik 1 850 zł
        Rack Ebony 0 zł
        Podgrzewana przednia szyba 800 zł
        System Sony audio – odtwarzacz płyt CD i plików MP3 2 700 zł
        Klimatyzacja manualna 4 500 zł
        ESP + TCS + EBD 2 900 zł
        Elektrycznie sterowane szyby przednich i tylnych drzwi 1 400 zł

Pełnowymiarowe koło zapasowe 200 zł
        Obręcze z lekkiego stopu 6½x16" (5-ramienny)1 800 zł
        Cena całkowita *90 250 zł