Dodaj do ulubionych

V50 vs Ford Focus

31.03.06, 12:59
Porównywałem Volvo V50 z Fordem Focusem Kombi. W sumie samochody na tej samej
płycie podłogowej z tymi samymi silnikami. Dlaczego zatem jest między nimi
30000PLN różnicy (100000PLN V50, 70000PLN Focus)? Czy naprawdę wyposażenie
Volvo jest tyle warte? Jeśli nie to o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • dr.wal2 Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 13:07
      .. technicznie nic ich nie rózni,prawie - jedynie 2,4 motor jest szwedzki ,
      reszta to technologia Ford´owska i kwalifikacja Belgijskiego Araba który auto
      (Volvo S40/V50) to skladal,aacha jeszcze wyposazenie - jest opcjonalne dla
      kazdego z F/Volvo !

nice weekend´s
    • kodem_pl Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 13:39
      Dokladnie. Analogicznie: Golf V i Audi A3
      • jay_z Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 14:57
        Dokladnie jest tak jak pisza powyzej. Koles, przejedz sie, ale nie tak przez 10
        minut, ale tak troche dluzej nim pojezdzij. Do wyposarzenia oraz wykonania
        samochodu, to w Volvo jest jeszcze marka, ktorej Ford mial nie bedzie, no
        chyba, ze skonczy robis samochody "dla ludu".

Na tej plycie robia takze Mazde3.
    • dr.verte Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 15:25
      asdqwerty4 napisała:

> Porównywałem Volvo V50 z Fordem Focusem Kombi

Jak?Pojeździłeś sobie nimi czy porównywałeś tylko cenniki w necie?
    • mazowsze123 Roznica jest wielka 31.03.06, 16:37
      I roznice ta robi znaczek firmowy. Jesli uwazasz ze ten kawalek blaszki nie ma
      wartosci to podjedz najpierw jednym a potem drugim pozarywac laski:)
      • kginvest Re: Roznica jest wielka 31.03.06, 16:41
        no wlasnie tak jak pisze kolega wyzej, jak chcesz szpanowac to kup volvo... ludzie sie nie znaja i mysla ze volvo to super fura.
    • kginvest Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 16:40
      Witam,

Ja akurat mialem okazje jezdzic i jednym i drugim, tyle ze volvo bylo w diselku 1,6 (glosne) A ford W 1.8 TDCI (cichszy i mocniejszy)

Moje odczucia sa takie... Uwazam, ze volvo ma lepsze materialy wewnatrz, ale to wszystko, pod wzgleden prowadzenia focus mu nie ustepuje. Wrecz powiedzialbym, ze wg. mnie w focusie jest lepsze wspomaganie - ciezej chodzi kierownica (nie lubie takich gdzie sie kreci jednym palcem - wrecz nebezpieczne na autostradzie)

Sam fakt, ze VOVLO nalezy obecnie do FORDA, focis i V40 (bo tym akurat jechalem) sa na tej samej plycie.

A teraz cena... no wlasnie prawie 30 tys zlotych roznicy !! uwazam ze na prawde nie warto, no chyba ze ktos kupuje auto tej "klasy" bo uwaza ze volviak ma prestiż.. no cóż są też tacy, tez mialem taki dylemat ale avensis combi 2.) Benzyna dobrze wypasiona za 100 tys to lepszy wybor niz volvo
    • dr.wal2 Re: V50 vs Ford Focus 31.03.06, 16:44
      mis.z.wiertarka 31.03.06, 13:12 + odpowiedz
      to bylo porownanie na sucho,czy sie przejechales?

Mam takie "hobby" - zawsze gdy na rynku pokaze sie jakis nowy model
      to mam frajde-jezdze i probuje , kazdy moze ..
      myslalem ze jestem jedynym który próbuje auto od sprawdzania platformy (ile
      laczen)zawieszenia,mozliwosci serwicowania samemu itp.,mylilem sie-takich jak
      ja jest trzynascie na kazdy tuzin klientów auto-salonów.

Oczywiscie wystruj wnetrza i inne nieistotne dla mnie szczególy Volvo S40 / V50
      ma ladniejsze niz w Focusie ale cena wyzsza,czy umotywowana ?.

Mala lecz istotna informacja:
      na rynku szwedzkim Volvo daje osiem lat gwarancji na perforacje platformy i
      karoseri przez rdze - tyle samo daje FIAT , z jednym wyjatkiem ;Volvo s40 /V50
      daje takiej gwarancji az dwanascie lat - jak inne porzadne marki samochodów na
      skandynawskich rynkach.

Wyposazenie standartowe tez jest inne :
      splukiwacze reflektorów
      podgrzewane przednie fotele (opcja+tylna kanapa tez)
      AC / ACC z separat kanalami na lewa / prawa strone pojazdu (tyl + przód)
      ESP + ABS
      jest z pewnoscia wiecej standartowego wyposazenia lecz w tej chwili juz nie
      pamietam , ale moge "skoczyc" dp "AUTOMOBIL" AB w K-stad i sprawdzic .

Wszystkie moto czasopisma polecaja VOLVO S40 / V50 z tym srednim Fordowskim
      motorem tzn. z 1,8 lt ponoc wystarczajacy nawet jezeli auto jest maxymalnie
      obciazone a w coupé siedzi 2doroslych i 3 nastolatków , przy jezdzie do 130km/h
      nie jest zbyt glosne,ale to zalezy tez od rodzaju nawierzchni i opon. Pzdr.
    • przemekthor Re: V50 vs Ford Focus 01.04.06, 01:11
      asdqwerty4 napisała:

> o co chodzi?

Powiem Ci, o co chodzi. Ja doplacilem 50 tysiecy do tych siedemdziesieciu i mam
      ten komfort, ze nie musze codziennie ogladac od srodka fokusa, tylko volvo S40.
      I po roku dalej uwazam, ze bylo warto, bo jak na kompakty, S40/V50 (kombi tez
      jezdzilem) to swietnie zaprojektowane, wyposazone, porzadne wykonane i
      komfortowe auta.
      Za ta cene moglem kupic avensisa czy inne legacy, ale jezdzimy z zona we dwoje,
      wiec nie potrzebujemy takiego typu wielkiej i nieruchawej krowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka