IP: 217.153.119.* 16.10.01, 17:30
Zajrzalem na strone dealera Toyoty w Markach i sa tam specyfikacje techniczne
autek tej firmy. Przeczytalem tam, ze ladownosc Toyoty Avensis 2.0 D4D Wagon,
czyli wersji kombi wynosi UWAGA 330 kg!!! Czy ktos wie, czy to jest prawda? Bo
jesli tak, to tam nawet nie mozna zaladowac pieciu doroslych osob, o bagazu nie
wspominajac! To na ki ch.. kombi? Dla dostawcy puchu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Waupor Re: Avensis IP: *.balcab.unibas.ch 16.10.01, 23:49
      Gość portalu: Pitz napisał(a):

> Zajrzalem na strone dealera Toyoty w Markach i sa tam specyfikacje techniczne
      > autek tej firmy. Przeczytalem tam, ze ladownosc Toyoty Avensis 2.0 D4D Wagon,
      > czyli wersji kombi wynosi UWAGA 330 kg!!! Czy ktos wie, czy to jest prawda? Bo
      > jesli tak, to tam nawet nie mozna zaladowac pieciu doroslych osob, o bagazu nie
      >
      > wspominajac! To na ki ch.. kombi? Dla dostawcy puchu?

Masz racje dla puchu. To auto to "syta pucha"

• Gość: berg Re: Avensis IP: *.zamoyski.edu.pl 17.10.01, 07:46
        Ładowność nie oznacza, że nie można załadować pięciu osób, tylko, ile
        kilogramów TOWARU możesz załadować (oprócz pięciu dorosłych osób). Chodzi tu o
        obciążenie tylnej osi itd.
        • Gość: Pitz Re: Avensis IP: 157.25.125.* 17.10.01, 11:39
          Gość portalu: berg napisał(a):

> Ładowność nie oznacza, że nie można załadować pięciu osób, tylko, ile
          > kilogramów TOWARU możesz załadować (oprócz pięciu dorosłych osób). Chodzi tu o
          > obciążenie tylnej osi itd.

No nie zupelnie. Z innych danych (www.toyota-bielany.pl) wynika:

Masa wlasna: 1430 kg
          Dopuszczalna masa calkowita: 1760 kg

Masa wlasna na pewno jest bez pasazerow... Smiechu warte.
          • Gość: Kerda Re: Avensis IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 12:19

> Gość portalu: berg napisał(a):
            >
            > > Ładowność nie oznacza, że nie można załadować pięciu osób, tylko, ile
            > > kilogramów TOWARU możesz załadować (oprócz pięciu dorosłych osób). Chodzi
            > tu o
            > > obciążenie tylnej osi itd.
            >
            > Zupełnie nie jest tak jak pisze Berg.Ładowność oznacza całkowity ciężar jaki
            można zapakować do samochodu-pasażerów i towar łącznie.
            Pięciu pasażerów może ważyć 200 kg i równie dobrze 500 kg.
            Jeżeli rzeczywiście-nie sprawdzałem-ładowność Avensisa wynosi 330 kg to jest
            to śmiech.

• Gość: Piotr Re: Avensis IP: 192.168.1.* / *.pl 17.10.01, 12:37
              Właśnie smiech!
              Ładowność mojego cieniaska wynosi 400kg!!!
              Waga własna 690kg masa dopuszczlna 1140kg
              Czyli albo się ktoś pomylił albo fabryka robi ludzi w jajo.
            • Gość: maxi Re: Avensis IP: 62.148.83.* 17.10.01, 15:36
              Z czemu się dziwicie to są delikatne japońskie samochody - pozdrawiam ludzi nie
              lubiących japońców.
              • Gość: Sławek Re: Avensis IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 17.10.01, 18:08
                330 kg to doprawdy żenada !!! Skoro o tym mowa proponuje sprawdzić BMW.Jeśli
                pamięć mnie nie myli to 3-ki jak i o dziwo olbrzymie 5-ki rzadko przekraczają
                400 kg.Też żenada.

Sławek (Picasso 550 kg ;-)

pozdro
                • Gość: mareks Re: Avensis IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 20:36
                  Z katalogu AŚ 2001:
                  Avensis Wagon ładowność 445 kg, nie wiem czy to prawda masa własna 1240 kg
                  • Gość: Pitz Re: Avensis IP: 217.153.119.* 18.10.01, 09:55
                    Gość portalu: mareks napisał(a):

> Z katalogu AŚ 2001:
                    > Avensis Wagon ładowność 445 kg, nie wiem czy to prawda masa własna 1240 kg

1280 kg ma wersja sedan z silnikiem 1.6 i ladownosc 450, a wagon z tym silnikiem
                    1315 kg i 445 ladownosci. Wszystkie te dane ze stron dealerow - tu akurat Marki,
                    ale z Klaudyny sa takie same.
                    A moze ktos czyms takim jezdzi i moze zajrzec do instrukcji?
                • Gość: Ralph Re: Avensis IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.10.01, 00:00
                  Gość portalu: Sławek napisał(a):

> 330 kg to doprawdy żenada !!! Skoro o tym mowa proponuje sprawdzić BMW.Jeśli
                  > pamięć mnie nie myli to 3-ki jak i o dziwo olbrzymie 5-ki rzadko przekraczają
                  > 400 kg.Też żenada.
                  >
                  > Sławek (Picasso 550 kg ;-)
                  >
                  Kolejny przykład: M. 600 SEC (ten z szeregu W140, dokładnie, niest. nie wiem)
                  miał maksa 320kG. Czyli co- dwaj kolesie po 90, dwie panny po 60 i odrobina
                  bagażu. A gdzie reszta 'niezbędnego' sprzętu? Naprawdę nie wiadomo, o co w tym
                  chodzi...

• Gość: Krzysiek Re: Avensis IP: 10.0.215.* / 212.191.188.* 18.10.01, 11:27
      Ciekawy jestem co wpisuja w dowod rej. przy rejestracji jako ciezarowy.
      • Gość: Krzys Re: Avensis IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 17:05
        Mam liftb. 1,8 - osob-cięż. ładowność 530kg, rejestrowany na 4 osoby.
        Ine modele-osobowe ,jak można sprawdzić w katalogach-oczywiście jeśli nie jest
        się leniwym, mają ładowność 445kg.
      • Gość: Jarek Re: Avensis IP: *.centrume.krakow.pl 18.10.01, 17:06
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Ciekawy jestem co wpisuja w dowod rej. przy rejestracji jako ciezarowy.

Nic nie wpisują. Kupując nowy Avensis D4D kombi z klimą (nie wspominając o innych
        bajerach) nie dostaniesz homologacji na ciężarowy - za duża masa własna pojazdu w
        stosunku do ładowności. Avensis to samochód osobowy niestety a jak chcesz mieć
        ciężarówkę to bez wygód. Dealer niechętnie o tym ze mną rozmawiał. Poza tym
        chciałem obejrzeć Avensisa - i tu potwierdza się opinia ze starego wątku -
        zaproponował mi że zadzwoni do mnie jak tylko jakiś klient odda do serwisu swoje
        auto. Pozostawiam ten fakt bez komentarza.
        • Gość: Pawel Re: Avensis IP: *.bbnplanet.com 19.10.01, 15:38
          Znaczy ze co nie ma w salonie ? bo nie bardzo Cie rozumie
          • Gość: POOL Re: Avensis IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 15:57
            Znaczy się powożą cudzymi autami. WSTYD dla Toyoty.
            • Gość: Franek Re: Avensis IP: *.mannesmann.de 19.10.01, 16:02

> Znaczy się powożą cudzymi autami. WSTYD dla Toyoty.

z tego typu praktyk znany jest tez szeroko vw
              • Gość: Pawel Re: Avensis IP: *.bbnplanet.com 19.10.01, 16:56
                rozumie ze chodzi o jazde probna ??? jesli tak to dziwne, bylem kilka razy w
                salonie Toyoty i praktycznie od reki mozna bylo sprawdzic jak sie jezdzi. W
                trech salonach w ktorych bylem zawsze stly przynajmniej dwa Avensisy
                • Gość: tylman Re: Avensis IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 19:38
                  Te problemy z jazdą próbną są dziwne
                  Byłem w Markach (do dyspozycji AVENSIS D4D )
                  W Piasecznie (AVENSIS 1.6 VVTi)
                  Dwie stacje i na obu jazda bez problemy ok 15-20 min
                  Miła obsługa fachowa i uprzejma(w piasecznie troszke mniej)

pozdr
          • Gość: Jarek Re: Avensis IP: *.centrume.krakow.pl 19.10.01, 21:05
            Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Znaczy ze co nie ma w salonie ? bo nie bardzo Cie rozumie

Znaczy nie ma w salonie żadnego Avensisa kombi. O jazde próbną nawet nie pytałem.
            Zresztą patrz na adres, tu sie żyje oszczędnie, się w salonach nie trzyma
            niepotrzebnie aut, kazdy wie co to Toyota i się nie musi oglądać tylko kupować.
            Pzdr.
            • Gość: Franek Re: Avensis IP: *.tnt4.me.uunet.de 20.10.01, 01:10

> Znaczy nie ma w salonie żadnego Avensisa kombi. O jazde próbną nawet nie pytałe
              > m.
              > Zresztą patrz na adres, tu sie żyje oszczędnie, się w salonach nie trzyma
              > niepotrzebnie aut, kazdy wie co to Toyota i się nie musi oglądać tylko kupować.
              >
              > Pzdr.

Troche robisz z igly widly, jak mi sie wydaje to troche faktycznie w polsce tak
              jest ze nie mozna zawsze na miejscu obejzec wszystkiego co by sie chcialo ale w
              tym toyota nie jest zadnym niechlubnym wyjatkiem, to dotyczy dokladnie
              wszystkich, a jak spytasz o jakis rzadki model to jeszcze zrobia duze oczy:(
              Przyznaje racje ze jest to wnerwiajace ale nie od razu krakow zbudowano...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka