Dodaj do ulubionych

bądź bezpieczny, zgaś światła!

03.04.06, 13:53
przyjechałem do Polski po dłuższym pobycie gdzie indziej i rzuciło mi się w
oczy, że bardzo dużo ludzi jeździ za dnia i przy ładnej pogody na światłach.

Rozumiem że ten czy ów lekceważy sobie bezpieczeństwo swoje i innych, ale
żeby robiła tak większość?

Nie wiem czy istnieją w Polsce jakieś motoryzacyjne grupy nacisku, więc
prywatnie chciałbym na tym forum zaapelować: kochani, dbajcie o
bezpieczeństwo swoje i innych, wyłączajcie światła!
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 03.04.06, 13:57
      Przyjechales i od razu trafiles na to forum?
      • palovlad Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 03.04.06, 13:58
        "Taaaak, przechodzilismy, z tragarzami..."
        • waskes29 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 03.04.06, 16:20
          palovlad napisał:

> "Taaaak, przechodzilismy, z tragarzami..."

hi,hi idealnie dobrane.
    • jimmyjazz Chyba z Egiptu 03.04.06, 14:13
      Tam to faktycznie nawet w nocy jeżdzą bezpiecznie tj bez świateł.

Co za bzdury.
    • kaczy.pisiorek Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 03.04.06, 16:17
      Wyłączymy światła. Ale musisz obiecać, że się odczepisz.
    • barmanik Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 03.04.06, 22:52
      Wracaj do swojej doliny.
    • zgryzliwy1 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 04.04.06, 03:53
      ziutek_z_doliny napisała:

> przyjechałem do Polski po dłuższym pobycie gdzie indziej...

pewnie z 15 lat kiblowales ?
    • 0123czytelnik Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 04.04.06, 06:12
      fiutek z doliny, brak slow
      • wita24 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 04.04.06, 14:24
        wlasnie zapalone swiatla sprawiaja ze jestes lepiej widziany, kiedys zrobiono
        test na wzrok u taksowkarzy ( nie wiem gdzie ) ale wynik byl taki ze wiekszosc
        miala problemy ze wzrokiem, (moze starszych gosci badali) wiec lepiej miej
        swiatla wlaczone.
    • kali.gulla Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 04.04.06, 14:42
      A skąd to się kolego wróciło?
      Bangladesz?
      Zanzibar?
      Bieszczady?
      Czy Mongolia?
    • spieprzaj_dziadu_bura_suko [...] 04.04.06, 14:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ziutek_z_doliny jak piszą świecący 06.04.06, 10:05
      no, przeczytawszy powyższe posty byłem mocno zdziwiony.

Wysyłam uprzejmy apel prosząc o szanowanie się nawzajem na drodze, a w
      odpowiedzi... no szkoda gadać, można samemu przeczytać – obelgi, prostactwo,
      barbaria.

W tej sytuacji oczywiście trudno się dziwić, że ludzie piszący takie teksty
      również na drodze mają wszystkich w nosie i nie gaszą świateł. Chociaż mam
      nadzieję, że ci z Państwa którzy nie dopisali się do powyższego rynsztoka po
      przeczytaniu mojego apelu będą gasić światła.
      • iberia30 Twoje niedoczekanie, n/t 06.04.06, 10:19
      • canx a zgaś bo? jeden argument nie do podważenia daj. 06.04.06, 11:10
        jw
      • simon_r Re: jak piszą świecący 07.04.06, 13:46
        a jakie światła kolego masz na myśli???
        jesli chodzi o drogowe i przeciwmgielne to jestem w stanie poprzeć twój apel...
        ale jeśli masz na myśli zwykłe światła mijania to coś ci się w główce popier...lo
      • gls1 Re: jak piszą świecący 12.04.06, 18:56
        Głupoty opowiadasz i siejesz prowokację , zresztą mierną!!
    • wita24 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 06.04.06, 11:06
      ziutek, mnie obrazasz, ja napisalem do ciebie kulturalnie, nie wyzywajac cie,
      tylko stwierdzajac fakt ze wlaczenie swiatel pomaga w bezpiecznej jezdzie.
      • ziutek_z_doliny a, przepraszam Cię bardzo 06.04.06, 19:20
        jakoś tak zbyt hurtowo się zdenerwowałem.. oczywiście nie miałem Ciebie na
        myśli, przepraszam - choć oczywiście nie rozumiem jak można pisać, że świecenie
        światłami w dzień zwiększa bezpieczeństwo, skoro jest dokładnie odwrotnie
        • gls1 Re: a, przepraszam Cię bardzo 12.04.06, 18:58
          Głupoty opowidasz-mówię to już po raz drugi!!
    • kriss.de.valnor Re: bądź bezpieczny, nie zapinaj pasów!! 06.04.06, 14:20
      przyjechałem do Polski po dłuższym pobycie gdzie indziej i rzuciło mi się w
      oczy, że bardzo dużo ludzi jeździ z zapiętymi pasami bezpieczeństwa nie tylko
      po autostradach, i drogach szybkiego ruchu ale i (o zgrozo) po drogach
      drugorzędnych i lokalnych!!

Rozumiem że ten czy ów lekceważy sobie bezpieczeństwo swoje i innych, ale
      żeby robiła tak większość?

Nie wiem czy istnieją w Polsce jakieś motoryzacyjne grupy nacisku, więc
      prywatnie chciałbym na tym forum zaapelować: kochani, dbajcie o
      bezpieczeństwo swoje i innych, niezapinajcie pasów!
      • wita24 Re: bądź bezpieczny, nie zapinaj pasów!! 06.04.06, 14:28
        kriss.de.valnor napisała:
        > przyjechałem do Polski po dłuższym pobycie gdzie indziej i rzuciło mi się w
        > oczy, że bardzo dużo ludzi jeździ z zapiętymi pasami bezpieczeństwa nie tylko
        > po autostradach, i drogach szybkiego ruchu ale i (o zgrozo) po drogach
        > drugorzędnych i lokalnych!!
        > Rozumiem że ten czy ów lekceważy sobie bezpieczeństwo swoje i innych, ale
        > żeby robiła tak większość?
        > Nie wiem czy istnieją w Polsce jakieś motoryzacyjne grupy nacisku, więc
        > prywatnie chciałbym na tym forum zaapelować: kochani, dbajcie o
        > bezpieczeństwo swoje i innych, niezapinajcie pasów!
        oraz niedokrecajcie kol, zamontujcie noz na kierownicy, nie wymieniajcie
        klockow hamoulcowych, zamontujcie tesciowa na zderzaku i tak dalej .........
        • tomek1151 co za kretyn!!!!!!!!!!!! 06.04.06, 20:39
          zgaś sobie światła w tunelu nie zapnij pasów i poczekaj na pociąg może ci
          rozjaśni w głowie
      • tymon99 kto da więcej?? 30.08.06, 02:11
        kriss.de.valnor napisała:

> prywatnie chciałbym na tym forum zaapelować: kochani, dbajcie o
        > bezpieczeństwo swoje i innych, niezapinajcie pasów!

kochani, dbajcie o swoje bezpieczeństwo, nie używajcie kasków na motocyklu!!
    • remo29 Jak dzieci... 07.04.06, 00:53
      To prowokacja, a piana w kącikach ust wystąpiła u niejedego :)
      • kszyrztow Re: Jak dzieci... 12.04.06, 15:22
        remo29 napisał:

> To prowokacja, a piana w kącikach ust wystąpiła u niejedego :)

Możemy być o ten stan spokojni - tak będzie do końca świata :)
    • agatka43 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 07:09
      Chyba jest to jeden z mniejszych problemów z tymi światłami.
      Lepiej zwróćcie uwagę na chamską jazdę, lekceważenie innych użytkowników dróg,
      bo uważam,że TO powinno być tematem "jak zapobiegać chamstwu i ignorancji na
      naszych drogach".
    • marta979 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 13:01
      przepraszam, ze pytam ale co ma wspolnego jazda na swiatlach przy ladnej
      pogodzie z bezpieczenstwem swoim i nnych, moze ja mam za krotka wyobraznie ale
      jakos nie moge tego skojarzyc?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
      • miskorabol Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 13:19
        nie tylko wyobraznie masz którtka ale i rozum. Chyba cos co jedzie na swiatłach
        jest bardziej widziane niz bez.
        • marta979 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 16:39
          miskorabol napisał:

> nie tylko wyobraznie masz którtka ale i rozum. Chyba cos co jedzie na
          swiatłach
          >
          > jest bardziej widziane niz bez.

czy ty widziales co napisalam, jak nie to cytuje
          "przepraszam, ze pytam ale co ma wspolnego jazda na swiatlach przy ladnej
          pogodzie z bezpieczenstwem swoim i nnych, moze ja mam za krotka wyobraznie ale
          jakos nie moge tego skojarzyc?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?"
          przeciez wyraznie jest napisane na swiatlach- inaczej na wlaczonych swiatlach,
          teraz rozumiesz myslacy czlowieku????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • marta979 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 16:46
            marta979 napisała:

> miskorabol napisał:
            >
            > > nie tylko wyobraznie masz którtka ale i rozum. Chyba cos co jedzie na
            > swiatłach
            > >
            > > jest bardziej widziane niz bez.
            >
            > czy ty widziales co napisalam, jak nie to cytuje
            > "przepraszam, ze pytam ale co ma wspolnego jazda na swiatlach przy ladnej
            > pogodzie z bezpieczenstwem swoim i nnych, moze ja mam za krotka wyobraznie
            ale
            > jakos nie moge tego skojarzyc?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?"
            > przeciez wyraznie jest napisane na swiatlach- inaczej na wlaczonych
            swiatlach,
            > teraz rozumiesz myslacy czlowieku????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            >
            >
            >
            dobra jeszcze raz bo moze za bardzo skrocilam swoja wypowiedz, czyli jak zgasze
            swiatla to bede bardziej bezpieczna dla siebie i innych (wedlug zalozyciela
            watku) chcialabym abys sie wypowiedzial czlowieku ktorys wrocil z obcego kraju
            bo ja nierozumiem.
            • marta979 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 16:48
              a juz wiem do czego sie robalu przyczepiles przy slowie "bezpieczenstwem"
              ucieklo mi "nie", bardzo przepraszam pana z dluuuugim rozumem
      • gls1 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 12.04.06, 19:02
        A co ma wspólnego z bezpieczeństwem jazda z zapiętymi pasami w wypadku kiedy
        nie planuje się kolizji, światła stopu w słoneczny dzień też są nie potrzebne
        bo widać, że samochód przed tobą hamuje, kierunkowskazy też, bo widać, że
        sktęca??? PS- Oj głupoty głupoty....
    • iwonekn Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 07.04.06, 13:43
      to dlaczego w skandynawii jest obowiązek jazdy okrągły rok na światłach??? mylą
      się??
      a nie zauważyłeś ze autko w ciemnym kolorze be światyeł w słoneczny dzień jest
      mniej widoczne niż to z włączonymi?? skąd u Ciebie ta teoria??
      • gls1 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 12.04.06, 19:04
        A jak ona ma się o tym przekonać jak do roboty jeżdzi autobusem??? Może lepiej,
        że nie ma prawka bo tacy ludzie jak ona to "śmierć na drodze"!! PZDR!!
    • ziutek_z_doliny dlaczego gasić? 10.04.06, 15:02
      Kilka osób zapytało mnie, dlaczego jazda z zapalonymi światłami w dzień jest
      niebezpieczna. Z przyjemnością odpowiadam.

Po pierwsze, narażacie w ten sposób tych, którzy nie świecą. Oto jedzie w
      kolumnie kilka aut, większość ma zapalone światła, a niektóre nie. Oczywiście
      te które jadą bez świateł (a mają do tego pełne prawo) są automatycznie gorzej
      widoczne. Dlaczego ktoś, kto przestrzega przepisów i jedzie zgodnie z kodeksem,
      jest narażany na niebezpieczeństwo przez innych użytkowników? Takie
      uregulowanie kodeksowe, które zezwala na opcjonalne zapalanie świateł, uważam
      za ogromną pomyłkę. Jeśli już, to należy wprowadzić obowiązkowe zapalanie
      świateł dla wszystkich!

Po drugie, palenie świateł w dzień stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla
      motocyklistów. Jak wiadomo, ci ostatni mają obowiązek jazdy ze światłami
      mijania przez cały rok – a to dlatego, że te szybkie dwuślady są generalnie
      słabo widoczne; obowiązek zapalania świateł ma je wyróżnić z tła i zapewnić im
      w ten sposób bezpieczeństwo. Z tego właśnie powodu np. niemiecki ADAC
      zdecydowanie nie poleca jazdy ze światłami mijania w dzień! Zamiast tego ADAC
      poleca używać świateł do jazdy dziennej. Oczywiscie Niemcy są w o tyle dobrej
      sytuacji, że sporo aut ma tam światła dzienne, które u nas są wyjątkiem.

Po trzecie, palenie świateł w dzień bardzo utrudnia zauważenie świateł stop.
      Wiadomo że w przypadku hamowania liczą się często ułamki sekund, bo inaczej
      możemy wjechać poprzednikowi w kufer. Zapalone w dzień światła pozycyjne, w
      sytuacji kiedy jest jasno i nieraz i tak trudno zobaczyć światła stop, stanowią
      ogromne zagrożenie i znacznie wydłużają czas reakcji kierowcy hamującego za
      poprzednikiem. Jest to wielkie zagrożenie zwłaszcza w mieście, gdzie auta
      jeżdżą w trybie go-stop a odległości między wozami są niewielkie.

Mam nadzieję, że przekonałem tych którzy się jeszcze zastanawiali, i że od dziś
      wielu z nas będzie już jeździć bezpieczniej! z góry dziękuję i pozdrawiam
      wszystkich.
      • doda-elektroda motocykle 10.04.06, 22:56
        ogólnie zgadzam się całkowicie. Ofensywa świecących hungwejbinów postępu trochę
        mnie uwiera (nie świecisz? toś morderca!). Tylko weź popraw te motocykle,
        szybkie dwuślady.
        • ziutek_z_doliny motocykle 11.04.06, 11:01
          no tak, masz rację, coś mi się pochrzaniło z tymi motocyklami, szybkimi
          dwuśladami. Bardzo przepraszam za niechlujne pisanie i dziękuję za zwrócenie
          uwagi.

Grunt, żeby skończyć z tą niebezpieczną manią świecenia. Zbliżają się Święta,
          znowu będzie duży ruch na drogach, jeśli choć trochę ograniczymy tą plagę może
          będzie trochę bezpieczniej.

serdeczne pozdrowienia dla wszystkich.
          • emektb Re: motocykle 11.04.06, 20:47
            wiesz ziutek jeżdżę se za granicę naszego męczącego kraju i albo się mylę albo
            za naszymi granicami - zarówno południową jak i zachodnią - mają jakby więcej
            autostrad. teraz sobie pomyśl o jeżdżeniu u nas kiedy ludzie wyprzedzają nie
            tylko na trzeciego ale i na czwartego, piątego itp. i skalkuluj może skąd to
            przekonanie o jeździe na włączonych światłach. w niemczech zgadzam się z tobą,
            że na pewno jest bezpieczniej ze zgaszonymi światłami.

pozdro
            • andre_234 Re: motocykle 12.04.06, 11:39
              To może niech się wypowiedzą motocykliści ?
              pzdr
      • edek40 Re: dlaczego gasić? 12.04.06, 13:44
        1. Masz wsteczniczo-PiSowskie podejscie. To zupelnie jak ekskomunika panienki, ktora ubrala sie na rozowo i wyroznia sie w tlumie poprawnie politycznych szaro-czarnych ponurakow.

Nalezy w naszym kraju, o zmiennej pogodzie i pelnym niezmiennych twardzieli oszczedzajacych zarowki w najgorszych warunkach, ustawowy nakaz jazdy na swiatlach.

2. Motocyklisci sami dla siebie stanowia zagrozenie. Jezeli taki jedzie w kolumnie to nikt go nie pominie. Jezeli szaleje, to nawet zauwazony moze nie dac szansy kierowcy czterech kolek do uratowania mu zycia.

3. Zapewne mylisz swiatla przeciwmglowe z tylu od zwyklych pozycji. Bo w prawidlowo oswietlonym pojezdzie swiatla pozycyjne to bodaj 5W, a stopy cztery razy wiecej. Te 5W w dzien w wiekszosci aut jest trudnozauwazalna. Stopy zas widac, szczegolnie ze wiekszosc aut ma trzecie swiatlo stop (baaaardzo kiedys tepione, jako zagrazajace bezpieczenstwu). Jezeli wiec masz problemy z rozroznieniem pozycji i stopu to albo samochod ma do bani oswietlenie, albo musisz odwiedzic specjaliste od oczu.

Nie przekonales mnie. Ale oczywiscie pozdrawiam.
        • nie_banalny [...] 12.04.06, 20:37
          • edek40 Re: dlaczego gasić? 13.04.06, 10:08
            A co to pedal?
          • spieprzaj_dziadu_bura_suko [...] 13.04.06, 10:38
      • gls1 Re: dlaczego gasić? 12.04.06, 19:07
        Ty raczej nie powinieneś brać się za prowadzenie auta, sądząc po głupotach
        jakie piszesz.... NIe martw się gimnazjum się już skończyło pójdziesz do nowej
        szkoły i będziesz miał nowych kolegów, którzy chętnie będą słuchali twoich
        bredni.. PS- mam nadzieję, że "prawka" szybko nie zrobisz, bo tacy ludzie jak
        ty to "śmierć na drodze" PZDR!!
      • ziutek_z_doliny cieszę się, że Was przekonałem 13.04.06, 14:26
        chyba że jednak nie? bo chętnie spróbuję jeszcze raz. W końcu chodzi o nasze
        wspólne bezpieczeństwo. Jeśli jesteście nieprzekonani, piszcie!

Pamiętajcie - wszyscy gasimy światła!

Pozdrowienia i uważajcie na drogach, bo już się zaczeło!
        • edek40 Re: cieszę się, że Was przekonałem 13.04.06, 14:38
          Jestem nieprzekonany.

pzdr
          • plawski Re: cieszę się, że Was przekonałem 13.04.06, 15:02
            edek40 napisał:

> Jestem nieprzekonany.

Ja też.
            >
            > pzdr
            • ziutek_z_doliny a dlaczego? 19.05.06, 11:59
              dzień dobry, panowie Edek i Plawski!

A dlaczego? Podałem przecież 3 racjonalne argumenty przeciw świeceniu. Czy
              możecie Panowie jakoś je obalić?

łączę serdeczne pozdrowienia i życzę bezpieczej jazdy
              ziutek
              • ziutek_z_doliny panowie Edek i Plawski... 23.05.06, 00:30
                bardzo przepraszam że tam wzywam do tablicy, nie zamierzałem broń boże nikogo
                atakować. Jeśli jednak Panowie nie są przekonani (a chcą racjonalnie
                porozmawiać), to będę wdzięczny za wiadomość, czemu moje 3 oparte na
                bezpieczeństwie argumenty przeciw świeceniu nie przekonały Panów.

serdeczne pozdrowienia i ukłony,
                ziutek
                • odin-2 Re: panowie Edek i Plawski... 23.05.06, 08:08

> bardzo przepraszam że tam wzywam do tablicy, nie zamierzałem broń boże nikogo
                  > atakować. Jeśli jednak Panowie nie są przekonani (a chcą racjonalnie
                  > porozmawiać), to będę wdzięczny za wiadomość, czemu moje 3 oparte na
                  > bezpieczeństwie argumenty przeciw świeceniu nie przekonały Panów.
                  >
                  > serdeczne pozdrowienia i ukłony,
                  > ziutek

.. ano Ziuteczku,nie przekonaly mnie Twoje argumenty gdyz moje 40-ci lat za
                  kierownica w tym ok.30-ci z swiatlami przez cala dobe daja mi najlepszy dowod
                  ze swiatla ratuja zycie,przyklad:lata 80-te w Polsce,wracam do domu ,z przodu
                  maly fiat koloru szarego z zgaszonymi swiatlami - u nas oznacza to ze skoro bez
                  swiatel to znaczy ze stoi,,, niewiele brakowalo od czolowego zdezenia-fiacik
                  zdazyl w prawo i ukryc sie miedzy/za drzewem - ja pojechalem dalej (zawsze na
                  swiatlach) -spieszylo mi sie na prom.
                  Zarowy nie sa drogie i paliwa tez duzo wiecej przy "na okraglo" zapalonych
                  swiatlach nie zchodzi,wiec gdzie lezy problem ? skoro udowodnionym
                  jest "oswiecony=bezpieczny" ?
                  • ziutek_z_doliny gaśmy! tak jest bezpieczniej! 23.05.06, 22:17
                    Szanowny Panie odin-2,

rzekomo jeździ Pan 30 lat ze światłami, a jedyna anegdota którą Pan przywołuje
                    jako argument na rzecz świecenie jest kompletnie bez sensu. Odkąd to brak
                    świateł u małych fiatów koloru szarego oznacza, że te fiaty stoją?

Pański sarkazm o "drogich żarówkach" i ekstra paliwie jest również kompletnie
                    chybiony, ponieważ ani razu nie użyłem tych pseudo-oszczędnościowych
                    argumentów. Światła należy gasić nie dla jakiejś tam urojonej oszczędności, ale
                    dlatego że tak jest bezpieczniej!

łaczę serdeczne pozdrowienia,
                    ziutek

PS. panowie Edek i Pławski milczą, więc rozumiem że jednak przyjeli moje
                    argumenty na rzecz gaszenia świateł. Brawo panowie! Gaśmy światła!
      • tymon99 Re: dlaczego gasić? 30.08.06, 02:15

> palenie świateł w dzień stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla
        > motocyklistów. Jak wiadomo, ci ostatni mają obowiązek jazdy ze światłami
        > mijania przez cały rok – a to dlatego, że te szybkie dwuślady są generaln
        > ie słabo widoczne;

dwuśladowe motocykle rzeczywiście są słabo widoczne!! może z wyjątkiem tych z
        koszami; no i niektórych egzemplarzy po ciężkich przejściach..
        PS: przypominam o istnieniu trójkołowców - te zostawiają nawet trzy ślady!
    • dlugopisem <a href="http://www.ranking.gauto.prv.pl/" target="_blank">www 13.04.06, 11:43
      Właśnie.....

jak chcecie być bezpieczni to nie kupujcie aut w kolorze asfaltu
      ja kupiłem w kolorze ostro miedzianym
      to nie jest żółty, ale bardzo się odróżnia, nawet od białego, który jest też mało widoczny pod słońce
    • odin-2 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! ... 14.04.06, 08:54
      .. zaloz bardzo ciemne okulary,komorka w lape i gaz do dechy - jezdzij
      bezpieczniej !!!
    • agent-arturo Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 14.04.06, 09:33
      Witam. Kiedy czytam takie posty jak Twój to jestem za odebraniem ludziom
      podobnym do Ciebie prawa jazdy.Pisząc ten post wykazałeś się kompletnym brakiem
      znajomości zagadnienia.W ciągu dnia samochód jadący z włączonymi światłami
      mijania jest znacznie lepiej widoczny dla innych uczestników ruchu niż taki
      który tych świateł nie ma włączonych.Szczególnie poza miastem. Więc zanim coś
      podobnego napiszesz zastanów się i nie kompromituj się. Pozdrawiam.
      • ziutek_z_doliny dbajmy o bezpieczeństwo swoje i innych! 20.04.06, 09:35
        witam serdecznie, panie agent-arturo!

naprawdę dziwię się, jak w Polsce można publicznie i bezkarnie - tak jak Pan to
        robi - wzywać do ryzykowania życia swojego i innych. Z trzech wymienionych
        wyżej powodów jazda na światłach mijania w dzień jest ogromnym
        niebezpieczeństwem.

Nie stać Pana na merytoryczną krytykę moich argumentów, zamiast tego wypisuje
        Pan tylko obraźliwe uwagi. Jak zresztą zauważyłem i czego dowodzi tak post pana
        agent-arturo jak cały ten wątek, adwokaci świecenia światłami w dzień są
        wyjatkowo agresywni, wyjątkowo nieuprzejmi, wyjątkowo pełni pogardy dla
        współużytkowników dróg i wyjątkowo przekonani o własnej nieomylności.

Na szczęście to się zmienia. W czasie świąt przejechałem po Polsce około 800
        kilometrów i zauważyłem, że coraz więcej osób gasi światła. Dziękuję! Dbajmy o
        bezpieczeństwo swoje i innych!
      • m.rycho Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 20.04.06, 09:52
        agent-arturo napisał:
        >W ciągu dnia samochód jadący z włączonymi światłami
        > mijania jest znacznie lepiej widoczny dla innych uczestników ruchu niż taki
        > który tych świateł nie ma włączonych.<
        Za to inni użytkownicy drogi są przez to widoczni znacznie słabiej.Szczególnie
        poza miastem.
        >Kiedy czytam takie posty jak Twój to jestem za odebraniem ludziom
        > podobnym do Ciebie prawa jazdy.<
        Ja myślę podobnie o Tobie,a więc jesteśmy w równowadze i możemy być spokojni o
        własne prawa jazdy.
        Pozdrawiam
    • dr.wal2 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! ... 20.04.06, 17:21
      .. nafta jest bardzo latwopalna !!!
    • odin-2 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 19.05.06, 14:24
      pod koniec 70-tych lat gdy obowiazek jazdy na pol swiatlach wprowadzano tez
      byly protesty,-przewaznie z powodu potencjalnego zapominalstwa i grozacego
      mandatu,na rynku ukazaly sie "gadgety" ktore w dzien (bez wlaczenia pol swiatel)
      swiecily 70% mocy pol swiatel-juz tego w handlu nie ma lecz moge poszperac
      na "skrot´ach" (zlomach) z pewnoscia znajde cos dla oszczednego z Polski-by
      zarowy dluzej zyly.Pzdr.
    • gls1 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 19.05.06, 21:01
      BĄDŻ BEZPIECZNY NIE UŻYWAJ KIERUNKOWSKAZÓW ANI SWIATEŁ STOPU!!!
    • matrioszka_29 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 19.05.06, 23:40
      SPie..j!
      • odin-2 bądź przezorny - spisz testament ... 20.05.06, 14:28
        ..-maja Cie skremowac ?
        popiolki do morza ?
        czy tez na ladzie rozpylic ?

Szczesliwego Przejscia (na tamta strone) Zycze
        • ziutek_z_doliny jasniej, czyli ciemniej 24.05.06, 01:28
          kochani!

nie dajmy się ogłupić! dla własnego i cudzego bezpieczeństwa gaśmy światła!
          • odin-2 Re: jasniej, czyli ciemniej 24.05.06, 07:33

kochani!
            nie dajmy się ogłupić! dla własnego i cudzego bezpieczeństwa gaśmy światła!

gasmy swiatla (nawet w nocy) jezdzijmy minimum tyle ile stoi na znaku,
            nieuzywajmy pasow-chronmy wolnosc osobista - CHRONMY NASZA PLANETE PRZED
            PRZELUDNIENIEM,-moze bez szkody dla ekosystemy wyzywic maximum dwa miljardy
            ludzi ,-jest nas juz szesc i pol miljarda , co minute przychodz na swiat dwuch/
            dwoje/dwie Chinczykow , o reszcie nie pomne,szkoda atramentu - ZYJMY JAK
            JEZDZIMY - SZYBKO , UMIERAJMY MLODO - robactwo nielubi przestarzalej zywnosci !
            AMEN
            • ziutek_z_doliny dobry przykład logiki świetlistych 25.05.06, 13:24
              powyżej dobry przykład na logikę, jakiej używają świetliści.
      • gls1 Re: bądź bezpieczny, zgaś światła! 26.05.06, 19:17
        Sam sp..aj jełopie zakichany !!!! Takiś odważny zza monitora co ???? Już
        niejeden raz miałem ochotę przylać "nieoświetlonemu niedzielnemu kierowcy" i
        jak się na to zdecyduję to mam madzieję, że to będziesz ty baranie!!!
    • ziutek_z_doliny mizeria świetlistych argumentów 26.05.06, 14:58
      byłem zaszokowany czytając, jak w gazecie publikuje się teksty wzywające do
      jazdy z zapalonymi światłami - do tego twierdząc, że to zwiększy bezpieczeństwo!

Jednak wystarczy lekko poskrobać przytoczone rzekomo empiryczne argumenty na
      rzecz świecenia ("W ubiegłym roku prawie 58 proc. wypadków zdarzyło się między
      marcem a wrześniem - wtedy, gdy w Polsce nie ma obowiązku jazdy na światłach w
      ciągu dnia") by okazało się, że jest dokładnie odwrotnie. Świecenie zwiększe
      ryzyko!

Kochani, szanujmy się! gaśmy światła!

**

PS. Cytat z auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3370603.html
      • dr.wal2 Re: mizeria świetlistych argumentów 26.05.06, 18:00
        Autor: ziutek_z_doliny
        Data: 26.05.06, 14:58
        Kochani, szanujmy się! gaśmy światła!-
        zaswiecmy gromnice wzamian !
        • ziutek_z_doliny świetliste żarty 26.05.06, 18:21
          pisałem wyżej, że jazda z zapalonymi światłami to przejaw arogancji i braku
          szacunku dla innych użytkowników. Jak się okazuje, niektórzy zwolennicy
          świecenia nie mają nawet szacunku dla tragicznej śmierci na drodze.

• odin-2 Re: świetliste żarty 26.05.06, 18:29

pisałem wyżej, że jazda z zapalonymi światłami to przejaw arogancji i braku
            szacunku dla innych użytkowników. Jak się okazuje, niektórzy zwolennicy
            świecenia nie mają nawet szacunku dla tragicznej śmierci na drodze.

.. zawierz eqspertyzom i ... expertom ,- ja takim expertem jestem ,od ponad 27-
            ciu lat jezdze przymusowo na swiatlach i zauwazylem zalete takiej jazdy -
            nie swieca sie reflektory ? znaczy sie ze pojazd stoi! , dotyczy rowniez
            jednosladow z mopedami wlacznie.
            Cieszcie z z mozliwosci oswiecenia - przez caly rok .
            • ziutek_z_doliny już o tym Pan pisał 26.05.06, 18:46
              szanowny Panie odin-2,

takim "ekspertom", którzy widząc na drodze auto bez świateł uznają, że stoi,
              jakoś nie chce mi się wierzyć.

zasyłam pozdrowienia,
              ziutek
              • odin-2 Re: już o tym Pan pisał 26.05.06, 18:50

> szanowny Panie odin-2,
                >
                > takim "ekspertom", którzy widząc na drodze auto bez świateł uznają, że stoi,
                > jakoś nie chce mi się wierzyć.
                >
                > zasyłam pozdrowienia,
                > ziutek

.. mnie tez niechcialo sie wierzyc ze "maluch" z zgaszonymi swiatlami jechal,-
                zdazyl sie jednak ukryc za drzewem - przezyl . Pzdr.
          • grogreg Re: świetliste żarty 30.08.06, 14:04
            Wierze gleboko iz przyjdzie dzien w ktorym ujrzysz swiatlosc i uwierzysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka