kratom13 18.04.06, 17:59 Czy w awaryjnym wypadku można do oleju syntetycznego(5W50) dolać mineralnego(15W40)wiem że nie powinno się tego robić.Jakie taka dolewka może nieść konsekwencje dla silnika? Link Zgłoś Obserwuj wątek
uki145 Re: Dolewka oleju !!!! 18.04.06, 18:20 Witam!zalezy od silnika , jego wymagan olejowych i charakterystyki pracy .niektóre wysokobrowe silniki (np alfa romeo ) nie toleruja takich eksperymentów (w skrajnych sytuacjach moze dojsc do zniszczenia układu wał - panewka ),podobnie jak niektóre turbodoładowane motory(moze ucierpiec turbina) . tak czy inaczej taka dolewke nalezy traktowac jedynie ratunkowo i jak najszybciej wymienic olej na własciwy . po dolaniu pogorsza sie własciwosci oleju (w zaleznosci od tego ile 15w40 dolejesz)trzeba wiec liczyc sie z gorszymi własciwosciami smarnymi oleju w wyzszych i niskich (rozruchowych ) temperaturach.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
kratom13 Re: Dolewka oleju !!!! 18.04.06, 18:30 Witam i dziękuje za odpowiedż.Chodzi o silnik diesla w samochodzie dostawczym Kia k2700.Oleju dolałem okołop 0,3l do silnika wchodzi bodajże ok 7 l.Znajomy mnie przestraszył że oleje te mogą się "zwarzyć" i może to się skończyć tragicznie dla silnika.W sklepie w którym kupowałem olej sprzedawca przekonywał mnie ze taka mała ilość dolanego oleju poprostu się wymiesza i nie będzie kłopotu.Pytam bo gdy rzeczywiście miałoby się coś stać to wolę całkowicie olej wymienić a to już koszt a olej niedawno wymieniałem. Link Zgłoś
loyezoo Re: Dolewka oleju !!!! 18.04.06, 18:54 Nie wiem tylko jaki problem z kupieniem właściwego na dolewkę?? Link Zgłoś
uki145 Re: Dolewka oleju !!!! 18.04.06, 18:58 własnie,przeciez na kazdej stacji jest mozliwosc kupna 5w50 . najlepiej miec w aucie litr na dolewki. 0,3 l mineralnego na 7 litrów oleju nie stanowi zadnego zagrozenia.jesli to w miare nowa kia to silnik ma turbine .nastepnym razem radze jednak wlewac tylko taki olej jaki zaleca producent i jaki jest zalany.Pozdrawiam Link Zgłoś
kratom13 Re: Dolewka oleju !!!! 18.04.06, 19:18 Dzięki uki145! właśnie był problem ale z kasą litr syntetyku na stacji 65 pln a mineralnego 13 pln i znalazłem się w trudnej sytuacji autem jeżdzi kilka osób i niewiedziałem ile tego oleju brakuje i niechciałem zatrzeć silnika ale jeśli mówisz że 0,3l rozejdzie się po "kościach" to jestem trochę spokojniejszy.Wiem że olej na dolewkę powinien być zawsze pod ręką ale wiesz jakie jest życie tym bardziej że autem jeżdzi kilku szoferów. Link Zgłoś
robert888 coś koles bredzisz 18.04.06, 19:27 brak 0.3l oleju przy objętości 7l miałby grozić zatarciem silnika? Co to za dyrdymały? Jakbys miał w silniku 3l za mało to tez nic by się nie stało. Komedia. Link Zgłoś
kratom13 Re: coś koles bredzisz 18.04.06, 19:31 dyrdymało jak na bagnecie nie pokazuje oleju to wiesz ile go brakuje Coperfild z ciebie czy co? Link Zgłoś
kratom13 Re: nagle zniknął? 18.04.06, 19:51 Dziękuję wszystkim .Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru! Link Zgłoś