Dodaj do ulubionych

Kontrola policyjna

15.06.06, 10:30
Witam

Mam pytanie do orientujących się w przepisach temat j/w

Zostałem zatrzymany za przekroczenie (jechałem 62 a powinienem 50)
W związku z tym mam kilka pytań:
- czy policjant może przeprowadzać zatrzymanie jednoosobowo (radiowóz był
oznakowany)?
- Czy na moje żądanie ma obowiązek okazać dokumenty potwierdzające sprawdzenia
radaru i alkomatu?

A tak w ogóle to nie było mowy o pouczeniu, za to mandacik 50zł i 2 punkty karne.

Dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Kontrola policyjna 15.06.06, 12:15
      > - czy policjant może przeprowadzać zatrzymanie jednoosobowo (radiowóz był
      > oznakowany)?

Chyba w zadnym przepisie nie ma okreslone czy policjantow ma byc dwoch , trzech
      czy czterech a moze tylko jeden. przepisy mowia tylko o tym ze poza obszarem
      zabudowaneym pojazd policyjny powinien byc oznakowany a w terenie zabudowanym
      moga zatrzymywac z pojazdow nieoznakowanych i tym podobne przepisy. Ale ja nie
      pamietam zeby gdzies byla mowa o ilosci policjantow.

> - Czy na moje żądanie ma obowiązek okazać dokumenty potwierdzające sprawdzenia
      > radaru i alkomatu?

Powinien posiadac takie dokumenty przy sobie i powinien je okazac na zadanie,
      ale... ten numer juz nie przechodzi. Moze jedna czy dwie osoby w tym kraju
      miala "szczescie" i akurat trafila ze dokumenty dopuszczajace dane urzadzenie
      do uzytku sie przedawnily.

Zdecydowanie lepiej zamiast grac cwaniaka i sprawdzac policjanta czy dopelnil
      wszelkich formalnosci jest wykazac skruche i przyznac sie do winy i mocno
      zalowac za swoje wykroczenie :)

Pozdrawiam
    • 1nick Re: Kontrola policyjna 15.06.06, 12:23
      W kwestii twoich pytań:
      pytanie pierwsze - choć tego nie jestem pewien - policjant może być sam zaś
      kwestia oznakowania radiowozu dotyczy terenu zabudowanego lub nie .
      pytanie drugie - Zarówno radarowe mierniki predkości jak i analizatory wydechu
      podlegają prawnej kontroli metrologicznej co oznacza , że powinny mieć aktualne
      świadectwa LEGALIZACJI , świadectwa te mają określony czas ważności (radarowe
      mierniki predkości 13 miesiący, analizatory wydechu 6 miesięcy) Na urządzeniach
      tych założone są także tzw. cechy zabezpieczające (na świadectwie określa się
      miejsce założenia takiej cechy) uszkodzenie takiej cechy jest równoznaczne z
      utratą ważności tego świadectwa ( ta formuła również umieszczona jest na
      świadectwie ) Na twoje żądanie policjant powinien udostępnić ci obydwa te
      świadectwa .
      Pozdrawiam
    • 2pac8 Re: Kontrola policyjna 15.06.06, 15:18
      a na jakiej podstawie powiedział że jechałeś 62km/h? nagrał cię na kamerze?

i ile wtedy miałeś na prędkościomierzu? bo prędkościomierze zawyrzają np. jak pokazywał ci 62km/h to naprawdę mogłeś jechać np 55km/h

większość radarów które używa policja nie posiadają homologacji i poprostu są używane nielegalnie (tak mi powiedział ktoś kto pracuje w serwisie naprawiający fotoradary instalowane w radiowozach) i np. często korzystają z uszkodzonych.

• lu753 Re: Kontrola policyjna 15.06.06, 18:21
        Ile miałem na liczniku w tym momencie trudno powiedzieć (to mogło być zaraz za
        tablicą oznaczającą teren zabudowany lub na jej wysokości). Równie dobrze mógł
        mnie złapać przed, no ale jak to można sprawdzić podczas takiej kontroli. Z
        drugiej strony jakbym uparł się i odmówił przyjęcia mandatu to musiałbym
        przejechać się w tamte okolice jeszcze raz (związane to było by ze zgłoszeniem
        o wykroczenie do sądu grodzkiego, czy jakiegoś tam) to jest jakieś 200Km w jedną
        stronę, więc uznałem że lepiej zapłacić te 50zł, i na przyszłość się dowiedzieć
        paru szczegółów na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka