Dodaj do ulubionych

VW- no to jedziemy na naprawe

IP: *.chello.at / *.37.11.vie.surfer.at 04.02.03, 17:57
www.sparkasse.de/finanzen/nachrichten/?templateurl=dsgv3.onvista.de/news/cgi-
bin/news.mpl&ov_news_id=4414559&ov_news_date=04.02.2003&ov_num=4&ov_osi=DE7664
00&ov_pp=
Obserwuj wątek
    • Gość: Emil Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.03, 18:12
      850 tys aut z cewkami jest wzywana do warsztatow po 1mln
      z powodu szkod mrozowych.Ale jak ma byc z VW lepiej,jak najwiekszym akcjunariuszem firmy jest (byl)czerwony land (dlugie lata rzadow Schrödera)Niedersachsen (18,5%) najbiedniejszy land w Niemczech Zachodnich,a szefem jest
      Pischetsrieder,ktory wylecial z BMW,gdyz byl odpowiedzialny za nieudany zakup Rovera (straty w miliardach euro cos ok.4 mld)
      news.onvista.de/latest_news.html?TIME_RANGE=week&ID_NEWS=4414949
      • Gość: robert czy ta akcja obejmuje również PRL? IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 04.02.03, 18:16
        i czy Skodę też?
        • Gość: kozak Re: czy ta akcja obejmuje również PRL? IP: *.chello.at / *.37.11.vie.surfer.at 04.02.03, 18:19
          Gość portalu: robert napisał(a):

> i czy Skodę też?
          1.8 T też.
    • Gość: jusz Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 22:42
      <Mam taki silnik w Seacie, ale się na mnie wypięli - to było do przewidzenia.
      zwalili całą winę na instalację gazową. Chłopaki w Seacie się cieszą bo co trzy
      tygodnie naprawiam samochodód, a od listopada zmieniłam olej cztery razy.
      Czysty biznes takie usterki - ale do czasu, nie wiem jak VW może mją honor,
      ale Seat na pewno nie. Nigsdy więcej seata nie kupię.
      • marekpol Re: VW- no to jedziemy na naprawe 04.02.03, 23:36
        Panowie czy ktoś ma jakąś oficjalną informację VW Polska na temat wymiany tych
        cewek? Czy wymiana dotyczy także samochodów po upływie okresu gwarancji? Jaka
        jest orientacyjna cena tej cewki?
        • devote Re: VW- no to jedziemy na naprawe 05.02.03, 00:43
          narazie nie ma wezwan na wymiany.
          dealer wymieni dopiero jak sie popsuje

w usa w ciagu 30 do 60 dni ma byc recall(wezwania) bo musza uzupelnic zapasy w
          magazynach bo brakuje cewek.przynajmnie tak gadali w tv dzisiaj.czy to prawda
          czy plotka to zobaczymy.

z drugiej strony w gazetach pisali ze recall nie ma sensu bo i tak zakladane sa
          te same cewki co nawalaja.nie ma narazie nowych zmienionych.gdzie jest prawda
          nie wiem.wiem za to ze sa 2 cewki ktore roznia sie litera w numerze czesci
          zamiennej na koncu (J i H)i wygladaja troche inaczej.napisalem o tym w innym
          temacie.
        • Gość: robert ja sobie sam wymieniłem IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 10:41
          marekpol napisał:

> Panowie czy ktoś ma jakąś oficjalną informację VW Polska na temat wymiany
          tych
          > cewek? Czy wymiana dotyczy także samochodów po upływie okresu gwarancji? Jaka
          > jest orientacyjna cena tej cewki?

w Skodzie kosztuje ok 100PLN - ale ich nie ma i nie bedzie. Kupiłem w Audi,
          gdzie zapłaciłem 300PLN. Cena dotyczy JEDNEJ sztuki.
          Wolałem zapłacic więcej i mieć auto niż oddać je do serwisu na cholera wie jak
          długi czas. Auto jest po gwarancji.
          • marekpol Re: ja sobie sam wymieniłem 05.02.03, 14:11
            Gość portalu: robert napisał(a):

> w Skodzie kosztuje ok 100PLN - ale ich nie ma i nie bedzie. Kupiłem w Audi,

> gdzie zapłaciłem 300PLN. Cena dotyczy JEDNEJ sztuki.

> Wolałem zapłacic więcej i mieć auto niż oddać je do serwisu na cholera wie jak

> długi czas. Auto jest po gwarancji.

Jeśli można zapytać jaki masz silnik (seria-pierwsze 3 litery w numerze silnika

w dowodzie rejestracyjnym) i ile tysięcy już zrobiłeś? Skoro nic Ci się

wcześniej nie działo to może miałeś serię wyprodukowaną przez Hitachi a teraz

mogłeś wymienić na "felerne" od niemieckiego dostawcy.Zakładam że wymieniłeś

wszystkie cewki.Tak apropos ile czasu zajmuje wymiana, czy jest łatwy dostęp i

są szanse wymienić to na trasie.Może też powinienem kupić 4 zapasowe cewki

(1.8T) i wozić je w bagazniku na "wszelki słuczaj"?

A swoja drogą jestem ciekaw opinii posiadaczy starszych passatów (<VI 2001)/lub

innych/ z silnikiem 1.8T.Jakoś nic nie było wtedy o tym słychać...

Strach teraz wyjechać na dłuższą trasę...

• Gość: robert odpowiadam IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 20:52
              marekpol napisał:

> Jeśli można zapytać jaki masz silnik (seria-pierwsze 3 litery w numerze
              silnika

Nr zaczyna się od AUM, silnik 1,8T

>
              >
              >
              > w dowodzie rejestracyjnym) i ile tysięcy już zrobiłeś? Skoro nic Ci się
              >
              >

auto przejechało 30 tysięcy.

> wcześniej nie działo to może miałeś serię wyprodukowaną przez Hitachi a teraz
              >
              >
              > mogłeś wymienić na "felerne" od niemieckiego dostawcy.Zakładam że wymieniłeś
              >
              >
              > wszystkie cewki.Tak apropos ile czasu zajmuje wymiana, czy jest łatwy dostęp
              i
              >
              >
              > są szanse wymienić to na trasie.Może też powinienem kupić 4 zapasowe cewki
              >
              >
              > (1.8T) i wozić je w bagazniku na "wszelki słuczaj"?
              >

Po co wszystkie? Przeciez wszystkie ci naraz nie wysiądą. Jeśli masz wolne
              1200PLN możesz kupic wszystkie cztery:))) Wolny kraj. Ja wymieniłem wadliwą.
              Wymiana nie jest trudna ale - silnik jest gorący i potrzebny jest klucz do
              świec. No i srubokręt i klucz imbusowy (dostęp do jednej z cewek jest
              utrudniony). W Audi sprzedali mi z końcówka J. Dotychczas miałem H.

Można jechać na 3 garnkach, ale nie radzę wiecej niż kilka kilometrów. Szkoda
              katalizatora. On jest chyba droższy.

Strach to się bać. Jeździj i się nie przejmuj. Jak ma się zepsuć to się zepsuje
              i tyle. U mnie to pojawiało sie stopniowo - najpierw nierównomierna praca po
              uruchomieniu, która potem ustępowała (po 1 minucie). W końcu przestała
              ustepować i wziąłem sie do roboty. Ot tyle:))
              • marekpol Re: odpowiadam - dzięki 05.02.03, 21:20
                Dzięki za info.Masz rację.Chyba tylko kupię jedną na zapas.Dobrze jest być
                przygotowanym na dłuższą trasę.Ale z drugiej strony to wypada chyba w przypadku
                awarii wymieniać cewki "na chybił trafił" aż do skutku bo sprawdzanie iskry na
                świecy raczej nie wchodzi w grę a nie będę woził wszędzie ze sobą laptopa z
                interfece'm VAG.

A tak apropos mój silnik ma symbol AWT i zrobiłem już 50tys.km.
                • Gość: robert co chcesz sprawdzać za pomocą laptopa? IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 21:36
                  marekpol napisał:

Ale z drugiej strony to wypada chyba w przypadku awarii wymieniać cewki "na
                  chybił trafił" aż do skutku bo sprawdzanie iskry na świecy raczej nie wchodzi w
                  grę a nie będę woził wszędzie ze sobą laptopa z interfece'm VAG.

odpinasz po kolei fajke po fajce i słuchasz silnika. Jeżeli zwalnia, to cewka
                  OK. Jeżeli brak zmiany w pracy silnika to ta cewka jest NotOK. Proste jak p....

siemanko:)
                  • marekpol Re: co chcesz sprawdzać za pomocą laptopa? 06.02.03, 00:40
                    Albo można odłączać kolejno wtyczki od wtryskiwaczy.Ten sam efekt. Niemniej
                    jednak jeszcze raz dzięki. Coś mi się zdaje że zamówię tę nieszczęsną cewkę.
                  • marekpol Re: Gdzie można kupić cewki? 06.02.03, 18:25
                    Robercie, mam do Ciebie jeszcze pytanko: gdzie kupiłeś tą cewkę? Dzwoniłem dziś

do kilku dealerów VW w W-wie i każdy nabiera wody w usta.(?)

Holowanie samochodu z dłuższej trasy (zwłaszcza z zagranicy) może być zbyt drogą

imprezą tak więc wolę mieć w bagażniku zapasową cewkę. Gwarancja już mi minęła 7

m-cy temu. Nie jest tajemnicą że VW traktuje polski rynek jako rynek II-giej

kategorii tak więc nie sądzę aby mi wymienili cewkę za free w przypadku

awarii.Mało tego - znając ich pazerność policzą mi jeszcze za wymianę. Już

Kulczyk się o to postara. Dopiero niedawno konkurencja wymusiła na VW 2-letnią

gwarancję.Wcześniej była tylko roczna a nie wspomnę co było w standardzie...

• Gość: robert Rowiński w Piasecznie IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 06.02.03, 19:04
                      • marekpol Re: Rowiński w Piasecznie 06.02.03, 19:45
                        Wielkie dzięki!
    • Gość: Heinrich Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.03, 15:42
      Nie robcie tego sami.Koszt dla VW to 100 euro.Czekac,bo oni musza to zaplacic!
      • devote Re: VW- no to jedziemy na naprawe 05.02.03, 23:34
        schowaj rachunek i potem powinni oddac kase
        tak jest w US
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka