Gość: kozak IP: *.chello.at / *.37.11.vie.surfer.at 04.02.03, 17:57 www.sparkasse.de/finanzen/nachrichten/?templateurl=dsgv3.onvista.de/news/cgi- bin/news.mpl&ov_news_id=4414559&ov_news_date=04.02.2003&ov_num=4&ov_osi=DE7664 00&ov_pp= Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Emil Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.03, 18:12 850 tys aut z cewkami jest wzywana do warsztatow po 1mln z powodu szkod mrozowych.Ale jak ma byc z VW lepiej,jak najwiekszym akcjunariuszem firmy jest (byl)czerwony land (dlugie lata rzadow Schrödera)Niedersachsen (18,5%) najbiedniejszy land w Niemczech Zachodnich,a szefem jest Pischetsrieder,ktory wylecial z BMW,gdyz byl odpowiedzialny za nieudany zakup Rovera (straty w miliardach euro cos ok.4 mld) news.onvista.de/latest_news.html?TIME_RANGE=week&ID_NEWS=4414949 Link Zgłoś
Gość: robert czy ta akcja obejmuje również PRL? IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 04.02.03, 18:16 i czy Skodę też? Link Zgłoś
Gość: kozak Re: czy ta akcja obejmuje również PRL? IP: *.chello.at / *.37.11.vie.surfer.at 04.02.03, 18:19 Gość portalu: robert napisał(a): > i czy Skodę też? 1.8 T też. Link Zgłoś
Gość: jusz Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 22:42 <Mam taki silnik w Seacie, ale się na mnie wypięli - to było do przewidzenia. zwalili całą winę na instalację gazową. Chłopaki w Seacie się cieszą bo co trzy tygodnie naprawiam samochodód, a od listopada zmieniłam olej cztery razy. Czysty biznes takie usterki - ale do czasu, nie wiem jak VW może mją honor, ale Seat na pewno nie. Nigsdy więcej seata nie kupię. Link Zgłoś
marekpol Re: VW- no to jedziemy na naprawe 04.02.03, 23:36 Panowie czy ktoś ma jakąś oficjalną informację VW Polska na temat wymiany tych cewek? Czy wymiana dotyczy także samochodów po upływie okresu gwarancji? Jaka jest orientacyjna cena tej cewki? Link Zgłoś
devote Re: VW- no to jedziemy na naprawe 05.02.03, 00:43 narazie nie ma wezwan na wymiany. dealer wymieni dopiero jak sie popsuje w usa w ciagu 30 do 60 dni ma byc recall(wezwania) bo musza uzupelnic zapasy w magazynach bo brakuje cewek.przynajmnie tak gadali w tv dzisiaj.czy to prawda czy plotka to zobaczymy. z drugiej strony w gazetach pisali ze recall nie ma sensu bo i tak zakladane sa te same cewki co nawalaja.nie ma narazie nowych zmienionych.gdzie jest prawda nie wiem.wiem za to ze sa 2 cewki ktore roznia sie litera w numerze czesci zamiennej na koncu (J i H)i wygladaja troche inaczej.napisalem o tym w innym temacie. Link Zgłoś
Gość: robert ja sobie sam wymieniłem IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 10:41 marekpol napisał: > Panowie czy ktoś ma jakąś oficjalną informację VW Polska na temat wymiany tych > cewek? Czy wymiana dotyczy także samochodów po upływie okresu gwarancji? Jaka > jest orientacyjna cena tej cewki? w Skodzie kosztuje ok 100PLN - ale ich nie ma i nie bedzie. Kupiłem w Audi, gdzie zapłaciłem 300PLN. Cena dotyczy JEDNEJ sztuki. Wolałem zapłacic więcej i mieć auto niż oddać je do serwisu na cholera wie jak długi czas. Auto jest po gwarancji. Link Zgłoś
marekpol Re: ja sobie sam wymieniłem 05.02.03, 14:11 Gość portalu: robert napisał(a): > w Skodzie kosztuje ok 100PLN - ale ich nie ma i nie bedzie. Kupiłem w Audi, > gdzie zapłaciłem 300PLN. Cena dotyczy JEDNEJ sztuki. > Wolałem zapłacic więcej i mieć auto niż oddać je do serwisu na cholera wie jak > długi czas. Auto jest po gwarancji. Jeśli można zapytać jaki masz silnik (seria-pierwsze 3 litery w numerze silnika w dowodzie rejestracyjnym) i ile tysięcy już zrobiłeś? Skoro nic Ci się wcześniej nie działo to może miałeś serię wyprodukowaną przez Hitachi a teraz mogłeś wymienić na "felerne" od niemieckiego dostawcy.Zakładam że wymieniłeś wszystkie cewki.Tak apropos ile czasu zajmuje wymiana, czy jest łatwy dostęp i są szanse wymienić to na trasie.Może też powinienem kupić 4 zapasowe cewki (1.8T) i wozić je w bagazniku na "wszelki słuczaj"? A swoja drogą jestem ciekaw opinii posiadaczy starszych passatów (<VI 2001)/lub innych/ z silnikiem 1.8T.Jakoś nic nie było wtedy o tym słychać... Strach teraz wyjechać na dłuższą trasę... Link Zgłoś
Gość: robert odpowiadam IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 20:52 marekpol napisał: > Jeśli można zapytać jaki masz silnik (seria-pierwsze 3 litery w numerze silnika Nr zaczyna się od AUM, silnik 1,8T > > > > w dowodzie rejestracyjnym) i ile tysięcy już zrobiłeś? Skoro nic Ci się > > auto przejechało 30 tysięcy. > wcześniej nie działo to może miałeś serię wyprodukowaną przez Hitachi a teraz > > > mogłeś wymienić na "felerne" od niemieckiego dostawcy.Zakładam że wymieniłeś > > > wszystkie cewki.Tak apropos ile czasu zajmuje wymiana, czy jest łatwy dostęp i > > > są szanse wymienić to na trasie.Może też powinienem kupić 4 zapasowe cewki > > > (1.8T) i wozić je w bagazniku na "wszelki słuczaj"? > Po co wszystkie? Przeciez wszystkie ci naraz nie wysiądą. Jeśli masz wolne 1200PLN możesz kupic wszystkie cztery:))) Wolny kraj. Ja wymieniłem wadliwą. Wymiana nie jest trudna ale - silnik jest gorący i potrzebny jest klucz do świec. No i srubokręt i klucz imbusowy (dostęp do jednej z cewek jest utrudniony). W Audi sprzedali mi z końcówka J. Dotychczas miałem H. Można jechać na 3 garnkach, ale nie radzę wiecej niż kilka kilometrów. Szkoda katalizatora. On jest chyba droższy. Strach to się bać. Jeździj i się nie przejmuj. Jak ma się zepsuć to się zepsuje i tyle. U mnie to pojawiało sie stopniowo - najpierw nierównomierna praca po uruchomieniu, która potem ustępowała (po 1 minucie). W końcu przestała ustepować i wziąłem sie do roboty. Ot tyle:)) Link Zgłoś
marekpol Re: odpowiadam - dzięki 05.02.03, 21:20 Dzięki za info.Masz rację.Chyba tylko kupię jedną na zapas.Dobrze jest być przygotowanym na dłuższą trasę.Ale z drugiej strony to wypada chyba w przypadku awarii wymieniać cewki "na chybił trafił" aż do skutku bo sprawdzanie iskry na świecy raczej nie wchodzi w grę a nie będę woził wszędzie ze sobą laptopa z interfece'm VAG. A tak apropos mój silnik ma symbol AWT i zrobiłem już 50tys.km. Link Zgłoś
Gość: robert co chcesz sprawdzać za pomocą laptopa? IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 05.02.03, 21:36 marekpol napisał: Ale z drugiej strony to wypada chyba w przypadku awarii wymieniać cewki "na chybił trafił" aż do skutku bo sprawdzanie iskry na świecy raczej nie wchodzi w grę a nie będę woził wszędzie ze sobą laptopa z interfece'm VAG. odpinasz po kolei fajke po fajce i słuchasz silnika. Jeżeli zwalnia, to cewka OK. Jeżeli brak zmiany w pracy silnika to ta cewka jest NotOK. Proste jak p.... siemanko:) Link Zgłoś
marekpol Re: co chcesz sprawdzać za pomocą laptopa? 06.02.03, 00:40 Albo można odłączać kolejno wtyczki od wtryskiwaczy.Ten sam efekt. Niemniej jednak jeszcze raz dzięki. Coś mi się zdaje że zamówię tę nieszczęsną cewkę. Link Zgłoś
marekpol Re: Gdzie można kupić cewki? 06.02.03, 18:25 Robercie, mam do Ciebie jeszcze pytanko: gdzie kupiłeś tą cewkę? Dzwoniłem dziś do kilku dealerów VW w W-wie i każdy nabiera wody w usta.(?) Holowanie samochodu z dłuższej trasy (zwłaszcza z zagranicy) może być zbyt drogą imprezą tak więc wolę mieć w bagażniku zapasową cewkę. Gwarancja już mi minęła 7 m-cy temu. Nie jest tajemnicą że VW traktuje polski rynek jako rynek II-giej kategorii tak więc nie sądzę aby mi wymienili cewkę za free w przypadku awarii.Mało tego - znając ich pazerność policzą mi jeszcze za wymianę. Już Kulczyk się o to postara. Dopiero niedawno konkurencja wymusiła na VW 2-letnią gwarancję.Wcześniej była tylko roczna a nie wspomnę co było w standardzie... Link Zgłoś
Gość: Heinrich Re: VW- no to jedziemy na naprawe IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.03, 15:42 Nie robcie tego sami.Koszt dla VW to 100 euro.Czekac,bo oni musza to zaplacic! Link Zgłoś
devote Re: VW- no to jedziemy na naprawe 05.02.03, 23:34 schowaj rachunek i potem powinni oddac kase tak jest w US Link Zgłoś