Dodaj do ulubionych

Samochody z kratką.

IP: *.rw.lublin.pl 11.02.03, 20:33
Posiadam Lagunę z kratką.Mam pytanie.Czy organa skarbowe lub policyjne
rzeczywiscie restrykcyjnie kontrolują pojazdy wyposażone w kratkę.Chodzi mi o
mozliwość usunięcia tej kratki,gdyż mimo,że auto jest ciężarowe to zabudowa
kratki istotnie ogranicza przestrzeń ładunkową samochodu,brak możliwości
rozłożenia tylnej kanapy, jej kontrukcja/w Lagunie II/ polega na dołożeniu za
kanapą od strony bagażnika dodatkowej ścianki integralnie złączonej z
kratką.Jak to jest w praktyce?Poza tym drugie pytanie czy ktoś z Was zetknął
się z restrykcją na przejściach granicznych/ przymus stawania w pasie dla
ciężarówek lub mandaty na autostradach za przekroczenie prędkości/wszak
ciężarówki mają ograniczenia wieksze niż osobówki/.
Obserwuj wątek
    • webdesigner Re: Samochody z kratką. 11.02.03, 20:52
      Jeżeli chodzi o kratkę, to za jej brak w ciężarówce odbierają dowód
      rejestracyjny i jest spory mandat. Tak samo, jak za jazdę w 5 osób - (bo laguna
      II już chyba jest homologowana na nowych warunkach, tj. na 4 osoby). Poza
      granicami nikt nie wie, dlaczego masz taką kratkę, zresztą kto poza Polską wie,
      co oznacza "samochód ciężarowy". Tego się nie bój, ale kratkę woź - coś za coś!
      Pozdrawiam i szerokiej drogi.
      • Gość: woh Re: Samochody z kratką. IP: *.icpnet.pl 12.02.03, 00:09
        ... a wiekszosc ograniczen w ruchu drogowym dla ciezarowek dotyczy samochodow
        ciezarowych o dopuszczalnej masie calkowitej powyzej 3,5 tony. Jesli chodzi o
        przekraczanie granic, to zetknalem sie z tami, powiedzmy, szykanami. Mozesz
        bez problemu przekraczac na przejsciach obslugujacych ruch towarowy, nie
        musisz stac z tirami.
        pzdr.
        • Gość: POOL Re: Samochody z kratką. IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 14:49
          Są ograniczenia w zakresie parkowania.
          • Gość: ckdezerter Re: Samochody z kratką. IP: *.rw.lublin.pl 12.02.03, 15:43
            Wielu moich znajomych po prostu usunęło kratki i nie słyszałem ,aby mieli
            jakieś kłopoty.Ale generalnie czy policja w trakcie kontroli dowala się do
            samochodów z kratką/predkość max.,ilość przewożonych osób,brak kratki?/.
            • Gość: Pello Re: Samochody z kratką. IP: *.internet.radom.pl 12.02.03, 21:36
              Jeżdżę od pięciu lat samochodami "z kratką" i jeszcze nigdy nie spotkałem się z
              jakimikolwiek szykanami ze strony jakichkolwiek "służb". Jedynymi szykanami
              były pretensje kierowców, którzy kratek nie mieli, a z jakichś powodów czuli
              się pokrzywdzeni z tego powodu na tyle, aby to uzewnętrzniać.
              • Gość: fin Re: Samochody z kratką. IP: granat:* / 192.168.1.* 12.02.03, 23:49
                zostaw kratkę w spokoju bo będziesz miał problem ZE SKABÓWKĄ JAK CIEBIE
                DOPADNĄ TO ZWROT vatu , znajomemu za brak kraty zabrali dowód
                • Gość: Pello Re: Samochody z kratką. IP: *.internet.radom.pl 13.02.03, 10:14
                  Policja może zabrać dowód rej. za brak kraty z powodu naruszenia przepisów
                  bezpieczeństwa - samochód ciężarowy musi mieć przegrodę między przestrzenią
                  ładunkową i osobową. Tu tragedii nie ma, tylko kłopoty finansowe - trzeba
                  zapłacić mandat i za badania techniczne.
                  Natomiast jakichkolwiek restrykcji ze strony skarbówki się nie boję, gdyż US
                  nie ma podstaw prawnych do nakazania mi dopłaty za odliczony wcześniej VAT.
                  Swoją drogą, czy jest ktoś taki, co bez naruszenia prawa został do tego
                  zmuszony? Owszem były kłopoty wobec tych, co kupili samochód osobowy i później
                  do przerabiali na ciężarówki. Ale nawet ci obecnie nie muszą niczego się bać.

• Gość: Edek Re: Samochody z kratką. IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 22.02.03, 12:19
                    Gość portalu: Pello napisał(a):

> Natomiast jakichkolwiek restrykcji ze strony skarbówki się nie boję, gdyż US
                    > nie ma podstaw prawnych do nakazania mi dopłaty za odliczony wcześniej VAT.
                    > Swoją drogą, czy jest ktoś taki, co bez naruszenia prawa został do tego
                    > zmuszony? Owszem były kłopoty wobec tych, co kupili samochód osobowy i
                    później do przerabiali na ciężarówki. Ale nawet ci obecnie nie muszą niczego
                    się bać.
                    >

Niestety nie masz racji. Mojej firmie w wyniku kontroli zakwestionowano
                    zasadność odliczenia VATu od zakupu sprzętu produkcyjnego. Nawet nie od
                    kontrowersyjnego "tańszego o VAT" samochodu z kratką. Podstawą sankcji była
                    pomyłkowa nadpłata VATu (błąd deklaracji skorygowany w ciągu 2 tygodni) i
                    dowolna interpretacja przepisów skarbowych. Kosztowało mnie to kilkadziesiąt
                    tysiecy złotych i prawie bankructwo. Pieniądze wprawdzie zwrócili, ale wyrwy w
                    półrocznym wstrzymaniu produkcji z powodu braku kapitału obrotowego nie
                    załatali. Samochody z kratką kłują w oczy wszystkich obywateli, którzy nie
                    wiedzą co to VAT. W tym policję. Wiem o dwóch przypadkach przesłania informacji
                    o niezgodności z homologacją fabryczną z powodu braku lub niekompletności
                    kratki przez wydział komunikacji do US po zabraniu dowodu rejestracyjnego przez
                    funkcjonariuszy. Zasłanianie się tym, że z nimi zawsze da się dogadać to raczej
                    nieostrożność. Koszta niedogadania się mogą być ogromne. Wszak nie chodzi tu
                    tylko o VAT od zakupu. Po wykryciu niezgodności z homologacja US przyjmuje, że
                    samochód w ogóle został bezprawnie wprowadzony w koszty. Wywalają z dochodowego
                    (lub CIT) i VATu wszystko co dotyczy tego samochodu. Koszty zakupu, paliwa,
                    ubezpieczenia, napraw itp. Oczywiście z karnymi odsetkami. Mogą swobodnie
                    również podciągnąć całą sprawę pod celowe uszczuplenie dochodów państwa. Wtedy
                    dochodzi jeszcze sroga kara. Na rzetelność US nie ma co liczyć. Pracownicy za
                    wykrycie "afery" dostają sowite wynagrodzenie, którego nie muszą zwracać nawet
                    jak udowodnisz swoją niewinność. Samochody z kratką są stosunkowo łatwe do
                    zakwestionowania. Przywalają sankcję, którą MUSISZ zapłacić, a dopiero potem
                    (jak przeżyjesz finansowo, bo oni po prostu blokują konto firmowe) możesz się
                    odwoływać. To taka współczesna forma domiaru z lat komuny. Dla
                    niewtajemnijczonych domiar to jest dodatkowy podatek, którego wysokość ustalał
                    urzędnik w czasie kontroli. Urzędnik oglądał sobie firmę, w głowie szacował
                    obroty, wyliczał dochody, sprawdzał wykazane dochody, które zawsze były niższe
                    niż jego "wyliczenie" i rujnował "właściwym" podatkiem. Wnikliwe przyjrzenie
                    się sposobom pracy i mentalności (o inteligencji pracowników nie wspomnę) US
                    wskazuje, że tak znowu dużo to się nie zmieniło. Przypominam wszystkim, że
                    wciąż żyjemy w kraju robotniczo-chłopskim.
            • Gość: polokokt Re: Samochody z kratką. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 00:20
              znajomy z Astry II kombi wyjal sobie kratke i musial troche krecic zanim go
              niebiescy puscili.
              A niestety jak juz ktos tu napisal moga zlozyc do skarbowki abys doplacil VAT
              ktory odliczyles sobie przy zakupie.
              Pozdrawiam
              • Gość: pawel Re: Samochody z kratką. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 01:44
                Opowiem ciekawy przypadek z naszej firmy. Jeździ u nas Kangur z kratą. Z
                reguły, auta tego używa się do wożenia tyłka ale kiedyś zaistniała potrzeba
                przewieźć coś dłuższego. Oczywiście krata przeszkadzała, a że wystarczy
                odkręcić ręką dwie śruby to krata została w biurze. Pech chciał, że kolegę
                zatrzymano do rutynowej kontroli. Na nic były tłumaczenia, że auto ma pierwszy
                raz zdjętą kratę, że za chwilę, po rozładunku założy się ją spowrotem. Policja
                zabrała dowód i wysłała zawiadomienie do US. Osobiście też jeżdżę autem
                zarejestrowanym jako ciężarowe (terenowa Toyota) ale kraty nie miałem nawet na
                pierwszym przeglądzie rejestracyjnym. W dowodzie napisane jest "ciężarowy
                specjalizowany" i nikt się nie czepia. No i jest 5 osobowy oczywiście.
                • dypsoman Re: Samochody z kratką. 13.02.03, 10:32
                  Nissam Terrano. Taka sama sytuacja jak opisałeś. Kontrola policyjna zabrany
                  dowód i skierowanie na obowiązkowy montaż i homologację kraty do Nissana. Może
                  upierdliwi Policjanci. Jest przepis (nie wiem który artykuł), który mówi o
                  konieczności odzielenia częśći pasażerskiej od bagażowej w samochodach
                  ciężarowych. I nic nie pomogło, że tak był wyprodukowany. Musiał być
                  dostosowany do obowiązujących przepisów.
                  Pzdr.
    • robox Re: Samochody z kratką. 13.02.03, 10:25
      Jeżdzę samochodem z kratką, przez dwa lata jeździłem bez kratki, nie miałem
      żadnych problemów przy wielu kontrolach przez policję, jakiś rok temu jechałem
      wieczorem i zatrzymała mnie zwykła policja nawet nie drogówka do kontroli
      wszystko było ok. ale przyczepił się do braku kratki, pół godziny gadania i
      puścili ale powiedzieli że takich kontroli będzie coraz więcej.Od tamtej pory
      jeżdzę z kratką.
      • Gość: ckdezerter Re: Samochody z kratką. IP: *.rw.lublin.pl 22.02.03, 10:30
        W ostatnim AUTO ŚWIAT/artykuł w inernecie także dostepny/dotyczy samochodów
        osobowych z homologacja na ciężarówki.Wg najnowszych przepisów bedzie mozna
        zmienić homologacje z ciężarówki na osobowe dla aut przerobionych do końca
        2001r.Pytanie jedno?Co z Wat-em,który każdy sobie odebrał po zakupie takiego
        auta,pewnie trzeba bedzie zwracać.Może ktoś coś wie na ten temat szerzej?
        • ckdezerter Re: Samochody z kratką. 22.02.03, 11:43
          Gość portalu: ckdezerter napisał(a):

> W ostatnim AUTO ŚWIAT/artykuł w inernecie także dostepny/dotyczy samochodów
          > osobowych z homologacja na ciężarówki.Wg najnowszych przepisów bedzie mozna
          > zmienić homologacje z ciężarówki na osobowe dla aut przerobionych do końca
          > 2001r.Pytanie jedno?Co z Wat-em,który każdy sobie odebrał po zakupie takiego
          > auta,pewnie trzeba bedzie zwracać.Może ktoś coś wie na ten temat szerzej?

Co się koleś posługujesz moim nickiem. Pamiętajcie, prawdziwy ckdezerter
          zawsze zalogowany.
          • Gość: ckdezerterII Re: Samochody z kratką. IP: *.rw.lublin.pl 22.02.03, 11:50
            ckdezerter napisał:

> Gość portalu: ckdezerter napisał(a):
            >
            > > W ostatnim AUTO ŚWIAT/artykuł w inernecie także dostepny/dotyczy samochodó
            > w
            > > osobowych z homologacja na ciężarówki.Wg najnowszych przepisów bedzie mozn
            > a
            > > zmienić homologacje z ciężarówki na osobowe dla aut przerobionych do końca
            >
            > > 2001r.Pytanie jedno?Co z Wat-em,który każdy sobie odebrał po zakupie takie
            > go
            > > auta,pewnie trzeba bedzie zwracać.Może ktoś coś wie na ten temat szerzej?
            >
            > Co się koleś posługujesz moim nickiem. Pamiętajcie, prawdziwy ckdezerter
            > zawsze zalogowany.
            Przepraszam nie widziałem,że istniejesz.Tez jesteś z Kielc?Miło mi.Ale problem
            samochodów z kratkami mnie interessuje nadal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka