Dodaj do ulubionych

Fiat Bravo/Brava

05.08.06, 12:19
trzy miesiace temu kupilem bravo2.0 hgt i jest ok. jesli chce sie jezdzic to w
kazde auto trzeba inwestowac. auto sie fajnie prezentuje jest wygodne i
prowadzi sie calkiem nie zle no a na drodze to przewaznie ogladaja tyl mojego
autka no iten glosik. jestem bardzo zadowolony z mojego fiacika
Obserwuj wątek
    • lisekg Fiat Bravo/Brava 02.10.06, 11:52
      Mam Brave 1,6 16V 103 KM z 1996r + LPG przechałem dopiero 275.000 km i jeszcze
      niewiele tu mogę napisać ;-) Auto suuuuuper i tyle ....
    • programistajava Re: Fiat Bravo/Brava 02.10.06, 12:09
      Ja mam Nowa ALbee od miesiaca i na razie tez jestem happy zobaczymy po 2-3
      latach czy nic sie nei bedzie dzialo niedobrego z fiacikiem. Ja tez doszewdlem
      do wniosku ze nei warto przeplacac za super marki....ktore i tak stojo po
      serwisach i czesci sa drozsze....
      • ada9611 Re: Fiat Bravo/Brava 02.10.06, 14:58
        mialam brave,dizel.95 pk.pierwsze klamki sa do dupy,trzy razy wymieniana
        chlodnica,po trzecie,,problemy ze stratem ,niebieski dym ,brava z roku 1998.ale
        poza tymi ustyerkami kosztownymi dosc.sprzedalam ja z 180 tys km .mam nadzieje
        ze wam przyjemnosc sprawi.
      • mary_elx Re: Fiat Bravo/Brava 02.10.06, 15:18
        Programisto! Daj już spokój z ta Albeą. Samochód jest OK, chociaż mocno nijaki.
        Ale z Bravo/Brawą ma niewiele wspólnego. Inny silnik, inna konstrukcja....
        Zwłąszcza w porównaiu z Bravo HGT

Ale co do silnika 2.0 to złego słowa nie mogę powiedzieć! Wiem, bo mam!
        • goodmorning1 Re: Fiat Bravo/Brava 03.10.06, 09:03
          A co w tym samochodzie jest takie niezwykłe? Pytam z ciekawości, bo akurat znam
          nieco tą konstrukcję. O ile pamiętam założenia konstrukcyjne to albea wywodzi
          się podwoziowo z pierwszego punto, które w zasadzie ma skopiowane skrócone
          podwozie/zawieszenie tipo czyli bravo/brava/marea/coupe/delta/145/146 i
          częściowo gtv/spider, lybra i barchetta. Silnik 2.0 to powiększony o jeden gar
          konstrukcyjny bliźniak rzędowych czwórek 1.4-2.0 T.S. 16V alfy i 1.8 16V
          fiata/lancii. Więc poza tym, że bravka jest naprawdę fajna - co jest w niej
          takie niezwykłe w porównaniu z albeą?
          • mary_elx Re: Fiat Bravo/Brava 03.10.06, 09:42
            Albea ma zawieszenie chyba raczej z Uno. Zwłaszcza z tyłu.
            • goodmorning1 Re: Fiat Bravo/Brava 03.10.06, 09:45
              Raczej nie. Tam jest wahacz wleczony, połączony belką. Zmieniony jest skok i
              wielkość. Ale trzeba by to potwierdzić jeszcze :-)
              • mary_elx Re: Fiat Bravo/Brava 03.10.06, 10:04
                na pewno w Sienie było takie samo zawieszenie z tyłu, jak w Uno. Czyżbny w
                Albei coś zmienili - nie sądzę. Może coś poszerzyli, ale koncepocja na pewno
                jest ta sama. Prosta, ale mało komfortowa.
                • goodmorning1 Re: Fiat Bravo/Brava 03.10.06, 11:27
                  Sprawdziłem: rzeczywiście siena/albea ma prosty tylny zawias, bardzo podobny do
                  tego z uno (tzw. belka skrętna). Tylne zawieszenie tipo (i pochodnych, które
                  wymieniłem wcześniej + 155ka o któej zapomniałem) to nieco inna bajka :-)
              • mejson.e Palio->Siena->Albea 03.10.06, 10:07
                Czy do Palio zawieszenie nie było czasem specjalnie projektowane?
                Wszak ten samochód miał podbić bezdroża Ameryki Południowej i Europy Wschodniej?
                Pamiętam, że zapowiadano go jako solidny, choć mocno siermiężny samochód na
                gorsze drogi.
                Sedan to Siena, a kombi to Palio Weekend.
                Albea jest następcą Sieny, nie wiem jak bardzo zmodernizowaną - mam wrażenie, że
                to tylko face lifting.

Natomiast płyta podłogowa Bravo/Brava to zupełnie inny segment, korzystała z
                niej także Lancia i Alfa Romeo.

Wracając do tematu wątku, to bardzo przyjemnie jeździło mi się Bravą, mimo
                małego silnika - 82 KM z 1.2 16v. Z włączoną klimatyzacją wyprzedzanie to już
                było wyzwanie ;-).
                Bardzo komfortowe zawieszenie, mnóstwo miejsca w środu i w bagażniku - dla mnie
                fajny samochód.

Pozdrawiam,
                Mejson
                --
                Automobil
                Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
                • goodmorning1 Re: Palio->Siena->Albea 03.10.06, 11:33
                  To samo podwozie znakomicie daje sobie radę w produkowanej do 2000 roku alfie
                  145/146 i 155 (do roku 1997). Fabrycznie przyjemnie utwardzone (z niewielkimi
                  korektami geometrii przodu) + świetny układ kierowniczy, dawały naprawdę sporo
                  frajdy z jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka