Dodaj do ulubionych

cofanie licznika

18.08.06, 13:00
Mam pytanie , bo właśnie sie z kimś spieram. Czy cofanie licznika w autach
jest katane?

Dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • dw20 Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:05
      Karane? ....oczywiście
      • jay_z Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:10
        Jesli robisz to tylko "dla siebie" to nie, ALE jak cofniesz, sprzedaz i nie
        poinformujesz kupujacego to wtedy jest to oszustwo i jest karane.

Szkoda, ze Policja kilku "zakupow kontrolowanych" nie zrobi i nie ukarze
        pokazowo kilku klientow...
    • iberia30 Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:10
      niestety w naszym kraju nie jest, a przynjamniej nic mi niewiadomo aby bylo
      karalne.
      • jay_z Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:11
        Kazde oszustwo jest karane, a jesli cofnie i nie poinformuje to oszukuje i z
        tego przepisu nalezy sie domagac kary. Proste.
        • iberia30 Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:17
          to jak wytlumaczysz szyld przy jednym z sosnowieckich warsztatow na
          Zagorzu : "cofanie liczników"?No nie uwierze, ze kazdy cofa sam dla siebie-co i
          tak jest rzadkoscia.
    • programistajava Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:16
      www.motofakty.pl/artykul/przekrecanie_licznikow_i_klientow.html?zaznacz=cofanie+licznika
      "- Usługa cofania licznika jest legalna - mówi podinsp. Mirosław Micor, rzecznik
      Komendy Miejskiej Policji w Łodzi. - Jeśli jednak ktoś świadomie sprzedaje
      samochód, w którym cofnięto licznik kilometrów, dopuszcza się oszustwa. Osoba,
      która kupi takie auto może dochodzić swych praw z powództwa cywilnego."
    • logis_on_line Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:16
      Samo cofanie licznika nie jest karalne, ale ukrycie tego faktu przy sprzedaży
      auta jest oszustwem a to już jest karalne.

Pozdrawiam
      • haesek Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:26
        trochę to śmieszne - cofanie licznika na własne potrzeby jest legalne, ale na sprzedaż już nie /bez wiedzy kupującego oczywiście/. Pytanie brzmi: po kiego grzyba mam cofać licznik na "własne potrzeby"?
        • red_qublik Re: cofanie licznika 19.08.06, 06:07
          haesek napisał:

> trochę to śmieszne - cofanie licznika na własne potrzeby jest legalne, ale na
          s
          > przedaż już nie /bez wiedzy kupującego oczywiście/. Pytanie brzmi: po kiego
          grz
          > yba mam cofać licznik na "własne potrzeby"?

dopoki auto jest twoja wlasnoscia to mozesz sobie w nim zrobic kurnik.
          natomiast sprzedajac pojazd jestes zobowiazany poinformowac o wszelkich znanych
          tobie jego wadach - a taka jest wlasnie cofniety licznik.

• computerland1 Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:27
        a ja sie nad tym zastanawiam. moje cudo ma 237 tkm na liczniku. w srodku
        wyglada moze na 80-100, bo jest zadbane. ale przeciez podzespolow nie
        oszukam... co za debil daje sie zlapac na auto z cofnietym licznikiem? i
        dlaczego u nas tak sie przywiazuje wage do licznika i roku, a nie do stanu, jak
        np. w niemczech...
        • jay_z Re: cofanie licznika 18.08.06, 13:33
          Prymitywny narod to i podnieca sie prymitywnymi warosciami, ktore de facto nic
          nie znacza...
          • loyezoo Re: cofanie licznika 19.08.06, 08:07
            No to ta firma z "cofaniem liczników" się nie popisała.U mnie ogłaszają
            się "korekta liczników".Może oszukiwał i naliczał 2 razy więcej kilometrów,to
            sobie korygujesz:))))))))

P/S de facto kumpel miał daaawno temu mercedesa busa bodajże 207D i jak założył
            większe koła to mu oszukiwał licznik i na prędkości i na przejechanych
            kilometrach.
            • sum_tzw_olimpijczyk Re: cofanie licznika 20.08.06, 01:13
              Jak założył większe koła, to chyba "dobrze" oszukiwał licznik,nie?:) Pokazywał
              mniej niż powinien:)
              • loyezoo Re: cofanie licznika 20.08.06, 09:07
                Zgadza się,licznik pokazywał mniej (prędkość o około 15-20km)nie chce mi się
                liczyć ile mniej kilometrów nabijało:) Co do emerytów hmm jeździłem 12-sto
                letnimi autami z przebiegiem 50tys i jeździłem (ostatnio) 2 latkiem z
                przebiegiem "tylko" 245tys:))

P/S moja mama nie jest emerytką,ma 9-cio letnie auto (od nowości) które obecnie
                ma 73tys i to nie dlatego że mało jeździ tylko dlatego że mają 3 auta w domu
    • muszek0 Re: cofanie licznika 20.08.06, 00:56
      A kto patrzy na przebieg?
      Bo nagle okazuje się, że wszystkie auta używane są własciwie nie uzywane.
      Kupujący podnieca się tym, że samochód dziesięcioletni ma 100 tyś przebiegu i
      jeżdził nim emeryt do kościoła. Noż do k... wafla, czy w sprzedazy nie ma juz
      normalnie ekspoaltowanych samochodów, tylko poprzednicy to emeryci jezdżący
      tylko do kościoła?
      • kasiulek70 Re: cofanie licznika 20.08.06, 15:58
        Właśnie tak polscy "handlarze"sprowadzają tylko i wyłącznie samochody których
        poprzedni właściciele to emeryci i kobiety z małymi dziecmi /to już standart/ i
        wydawać by się mogło żw właśnie na zachodzie europy tylko te grupy społeczne
        jeżdżą autami:)inni ludzie albo nigdy nie sprzedają swoich aut albo ich nie
        posiadają:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka