gujet 29.08.06, 10:02 Wiatm, Czy jest na forum ktoś kto prowadzi własny auto-komis i mógłby odpowiedzieć mi na kilka pytań dotyczących prowadzenia czegoś takiego? Pzdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
pindoll Re: Auto-komisy 29.08.06, 13:21 gujet napisała: > Wiatm, > > Czy jest na forum ktoś kto prowadzi własny auto-komis i mógłby odpowiedzieć > mi na kilka pytań dotyczących prowadzenia czegoś takiego? > > Pzdr. nie mam autokomisu, ale to przecież proste: kupujesz samochody od turka, szykujesz na gotowo: używasz kilogramów szpachli bądź dwóch dwóch samochodów i spawarki, cofasz o 100 tyś licznik (pamiętasz o żelaznej zasadzie: w Niemczech NIKT nie przejeżdża więcej niż 180 tyś), nacierasz czarną pastą opony, polerujesz i czekasz w budce na terenie komisu - będąc oczywiście skrajnym bucem i gburem dla każdego frajera, który zada jakiekolwiek "dodatkowe" pytanie. Jak widać trzeba mieć zaplecze i cierpliwość. Faktury wystawiasz na 1000 zł i byznes się kręci. Najlepiej żeby interes "stał" na ciotkę bądź babkę. Link Zgłoś
gujet Re: Auto-komisy 30.08.06, 15:09 Dzięki za wnikliwą analizę i profil psychologiczny ;-) Jednakowoż miałem na myśli pomoc innego rodzaju... może schematy umów etc. Pozdrawiam. Link Zgłoś
pindoll Re: Auto-komisy 30.08.06, 15:28 gujet napisała: > Dzięki za wnikliwą analizę i profil psychologiczny ;-) dobrze, że nie brałeś tego personalnie - znaczy żeś ineligentna/y. Obawiam się więc, że nie zrobisz kariery jako "komisant" :) Link Zgłoś
gujet Re: Auto-komisy 05.09.06, 12:48 :D Ale ja nie chcę robić jako komisant. Za komitenta też nie mam zamiaru na chwilę obecną. Chcę po prostu dowiedzieć się jak najwięcej o działaniu komisów. Widzę, że masz traumatyczne przejścia ;-) Pzdr. Link Zgłoś
pindoll Re: Auto-komisy 29.08.06, 13:27 i jeszcze jedno: jak nie opanujesz odpowiedniego intonowania zwrotu "ty frajerzie!" jak zwracasz się do klientów, to nigdy nie zaistniejesz w tej jakże hermetycznej branży. ufff, juz mi lepiej ;D Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Auto-komisy 05.09.06, 12:51 heh to niestety żelazne reguły w tym biznesie:) Link Zgłoś
sven_b Re: Auto-komisy 05.09.06, 13:40 Nalezy tez biegle poslugiwac sie zwrotami 'igła', 'w dizlu' czy '100% nie bity' oraz umiejetnie łączyć w skladnie typu '100% nie bita igła w dizlu'. Link Zgłoś
programistajava Re: Auto-komisy 05.09.06, 13:43 Dodaj do tego slowa klucze: 'po dziadku' 'tylko do kosciola' 'okazja' :D Link Zgłoś
robert888 widzę że wątek ma sznsę na rozwój 05.09.06, 13:45 zebrali się sami "fahofcy" hehe. Link Zgłoś
sven_b Re: Auto-komisy 05.09.06, 13:48 Slyszalem kiedys na gieldzie 'lekko bity nie w geometrie'. Link Zgłoś
programistajava Re: Auto-komisy 05.09.06, 14:25 > Slyszalem kiedys na gieldzie 'lekko bity nie w geometrie'. Zajebiste :D :D :D :D :D Link Zgłoś
loyezoo Re: Auto-komisy 05.09.06, 15:29 Uważam że nie można generalizować.Znajomy prowadzi komis i nic nie sprowadza,nie kręci bo to nie jego samochody tylko wstawione przez klientów.Ma swoją prowizje i tyle.(na dodatek w sumie niedużą)Z dugiej strony jest duuużo komisów gdzie kupują auta za gotówkę i oczywiście "picują".Co do umowy kupna sprzedaży to kup jakąkolwiek gazetkę moto z ogłoszeniami.Wzór prawie gotowy.Pzdr. P/S na prowizje kumpel wystwia fakturę Vat. Link Zgłoś
gujet Re: Auto-komisy 06.09.06, 09:34 loyezoo napisał: > P/S na prowizje kumpel wystwia fakturę Vat. A czy Twój kumpel orzysta z jakiegoś programu do prowadzenia komisu? Pzdr. Link Zgłoś
loyezoo Re: Auto-komisy 06.09.06, 11:51 Aż tak się nie zagłebiałem ale z tego co wiem wypisywał fakturę ręcznie nie na kompie aczkolwiek mogło się to zmienić.W sumie ma mały komis na jakieś 30 aut (około)z tym że w bardzo dobrym punkcie.Jak dotąd nie narzeka chociaż milionerem też nie jest:) Link Zgłoś
mike68 Re: Auto-komisy 06.09.06, 19:32 byłem po auto od I właściciela kupione w PL - chciał 51000zł / BMW 330xd 2001r / przejechałem Kraków - Szczecin bo zapewniał mnie o bezkolizyjności - byłem na oględzinach 5 minut i odjechałem - teraz widzę że stoi w komisie w Szczecinie za 64000 zł pewnie poprawione i odpicowane więc to już prowizja i to niezła ale pewnie niedługo go śnieżek przysypie Link Zgłoś
gujet Re: Auto-komisy 06.09.06, 09:34 Haha... Panowie, rozwalacie mnie tymi cytatami. A co odnosnie samego wyglądu? Jakieś wskazówki? Link Zgłoś
sakhal Widze u kolegow ogromna niekompetencje jesli chodz 06.09.06, 16:45 o znajomosc tej branzy. Elementarny brak wiedzy, otoz najwazniejszym haslem, slowem kluczem ktory otwiera portfele klientow jest... "tylko lać i jezdzic" ;)) Link Zgłoś
gujet Re: Widze u kolegow ogromna niekompetencje jesli 07.09.06, 11:55 sakhal napisał: > "tylko lać i jezdzic" ;)) Lać, to owszem, ale komisanta ;-) Link Zgłoś
net_friend Re: Widze u kolegow ogromna niekompetencje jesli 07.09.06, 12:04 "tylko lać i jezdzic" ;))" Plac zapelniasz poprzez ogloszenie "Aaaaaaaabsolutnie kazdy kupie". Link Zgłoś
gujet Re: Widze u kolegow ogromna niekompetencje jesli 07.09.06, 16:10 net_friend napisał: > Plac zapelniasz poprzez ogloszenie "Aaaaaaaabsolutnie kazdy kupie". "Aaaaaaaaabsolutnie każdy sprzedam " ;-) BTW: widziałem kiedyś taki eogłoszonko w którejś ze stołecznych gazet w części "Ogłoszenia drobne": "ALKOHOL, NARKOTYKI 24h Odtruwanie" Link Zgłoś