Dodaj do ulubionych

Komputer !!! - pomocy!!!!

IP: 172.30.20.* 05.11.01, 07:27
Prawdopodobnie mam uszkodzony komputer w aucie gdyz jak twierdzi jeden elektryk-
elektronik ,nie podaje on "impulsu" na zawór sterujący turbosprężarką ( bądź
jakaś wiązka elektryczna jest uszkodzona-2 wersja).Zwracam się do wszystkich z
prośbą o pomoc. Czy ktoś z Was wie gdzie można taką usterkę
usunąć ,prawdopodobnie jest to kwestia przeprogramowania komputera , lub znacie
jakąś firmę która zajmuję się elektroniką samochodową.Proszę o pomoc i czekam
na odzew.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kosiarz Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: *.icu.com.pl 05.11.01, 09:00
      Co to za furka?
    • Gość: Kosiarz Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: *.icu.com.pl 05.11.01, 09:01
      Aha, jakie objawy?
      • Gość: Benek Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: 172.30.20.* 05.11.01, 09:30
        ...jest to seat cordoba 1.9tdi 110km,auto straciło moc ,podejrzewałem
        przepływomierz,ale to nie to!,zawór sterujący turbiną wymieniłem na nowy i
        zadnych zmian ,tak jak wczesniej zaznaczyłem i podejrzewa "mój" znajomy
        mechanik albo uszkodzony komputer lub jak twierdzi wiązka elektryczna.Sam juz
        nie wiem co z tym zrobić poradź jeśli Wiesz co mogę ZROBIĆ????
        • Gość: marcin Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: 195.136.21.* 05.11.01, 09:47
          Zadzwon (a jesli jestes z wawy to podjedz) do Komety (serwus Seata) 812 75 20. Sa wg mnie
          najlepsi w okolicy (i to duzej) Jezeli Oni zdjagnozuja komputer wtedy trza pojechac na szrot i kupic
          urzywany (ponoc ludzie tak robia). Tak bedzie najtaniej.
          pozdro
          marcin
          • Gość: benek Re: Do Marcina IP: 172.30.20.* 05.11.01, 10:25
            Dzieki Marcin ...tylko ja jestem z Wrocławia ,mogę podjechać do ASO seata i
            chociaż nie mam do ASO zaufania bede to musiał zrobić Ciekawi mnie ile taki
            komp.na szrocie kosztuje i czy wogóle można go bez problemu zakupić?
            • Gość: marcin Re: Do Marcina IP: 195.136.21.* 05.11.01, 11:17
              Gość portalu: benek napisał(a):

> Dzieki Marcin ...tylko ja jestem z Wrocławia ,mogę podjechać do ASO seata i
              > chociaż nie mam do ASO zaufania bede to musiał zrobić Ciekawi mnie ile taki
              > komp.na szrocie kosztuje i czy wogóle można go bez problemu zakupić?

Dzwon do Komety i pogadaj! To nic nie kosztuje (niewiele). Jedz do ASO jednego, drugiego i dopiero
              poterm podejmij decyzje co do wymiany kompa. Traktuj to jako ostatecznosc.
              Wrazie co moge sie kopnac na szrot (najwiekszy w wa-wie) i zobaczyc czy sa i po wiela dajo.
              pozdro
              marcin
        • Gość: Peter Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: 150.153.100.* 05.11.01, 10:27
          Jak sie objawia ta "utrata mocy" ??
          Mysle ze z pewnoscia trzeba przynajmniej sprobowac odczytac ewentualne zapisane
          w komputerze bledy (moze to juz robiles?). Jezeli komputer nic ciekawego nie
          powie to ja bym tez sprawdzil uklady zasilania silnika (powietrze, i paliwo -
          tak,tak)oraz wydech (katalizator - czy nie jest zapchany). Pozdrowienia
    • Gość: Kosiarz Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: *.icu.com.pl 05.11.01, 10:25
      Szczerze powiedziawszy raczej wątpię aby przyczyną znacznej utraty mocy był
      zawór upustowy sprężarki a tym bardziej ECM. Skłaniałbym sie ku mechanizmowi
      regulacji łopatek kierownicy sprężarki. Mogą także przyczynami być sprawy
      prozaiczne jak filtr paliwa (zapchany), filtr powietrza, zapowietrzający się
      układ paliwowy.
      Silnik pracuje "równo"? Dymi? Wchodzi na obroty? Słychać turbinę? Jak nastąpiła
      usterka? Samochód po crashtescie?
      Postaram się Ci pomóc jeżeli, ale potrzebuję więcej informacji.
      Jednak nie miej złudzeń raczej nie naprawie Ci samochodu przez internet, chyba
      nie obędzie się bez wizyty w ASO VW.
      Pozdro,
      Kosiarz
      • Gość: benek Re: do Kosiarza IP: 172.30.20.* 05.11.01, 10:36
        Raczej nie jest to filtr był wymieniany ,podpowiem Tobie że ten mój
        znajomy "podpiął"jak mówi na krótko (coś przy tym zaworze)i samochód jeździ
        trochę lepiej ,z większą mocą ale to nadal nie to samo!!!.
        • Gość: Kosiarz Re: do Kosiarza IP: *.icu.com.pl 05.11.01, 11:48
          Wciąż nie jestem pewiem czy mówimy o tym samym czujniku. Zawór upustowy ma za
          zadanie obniżać ciśnienie doładowania przy wyższych obrotach, więc generalnie
          powinien się otwierać przy prędkości obrotowej około 3 tyś. obrotów (nie znam
          danych fabrycznych) więc gdyby on lub jego sterowanie było uszkodzone mogłyby
          mieć miejsce dwa objawy:
          - zawór całkowicie zamknięty - dymanika ok w pierwszej fazie pracy silnika
          później kłopoty
          - zawór otwarty - brak dynamiki przy obrotach silnika do 4, 4,5 tyś obr/min,
          dymienie
          Coś podobnego zauważyłeś u Siebie?
          Pozdro
          Kosiarz
      • Gość: Michal Re: Komputer !!! - pomocy!!!! IP: *.telia.com 05.11.01, 10:40
        Dzien dobry kolegom, sklonilbym sie do tezy Kosiarza i zaczal od paliwa
        filtrow powietrze i paliwa i zobaczyc czy kat jest w porzadku,pewnie stalo sie
        to przy obnizce zewnetrznej temperatury i wtedy wylaza te wszystkie
        zaniedbania.Podejrzewam ze ten pierwszy mechanik tez bardzo nie wiedzial i
        musial powiedziec cos madrego abys sam nie naprawil tej usterki.Serdeczne
        pozdrowienia dla wszystkich i do uslyszenia jestem w rozjazdach.Michal
    • Gość: benek Re: Do Kosiarza IP: 172.30.20.* 05.11.01, 11:11
      Zawór elektryczny upustowy u mnie pracuje tak"pulsacyjnie" i ponoć jest to nie
      odpowiednio tak twierdzi znajomy z tąd podejrzenia błędu sterowania od
      komputera .Diagnostyka silnika nie wykazała żadnych błędów tylko nie
      odpowiednie cisnienie jakie podawane jest na turbosprężarke (za niskie),ale
      właśnie nalezy zadać sobie pytanie dlaczego tak jest? bo nie ma sterowania???
      aturbina jest ok.też sprawdzali!tylko co dalej!?
      • Gość: Enzo Re: Komputer IP: *.siemens.pl 06.11.01, 14:37
        W mojej Ibizie też mi padł komputer a objawy były następujące:
        na biegu jałowym silnik pracował jak się należy, wchodził na obroty bez
        problemu, można był go zapalać bez problemu ale wrzucam jedynkę i jadę a tu pyr
        pyr pyr ledwo się toczy -> kompletny brak mocy aby rozbujać autko. Byłem wtedy
        na drugim końcu Polski i myślałem, że mnie szlag trafi. "Pojechałem" do
        najbliższego elektryka i trafiłem w 10 -> facet był kompetentny jak mało kto.
        Od razu skojarzył, że to komputer no i się skończyło na wymianie jakiejś tam
        części i przeprogramowaniu. Po tym zabiegu autko zupełnie inaczej pali (mniej)
        i ciszej chodzi.
        Jedyne co mogę Ci polecić przed wizytą w ASO <- to ostateczność - to znajdz
        porządnego elektryka.
        • Gość: Dar Re: Komputer IP: *.cu.com.pl 07.11.01, 13:19
          Jeśli znasz takiego w okolicach Warszawy to ja bardzo chętni i będę bardzo
          dźwięczny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka